stookseizoen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

weet er iemand wat een stookseizoen in een bedrijf is?

Wij hebben de warmteverliezen berekent van het gebouw en een offerte aangevraagd om het dak te isoleren. Nu we dit weten moeten we de terug verdien tijd uitrekenen van het plaatsen van isolatie. Maar we weten niet wat het stookseizoen is en de theoretische temperatuur van -8°C klopt ook niet want de temperatuur is een groot stuk van het jaar hoger. Hoe moeten we dit doen?

MVG,

Pieter hubau

Reacties

Je moet NIET de warmteverliesberekening voor -8°C hebben, maar de warmteoverdrachtcoëfficiënt (W/K) naar de buitenomgeving voor een temperatuurverschil van 1 graad (Kelvin).
Die coëfficiënt is te vermenigvuldigen met de graaddagen.

Heeft u ook berekend wat de terugverdientijd van de Mercedes van de baas is ?

Pieter,

wat voor bedrijf (kantoor, loods, garage, ...)?
Want een kantoor heeft buiten een stookseizoen ook een koelseizoen.

je mag isoleren wat je wil, maar op een bepaald moment ben je geld aan het verkwisten en kan je beter maatregelen nemen om je koelseizoen te beperken.

isolatie heeft dan nog de eigenschap om op beide in te werken.

Dus ofwel je baseren op tabellen (in Nederland heeft men daar heel wat publicaties rond)

Ofwel laat je een dynamische simulatie doen om je verschillende maatregelen te vergelijken.

Geert

Pieter,

De warmteoverdrachtcoëfficiënt (W/K) naar de buitenomgeving voor een temperatuurverschil van 1 graad (Kelvin) beslaat niet alleen de warmtetrasmissie via AL de wanden, maar ook de ventilatie.
En je moet die eenmaal zonder en eenmaal mèt dakisolatie bekijken, er het verschil van nemen, en dat dan vermenigvuldigen met graaddagen verwarming (en graaddagen koeling, zoals Geert Bellens terecht bemerkt).

Anders ga je geen terugverdientijd kunnen bepalen.

Rik