Helofytenfilter met bazaltkorrels of met kwartszand?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dit jaar begin ik met de aanleg van 'mijn' helofytenfilter om het regenwater van mijn dak zou zuiver mogelijk te krijgen.

Op een Nederlandse site "De twaalf ambachten" treft treft men waardevolle info of dit onderwerp aan.
http://www.de12ambachten.nl

Voor het uitfilteren van grof materiaal (bladeren) ga ik beginnen met een apart klein compartiment (ik heb nog een grote rechthoekig stenen wasbak zoals het type waar moeder de vrouw de was in liet weken).
Daar zou ik ronde keien in leggen omdat die bij een eventueele reinigingsbeurt redelijk gemakkellijk met een schop eruit te halen zijn.

Voor het helofytenfilter ben ik er nog niet uit of ik speciaal daarvoor bewerkt kwartszand (fabricant Sibelco NV Belgie) of bazaltkorrels ga toepassen. (Opm.: Dat kwartszand/kwartskorrels heeft geen scherpe randen maar afgeronde randen).
Mogelijk hangt mijn keuze ook af op welke manier het geleverd kan worden. (liefst op palet in zakken van bv 25-30kg)

Soms iemand ervaring met bazalt of kwartszand?
Kent iemand fabricanten of leveranciers van bazaltkorrels voor deze toepassing? (Ik vind er geen via Google...).

groeten aan allen,
Rudy Martens

Reacties

Rudy,

Waar wij wonen is geen riolering. We gebruiken dan ook al vele jaren een rietvijver voor de zuivering van al ons afvalwater.
Een prima systeem voor afvalwater maar voor regenwater stel ik me wel degelijk vragen.
Volgens mij zijn er 2 problemen :
- De verdamping is enorm ( het overgrote deel van het water verdampt door het riet)
- Riet is onvoorstelbaar sterk, de wortels doorboren nagenoeg alle materiaal.

Ik vrees dus dat een helofytenfilter overdreven is als je alleen je regenwater wilt zuiveren.
Wij gebruiken het regenwater ook om ons te wassen.
Een voorfilter zorgt dat het grootste vuil niet in de put geraakt en een fijne filter houdt het fijnere vuil uit de leiding.
Daarnaast kuisen we de put jaarlijks

@Jef:
Bedankt voor uw repliek, vooral over de krachtig doorgroeiende wortels van het riet want dat wist ik niet.
Constructief dacht ik aan een bedding te maken met instant fundamentmortel (die je overal in de DIY en bouwmaterialenhandel kan kopen). Daarna zou ik de zijkanten opmetsen met een massieve vorstbestendige steensoort (natuursteen, betonblokjes of keldersteen).
Omdat ik geen voorstander ben van het gebruik van de klassieke "poly-ester" zou ik een drinkwater gekeurde EPDM-folie of gelijkwaardig folie gebruiken.

Het gebruik van riet hou ik volgens uw raadgeving dus even in beraad, maar dat is geen probleem omdat er een vrij groot aanbod van andere waterplanten voor dit doel aangeboden worden.

Reden dat ik toch een helofytenfilter voor dit doel (zuiveren van regenwater) wens te installeren is dat ik het aanbod van waterplanten daarvoor prachtig vind (is natuurlijk een persoonlijke voorkeur).

Tweede reden is dat het esthetisch in mijn héél kleine tuin goed uitkomt om een smalle lange geul in de vorm van een vraagteken tot zelfs bijna een hele 8-vorm kan maken.
Dit komt bovendien op een plaats die anders verloren zou zijn om er niks anders te installeren valt.

Derde reden is dat ik bij iemand een helofytenfilter gezien heb van twee op zes meter (60cm diep). Het water daarvan is zo zuiver dat het zelfs drinkbaar is!

Ik zou echter ruimschoots tevreden zijn dat ik dit water - naast het doorspoelen van mijn toilet - ook nog zou kunnen gebruiken als kook- en stoomwater voor de keuken (via een aparte leiding en kraan).
(en indien dit goed gaat eventueel als drinkwater na een laatste doorgang door een keramisch filter of een UV-buis).
Het regenwater is na een doorgang door een goed aangelegde helofytenfilter reeds fysiologisch zuiver water. Vandaar mijn gedrevenheid om dit te installeren.

Uw opmerking over het mogelijk droog komen van het systeem is inderdaad waar. In princiepe is dit niet erg omdat er dan op die momenten luchtzuurstof tussen het wortelsysteem komt die de zuurstofminnende bacterïen van dit systeem weer ten goede komen.

Ondertussen kreeg ik van Sibelco NV uit Antwerpen een mail en zij kunnen een "filterzand"-versie voor dit doeleind leveren.

Een tweede mail kreeg ik van een gekende Nederlandse helofytenplantenkweker (hij kweekt zelf wel hoofdzakelijk rietplanten) en hij kon mededelen dat hij goede ervaring heeft met "wit-zand" voor dit filtersysteem.

mvg,
Rudy Martens