windmolens landschapsvervuiling?? zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wanneer gaat men in Belgie de idiote stelling van windmolens als landschapsvervuiling laten varen?
Onlangs gehoord dat de vergunning in Bever niet goedgekeurd is omdat het een deel van de Vlaamse Ardennen is en dat deze daar niet passen.
Ik ben net terug van vakantie uit Duitsland, op allerlei heuvels vind je daar tientallen windmolens, dit is toch veel mooier dan rookpluimen van co2 onvriendelijke electriciteitscentrales?

Weet er iemand de volgende vraag te beantwoorden?

Er waren ginds afgelopen week enkele zeer zonnige dagen, toen waren er bepaalde windmolens in een groep niet actief (terwijl de rest wel draaide), het ging wel steeds om windmolens met dezelfde markeringen op; terwijl ze bij minder zonnig weer bijna allemaal draaiden.
Zou het misschien zo zijn dat die bepaalde windmolens van 1 electriciteitsleverancier waren die misschien ook zonnepanelen bij particulieren heeft staan om bij voldoende zon bepaalde windmolens uit te zetten? Ze zullen wel een evenwicht moeten hebben tussen vraag en aanbod van hun klanten zeker?

Reacties

'Wanneer gaat men in Belgie de idiote stelling van windmolens als landschapsvervuiling laten varen?'

Wanneer 50% + 1 Belg zijnen electriciteit nimeer kan betalen vrees ik. Sja, zo gaat dat hier in dit landje heh. En als't te laat is, dan zijn we allemaal Calimero.

Patrick,

Een windmolen moet zoveel mogelijk draaien om rendabel te zijn. Men gaat die niet zomaar stilleggen als dat niet nodig is.

Stilleggen bij zonnig weer kan tijdelijk gebeuren als er mensen in de buurt last zouden hebben van slagschaduw.

Dirk

Dirk, er waren geen huizen te bespeuren in de nabijheid van de windmolens.
Het viel wel op dat het bij een groepje wel steeds dezelfde gekleurde (wit-rode gestreepte wieken) waren waarvan er enkele stil lagen.
Wij hebben er wel 1 zien van heropstarten bij een wandeling. (komt toch nog vrij traag op gang), het was omstreeks 10u30, bij bewolkt weer. Ik veronderstelde dat het was om het aankomende piekverbruik op te vangen.
Dirk, ik ben het wel met U eens dat ze zoveel mogelijk moeten draaien, maar stel nu dat er daar in tegenstelling tot wat hier het geval is (muv ecopower) leveranciers zijn die uitsluitend groene stroom opwekken via windmolens en zonnepanelen en dat er een moment is van weinig energiebehoefte aan hun klanten, misschien zijn er andere leveranciers met op dat moment een tekort, maar naar ik meen is er een electriciteitsbeurs waar deze dan als het ware per opbod hun tekort aan electriciteit opkopen, misschien was de opgewekte overschot aan electriciteit van de stilgelegde windmolens te duur??

Voor alle duidelijkheid, ik ben voor windmolens en het is een probleem dat bouwvergunningen voor deze toestellen worden geweigerd of een tijd tegengehouden omwille van de "landschapsvervuiling".

Maar ik ben niet akkoord dat het een idiote stelling is om windmolens als landschapsvervuiling te bestempelen.

Waarom?
Omdat het landschapsvervuiling is verdorie!
Dan gaat men ergens in een onbebouwd gebied wat molens neerplanten. Hoe moet je dit anders noemen? Je kan ze moeilijk "makkelijk integreerbaar in het landschap en zicht" noemen.
Maar "al wat groen is goed is" lijkt veelal de stelling. Fout.

Daar kan ik de groene jongens toch niet volgen.
Wil men op die plaats een antennepark (ik zeg maar iets) zetten dan is dat opeens wel landschapsvervuiling. Maar omdat zo'n gigantische windmolen voor groene stroom zorgt is hij ineens onzichtbaar???

Landschapsvervuiling te over in België hoor!

