VOS in verf

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Iedereen weet dat er veel schadelijke stoffen zitten in verf.
Nu vraag ik me af of dit enkel slaat op die VOS.

Ik zie dat Levis verf heeft zonder VOS. Is deze verf dan even 'gezond' als natuurverf ??

Reacties

Beste Bliksem,

Wel je echt zeker zijn ga dan voor verf met een natureplus label. Zie ook : www.vibe.be

Laat je niet van de wijs brengen door andere labels,elke producent heeft tegenwoordig wel zijn eigenontworpen "groene" labeltje.

Groeten,

Geert

Beste Bliksem en Geert,
dit is wel héél erg voor diskutie vatbaar.
Het ligt er ook aan waar de wetgever EN organisaties hun normen leggen, en eigenlijk ook waar jij, de gebruiker dus, zijn normen legt.

Typische voorbeelden:
- In Duitsland verkoopt men acrylaatverven (0% VOC, APE vrij, enz. enz.) onder het embleem van de Blauwe Engel, en dat vind men daar heel normaal! Zulke toestand is momenteel in Belgie ondenkbaar.
- Als je een natuurverf koopt op basis van caseïne en men neutraliseert de kaasstof met ammoniumverbindingen ipv met kalk, dan is er geen kat die er over nadenkt dat door natuurlijk afbraak en verwering die ammoniumverbindingen van die caseïne-natuurverf terug vrijkomen (in je leefomgeving!).
- Hoe gaat men een natuurverf op waterbasis met de komende Biocide richtlijn bacterievrij, gistvrij en schimmelvrij houden? Dat is ook belangrijk voor een gezonde leefomgeving in huis!

Terug naar solventgedragen verf:
Een natuurverf opgelost in natuurlijke terpentijn. Dan zit je pas goed in de problemen. Natuurlijke terpentijn is 99% aromatisch... en is niet bepaald een gezond product te noemen. In Duitsland mag men in boenwas zelfs niet meer dan 5% terpentijn meer gebruiken of men mag het niet meer op de markt brengen.

Reden dat ik dit schrijf is dat ik reeds verschillende malen formulaties voor natuurverven heb willen samenstellen maar als je alles op alles zet kom je dikwijls snel terug bij 'af'.

Als die verf die men jou voorstelt, zowel synthetische als natuurverf, reeds nul procent solvent uitstoot of onschadelijke propyleenglycolen dan vind ik dat al héél positief. Als men dan voor een watergedragen verf ook nog milieuvriendelijke en onschadelijk emulgators gebruikt en een relatief onschadelijk vervangmiddel voor ammomiak als neutralisatiemiddel dan zit je goed. (Dat kan je vragen aan de fabrikant!)

Als men in een verf (zowel synthetische als natuurverven) toch een solvent moet gebruiken om een bepaalde technische kwaliteit te kunnen bepalen vraag dan of men (ook weer relatief!...) onschadelijke propyleenglycolderivaten toegepast heeft.

Momenteel doet men ook overal proeven met solventen die normaal in de natuur voorkomen zoals bv. DMSO (dimethylsulfoxide). DMSO is een solvent dat van nature in hout aanwezig is, nagenoeg reukloos, en onschadelijk voor mens en milieu. (Voor de kenners: een LD50 van +-15.000mg) Heel simplistisch uitgedrukt heeft dit solvent zelfs een bepaalde ANTI-kankereffect.

Praktisch:
Je kan ook een veiligheidsblad vragen van de verf die je wil gebruiken. Daar MOETEN alle schadelijke componenten op vermeld staan. Je kan dan altijd ten rade gaan bij je huisarst, apotheker (of via de arbeidsgeneesheer van je werk) om verder deskundige uitleg te vragen als je er niet gerust in bent of er niet aan uit kan.

Hopelijk heb je er wat aan,
groeten,
Rudy Martens

Wat raadt u dan aan als wandbekleding voor wie geen schadelijke stoffen in huis wil ?

Met de nieuwe forumsoftware was het even experimenteren...

Bliksem:
Voor muren binnen absoluut verfsoorten op waterbasis.
Voor hout en mdf binnen: verf op waterbasis of oliegebaseerde verven in aromaatvrije solventen en die in dat geval voldoen aan de huidige VOS-reglemetering (anders mogen ze zelfs niet op de markt gebracht worden!).