3-dubbel hoogrendementsglas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan verbouwen en nieuwe ramen steken. We willen graag 3-dubbel hoogrendementsglas steken.

Kan er mij iemand zeggen welke U-waarde tegenwoordig haalbaar zijn?

1.1 en 1.0 zijn zowat de standaarden maar ik heb ook al 0.75 gehoord.
Is het rendabel om ramen te steken met een lagere U-waarde tov de meerkost?

iemand ervaring? firma's die enkel het glas plaatsen? (voor de profielen zijn we er al uit wie het gaat worden)

Alvast bedankt!!

Reacties

Na wat zoeken vond ik bij glas ceyssens iets terug over heat mirror glas. In plaats van een middelste (3de) glasplaat, wordt er een folie gebruikt tussen de 2 glasplaten. Is dit een goed alternatief? Ik zie een Ug waarde tot 0,6 W/m²K.

het dubbel glas met folie ertussen is van Eurotherm en kost ongeveer een fortuin.

huggie

welke u-waarde bedoel je, die van het glas, het kader of de genormeerde u-waarde (EN 10077)?
voor glas Ug = 0.5 W/m²K en lager
voor de kaders vindt je waarden tot ongeveer Uf 0.70 W/m²K
genormaliseerde u-waardes voor ramen Uw gaan nu allicht al onder de 0.7 W/m²K

maar als je er al uit bent voor de kaders, zal je eerst moeten kijken welk glas er in past.

hans d

onze profielen kunnen zonder problemen 3-dubbel glas aan. Dus tenzij er voor 0.5 of lager glas nog een stuk meer dikte nodig is dan denk ik dat dit geen probleem mag vormen.

U van 0.6 hebben we net prijs van ontvangen en kost ons +/- 2300 Excl meer dan gewoon 1.1 glas. Raamoppervlakte is ongeveer 40m².

huggie

geen probleem, dat glas kan je zo dik of dun maken als je wil, wel verandert de Ug dan wel. drievoudig glas Ug 0.5 W/m²K bestaat uit 3 lagen glas (meestal 4 tot 8mm dik naargelang de grootte) en een spouw met argon of krypton van (meestal) 15 tot 18mm. zo kom je toch al snel aan een dikte van minstens 42mm tot meer dan 50mm.

hans d

Beste Huggie, ea,

Misschien overbodig maar: 3-voudig glas! (3-dubbel zouden 6 glasplaten zijn!).

Het heeft niet veel 'effect' of 'zin' om alleen over 3-voudige beglazing te praten indien de raamkaders niet voldoende isoleren.

3-voudige beglazing op zich is niet zoveel duurder dan 2-voudige beglazing. Het zijn de goed isolerende raamkaders die het grote prijsverschil geven.

Het is inderdaad technisch mogelijk om 3-voudige beglazing in veel 'standaard' raamkaders te krijgen, maar of je dan zinvol aan het investeren bent is maar de vraag.

Als je extra gaat isoleren is het belangrijk om 'evenwichtig' te isoleren. het heeft geen zin om voor je beglazing 0,8 te nemen, je muren naar 0,2 te brengen en je raamkaders 2,0 (dikwijls niet luchtdicht!). Je gaat dan gegarandeerd problemen krijgen.

filips

niet veel duurder? dat hangt er maar vanaf wat je neemt, als je ook thermisch onderbroken afstandhouders neemt, is er toch een behoorlijk prijsverschil.

hans d

Hoi Hans,

Het is allemaal 'duurder' natuurlijk, en ja de prijzen lopen snel op.

Maar het is ook allemaal 'relatief'. Indien je met een verbouwing zit en je geen PH (met certificaat) aan het bouwen bent, is het misschien goed om voor minder isolerende beglazing (0.8 of zelfs 1.0) te gaan met alle swiss-spacers of hotspacers, isolerende raamkaders 1.0 ed. Dan super-beglazing (0.5) in gewone raamkaders te duwen, geen aandacht voor luchtdichting ed. ... .

Ik wou mijn punt maken met 'evenwichtig' te isoleren. Dat lijkt me verstandiger dan op sommige plaatsen 'den top' te plaatsen, en andere plaatsen (dikwijls details) te laten liggen vanwege budgetaire of dikwijls arbeidsintensieve problemen.

Er steekt veel tijd en geld om details te verbeteren, maar deze geven op het einde wel de doorslag. Ik merk dat sommige mensen dikwijls vallen voor getallen (van materialen). De plaatsing, uitvoering en details van afwerking worden nogal eens vergeten.

dag filip

uiteraard moet alles een beetje in evenwicht zijn.
maar zo heeft drievoudig glas zondeer thermische spacer plaatsen in bv een wc raampje weinig zin, wat je wint met dat glas ben je zo weer kwijt vanwege de slechte omtrek/oppervlakte verhouding.
luchtdichtheid, en dat kan niet genoeg benadrukt worden is elementair, zonder dat hoef je geen technische hoogstandjes te gebruiken. en daar zijn o.a. het schrijnwerk dikwijls de zwakke plaatsen, vooral in inbouwen ervan.

hans d

Voila,
Volledig mee eens Hans.

Laat je niet alleen overbluffen door getallen, maar bekijk alles (echt alles) op zijn haalbaarheid en kosten/baten.

Probeer 'zwakke' schakels niet te compenseren door op andere plaats te gaan 'overdrijven'.

Ik wil dit ook nog toevoegen. Als men over 3-voudige beglazing praat stelt men dikwijls de vraag of dit 'financieel' rendabel is. Vergeet ook de factor comfort niet. Da's niet te onderschatten! Je praat niet alleen over betere geluidsisolatie, goede winddichting (tocht), maar ook hogere oppervlakte temperaturen. Bij 3-voudige beglazing voel je het verschil als je met je rug naar bvb. een terrasdeur zit op een winteravond. De meerwaarde is niet alleen besparing op energieverbruik.

een U-waarde van 0,6 W/m²K is best haalbaar met 3-voudige beglazingen. Deze zijn echter wel dikker dan gewoon dubbel glas. De beide spouwen (minimum 2 x 15 mm) worden dan gevuld met een thermisch gas (argon). De U-waarde kan nog verlaagd worden als men de spouwen gaat vullen met krypton gas, maar deze extra kost is zeker niet verantwoord.
Belangrijke opmerking bij heel lage U-waarden van het glas : condensvorming op je buitenglas !! Dit kan zelfs al optreden bij beglazingen met een U-waarde van 1.1 of 1.0 W/m²K. Voor wat betreft de speciale afstandhouders in het glas, heeft dit enkel nut bij relatief kleine oppervlakten. Hoe groter het glasvolume , hoe minder het randeffect van het glas een rol speelt in de isolatie.

ook Ug 0.5 is makkelijk haalbaar, met argon.
wat de afstandhouders betreft, dat is ook bij grotere ramen van belang, al is het effect inderdaad wel wat minder. maar het verschil tussen glas 0.5 en de gewone aluminiumafstandhouders is zo groot, dat ik het zeker niet zou aanraden, het geeft weer meer kans op condens langs binnen.

hans d