zelfgemaakte zonnepaneel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo
heeft iemand hier soms ooit een zonnepaneel zelf gemaakt voor een zwembad wat te verwarmen.Zo ja ,hoe en met welke materialen. avast bedankt want wil er zelf ook één maken

Reacties

kijk eens op ebay.de

daar zonnepanelen aan 300 euro denk ik

je kan dat daar niet zelf voor maken
heb er zo liggen

woon in gavere

je mag altijd komen kijken

systemen die gebruik maken van zwarte PE slangen en deze opgerold leggen of in langsrichting tussen 2 "collectoren" verschillende mogleijkheden

MVG
Stefan

Heb zelfs al eens gezien onder de asfalt van de oprit
schijnt heel goed te zijn
stef

Hallo,

Heb een constructie in gedachten. 10 betonplex platen (vanwege hun donkere kleur en waterbestendig) en daarop in totaal 1200 meter 1/2" PE darm in vier of acht circuits, aangestuurd met eenvoudige dompelpomp

MVG
Dirk

beste dirk
bedankt voor het idee..maar 1200 meter,lijkt meer iets om centerparks te verwarmen

1200m is zowat de normale lengte in vloerverwarming in een 'normale' woning. Zó overdreven lijkt dat toch niet als warmtewisselaar voor een zwembad?
Wat mij wél opvalt is dat tegenwoordig een eigen 'centerparks' in de tuin een normale zaak aan het worden is.
(En dan maar het hoofd breken hoe dit ecologisch te maken.)
Voor mij niet gelaten, ieder z'n plezier!

hallo
zelf je zonnepaneel maken kost net zoveel als kopen
wat ik wel heb gedaan is mijn panelen zelf op maat gemaakt
(epdm merk elios) en deze op mijn carport gelegt pal op het zuiden daar heb ik dan nog een dak over gemaakt van heldere pvc golfplaten dwz dat de panelen geen afkoeling meer hebben door de wind ze werken dus zoals een echte zonnecolector(300%beter als in open lucht) maar door het epdm rubber is het rendement wel iets lager als bij een koperen collector max temp tot nu gemeten is 97gr c en dat kan al tellen
mvg stijn

Jean, ik heb zelf ook eens een paneel in elkaar geknutseld.Daarvoor had ik ook het idee opgevat om dit windvrij te maken. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een dubbelwandige lichtkoepel (afbraak van een dakdekker)waartussen ik dan 30 meter zwarte vijverdarm van 32mm heb gelegd.(soms in promotie bij Van Craenbroek)Nadien werd deze aan de buitenzijde zwartgeschildert.
Indien ik het nu opnieuw zou maken, dan zou ik veel meer en dunnere darm gebruiken (verhouding waterinhoud en darmoppervlakte lijkt me dan beter) en het binneste gedeelte van de koepel zwartverven.Ik heb hierop nooit geen temperatuurmetingen gedaan , maar heb meermaals de hitte gevoelt op het moment dat de timer de pomp in werking stelde.Alles is natuurlijk ook afhankelijk van het volume van uw zwembad. Ondertussen is ons zwembad ook in volume gegroeid (van 10.000L > 26.000L) en heb ik ook via e-bay een zonnecollectorgeval gekocht, dewelke dit jaar getest zal worden (heb het geluk dat ik het bij de buur op zijn platdak van de garage mag leggen)Nu is er het gedacht om men koepelgeval te gaan gebruiken met een tuindouche.
Hopelijk kunt ge met dit aan de slag en veel succes ermee.

Heb nog een fotoke gevonden van de koepel....

Hopelijk is de foto er nu wel bij ...

Ik heb reeds verscheidene panelen gemaakt in polyethyleen.
Het paneelontwerp is uniek, zelf bedacht en heeft een zeer goed rendement.
De panelen zijn onverwoestbaar, ik gebruik materiaal dat in de scheikundige nijverheid gebruikt wordt als leidingsmateriaal voor het transport van chemische produkten.
De belasting van het polyethyleen buismateriaal is in de chemische industrie véél hoger dan bij zwembadwater met wat chloor. De bewezen levensduur ligt momenteel al op veertig jaar en het einde is nog niet in zicht.
Kijk eens naar mijn site met foto's van gerealiseerde projectjes ; www.zonnepanelen-pe.be

denk maar eens goed na wat de dompelpomp verbuikt van stroom

Kijk eens op zonnepanelen, daar hebben ze ook info hoe zonnepanelen maken enz.