buizen ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor een ventilatie A of C lees ik steeds dat men gegalvaniceerde buizen gebruikt Nu stel ik me de vraag of ik ook plastieken buizen mag gebruiken of hebben deze door de wrijvig een te groot statische lading zodat eventuele stof blijft kleven in de buizen ? En als ik een vertaking maak op de hoofdkolom plaats ik dan de bijkomende verluchting niet best in venturi zodat deze worden meegezogen in de dakvoerende buis?

Reacties

geen reactie?

Dat zie je toch?

eric

systeem a of c passen nu eenmaal niet in een energiezuinig concept, je moet dus ook net veel reactie verwachten.
in elk geval zijn kunststofbuizen af te raden, zeker in een systeem c, in a heb je door de lage snelheid allicht weinig last van wrijving.
in systeem a zijn vertakkingen mogelijk, maar niet eenvoudig, er zijn een reeks afstanden te respecteren. als je 2 ruimtes op 1 afvoer wil plaatsen moet de afstand vanaf het rooster tot aan de samenvoeging van beide kanalen minstens 1.2m bedragen.
in ezen systeem c ga je de debieten regelen via de ventielen, daar heb je dus meer speelruimte.

hans d

Beste Hans,

Ik wil het systeem A toepassen op een verbouwing waar ik haast geen plaats heb om overal in en uitgaande buizen te plaatsen voor een warmte repercuratie van de warmte.Zou uiteraard sys C kunnen plaatsen .Maar heb dan wel de meerkost van de ventilatie unit.In het gebouw staat nu een degelijke schouw waarin ik haast elke kamer kan voorzien van een verluchting welke ik zou dan dak uit waards kan verluchten .Of ben ik helemaal mis?

Erik

erik

 

als je C kan plaatsen, kan je ook een systeem D plaatsen volgens mij, kwestie van een beetje goede wil.

systeem a is overigens ook verre van goedkoop, want in de natte plaatsen kan je via de schouw verluchten (althans in de winter werkt dat goed) maar voor de andere plaatsen heb je muur- of raamroosters nodig, en dat kost ook geld. maar vooral op termijn is zo'n systeem duurder, want je laat wel al je warme lucht gewoon naar buiten vliegen, en dat betekent extra stoken als je een goede verluchting wil.

 

hans d.