water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we hebben een tijdje geleden onze waterafrekeking gekregen : nl. 54m³ voor 3 personen voor 1 jaar.

Is dit veel, gemiddeld, weinig ?

Mark

Reacties

Wij zijn afgelopen jaar ook spaarzaam geweest met leidingwater.

Ons verbruik (vier personen) was 58m³

Dus netjes binnen de 15m³ gratis per gezinslid.

Onze verbazing was dan ook groot toen er afgelopen week een waterfactuur van 127€ in de bus viel.

39€ + 6%btw hiervan is abonneegeld

Die gratis kubieke meters zijn dus toch niet zo gratis als op het eerste zicht lijkt.

Iemand daar een verklaring voor ?

dirk

Dirk

Ik denk dat dit je rioolbelasting is, komt nu met de waterfactuur dacht ik.

Mvg

Benny

Ook een eigenaardigheid met mijn waterrekening, maar het komt door een wijziging van de betalingsstructuur.

Vroeger kreeg je een aparte factuur van de VMM voor de afvalwaterzuivering in functie van je verbruik. Die aparte facturatie valt weg en verloopt nu via de intercommunales, dus lijkt het alsof het water duurder is.

Mijn afrekening voor het water deze zomer was echter heel erg slecht opgesteld. Mijn totale verbruik werd vermenigvuldigd met een vast bedrag, zonder rekening te houden met die gratis m3. Ik ben gebeld en het antwoord was:

"Het eindtotaal is juist, er had moeten staan:

(75 - 50)* x1 = y
er stond

75 * x2 = y, een verrekende eenheidsprijs."

Hoe ze dat voor alle facturen correct kunnen berekenen is me een groot vraagteken. De klant kan in ieder geval niets controleren. En dat is waarschijnlijk de bedoeling.

Volgens mij zijn ze hier zwaar over de schreef aan het gaan. Ik wacht geduldig de volgende berekening af...

De vlaamse regering heeft beslist dat alle kosten voor water op 1 factuur moeten komen. Dit om duidelijk te zijn tov de burgers. Vroeger had je een factuur voor het verbruik van leidingwater van de drinkwatermaatschappij, de heffing op de verontreiniging van water van de VMM (zuivering) en een eventuele rioolbelasting van de gemeente (afvoer). Nu is dat dus 1 bedrag dat wordt aangerekend door de drinkwatermaatschappij.
Het bestaat uit verbruik (41 € vast recht + 1,28 euro / m3), de afvoer (afh. van de beslissing van de gemeente tsn 0 en 0.74 euro / m3) en de zuivering (0.6605 euro / m3) van het verbruikte water (excl 6% BTW).
Er is niets duurder geworden, enkel bij de VMW (Limburg) is de vaste vergoeding gestegen van 39 naar 41 euro dat ik weet en de afvoerbijdrage kan wel eens verschillen van gemeente tot gemeente. Groot verschil met 2004 is ook dat de zuiveringsbijdrage (heffing VMM) in 2004 niet geïnd is, waardoor het nu in 2005 natuurlijk duurder lijkt. Men is ook begonnen met voorschotfacturen. Daarnaast zijn het nog tariefcorrecties (15 m3 gratis per gedomicilieerde , eigen zuivering, sociale vrijstelling, ...)
Nu ik spreek over de situatie in Limburg met de VMW, de facturen zijn volgens mij wel heel erg duidelijk hier.
Het is vanzelfsprekend dat er wat problemen zijn want facturatieprogramma's wijzigen, uitwisselen gegevens met VMM en gemeenten, ... loopt nooit zomaar van een leien dakje.

Bedankt voor de reacties.

Wij betalen idd 1.4€/m³ voor afvoer en zuivering die er niet is ...

dirk

Hoe zit het met de kostprijs als men verplicht is een eigen zijn eigen afvalwater via een IBA te zuiveren; en dit gezuiverde water moet laten infiltreren in de bodem aangezien er geen riolering is (en er ook nooit zal komen).

Hoe zit het dan met de rioolbelasting, want er is er geen!
Kosten voor zuivering zijn er ook niet!
Heffing op afvalwater? - ik loos geen afvalwater!

Nodigt dit niet uit op fouten?

Bruno

Indien u over een eigen waterzuivering beschikt dan kan u een vrijstelling voor de zuiveringsbijdrage krijgen (aan te vragen bij de gemeente, de procedure staat op www.vmm.be bij 'heffingen') In de folder met uitleg die normaal gezien bij elke factuur zit (hier bij ons toch) staat dat ook nog eens beschreven.
Rioolbelasting is afgeschaft, het is nu een bijdrage voor de afvoer van al dan niet gezuiverd water. Iedereen voert op de één of andere manier zijn water af, het maakt niet uit of dit nu in een riolering is of een gracht, beek,... Deze moeten ook onderhouden worden en de bedoeling van deze bijdrage is ook om er bijkomende riolering van aan te kunnen leggen.
In ieder geval is men in de meeste gemeenten automatisch ook vrijgesteld van de afvoerbijdrage als men een eigen zuivering heeft.
Probleem is natuurlijk dat de watermaatschappij niet kan weten wie een zuivering heeft dus dit moet je zelf aanvragen, maar zoals ik al zei dit staat in de folder die bij de factuur zit.