Een paar jaar geleden werd een vergunning voor een windmolenpark op de Noordzee geweigerd omdat één dame vond dat dat haar zeezicht vanuit haar appartement op de dijk stoorde.

Men zou die vrouw met haar appartement moeten vervolgen wegens het verstoren van het uitzicht op de zee voor de mensen die achter de dijk wonen(...die waren er trouwens eerst.)

Dus waar hebben we het over?

We moeten ZO SNEL MOGELIJK naar groene, Co2 vrije energie omschakelen.

Anders zal er nog weinig landschap,over zijn om te "vrijwaren"

groetjes!

Toon

 

 

 

 

Omdat het landschapsvervuiling is verdorie!
Dan gaat men ergens in een onbebouwd gebied wat molens neerplanten. Hoe moet je dit anders noemen? Je kan ze moeilijk "makkelijk integreerbaar in het landschap en zicht"

 

Waar staan er windmolens in onbewoond gebied?  Ik heb er zo nog nergens zien staan.  Mij lijkt je antwoord daarom weinig relevant.

Walter

Kijk dat bedoel ik nu net.

Als reactie op m'n bericht krijg ik direct "Landschapsvervuiling te over in België hoor!" en "Waar staan er windmolens in onbewoond gebied? Ik heb er zo nog nergens zien staan. Mij lijkt je antwoord daarom weinig relevant."

Verder ook nog: "We moeten ZO SNEL MOGELIJK naar groene, Co2 vrije energie omschakelen.
Anders zal er nog weinig landschap,over zijn om te "vrijwaren" "

Het doel heiligt de middelen dus?

Windmolens kunnen moeilijk tussen andere hoogbouw verstopt staan, dit zou nogal dom zijn.
Dus waar zet men deze, in open vlaktes. En idd, vaak in de buurt van een autostrade of industiegebied. Maar je ziet deze al van een enorme afstand staan.

En begrijp me niet verkeerd, ik ben voor windmolens, ik zie graag die moderne windmolens. Ze mogen er zelfs 1 in mijn zichtsveld komen plaatsen.
Maar het is en blijft een vorm van landschapsvervuiling. Geef dat gewoon toe ipv "het is groene stroom dus het is goed" te roepen.
Ik zeg het je, moesten het antennemasten zijn dan zou er nogal protest op komen omwille van oa. landschapsvervuiling. Maar nu dus niet.
2 maten en 2 gewichten noem ik dat.

gisteren van Gent naar Hulst gereden

in Gent staan er een paar, in buurt van Evergem nog een paar, Volvo-trucks, in Zelzate nog een paar

als je 2 km over de grens bent zie je er in één oogopslag direct 15 tot 19, ik kon ze niet allemaal tellen al rijdende

zijn die NL'ers dan gek of zijn wij het?

Stefan

"Maar het is en blijft een vorm van landschapsvervuiling."

Anoniempje: dat een windmolen een landschap verandert, zal ik niet ontkennen. Maar hoe definieer je 'vervuiling' hier. Is dat als je over een landschap praat niet subjectief? Of zie jij iedere verandering van het landschap dan als vervuiling? Dat is veelal de reden dat windmolens in hun bouwdossier vastlopen.

Walter

dat we moeten overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen is evident. Dat windenergie deel uitmaakt van zo'n mix aan hernieuwbare energiebronnen is ook evident. Of windmolens nu landschapsvervuiling zijn of niet, ze hebben een landschappelijke impact. Daarom is het even belangrijk om deze installaties wel overdacht in te planten en niet her en der waar iemand daar de behoefte toe voelt. Het zou een nefaste en onverstandige handelswijze zijn om, voor de noodzakelijke hernieuwbare energiebronnen, alle andere mogelijke gevolgen naast zich neer te leggen. Het is niet omdat windenergie noodzakelijk is, dat alles hiervoor moet wijken. Ons landschap is reeds voldoende naar de k****n gebracht, enige voorzichtigheid is geboden.

