Zonneboiler rendabel voor LEW met 2 fultime werkende mensen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn bezig met een LEW te bouwen.
Voor onze verwarming opteren we een condensatieketel die laag kan moduleren. We voorzien overal vloerverwarming zodat alles op lage temp. blijft voor de verwarming(warmteverliesberekening <6KW.

Nu voor het SWW willen we graag een zonneboiler.We zijn echter voorlopig nogmaar met 2 personen. Is het dan wel rendabel om een zonneboiler te installeren?
Smorgens wassen we ons(niet altijd een doucheke en al zeker geen bad).
Savonds komen we thuis en zal ik mij douchen en mijn madam zal zich een tijdje later een bad of douche nemen.

Kinderen komen er maar met enkele jaren...

Is het dan wel zinvol? zo ja , voor wat opteren jullie dan?
Hoeveel vierkante meter zonnepanelen , hoe groot boiler?
boiler met spiraal voor vloerverwarming erbij?

Graag enkele bevindingen....

Reacties

Is het de bedoeling dat je anders op gas het warme tapwater zou aanmaken ? Zoja, dan is een zonneboiler een goede optie om dat water voor te verwarmen.
Neem dan geen al te grote boiler, een 200l ofzo, en plaats hem in serie met je gasdoorstroomketel. In de zomer moet je ketel niet stoken want het water is warm genoeg. In het tussenseizoen of de winter zal je ketel waarschijnlijk wel iets moeten bijstoken.

Het zal alvast een grote besparing zijn aan energie, natuurlijk moet je het systeem aanschaffen ook.

Beste djonathaninjo,

Eén van de grote kosten van de zonneboiler is de plaatsing. Meestal is dit plaatsing in een bestaande woning, waar de voorzieningen niet aanwezig zijn, dan kan de installatieprijs bijna verdubbelen. De 'rendabiliteit' ligt dus een stuk hoger bij nieuwbouw omdat je alles kan voorzien. Als je ook zorgt voor een optimale plaatsing (richting helling), dan kan je bijzonder veel opbrengst halen tegen lage kost ... en met kleinere installatie.

Vermoedelijk gaat dit nu direct nog niet rendabel zijn, als je uitsluitend voor SWW gaat. Wil je in combinatie met CV dan ga je toch een specifiek daarvoor bedoelde installatie moeten plaatsen (ook de bijverwarming en opslag). De kosten zijn dan veel hoger, de installatie is complexer ... en je blijft altijd met een 2de installatie die als back-up/bijverwarming moet werken ... dus je kan onmogelijk 'goedkoper' uitkomen.

Niemand kan de kostprijs van fossiele brandstoffen voorspellen binnen 1-2-5-10- ... jaar. Dus rendabiliteit is eigenlijk niet te berekenen.
Je kan wel inschatten dat je vermoedelijk niet zoveel 'meerkosten' gaat hebben op de hele levenscyclus van die installatie.
Je gaat wel bijzonder positief scoren wat CO2 betreft. Geen idee of dat ook in je rendabiliteit zit?
Bekijk het als een fijne hobby, een soort van luxe en comfort die het milieu spaart en die een beperkte kost heeft, misschien zelf geld gaat besparen.

djonathaninjo

momenteel is de installatie van zonneboilers minder interessant dan PV panelen wegens subsidies.
Mocht ik in uw geval zijn dan zou ik ook voor PV panelen kiezen. Immers je wekt al op een goedkope manier (gas) warm water op en zal de hoogwaardige energie (elektriciteit) voor andere zaken kunnen gebruiken.
Het gebruik van warm water voor verwarming kan ik uit ervaring (60m2 zonnepanelen, geen PV) afraden wegens te weinig warmte voor verwarmingsdoeleinden. In het tussenseizoen waren mijn 60m2 wel goed maar in uw geval zal je niet zoveel installeren.
Een bijkomende reden om te installeren in PV en niet in ZP is dat je voor het sanitaire warm water met ZP's een boiler nodig hebt. Hierbij heb je ook verliezen én een pomp die elekticiteit verbruikt. Hoe kleiner het warm waterverbruik hoe minder economich genot.

succes met de beslissing en installatie

Beste djona,

Waarom werkt u met vloerverwarming als u berekend ketelvermogen onder de 6 kW zit.
Het is zowiezo al moeilijk hier een goede ketel bij te vinden. U zou bijv ook decentraal met verwarmen kunnen beginnen(gaskachels of LL warmtepomp)

Tevens kan vloerverwarming minder goeed reageren op uw afwezigheid, en kan vloerverwarming al helemaal niet goed anticiperen op de gratis zonnewarmte.