Dirk,

de milieuheffing is nu inbegrepen, maar blijkbaar ook een stuk gestegen, vroeger maar 13 € voor ons per jaar.

voor de 15 m³ per persoon gratis, is het water wel gratis maar je betaalt er wel milieuheffing op tenzij : vrijstelling door eigen zuivering kan aangetoond worden.

Stefan

Ik was zo verbaast over de hier vermelde waterhoeveelheden per persoon dat ik gelijk naar het verbruik in m'n vorige woning ben gaan kijken (hier wonen we nog geen jaar).
23,6m³ per jaar, voor 2 volwassen personen. Geen waterput of grondwater, wel samen in bad, max 1x per dag afwassen, enkel met een volle wasmachiene wassen en een zuinige flusch op de WC die je heel kort kan laten lopen.
Nooit hebben we het gevoel gehad dat we extra zuinig omsprongen met water...

Allen,
Ons verbruik met 4volwassenen = 40.5liter/p.p.
Waterverbruikperiode 07-12-2004 tot 06-12-2005
Te betalen:
-vaste vergoeding: 01/01/2005 tot 31/12/2005 = 41 euro
-verbruik=
*gratis levering drinkwater 4 gedom.pers. 2004,2005 voor 364 dagen. 59m3 = 0 euro
*te betalen verbruik: periode 07/12/2004 tot 06/12/2005
0 m3 = 0 euro
*bijdrage voor de zuivering drinkwater
periode 01/01/2005 tot 06/12/05 55m3 = 36.33 euro

totaal= 77.33 euro + 4.64 euro btw 6%= 81,97 Euro

Gemiddeld verbruik per dag= 162 liter.

Zo ziet er bij ons de detaillering uit.
Komt dat overeen met jullie gegevens?
Mon

de factuur ziet er hier ook zo ongeveer uit.

op de website van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (www.vmw.be) kan je voorbeelden van de nieuwe waterfacturen in de verschillende provincies bekijken.

Hallo,

Ik geef binnenkort een les over water en waterverbruik. Na mijn les gaan de kinderen zwemmen. Om hen een beetje te motiveren zou ik hen willen vertellen hoeveel l water er ongeveer in een zwembad zit en hoeveel keer dit ongeveer 'ververst' moet worden. Is er iemand die dit weet?
Mark Vanlangendonck schrijft:

Karen, een beetje laat misschien maar:

Een zwembad van olympische afmetingen is 50 m lang, 25 m breed en ten minste 2 m diep. Dat betekent een plas water van minimaal 2.5 miljoen liter (2500 m3).

Voor zwembad met andere maat gewoon even rekenen: Lengte (in m) x breedte (in m) x diepte (in m) = het aantal m³ water dat erin kan. Aantal m³ x 1000 = het aantal liters dat erin zit.

Nog een interessante site om te kijken hoe kleine aanpassingen je waterverbruik beïnvloeden:
http://users.telenet.be/annette-guy/calc/waterverbruik.htm

is veel

hier 45 m³ voor 4 personen

Hallo

vorig jaar hadden we 52 m³.
Volgende maand is normaal de volgende jaarlijkse afsluiting. Deze zal 49 of 50 m³ worden denk ik.

Volgende week wordt er een ontkalker geplaatst. Hierdoor zal het waterverbruik wel stijgen. Maar gezien de hardheid van het water is dit wel nodig.

Maar, hoe doen jullie dit ?

Mark

dirk,

wij hadden dit jaar netto 47 m³ water voor 5 personen. dus eigenlijk geen water te betalen. Toch was de jaarafrekening ruim voldoende: ca 100 euro: zijnde huur watermeter, voorschot voor verbruik van volgend jaar (hoewel er waarschijnlijk geen te betalen verbruik is) en dan is er ook nog de belasting op het vervuilde water. Deze belasting wordt vanaf nu betaald samen met de afrekening van water, vroeger was dat een apart aanslagbiljet. Op de afrekening is wel nergens te bespeuren hoeveel dat die belasting bedraagt. En dus: gratis water is maar relatief- je zal altijd betalen voor de vervuiling...
koen

wij hadden een verbruik van bijna 2m³, we doen alles met regenwater, behalve voor het eten (3 personen). We hebben heel wat problemen gehad met de waterleverancier omdat dit zogenaamd niet kon. Bij het voorleggn van het verbruik van ons vorig huis hebben ze het toch genomen.

dirkst

dat is wel heel weinig, minder dan 2 lt/persoon. ik alleen drink al zoveel kraantjeswater op een jaar! (koffie, thee, soep, drinkwater).

hans d

inderdaad weinig, het zal wel wat stijgen als ik niet teveel koffie drink van regenwater zoals vanmorgen (gebeurt nu en dan eens per ongeluk), als ik niet teveel op een ander ga drinken en als onze kleine wat meer gaat drinken (ze is nu nog wat klein)
Ons elektriciteitsverbruik is trouwens ook ver onder het gemiddelde, en het is niet dat we hier thuis in de middeleeuwen leven.