2 regenwaterputten. hevel of twee aanzuigpunten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag Forum,

Onze verbouwing is opgestart en we hebben inmiddels een nieuwe regenwaterput laten plaatsen. Deze put van 3000 liter dient te worden gekoppeld aan een bestaande put van 2000 liter.

We weten intussen dat het beter was geweest om twee nieuwe putten te steken, omdat de oude put te hoog zit ten opzichte van toekomstige vloer. Hij zal er maar juist onder kunnen.

De aannemer wilt de aansluiting zo regelen dat er twee aanzuigpunten komen, een voor elke put, die gekoppeld zijn met een t-stuk op dezelfde pomp.

Het lijkt ons echter beter om een aanzuigpunt te hebben en de putten te verbinden met een hevel om zo de hoogste put als voorfilter te kunnen gebruiken.

Bijkomend probleem daarbij is dat de bodem van de twee putten niet op hetzelfde niveau zit. Naar ik aanneem betekent dat dat de hevel in de laagste put op stenen moet geplaatst worden om hetzelfde niveau te bereiken van de hoogste put, omdat hij anders zal leeglopen.

Hebben jullie enig idee hoe dit best aangepakt wordt?

Een bijkomende vraag is hoe zo'n hevel geplaatst wordt. Ik heb hier al gelezen dat je hem best in emmers steekt, maar hoe zorg je ervoor dat de buis gevuld met water blijft als je die in de putten steekt. Worden beide emmers gelijktijdig neergelaten?

Met dank,
jahan.

Reacties

Dag Jahan,
1)
Een hevel werkt maar als het niveau aan de aanzuigkant hoger is dan langs de afvoerzijde.
Indien twee putten bijvoorbeeld op dezelfde diepte zouden zitten dan zou je maximaal de helft van de eerste put in de tweede put kunnen laten overlopen met een hevel.
Je kan dit mooi uittesten: koop een goedkoop plastiek darmpje van 5 tot 10mm diameter en experimenteer eens met twee emmers water in de gootsteen van uw keuken.
2)
Die hevel moet bovendien vol blijven met water en dat zal niet gebeuren want als er geen water meer is langs de aanvoerkant loopt de hevel leeg (of je zou een systeem met kleppen moeten hebben).
3)
Ik zou de overloop van de hoogste put naar de laagste put leiden (en de overloop van de tweede put richting tuin? of riool?
Dan zou ik twee aanzuigdarmen tot aan de waterpomp brengen en daar een tweewegkraan laten plaatsen (je kiest dan voor aanzuig uit de ene of uit de andere put).
Je maakt dan de tweede altijd eerst leeg en als dat water op is dan schakel je over op de hoogste put.
(Of je zuigt de put leeg die je wenst te reinigen...).

Mogelijk krijg je hier op het forum nog betere tips dan de mijne...

mvg,
Rudy Martens

Hoe je best tewerk gaat:

Aanvoer in eerste put, hevel naar tweede put , aanzuig pomp en overloop riool/tuin in die tweede put. Als hevel gebruik je dus een plastic darm (socarex?) die je in beide putten neerlaat. De uiteindes fixeer je in een emmer die op een betonblok staat in de put. De emmer in put 1 moet vanzelfsprekend iets hoger staan dan emmer in put2. De hevel kan je in de emmer fixeren met stenen, maak ev. wat extra aanzuiggaten in de leiding van put1 (wel altijd in de darm in emmer) om verstoppen te vermijden.
Vul nu put1 tot boven emmerniveau. Ga in put 2 staan (de pomp-en overloopput) en zuig aan de hevel tot het water in put2 begint te lopen (nu steek je dit uiteinde in de emmer met stenen. Voila.
ps ik ben geen ervaringsdeskundige maar heb deze info ooit al eens gelezen hier op't oude forum. succes!

@Anoniem:
Met voldoende onderdruk in put 2 "zou" dit moeten lukken. Die onderdruk moet dan komen door het uitpompen van water uit put 2.
Maar wat dan met de overloop van put 2???
Dit zou kunnen werken mits een gestuurde afdichtingsklep op de overloop en een goede dichting op het putdeksel. Maar ik vrees dat dit niet zo eenvoudig te realiseren is.

@Jahan:
En... is het niet eenvoudiger om aan de aannemer te vragen om iets boven de bodem van put 1 een verbinding te maken naar put 2?
Enig nadeel daarvan is dat het niveau dat put 1 boven put 2 uitsteekt dan verloren gaat als opslag voor water. Reden: de overloop van put 2 zal altijd iets onder het 'plafond' van put 2 aangebracht worden.

Volgens mijn bescheiden mening is het nog altijd best om:
Twee aparte aanzuigdarmen en twee aparte overloopbuizen op elke put. Dit zal nog altijd het grootst mogelijk opslagvolume voor regenwater geven en het simpelste om nadien probleemloos te werken (enkel manueel de tweewegkraan omschakelen).

Het systeem zoals door mij beschreven lukt altijd, heeft niks te zien met onderdruk, afdichtingskleppen, deksels enzo. De overloop is een gewone zoals in elke regenwaterput. Een proefopstelling kan als bewijs dienen.

@Anoniem:
Met de beschrijving die je geeft loopt die hevel toch leeg, of niet?

Een hevel loopt zolang vloeistofniveau in het hogergelegen vat hoger is dan het vloeistofniveau in het lagere vat.
Bovendien werkt die hevel enkel en alleen zolang er aan die voorwaarde voldaan is.
Daarna loopt de hevel leeg, want hij zuigt zichzelf vol met lucht.
De hevelwerking krijg je enkel in gang mits je de hevel terug opvult met water.

Hoe verklaar je dat het vernoemde hevelsysteem niet leegloopt?

Het systeem dat je vermeld is niks anders dan een overloopbuis maar helemaal geen hevel.

@Rudy martens: het is natuurlijk de bedoeling dat de aanzuigleiding vd pomp niet lager komt dan de hoogte vd eerste emmer he.

@Anoniem:
Zeker, want anders gaat er nooit water vloeien.
Als men de diameter van die overloop niet te groot neemt zodat hij als put 1 vol begint te komen vanzelf gaat overlopen dan gaat dat wel werken.
Probleem is als zoals je vermeld het vloeistofniveau.
Als er te weinig hoogteverschil is dan is dat zonde voor de inhoud van put 1 (omdat maar max. de helft kan overlopen).
Als je put 1 met zijn bodem de helft of liever bijna volledig boven put 2 komt dan kan je grof geschat 75-95% van de inhoud van put 1 benutten.

Voor het geval beiden putten op gelijke hoogte zitten zou ik wel bij mijn idee van twee aanzuigdarmen blijven aangesloten via een tweewegklep op de aanzuig van de waterpomp.
In put twee een vlotterschakelaar die aangesloten wordt op door de waterpomp (samen met de motor).
Als er water in put 2 zit dan eerst put 2 leegpompen.
Put 2 leeg, de tweewegklep schakelt niet meer naar pomp 2 maar blijft put 1 verbinden met de pomp en je gebruikt water uit put 1 (tot die leeg is...)
Hier wordt put 2 wordt gewoon gevuld via de overloop van put 1 ipv met een hevel.

Nog eenvoudiger:
Ipv met kleppen kan je het nog simpeler doen door gewoon een dompelpomp in beide putten aan te brengen en die elk met een waterkraan aan de gewenste leiding te verbinden.