Sunpower installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ik heb al heel wat gevonden via deze site, maar toch heb ik nog een paar vraagjes over onze mogelijke installatie.

Ik heb thuis een aansluiting 3*380+N-25A.
Ik zou graag 22 stuks van de SP225 willen plaatsen met een omvormer SB 4000TL.
1/ Nu vraag ik mij of dit kan?
Ik vermoed dat ik met 2 omvormers zal moeten werken zeker, omwille van de max stroom per fase, of heb ik op deze omvormer meerder uitgangen?
2/ Volgen sunny-design zou ik bij een zuidelijke installatie een mogelijke opbrengst van 5000Wp kunnen hebben. Klopt dit of moet ik hier de 0.85- regel nog op toepassen?
3/Zijn deze panelen ook nog gevoelig voor de zogenaamde polarisatie-effecten en moet ik dus speciale voorzieningen vragen?

Reacties

22stuks x 225w=4950wp
4950wp x 0.85 = 4207.5 kwh jaaropbrengst

Die sunpower panelen kan je toch niet aansluiten op een SMA 4000TL?
Als je dat in sunnydesign ingeeft krijg je een foutmelding.
De SB 3800 lukt wel (max. 18 panelen) of de SMC 4600A.

je panelen zullen de eerste jaren zeker 4950kWh leveren.
Na verloop van tijd zakt het rendement
Heb zelf met een installatie van 4760Wp, 4806kWh op 1 jaar gemaakt.

De Sunpower panelen mag je alleen maar aansluiten op een omvormer met trafo.
De door u uitgekozen omvormer komt dus niet in aanmerking.

Sunpowers panelen werken niet op een TL omvormers omdat deze geaard moeten worden tegen het polarisatie probleem. Zover ik het polarisatie probleem kan dit enkel optreden door geen aarding of door deze verkeerd aan te sluiten.

SMA 4600A kan 22 of 24 SP225 panelen aan, bij 24 panelen 24x225=5400W met dan de omvormer + kabel (AC en DC) verliezen kom je ongeveer op 5kW piek (5kWp). Bij ideale opstelling zal de installatie dan 5400Wpiek x 0,85 = 4590Kwh per jaar leveren (geval 24 panelen).

Momenteel mag je max 5000W per fase op het net zetten. Meestal is de 4600A geen probleem moest je dat toch hebben kan je altijd eens proberen van fase te wisselen.

Hier kan je ook de hoek/orientatie en het rendement terugvinden.
http://www.postimage.org/image.php?v=PqORT8J

Succes!

Hey, ik heb 18 panelen SPR210 van SUNPOWER en een SMA 3800 omvormer .... werkt prima !

Volgende week wordt er nog een bijinstallatie geplaatst: 7 panelen SUNPOWER SPR 225 BLK + SMA 1700 omvormer. Installatie wordt geplaatst door m-sunpower uit St Martens Lierde.

Mijn eerste installatie kan je online volgen op www.solarlog-home.eu/gooikenaar.

Hallo, bedankt voor de reakties.

Eerst en vooral het is met een SMC 4600A ipv een SB 4000Tl.
Dus alle reakties hieromtrend waren terecht.

Het enige waar ik mij wel zorgen om maak is dat een 4600A meer stroom kan leveren dan mijn hoofdzekering van 25A, waardoor deze eventueel kun uitvallen.
Klopt dit, of hoef ik mij daar geen zorgen om te maken.

@Primax, bedankt voor de grafiek.

Weet er soms ook iemand hoever ik van mijn woning moet blijven (hoogte dak 4m60) om uit de schaduw te blijven.

Hier is een voorbeeld van mijn voorziene opstelling : Opstelling panelen
In deze opstelling worden 2 strings gebruikt, om zoveel mogelijk panelen in het zuiden te plaatsen.
Is dit een betere oplossing dan 1 omvormer (SMC4600A) en 2 gelijk strings (11 in het zuiden en 11 op ongeveer -50°)

Voor de schaduw kan je altijd je huis tekenen met de omliggende opstakels met Google SketchUp ,i heb een SB4200 multi string geplaatst en is dus zijn de strings onafhankelijk van elkaar als je er twee heeft. meer info zie mijn site http://www.slaper.be/

Sunnyboy heeft inderdaad een zeer goede tool op internet voor de berekening van hun omvormers. Zelf had ik te lichte omvormers die ik zelfs manueel extra koelde met fans (= ventilators) op een aparte 12v gestabiliseerde voeding.

Bij nieuwe testen blijken de zonnepanelen VEEL MEER vermogen te geven dan ik zelfs dacht. Ik zou dus zeker aanraden je omvormers eerder te zwaar dan te licht te kopen. Geen verder 0,85 omrekening, want bij mij haalden mijn zonnepanelen van Sharp effectief het vermogen dat de producent beweerde en zelfs iets meer (let wel op voor parallel defectje, kleine overschaduwing van 1 klein stukje of vuil op 1 paneeltje haalt heel je rendement per eiland naar beneden).

Zie ook mijn 'derating-rubriek' hierover die specifiek met Sunnyboy te maken heeft op http://zon.logocom.be/derating_probleem.htm

Succes! info@vb.be

Dag Christoph,

Welke firma gaat Uw Sunpower installatie leggen en aan welke prijs.
Ik ben ook geintresseerd in Sunpower panelen.

Mvg,

Davy