Geen vloerisolatie onder kachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Onze vloer zal bestaan uit PUR met daarop chape en parket.
Onze bouwfirma meldt mij vandaag dat er geen PUR mag komen onder de houtkachel.(gieten dan vol chape denk ik)
Klopt dit? Is dit geen reusachtige koudebrug? Net onder een warmtebron?
Mag er wettelijk geen isolatie onder een kachel?
Alvast bedankt.

Reacties

waarschijnlijk niet drukvast genoeg? Misschien plaatselijk isoleren met foamglas

De PUR wordt op 20 mei gespoten.
Als er iemand hierover nog informatie heeft, ik heb nog 13 dagen.
Bedankt

en heb je ook gevraagd waarom? hoe leggen zij dit uit?
Drukvastheid lijkt me ook de enige mogelijke reden.
Maar dan moet er een andere oplossing komen, een stuk niet isoleren, end an nog net onder een warmtebron is onaanvaardbaar.

als ik me niet vergis "reageert" PUR al bij een temperatuur van om en bij de 80 graden (of was het meer?) reageren zou bijvoorbeeld de productie van schadelijke gassen kunnen zijn. Onder een kachel zal de temperatuur misschien heel snel hoger oplopen?
Als het inderdaad eerder hieraan gelegen is en niet aan drukvastheid kan je opteren om je kachtel iets hoger (op voetjes) te plaatsen.

schiet me niet dood als ik totaal fout ben met deze gedachte (ik zal me in ieder geval al niet kenbaar maken)

grtz

Plaatselijk foamglas plaatsen.

Met drukvastheid kan dit niet te maken hebben, want er zijn nog wel zware elementen op een vloer (ikzelf bijvoorbeeld, haha)

Het moet dus met de smelttemperatuur van de PUR te maken hebben. inderdaad behoort PUR voor brandreactie tot Euroklasse F, wat zeer zwak is. Toch wordt ook bij een bitumendak PUR als isolatie gebruikt, en dan komt er toch ook een vlam en hitte aan te pas. Ik dacht dat de smelttemperatuur bij 100° ligt. Het zal wel met de duur van de blootstelling ook te maken hebben.

Foamglas lijkt mij inderdaad een goede keuze. Niet isoleren is zeker geen optie.

erwin

met smelttemperatuur ook niet volgens mij. voor de pur in de vloer 80° heeft bereikt, is het huis al lang opgebrand.
ik denk eerder wel met drukvastheid, zo'n kachel kan snel 200 kg wegen (weet natuurlijk niet hoe zwaar jij bent ;) ) en rust dikwijls op 4 kleine voetjes van een paar cm². dus een enorme puntlast.
cellenglas is 1 mogelijkheid maar ook een EPS 300 of XPS kunnen, daar heb ik al een paar duizend kg opgezet. wel wapenen wij plaatselijk de chape met een extra net. een uitgehard, kan je dat gerust belasten. EPS 300 (= PS45) kan 1500 kg per m² hebben met een maximale indrukking van 2%, XPS kan nog meer hebben.

hans d