meten van warmteverlies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In een recent bijgebouwde vergaderruimte van 2,5mx4,5m tegen een bestaande gevel, met adequaat dubbel glas en modern aluminium proflielen en volgens de archtict adequate dak en vloer isolatie is de temperatuue 4-4,5° lager dan in de aan- palende, eveneens aan de zuidkant gelegen living, met 20j oude vensters met dubbelglas en houten ramen .
vb 18-04-09 living 20,9° , vergaderruimte 16,4° buiten 10°
Dit maakt dat deze vergaderuimte niet in haar functie gebruikt worden.
Bij maximaal gebruik van de CV bereiken we in de leefruimte 23,5°en en in de vergaderruimte 20,5°

Hoe kunnen we het -evidente- warmteverlies meten en eventueel oplossen.
VG Rudy en Kristin Van Bxstael-Fivez

Reacties

Als je een aanbouw maakt dan zal er een deel niet direct aan de koude buitenomgeving meer zitten waardoor die ruimte minder warmtevraag heeft. De aanbouw vangt dit op en als de warmteverliesberekening niet goed gedaan is en er geen rekening mee gehouden is met de mindere verliezen in de naastliggende delen kan het dus mis gaan.

Zonder gedegen details is daar verder weinig zinnigs over te zeggen wat er aan mankeert.
Voor de aanbouw is een warmteverliesberekening gemaakt,"als het goed is".
Verder kan het zijn dat de cv installatie (er van uitgaande dat je een cv hebt) niet in ballans is.

Het meten van warmteverlies is een lastige zaak, ook hier heb je veel gegeven nodig om een redelijk nauwkeurige meting uit te voeren. Een statische berekening werkt vaak veel beter dan een dynamische meting.

Waar bevindt zich de bevelende thermostaat ?
Indien in de living zoals vanouds, zal deze nu nog sneller doorgeven dat er geen warmte meer nodig is, en is de bijgebouwde vergaderruimte de dupe van de zaak.
Waarschijnlijk is de verwarming in de living bovendien wat overgedimensioneerd, en in de bijgebouwde ruimte wat juister gedimensioneerd.
Beide samen versterken de onbalans tussen warmtevraag en warmte-afgifte.
Als die termostaat in de living staat : draai daar de afsluiters wat dicht en ga na of de zaak verbetert.

Zoals Chathanky opmerkt : warmteverlies meten is lastig.
Misschien is eens goed kijken en proberen al een oplossing.

Rik

Rudy

bekijk de warmteverliezen eens met een infraroodcamera en alles wordt direct duidelijk in plaats van berekeningen te maken

Ulrik

Een andere mogelijkheid is dat de verwarmingsinstallatie zeer slecht (lees niet, wat nogal veel voorkomt) ingeregeld is. Dit kan ook leiden tot dergelijke verschijnselen. Vraag eens aan je installateur of hij dit wel degelijk gedaan heeft/hier rekening mee heeft gehouden? De kans is groot dat hij uit de lucht valt en vraagt: inregelen, wat is dat? Moet dat?

mvg,

Toon