Bij een LEW kan zonnewarmte toch al 30% van uw verwarmingsbehoefte afdekken, mits het verwarmingssysteem hiervoor geschikt is.

Een zonneboiler zou ik niet in Vlaanderen kopen. De prijzen zijn hier veel te hoog. Kijk eens in Nederland en Duitsland.

Als het ketelvermogen onder de 6KW ligt zou je dan niet opteren voor een kleine lucht-lucht of (bodem-)water-lucht warmtepomp?
Met een COP van minimum 4 zit je dan aan een input van max 1,5kW electriciteit.
Maar... ik weet niet wat de impact van dit electriciteitsgebruik is op het energiepeil van uw woning.

Waarom ik vloerverwarming neem vraagt u? wel omdat ik dan alles kan laten werken op lage temperatuur , en resulteert en lager verbruik. + vloerverwarming heeft toch veel voordelen en is naar mijn inzien de toekomst... .
idd, 6kw is niet veel warmtevraag en ik zou voor warmtepomp kunnen kiezen maaaaaar :
Ik hoor teveel negatieve dingen over luchtluchtwarmtepomp ,
water-luchtwarmtepomp is veel te duur voor mij aangezien ik geen horizontaal net kan leggen en verplicht verticaal te gaan. Het is een nieuwbouw en ik probeer in eerste instantie de hoofdzaak uit te voeren en dat is isoleren.
Ik wil graag meegaan met de toekomst en daarom dacht ik aan zonneboiler.
Dat is nog de minst grote kost ... buiten zonnepanelen voor elektriciteit, is veel duurder en is daarom NOG niet mogelijk.

djonathaninjo
het feit dat je hier veel negatieve commentaar kan vinden ivm lucht/lucht WP's is omdat dit een energieforum is waar men tegen elektriciteitsverbruik is, onder welke vorm dan ook.
Zelf heb ik ervaring met ZP's en ZB's, zoals hierboven vermeld en ben voor de verwarming, tot tevredenheid, overgeschakeld op lucht/lucht warmtepomp.
Kostrpijs in 2004 voor 9KW en 4 binnenconvectoren +/- 7500€ all in.
Verbruik gemiddeld 1500KWh dag en 3000KWh nacht met 's avonds 23° (19u30-23u) wegens dame met koelen bloede.

O ja, nog vermelden dat dit verbruik is met dubbel glas (living + keuken samen is 70 m2 oppervlakte en 20m2 glas). Ondertussen werd dit vervangen door superisolerend glas. Je zal een jaartje moeten wachten op het effect hierop.

Het verbruik is voor alle binnenunits samen en iet alleen voor de keuken en living.

Indien je een WP kiest dan kan je achteraf nog PV's leggen en zelf een deel van je energie maken, hetgeen wij nu aan het inplannen zijn.

Wat heet rendabel he.
Wij zijn en blijven met 2 personen. Hele dagen werken. Dus alleen savonds gebruiken we het warme water van de zonneboiler.
We hebben een afwasmachine maar bij zonnig weer sta ik (man) die paar bordjes en pannen weer ouderwets met de hand af te wassen. (gratis warm water uit zonneboiler)
Dit scheelt dus energiekosten die anders door machine verbruikt worden (2x per week)
Verder hebben we in de ochtend vaak nog genoeg warm water om 1 persoon zich te wassen. Soms douche soms wastafel.
Savonds gratis warme douche.

