Waterrad voor het aanmaken van elektriciteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb net in de Ardennen een stuk grond gekocht met daar een Chalet aan.Vroeger kreeg de vorige eigenaar zijn stroom met een verlengkabel via zijn buur.Ik heb met die buur gesproken en hij wil het niet meer verderdoen omwille van persoonlijke redenen.

Ik zal Eandis aanvragen wat de kost zou zijn voor een echte aansluiting indien het kan want het is groene zone en misschien niet toegelaten...

Maar ik dacht aan een alternatief.Er is een rivier,6m breed,niet bevaarbaar en met redelijk wat stroming,die zijdelings langs mijn grond vloeit.
Ik weet dat het bijna onmogelijk is om de toelating van een echte watermolen daar aan te leggen door de gewestelijke overheid.

Daarom dacht ik eerder aan iets simpeler.

Een soort tripode maken (zoals een statief voor een fototoestel)maar dan met een schoepenwiel met daaraan een generator aan verbonden.Met de poten van het statief kan ik dan de hoogte regelen in functie van het waterniveau dat afwisselt in functie van het weer.
Het zou ook iets zijn dat ik enkel zou indompelen als ik in het weekend of vakantie daar ben. Nadien zou ik het steeds uit het water halen.Het vermogen zou ook bescheiden zijn en slechts enkele spaarlampen en een koelkastje voeden de tijd van het verblijf.

Zijn er die zoiets al gebouwd hebben of weten waar ik informatie kan vinden?

Reacties

zoek eens op het internet op 'micro hydro plant'
Ikzelf heb een heel compact toestel in Canada aan het werk gezien in beekjes naast berghutten.
Dergelijke toestellen kun je inderdaad gemakkelijk plaatsen en wegnamen, het zijn plastic buizen die in de stroom liggen, de microcentrale staat tegen de oever. Tegen diefstal zou het inderdaad beter zijn deze weg te nemen als je er niet verblijft.

Jandho,
dat is een goeie tip...
Ik heb op google met jouw woorden wat gezocht en heb een paar realisaties gezien.
Nu een dam kan ik niet echt maken in die rivier.Er is dus niet echt veel hoogteverschil.
Ik moet het dus eerder zien door de snelheid van de stroming van het water.
Ik dacht een een soort buis met een trechter die dan een microturbine aandrijft.
Ik denk dat het beter is op zeer lage spanning te werken van 12v of 24v.
Voor de veiligheid en ik kan het dan rechtstreeks opslaan op een buffer met een batterij.Nadien kan ik een omvormer plaatsen om 230v te maken.
Ik moet zeggen dat het me boeit om over zo'n systeem na te denken.Maar ik denk dat het voor vele hier niet zo relevant is omdat je een waterloop nodig hebt die aangrenst aan je domein.
Maar toch ben ik zeker dat er sommige mensen in mijn geval zijn en zoiets hebben gerealiseerd?
Het doet me een beetje denken aan de Planckaerts.
Ze maken hun stroom ook zelf daar,laatst zag ik op TV dat ze zonnepanelen hebben geplaatst.

Peet,

als je daar maar een beperkt vermogen nodig hebt en toch in batterijen buffert dan kan een kleine PV installatie die ook werkt als je er niet bent misschien meer bufferen als een watermolen die enkel zal werken als je er bent.
Idem voor een DIY windmolen.

Yannik,

Dat klopt wat je zegt. Ik geloof ook in pv en heb in mijn hoofdverblijfplaats een pv-installatie met nettreugkoppeling.Dit werkt goed.En ik zou eventueel met 2 à 3 panelen zoiets kunnen maken met opslag in accu's.
Maar het is juist de uitdaging om iets te maken dat me boeit.Ik heb geen idee of het echt goed haalbaar is,maar intussen zal ik dat ze in canada in afgelegen gebieden daar zo hun stroom zelf voorzien met echt kleine juweeltjes van zelfgemaakte turbines.
Ik weet het is hier in België iets marginaals,maar ja het heeft wel iets,hoe moet ik het zeggen...magisch.

Ik bedenk dat er in vele landen,zoals africa,indie ,zuid america,enz... op kleine schaal gebruikt wordt.
Het zou toch tof zijn en me veel voldoening geven zo'n ding te zien draaien en genieten van die lamp die brandt door die eindeloze stroming van de rivier.
Ik heb eens in frankrijk in een park waar een rivier kronkelt tientalle mobiles gezien die aangedreven werden door de rivier,woon voor de schoonheid van de bewegingen en geluiden die het genereerde.