op politiek vlak zijn ze reeds onoordeelkundig genoeg bezig. In het nieuwe decreet Ruimtelijk Ordening worden de mogelijkheden voor windmolens sterk uitgebreid, wat positief is. De begeleidende uitvoeringsbesluiten, die ervoor moeten zorgen dat deze windmolens op een aanvaardbare manier (bijvoorbeeld in groep en niet individueel) worden ingeplant, zijn echter nog nergens te bespeuren.
Vele landbouwers in de westhoek (zeer geschikte windlocatie) hebben hun gronden al in concessie gegeven voor windmolens. Niet omwille van de ecologische kant, maar vanuit financieel winstoogmerk.
In de westhoek zijn zeker windmolens nodig/mogelijk, alleen niet op elke akker of weide die er beschikbaar is. Er MAG nog oordeelkundig gepland worden..............hoop ik.

Je mag er van uit gaan dat het de Belgen zijn die gek zijn.
Als je ziet wat die molens opbrengen:
http://www.windvogel.nl/molens/

Ik ben gisteren nog eens langs de 4 nieuwe enerco molens in zwevegem gaan wandelen. Persoonlijk vind ik windmolens functionele kunst!
Vroeger had iedere gemeente een paar molens, waarom zou dit nu niet kunnen?

ben er volledig mee eens dat ze mooi zijn............als ze goed worden gepland. Het type windmolen van vandaag leent zich niet echt tot een solitaire inplanting, maar vraagt groepsbouw, zodat er landschappelijk lijnen ontstaan, bij voorkeur langs bestaande lijninfrastructuren (snelwegen, kanalen, etc) zodat bestaande structuren versterkt worden. Zo kunnen ze ook hun landschappelijk nut bewijzen.

her en der solitair windmolens neerpoten is nefast voor de landschappelijke kwaliteit, daar zijn er vrees ik eveneens teveel voorbeelden van. Bovendien is het pas echt rendabel om er drie à vier samen te plaatsen (cfr. studiedag windmolenpark Zeeland).
het probleem met de huidige aanpak is dat er totaal geen coördinatie is mbt de inplanting, met het grote gevaar dat je individuele projecten gaat krijgen in wind-technisch zeer interessante, maar landschappelijk eveneens zeer waardevolle gebieden.
Deze twee kunnen samengaan, maar enkel als het op een oordeelkundige manier gebeurd.

ecologie betekent niet dat we oogkleppen moeten opzetten voor alle andere factoren, oordeelkundig plannen is ook een deel van duurzaam omspringen met onze ruimte en milieu.

Dat je windmolens niet overal zomaar kan neerpoten ben ik mee eens.
Maar er zijn in Belgie toch voldoende zones waar ze wel kunnen en het uizicht niet verpesten.Ik denk aan bvb industrieparken.Op parkings langs de snelweg (waar nu al GSM masten staan) enz...

Sunnybeam

inderdaad plaatsen genoeg, maar het gaat er niet enkel om de plaatsen op zich, ook de wijze hoe de inplanting is. 1 alleenstaande windmolen heeft landschappelijk een totaal andere impact dan een rij windmolens. Een rij kan een extra landschappelijke dimensie geven, bestaande structuren versterken. Solitair ingeplante molens missen samenhang en kunnen landschappen echt verpesten. Daarom is planning méér dan noodzakelijk. Industrieterreinen zijn niet persé goede locaties, schaduwwerking op lichtstraten van werkplaatsen kunnen heel vervelend zijn voor werknemers bijvoorbeeld.
De discussie gaat veel verder dan voor of tegen windmolens. Soms krijg je de indruk dat, omdat een initiatief ecologisch is, alles hieromtrent toegelaten moet zijn, om dit initiatief niet te hypothekeren. Ook ecologisch gunstige initiatieven kunnen nadelige gevolgen hebben, daarom zijn we als maatschappij verplicht hier rekening mee te houden. Een goede planning, beleidskader etc helpt hierbij.

Ecologische initiatieven worden niet enkel door gedreven overtuigde ecologisten genomen, het wordt steeds méér big business, en hierbij zijn er ook steeds meer actoren die het niet zo nauw nemen met het algemeen belang. spijtig.