Wat wil je nog meer toch. Of het nu rendabel is of niet, wij zijn er erg blij mee
Overigens hebben we een boiler van 110 liter en 1 paneel

Wij komen ook uit bij 5kW warmteverlies.

Ook hier is vloerverwarming voorzien, maar hoe meer ik op dit forum lees, hoe meer ik begin te twijfelen.

Maar we zien niet direct hoe we het dan wel zouden willen.

Hoe werken de aangehaalde alternatieven juist ?

Wordt er bij de lucht-lucht warmtepompen verwarmd door het inblazen van warme lucht ?

Een decentrale kachel om alles op te warmen ?
Dat klinkt als dat oude huis waar we eerst woonden, in de zithoek 25°C, in de keuken nog juist 15 !
OK, daar was natuurlijk geen sprake van geisoleerde muren, laat staan dubbele beglazing.

Is een vloerverwarming nog zo'n grote kost voor kleine warmteverliezen ?
Ik veronderstel dat ze de buizen niet meer zo dicht bij elkaar komen.

Veel isoleren is niet zo moeilijk, wat erop volgt blijkt alleen maar ingewikkelder te worden.

Gr.
Dieter

Vloerverwarming en LEW gaan niet samen. Heb zelf een LEW 6 kW. De beneden (warmteverliesberekening bij -8: 4 kW) verwarmen we volledig met een 7 kW lucht-lucht WP van daikin met een COP van 3,6. Deze strenge winter nooit koud gehad. Wat leuk is dat de warme lucht van het toestel je meteen een aangenaam warmtegevoel geeft. Verbruik over het stookseizoen 3,3 kW / dag (hoofdzakelijk 's morgens, 's avonds brandt de houtstoof). Dat is een dikke halve euro stroom. Geëxtrapoleerd naar de ganse dag schat ik dat je dat getal x 3 mag doen. Dat is nog voordelig.

Voor de rest volop zonnewinsten door grote ramen. Het feit dat de L/L WP eerder de lucht verwarmt dan de massa is ideaal voor HSB, denk ik, er is er namelijk geen. Kostprijs een dikke 3000 euro.

Wat betreft die zonneboiler, ik ben er ook naar aan het zien en mijn besluit is het volgende: (tgo een elektrische boiler)

ivm subsidies ben ik volgend jaar beter af dan dit jaar, en eigenlijk nog beter af, financieel dan, vanaf het 5e jaar (6% btw). Het minverbruik is minder spectaculair dan de andere monetaire voordelen. Wil wel zo lang niet meer wachten.

Het minverbruik van een WP boiler is ongeveer hetzelfde, maar je onttrekt natuurlijk energie van binnen. De kostprijs is minder, maar ik vrees de levensduur ook. Ik denk dat het ongeveer op hetzelfde moet uitkomen. Toch denk ik dat een zonneboiler beter scoort omdat je energie van buiten het huis gaat gebruiken.

anoniem

 

vloerverwarming en LEW gaan perfect samen, wij hebben een 100 voorbeelden waar het perfect werkt, ook in HSB, met warmteverliezen tussen de 2.5 en 10 kW.

en vloerverwarming heeft als bijkomend voordeel dat het mogelijk wordt zonnewarmte in je vloer te steken als je overschot hebt, en dat is mooi meegenomen. eigenaars van LEW met vloerverwarming zijn wat verwarming betreft ook niet gevoelig voor bv strommpannes, de traagheid maakt dat het 24h duurt voor de woning begint af te koelen, en tot nog toe hebben we - gelukkig maar - nog niet zo'n lange pannes gehad.

jou warme lucht geeft direct een aangenaam gevoel (ik vind dat eerder onaangenaam, maar dat is een persoonlijke kwestie), maar bij uitvallen is die warmte ook direct weg, het grote nadeel van luchtverwarming.

een warmtepompboiler koel je inderdaad je woning mee af als je de lucht van binnen neemt, en dus moet je dat met extra verwarming compenseren, dus zeker geen goeie zaak. maar het is wel een alternatief voor een ventilatie systeem C, zo kan je tenminste nog deels de warmte recupereren.

