beton onder terras ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste,

Mijn terrastegels komen 1 voor 1 los of breken...( deels door de mieren en deels door de ondergrond die bestaat uit gestabiliseerd zand (om het opvriezen tegen te gaan ,zo vertelde onze aannemer )
Ik denk eraan om onder mijn terras een laag gewapend beton (20 cm)te gieten om de verzakkingen tegen te gaan.

Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben ?
Is het noodzakelijk dat de beton verankerd zit aan de fundering van mijn huis ?

alvast dank bij voorbaat.

Reacties

Beste,
beton gieten is het slechtse wat je kan doen, dit geeft gegarandeerd problemen met opvriezen. Je aannemer is juist: gestabiliseerd zand (ev. op een laag steengruis) laat water door waardoor je tegels niet kunnen losvriezen. Beton laat geen water door en blijft onder je tegels= vriezen= uitzetten= kapot. Mij lijkt het eerder dat je tegels slecht of onnauwkeurig geplaatst werden.

Beste Karolus,

Mij is altijd geleerd om geen beton onder het terras te doen om de volgende reden : beton houdt het water tegen en als het dan vriest komt de boel omhoog.
Een ander vraagje : is het soms toevallig een natuursteen?

Ja,wij hebben beton en er is geen enkele steen losgekomen deze winter,maar nooit zout strooien en de sneeuw weg borstelen daar waar het nodig is.
Groeten
Marinette

Karolus
Idem hier, een deel met beton en daarop stabilisé, een ander deel enkel stabilisé. In de stabilisé steken overal matten.
Terras is van blauwe steen; 15 x 15 met voeg van 1,5cm. Ligt hier nu al een tien jaar en er is welgeteld één steentje van 2 x 2 cm losgekomen aan de rand. Voor de rest nog nooit problemen mee gehad. Hoe dit komt, kan ik echt niet verklaren. Ik moet wel toegeven dat ik royaal gebruik heb gemaakt van Compaktuna in de stabilisé, de mortel en het voegsel. Bij het leggen er ook voor gezorgd dat er nergens water onder de stenen kan inlopen, dus alle boorden mooi "waterdicht" afgewerkt en voldoende afloop voorzien voor snelle afvoer van water. Wordt nooit gestrooid met zout, elke lente afgeschrobd met schuurborstel en af en toe de hoge druklans erop. Dit beschadigd toch wel de voegen, dus maak niet dezelfde fout.
Velen hebben het ons vroeger afgeraden, dat vriest na een jaar uit de grond. Wel wij zijn er ontzettend tevreden over, ze worden met de jaren mooier, lees gepolierder en het is heerlijk in het voorjaar voor de kinderen, gratis vloerverarming buiten.

Siegfried

Het betreft een keramische tegel.Het is ons wel altijd opgevallen dat sommige tegels een hol geluid maakten toen we erop liepen...Mss is mijn terras inderdaad wel slecht gelegd .
Het terras die ik nu voor ogen heb is duidelijk groter ( 6m*5m ) en ik wil geen 2* dezelfde fout maken ...ik zoek alvast een andere aannemer...

Onder ons terras ligt gewone beton (niet gewapend). Dit terras ligt er al meer dan 20 jaar. (Werd nog door de vorige eigenaar gelegd). Het zijn van die keramische tegels die op zo'n dikke betontegel vastzitten.

Stenen zitten nog steeds vast, er zijn ook geen barsten in de tegels. De voegen zijn wel praktisch allemaal kapot.

Grootste nadeel (volgens ons) van een terras op beton is dat het regenwater helemaal niet meer weg kan in de bodem.
Afwatering voorzien is ok maar bij de meesten verdwijnt dat water dan in de riolering en dat is jammer.

Verder is het ook een probleem als je dat terras ooit terug wil afbreken. Je hebt dan veel (zwaar) werk en een hoop bouwpuin.

moet ik chineese hardsteen rond om het zwembad in het gestabliseerd zaad leggen, of moet er een fundering van beton onder en dan de tegels in het cement leggen ?

Hallo,

We hebben een aantal maanden terug een terras in Turkse blauwe natuursteen gelegd op een onderlaag van mortelaag/stabilisé/wapeningsnet/stabilisé.

De voegen werden mooi opgevuld.

Op een bepaalde plek stellen we nu vast dat de voegen barsten/barstjes beginnen te vertonen.

Is dit normaal ?
Kan dit voor problemen zorgen, zoals water dat door de barsten doordringt en onder de stenen terechtkomt => opvriezen (in de winter) ?
Moeten we hieraan iets laten doen ?

Alle raad is welkom.

Mvg,
Edwin

Hallo Karolus

De tegels zouden zeker niet hol mogen klinken. Zelf ben ik aannemer van allerlei karweien (geregistreerd). Ik kan je bevestigen dat beton onder tegels, zeker als het keramische zijn niet aangeraden is. Er zijn echter wel oplossingen. Zoals reeds vermeld een goede afwateringen en zorgen dat er geen water in de stabilisé kan dringen (via een speciale mat die op de stabilisé gelijmd wordt waar vervolgens de tegels op gelijmd worden).

Mvg Peter (0499/255316)

Beste Karolus,

Hoe is het intussen met je terras? nog geen kapotte tegels?

Die van mij zijn na 2j allemaal kapot gegaan omdat er nog beton onder ligt. Volgens den aannemer is beton het beste om je tegels op te lijmen, blijkbaar was den aannemer ne knoeier eerste klas. Ik kan alles laten afbreken, uitgraven en opnieuw doen door 't geknoei van den aannemer + alles zelf nog s vergoeden ook.