Landschapsvervuiling, ecologie versus esthetiek, het doel heiligt de middelen, ...

Als we er dan toch een zwaarwichtige discussie van maken: waar ik me aan kan storen is dat alles wat groen is, heilig is. Hectares weiland heeft volgens mij niet veel meer met natuur te maken. Het ziet er er mijns inziens ook helemaal niet idyllisch uit, zo'n weiland zover het zicht reikt met knal int midden een knoert van een boerderij. Stallen als fabriekshallen, silo's van jewelste...

Maar een windmolenpark zou blijkbaar fel misstaan in dat rustiek landschapje. En ocharme die koeien, die beesten moeten daar leven met dat lawaai & geflapper van de windmolenwieken.

Ik ben een groot voorstander van ruimtelijke ordening. Maar een een windmolenpark temidden de agrarische industrie landschapsvervuiling noemen, dat vind ik wel sterk gesteld.

Dat veel windmolens samengaan met een strenge en doorgedreven ruimtelijke ordening, wordt trouwens evengoed bewezen door onze noorderburen. Daar heb je constant de indruk dat je temidden een beschermd natuurgebied zit te rijden, terwijl het drukker bevolkt is dan Vlaanderen. Heel wat anders dan onze lintbebouwing, versnipperde landbouw en solitaire windmolens.

als we het dan toch over landschapsvervuiling hebben, wat dan met al die beton- en asfaltstroken, is dat wel mooi? ;)

hans d

De Noenkel, Hans; wel even het begin lezen hé; ik heb dit onderwerp gestart met als stelling windmolens landschapsvervuiling met 2 vraagtekens achter.

En als je de begintekst erbij neemt staat er duidelijk wanneer men deze idiote stelling een eindelijk gaat achterwege laten en ons land eens vol windmolens gaat zetten, zoals bv in Duitsland het geval is. Toen ik er een 2-tal maand geleden op vakantie was kon ik er maar niet genoeg van krijgen om overal in het landschap windmolens te zien opduiken.

Velen zullen dit idee misschien zot vinden; echter ons land staat OVERVOL met gsm-masten en daar kraait geen haan naar en deze zijn ook zomaar overal neergeplant.
Een geldkwestie zeker?

Waarom vind iemand windmolens eigenlijk landschapsvervuiling of is men er tegen?? Er is toch niets dan positief aan?
Het schijnt dat er nu wel wat schot in de zaak zou komen om windmolens op tot nu verboden plaatsen toch neer te zetten.

Misschien moeten ze groen geschilderd worden om zo beter in het landschap te passen; dat de tegengangers het dan als een nieuw soort boom zien die als het ware ook CO2 opneemt en ons meer zuurstof geeft omdat hij electriciteit geeft zonder gebruik te maken van fossiele energie !!!!!

daarom had ik er ook een knipoogje achtergezet.

't was trouwens niet direct naar jou toe bedoeld hoor, ik wou er enkel maar op wijzen dat er wel meer dingen onze omgeving beïnvloeden waar we niet stil bij staan. en die een veel grotere invloed hebben op ons leven, ons welzijn en het uitzicht dan een paar windmolens.

groetjes
hans d

Allé, 'k heb weer iets bijgeleerd, dat knipoogje ;) is zo een soort sms-taal zeker;

'k heb ondertussen ook eens een reactie gestuurd naar wat we van het forum vinden, en bv. de grappige gezichtjes-icoontjes zijn ook verdwenen, dat was ik er nog vergeten bij te vermelden op mijn reactie.
Ik denk dat ik nu stilletjes off-line ga, morgen 1ste comunniekant;

slaapwel.

Noenkel hier terug...

Even verduidelijken dat mijn bijdrage hier ook zeker geen persoonlijke attack is op topic-starter. Enkel een bedenking en misschien, eerlijk toegegeven, een constructief aanvalleke op deelnemers die wel degelijk de mening van landschapsvervuiling zijn toegedaan :-D

Dat van dat groen schilderen vind ik nog zo'n zot idee niet. Ik heb me al dikwijls afgevraagd waarom ze die nutsgebouwen (watertorens, masten etc) niet wat kleurrijker maken. Het kost sowieso stukken van mensen, laat ons er dan toch gelijk wat bouwwerkjes tussen stoppen waar we fier op kunnen zijn ipv 100% functionele gedrochten.