een zonneboiler lijkt mij in alle gevallen de beste keuze, kost wel wat geld (alhoewel met de huidige subsidies het economisch rendement fel verbeterd is), maar heeft een heel lange levensduur. op termijn haal je dat er dus altijd uit, en of dat nu 5, 10 of 15 jaar is maakt m.i. niet zoveel uit, een mens koopt honderden dingen voor z'n woning die je nooit kan terugverdienen.

hans d

Wij zijn momenteel met 2 volwassenen en 1 baby. Aangezien we ons water met gas verwarmen en we sinds eind maart geen verwarming meer nodig hebben (ook LEW), is de hoeveelheid gas die we momenteel dagelijks verbruiken enkel voor de aanmaak van warm water. Wij hebben geen bad, enkel een douche met spaardouchekop. (opm: De afwas gebeurt met een zuinige afwasmachine (electrisch 0,87 kWh/beurt).) Omgerekend naar een jaar kost het warm water ons minder dan 100€.

Als je ervan uitgaat dat een zonneboiler in ons geval 80% van het warme water kan leveren, geeft dit een mogelijke besparing van 80€.

Als een zonneboiler na aftrek van alle subsidies en premies nog 1600€ kost betekent dit dat je die zonneboiler nooit zal terugverdienen: De zonneboiler moet immers onderhouden worden en heeft zelf een electriciteitsverbruik (ik schat tussen de 25 en 50€ per jaar, je vind hier maar weinig gegevens over). 

Ik ben in ieder geval blij dat ik die zonneboiler niet heb laten plaatsen in onze nieuwbouw. Dat zou in ons geval weggegooid geld geweest zijn en we konden ook niet maximaal profiteren van de belastingvermindering.

Volgens mij is een zonneboiler dus niet rendabel als je zuinig bent met (warm) water.

hallo

 

ik heb 10m² zonnepanelen op mijn dak zitten en die verwarmen een boiler van 1000liter.

Deze 1000liter watermassa wordt constant opgewarmd door mijn panelen en indien nodig bijverwarmd met een

salon-pelletkachel van 6kw met warmtewisselaar.En wanneer werkt die kachel...als er geen zon is of als er te weinig zon is.

Ik verwarm mijn huis via vloerverwarming.

Het sww komt koud in de kop van de boiler, wordt daar opgewarmd via een spiraalwarmtewisselaar en komt er HEET

uit.In de kop van de boiler is het voor de moment 90graden.

De warmte voor de vloerverwarming wordt gehaald uit de "bodem" van de boiler....want met 30graden output heb je meer dan genoeg.

De boiler werkt volgens het "gelaagdheidsprincipe" van warm water in een stilstaande massa.Dwz dat men naargelang het aftakpunt in de boiler steeds op een zelfde constante temperatuur kan rekenen.

Mijn woning dateert van 1937 en deze verbouw ik zelf zoveel mogelijk. in het dak steekt 26cm rotswol, dubbel glas,

vloerisolatie met 10cm pur. Een deel van de woning is vervangen door een HSBconstructie en die muren zijn geisoleerd

met 14cm rotswol en dan nog 5cm pur langs de buitenzijde met een pleister.

De oude buitenmuren zijn gedeeltelijk langs buiten geisoleerd met 10cm isolatieplaat en een pleister of langs de binnenzijde met 10cm rotswol..

Volgens mijn architekt zou ik nu voor de moment op een k28 uitkomen en dat voor een oud huis van 1937.

Mijn verbruik van pellets -als bijverwarming-van november 2008 tot eind maart 2009 was 1300kg ofte een goeie 650liter mazout.

Sinds 1 april staat de pelletkachel uit en sindsien doen de zonnepanelen de rest.Gisteren -zondag- was het een niet al te mooie zonnige dag en niettegenstaande dat was het in de kop van de boiler 75graden.

En dus meer dan voldoende heet om 2 volwassenen en 3 kleine kinderen hun bad en of douche te nemen.

En dit kost mijn gene euro aan "stookkosten" alleen maar de electriciteit voor de circulatiepompen.

