terugstroom naar het net van zonneenergie bij een monofazige aansluiting

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Kan iemand mij vertellen wat er waar is van het volgende :
Naar het schijnt zou het maar mogelijk zijn van max 4000 kwh per jaar terug te sturen naar het net, wanneer je maar een monofazige aansluiting hebt.
Wil dit zeggen dat:
- Je wanneer de meter terugdraaid maar een maximum stroom van bv 30 A kan terugvoeren over deze enkele faze.
- Wanneer je een driefazige aansluitng hebt je dit over de 3 fazen kan terugsturen, dus over elke faze 30A.
- 4000 Kwh heel veel is voor terug te sturen, dit is meer dan 10 kwh per dag.

Groetjes

Reacties

Giekes,

ergens zijn er wat dingen door elkaar gehaald:
=> Kwh; hoeveel 'elektriciteit' gebruikt gedurende een bepaalde periode.
Er bestaan nergens beperkingen hoeveel KWh per jaar je kan terugsturen in het net. Hoeveel je terug stuurt wordt ook nergens gemeten (de PV meter meet de opbrengst van de installatie, maar je weet niet of die opbrengst terug in het net gestuurd wordt, danwel of je die zelf verbruikt).
=> Kw: het ogenblikkelijk vermogen. Je kan grofweg maximaal 40A op 1 phase zetten, wat ongeveer 10kW bij 240V is. Dat is vooral een technische beperking (etc,..).

Langs de andere kant wordt je aanzien als elektriciteitsproducent als je meer dan 10.000kWh produceert per jaar (en dan komt er heel wat extra bij je installatie kijken). Dat is zowat een 10kWp installatie die zowat maximaal 10kW kan produceren (dus ongeveer wat een standaard 1 fasige aansluiting standaard aan kan).

Ik het dus geen idee waar jouw 4000kWh vandaan komt.

Walter

Walter

bedankt walter voor je verheldeernd antwoord. denk dat ze me weer schrik aangejaagd hebben voor niets, maar ja sinds ik mijn panelen liggen heb gebeurd het wel meer dat ze mij op stang jagen. Ben trouwens zeer tevreden over mijn panelen.

groetjes

Hallo
Volgens de netbeheerder mag het vermogen per fase niet hoger zijn dan 5000Wp.
Dus als je een omvormer hebt van bv 4200Wp en eentje van 2100Wp, dan zal dit over 2 fases gespreid moeten worden.
Heb het pas nagevraagd omdat ik panelen ga bijleggen.
Groetjes

Zoals Anoniem zegt,

De netbeheerder legt een beperking op van 5000W per fase. Dat komt op ongeveer 20A.
Bij een driefase net is een beperking van 10000W in totaal met per fase ook 5000W. Dus op 2 fasen 5000W of op 3 fasen 3333W.

Dit is wel het vermogen aan de AC kant (netzijde)die in het net gestoken wordt. De Watt piek van uw panelen (DC zijde) van uw installatie kan mss iets hoger zijn want je hebt nog altijd een verlies van de omvormer, kabels...

Beste,

Eigenlijk zijn momenteel nog altijd de Synergrid C10/C11 van toepassing.(10KW monofasig) MAAR voorlopig mag je zonder toestemming van de netbeheerder 5000W (max. vermogen van de omvorme aansluiten. Dit staat dus los van het aantal Watt Piek.

Echter tot 1 juli mag je, mits toestemmin van de netbeheerder, meer aansluiten dan 5000Wmax. De netbeheerder doet dan even een eenvoudige netstudie voor het aan te sluiten adres. (kabelsectie in de straat & afstand tot middenspanningscabine)

Zo heb ik vorige week nog toestemming gekregen voor 5250W max. aan te sluiten in Eandis-gebied.(monofasig dus)

Het gaat dus om het maximaal vermogen van de omvormer, niet om het nominale. Een SMA SB5000TL-20 heeft zo bv. een max; AC vermogen van 5000W en Nominaal van 4600W.

Mvg

Jeroen Beeckx
ZonLicht

Oei,

De berichten volgen elkaar blijkbaar niet juist op volgens tijd.

klopt max 5000 Wp
maar wat is probleem hiermee?

is toch mer dan voldoende op gebruik van een woning te compenseren?

5000VA is idd meer dan genoeg om een normaal verbruik te dekken.

Maar sommigen denken enkel aan de groene stroom certificaten die ze opstrijken met hun investering. Uiteindelijk doet een grotendeel van de mensen de investering omdat ze het na een 7 tal jaar terug verdienden en het dan alléén nog opbrengt aan GSC.

"Beter zonnepanelen zetten dan uw geld op uw spaarboek zetten"...dan is 5000VA plots niet meer genoeg.

dan zijn er ook andere oplossingen

dak van je buur, broer, ouders, ...

Stefan