behandelen van afromosia

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze ramen van afromosia gaan we binnenkort plaatsen. Heeft iemand enige informatie over het behandelen van deze houtsoort. We hebben al een aantal meningen gehoord en deze zijn telkens verschillend. Is het beter om ze met een bepaald product te behandelen of kunnen we ze ook onbehandeld laten?Als het beter is om het met een product te behandelen, bestaat er dan een product dat de kleur van het hout behoudt?

Alvast bedankt voor uw reactie!

Reacties

Ik heb daar verschillende ervaringen mee: onbehandeld komt het slechts matig grijs, weinig barsten. Als je een goede transparante buitenvernis of olie gebruikt, kun je een mooie midden-bruine kleur bekomen.

Ik raad altijd aan om een "beits met minimale filmvorming" toe te passen.
Voordelen: Die beitsen zijn waterdun en eenvoudig en snel met een borstel aan te brengen. Ze vormen geen dikke olielaag en dus zo goed als geen gevaar op afschilferen. Bij een nabehandeling na 1, 2, 3, of 4 jaren (of langer) hoeft men niet te schuren.
Naast "grijs" kan je ook opteren voor een meer natuurlijke kleur zoals bv. cederbruine kleuren.

trip-trap heeft een buitenolie
die afromosia ramen egaal laat vergrijzen is in verschillende
kleuren te krijgen
moet niet herhaalt worden maar het mag

vg johan

hey Pascal

Heb je je al ramen behandeld? Zoja laat het mij eens weten ,ikzelf heb ook ramen uit afromosia , ze staan er 1,5 jaar in en ze zijn op de zonkanten al goed vergrijsd wat ook mooi is. Maar op bepaalde plaatsen waar de zon goed heeft opgestaan ondek ik nu windscheurtjes die op korte tijd zijn gaan openstaan .Wanneer er insecten eitjes in gaan leggen betekend dat houtrot op den duur.
vandaar ben ik ook op zoek naar een produkt om ze te verzadigen of te behandelen met een soortgelijk produkt.
Waarvoor heb jij uiteindelijk gekozen ? Ben je tevreden?

gr Pascal

Dag allemaal,

Het enige wat tot hiertoe deftig helpt om windbarsten in hout definitief te dichten is poly-esterplamuur (bron: WTCB).
Ik heb goede ervaringen met Motip polyesterplamuur (hetzelfde type dat men gebruikt voor carroseriewerk). Je kan het al aankopen vanaf potjes van 250 gram (in DIY of dealers autobenodigdheden).
Probleem is dan natuurlijk de "beige" kleur maar het voldoet perfect op te vullen en blijvend af te dichten.

Vergrijsen is altijd reeds afgestorven houtvezel. Zolang dat aan het oppervlak blijft en met duurzaam hout dan is dat OK.

Ik ben meer voorstander van een zwakke tot niet filmvormende grijze oliegebaseerde beits op zulk hout te plaatsen. Het voordeel is dat het hydrofobe karakter van de olie het gevaar op blauwzwam en schimmels drastisch verminderd, zoniet zelfs uitsluit (droog hout beschimmeld nooit!).