Als je alle de nodige isolatiewerken ed gedaan hebt en je moet dan nog kiezen welk type verwarming, overweeg dit dan effe....MAZOUT  GAS  kost geld  want is een eindige brandstof....Pellets kosten ook geld edoch d'er zijn er in overvloed...en nu er nog altijd premies gegeven worden voor zonnepanelen ...why not.

Ik woon in Wallonie en de installatie heeft mij brutto 18000 € gekost 2 jaar geleden ....met alle premies afgetrokken en ook de fiscale aftrek gespreid over 2 jaar dan heeft die  installatie mij +/- 10000€ netto gekost (pelletkachel inbegrepen)

Hoe het er in Vlaanderen aan toe gaat  weet ik zo niet ...maar veel verschil zal er wel niet zijn.

 

hopelijk heb je iets aan mijn getuigenis

 

 

groetjes

 

ludo uit Wallonie

 

 

 

Prima, vergeet wel niet de zonnewering naar beneden toe doen in het tussenseizoen, anders krijg je oververkitting met de vloerverwarming. Onze buren deden dat, en het was geen LEW... zie je daar net de winter gepasseerd de zonnewering al naar beneden gaan. Reden: 't was te warm... niet erg LEW me dunkt.

En zonnige dagen zijn er meer dan stroompannes... ik kan me er geen herinneren die 24 u duurde, hoor.

anoniempje

nee, in een LEW krijg je geen oververhitting, tenzij je systeem slecht is geregeld (lees te hoge wtaertemperatuur).

ik kan je een honder woningen als voorbeeld geven, nergens problemen mee. trouwnes wij hebben altijd met vloertemepraturen van een graad of 25 gewerkt (putje winter), in het tussenseizoen nog wat lager. en dan heb je echt geen last van de zon hoor. zodra de zon schijnt wordt de vloer wel warmer, nl. door de zon. daarom zou ik ook geen donkere vloer nemen, die neemt teveel zonnewarmte op.

 

hans d

 

Hans,

mij lijkt het daarom net interessant om een donkere vloer te nemen. Aangezien deze sneller/meer warmte zal opnemen, zal de sturing op je ketel sneller merken dat hij niet meer moet stoken (door gestegen retourtemperatuur), waardoor je uiteindelijk nog minder kans op oververhitting gaat hebben.

Als je een lichtere vloer hebt, zal deze een deel van de warmte opnemen, en het andere deel zal terug de ruimte in gereflecteerd worden waar je er "direct" "last" van hebt, niet?

mvg,

Toon

dag toon

ik ben uitsluitend bezig met goed geïsoleerde woningen, en dan heb je met die donkere vloeren niks dan problemen met oververhitting, dat is een vaststelling die ik telkens weer doe, geen theoretisch rekenmodel.

als de lucht in de ruimte opwarmt door reflectie kan je die makkelijk naar buiten ventileren door even de ramen te openen als het buiten wat frisser is, maar die door de zon opgewarmde vloer buffert alles, en dat ventileer je niet weg op een paar uur, die houdt dat vast.

wanneer is een donkere vloer wel zinvol m.i.? als je de warmte van de vloer terug kan afvoeren, bv via bodemopslag, dan zie ik daar wel mogelijkheden in.

 

hans d

Hans,

Ik geloof je graag als je zegt dat dit quasi altijd problemen geeft. Ik ga dan toch eens zoeken naar een verklaring hiervoor :-). De warmte die de vloer immers "reflecteer" gaat niet naar de lucht, want die warmt quasi niet op door straling, maar wel naar de muren, meubilair en andere. Dus waarschijnlijk is het dan beter dat de warmte gebufferd wordt in zowel vloer, als muren en plafond, dan enkel "geconcentreerd" in de vloer. Zou ongetwijfeld interessant zijn om hier eens metingen op uit te voeren...

Opslag in de bodem van die warmte gaat vrees ik niet zo goed lukken, omdat de temperaturen nogal laag zijn vermoed ik? En dan is seizoensopslag niet direct heel toepasbaar spijtig genoeg...

Groeten,

Toon