Maar soit, we dwalen af...

Zoals eerder gezegd vind ik windmolens geen landschapsvervuiling, maar dienen ze wel op een gepaste wijze ingeplant worden. Zoals Hans als zei, er zijn zoveel andere zaken waar we ons niet meer aan storen en die evenzeer ruimtelijk storend zijn. Dit neemt niet weg dat we dezelfde fout moeten maken bij windmolens. Zoals bij vele zaken zijn ze ruimtelijk zeer goed te integreren maar moet dit gewoon overdacht gebeuren.
Onze regering heeft dit echter niet zo geweldig goed begrepen en maakt het mogelijk om in agrarische gebieden (inclusief de waardevolle) mindmolens te plaatsen. Op zich een goed idee, maar het probleem is dat er nu een soort planningsvacuüm ontstaat doordat de visie op de inplanting van de windmolens nog praktisch nergens staat. hierdoor ontstaat het gevaar dat er zonder enige vorm van coördinatie her en der, te pas en te onpas windmolens worden ingeplant, zonder enige vorm van landschappelijke eenheid. En dat terwijl dit even goed op een geplande wijze kan, en er een landschappelijke ruimtelijke eenheid ontstaat met in aantal evenveel (misschien juist méér) windmolens. Als ik kan kiezen, dan wel voor het laatste geval.

Het blijft een feit dat die windmolens langs het kanaal Gent-Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen een serieuse aanslag zijn op het tot dan toe redelijk open karakter van de streek. De industrie langs het kanaal was redelijk verborgen door bomenrijen. Nu kun je er kilometersver niet naast kijken.

Ik vindt dat die NL's gek zijn.

Langs de Vlaamse kant van hetzelfde kanaal Gent-Terneuzen daareentegen zie ik nauwelijks problemen , daar het landschap zo al afgrijselijk is.

Wat voor mij wel onbegrijpelijk is, is volgende. Neem windturbines naast E19 in Kruibeke. Die staan zogezegd naast de E 19 omdat daar al lawaai en landschapsvervuiling is. Maar waarom staan die dan 100 m naast de snelweg op landbouwgrond? Waarom staan die niet gewoon op de middenberm en in  op en afritcomplexen? We hebben plaats zat op middenbermen van snelwegen, niemand geeft daar last van slagschaduw of geluid. Elke vierkante meter landbouwgrond die bezet wordt, al is het een windturbine, is voor altijd verloren!

zo'n windmolen moet ook ruimte hebben om galant te kunnen vallen, moest zo'n gelegenheid zich voordoen. Ik denk dat dat de voornaamste reden is dat men die afstand aanhoud

We moeten zo snel mogelijk de broeikasgassen verminderen met 95%. Dat blijkt telkens weer uit de verslagen en aanbevelingen van het IPCC. Misschien in de eerste plaats door veel minder energie te verspillen. Ik denk dat windmolens wel moeten kunnen, al zijn ze naar mijn persoonlijk aanvoelen lelijk in een landschap. Het is erg onzeker of we de schade door alle uitstoot ooit zullen kunnen herstellen. De landschapsschade van windmolens kan na enkele decennia hersteld worden. Door ze gewoon af te breken als ze versleten zijn.

dat is geen vervuiling, dat is mooi, dat is echt een idiote stelling die nergens op stoelt, want als dat landschapsvervuiling is dan moet je nergens in Belgie nog windmolens, gebouwen, fabrieke, boerderijen, bomen, zetten.

Het is niet omdat we hier in Belgie alles willen geregeld krijgen met elkaar tegensprekende regels, dat de wetgever alles juist heeft. Ik denk dat men er inderdaad vanaf moet om stellinge uit te vergroten.