"Micro Hydro plant" is nog te groot...
"Pico Hydro Plant" is eigenlijk meer de toepassing dat ik zoek.
In Vietnam gebruiken ze duizende kleine turbines,die elk huis individueel kunnen voeden.
Is boeiend te zien hoe zo'n kleinschalige toepassingen op een eenvoudige mannier zoveel kunnen doen.

Momenteel heb ik een eenvoudige realisatie in het oog.
Met een auto alternator te vinden op een sloop,een bufferbatterij van 12v en een omvormer 12v naar 230v moet het lukken...
Alleen de turbine, het schoepenwiel met overbrenging,daar heb ik nog niet gevonden waar ik zoiets zou kunnen vinden of bouwen.

Een auto alternaor is niet geschikt voor jouw toepassing. Deze heeft namelijk een te groot toerental nodig om er iets uit te krijgen.
Kijk hier eens naar http://www.otherpower.com/otherpower_hydro.html
Daar staan veel zelfbouw projecten zowel water- als windturbines.

Misschien gewon een fietswiel met naafdynamo en zelfgemaakte schoeppen er aan.
Dan wel een onderslaand rad opstelling waarschijnlijk.
De son naaf van schmidt haalt een goed rendement aan de te verwachten snelheden en is water en weersbestendig, ze is wel niet goedkoop.
Maar ik vrees dat dit te weinig DIY is voor Peet...

Yannik

goed idee yannik
als één wiel niet genoeg is voor peet..kan hij er toch een paar naast elkaar laten draaien

Hey,
Ik ben net weer van verlof.
Ik heb tijdens het verlof nog zitten denken.
Alle ideeen zijn welkom jean,uiteindelijk pas dan kan je de beste realiseren.

Hallo,

Hoe staat het met uw waterrad, ben wel geintresseerd.

Kurt

heb is op tv gezien dat ze in een bergrivier water opvangde boven op de top. met een brandweerslang leiden ze het water 100 meter naar beneden..daar spoot het onder hoge druk op een rad dat een dynamo aandreef. ze hadden stroom om een cafe te voeden.

kurt,
ik denk dat ik eerder een zonnepaneel zal plaatsen met een batterij en een omvormer...
Het probleem is dat het debiet van die rivier nogal veel van debiet verandert en daardoor de opstelling bemoeilijkt.
Maar tot nu toe is alles nog afgesloten en pas vanaf mei ga ik er weer naartoe om alles op te starten.
Maar ik denk er nog steeds aan om een eenvoudig systeem te ontwerpen die ik dan kan indompelen en uithalen als het niet moet draaien.
Een soort kit met een kabel.
Deze kit zou de batterij ook kunnen opladen als extra als er geen zon is.

Kurt, ge zijt toch niet van plan uw electriciteit om te zetten in waterstroom om daarmee opnieuw electriciteit te maken met uw watermolen? Want dan kunt ge beter ( met 100% rendement ) uw lampjes onmiddellijk aansluiten op de accu.
Ik heb de vraag waarschijnlijk niet begrepen.
willy

Kurt

Kan je niet met een luchtpomp zuurstof toevoegen? Ik heb wel geen idee of dat energiezuiniger is.

Ik dacht dat een waterrad monteren aan (in) een rivier helemaal niet mocht. Is feitelijk onlogisch maar het zou te maken hebben met het feit dat de stroming niet gehinderd mag worden.Vooraleer iets aan te kopen zou ik eerst hierover eens informatie inwinnen.

jean

Men heeft me ooit eens gezegd dat je daarvoor een stuwvergunning nodig hebt...is zoiets van kracht op waterwegen en rivieren?

 

Ha , zeer interessant ,ook op zoek , maar ik heb een water- rad , 4m doormeter  en ik ben ook op zoek naar “ elektriciteit “ ik denk gemakkelijk batt laden op 24 volt = en dan omvormen naar 220v? of ben ik verkeerd ?  noot:  het rad draait 24/24 Bedankt voor het lezen , wie kan mij helpen ??

Ha , zeer interessant ,ook op zoek , maar ik heb een water- rad , 4m doormeter  en ik ben ook op zoek naar “ elektriciteit “ ik denk gemakkelijk batt laden op 24 volt = en dan omvormen naar 220v? of ben ik verkeerd ?  noot:  het rad draait 24/24 Bedankt voor het lezen , wie kan mij helpen ??

Theo