Lawaaihinder ?

visuele pollutie ?

vogeltjes die doodgaan ?

slagschaduw etc

 

kom zeg waar gaat dat naartoe, je mag van mij veel vertellen, het enige dat ik zeker ben is, dat je die windmolens niet op een bebouwde zone moet zetten en best in landbouwgebied. Om de heel simpele reden dat er daar af en toe eens een in de fik vliegt of een wiek afkraakt en dat je dat best niet op uw dak wil krijgen.

Men heeft in Belgie de neiging om die windmolens op industrieparken te parkeren, maar eerlijk dat vind ik op zichzelf ook geen goeie oplossing, omdat er daar per slot van rekening mensen rondlopen en als er daar per impossibile een wiek van afkraakt is de kans toch reeel dat het op de kop valt van een werknemer. Dus op die manier vind ik dat zot.

 

Dat geloof ik niet.

Dan zouden bruggen ook plaats moeten hebben om te vallen, maar daar rijden we met z'n allen galant over en onder.

 

Windmolens (en elektromotors voor wagens evengoed) hebben nog een ander -letterlijk- vervuilend kantje: de dodelijk vervuilende wijze waarop neodynium (voor de magneten) in China gewonnen wordt.

Lees hier verder: http://soulvability.nl/duurzame-windowdresser-de-nederlandse-staat/

Niet dat dit onoverkomeijk is. Neodynium kan ook "proper" gewonnen worden, maar dat zal duurder zijn. Windmolens kunnen ook gemaakt worden met switched reluctance motors (generators), maar snel geldgewin primeert helaas.

 

En ja, ik ben ook pro windmolens, bij voorkeur in industriegebied, langs snelwegen,...

 

Mvg, Marc

Ik moet eerlijk zeggen dat die hele grote windmolens verre van aantrekkelijk zijn voor het oog... daarentegen ben ik op zoek naar een particulier model windmolen voor eigen gebruik.

Nu heb ik al wel wat gegoogleld, maar blijkt dat je dat feitelijk niet zomaar zetten kunt. Mijn bedoeling is om geen last meer te hebben van die eeuwige stroompannes hier waar wij wonen. Dat is echt irritant, maar blijkbaar kan je wel een windmolen zettenals je de goedkeuring krijgt, maar wordt die mee in het systeem opgenomen. Dus als er een stroompanne is, is die ook bij ons ...

In nederland en in frankrijk mag je kleine windmolens wel individueel opstellen en gebruiken, zonder deze ook aan te sluiten aan het bestaande systeem.

Heeft iemand ondertussen al uit kunnen vissen of je dat nu mag doen los van het bestaande netwerk of niet ?

Ik zou persoonlijk geen geld steken in particuliere windmolen.

heb eens een studie gelezen waarin men de verschillende typen (verticale wieken end.) had opgesteld en een jaar lang had gemonitord : opbrengst was bedroevend en regelmatig mechanische pannes.

Probleem is dat deze molens gewoonweg te laag staan om een goede opbrengst te hebben.

 

Ik geef je gelijk wat je idee ivm.back-up voor stroompannes betreft , maar daar bestaan al goede systemen voor met (alsmaar goedkopere) PV-panelen), bvb. sunny back-up.

En Pv heeft véél minder last van mechanische defecten.

ik volg Geert, kleine windmolens zijn niet haalbaar in Vl door de wetgeving :

 

onder 15 m ashoogte : onvoldoende wind

boven 15 m ashoogte : krijg je niet vergund 

 

voldoende praktijk-tests hebben dit aangetoond

 

of wil jij ongeveer 15 tot 25 k€ uitgeven voor 900 à 1.900 kWh opbrengst per jaar?

PV is dan veel goedkoper per kWh

 

ik volg Geert, kleine windmolens zijn niet haalbaar in Vl door de wetgeving :

 

onder 15 m ashoogte : onvoldoende wind

boven 15 m ashoogte : krijg je niet vergund 

 

voldoende praktijk-tests hebben dit aangetoond

 

of wil jij ongeveer 15 tot 25 k€ uitgeven voor 900 à 1.900 kWh opbrengst per jaar?

PV is dan veel goedkoper per kWh