besparing mazout met houtkachel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen sinds eind februari hebben wij een houtkachel.
De te verwarmen ruimte is 50m2.
Voor het volgende stookseizoen(oktober 2009-15 april 2010)
vraag ik mij echter af hoeveel hout wij zouden moeten verbruiken om 1000 liter mazout te besparen.
Als we daarin zouden slagen heeft het dan nog nut om een zonneboiler te installeren?
Van augustus 2008 tot nu hebben wij 1600 liter verbruikt.
Thermosstaat staat ingesteld op 19 graden. Nu 18.5 springt nu niet meer aan natuurlijk.

Graag jullie wiskundig advies of berekeningen

Reacties

1000 liter mazout kan, qua energie-inhoud, vergeleken worden met zo’n 2000 kilogram perfect droog hout.

Wat er echter, na verbranding in de houtkachel of mazoutbrander, nuttig overblijft van die hoeveelheid energie en hoe dat daarna gebruikt of verkwist wordt is nog een heel ander verhaal!!

De meeste houtkachels geven minder dan de helft van de verbrandingswaarde af als netto-warmte. Misschien is het daarom realistischer om 1000 liter mazout te vergelijken met 4 à 5 ton hout.

Dirk Bauwens

Er zijn wel degelijk houtkachels op de markt met een degelijk rendement. En ik heb het nu niet over een Finnoven of aanverwante. Mijn kachel heeft volgens de fabrikant een rendement van 82%, maar ik heb verschillende keren gemeten en telkens was de meting boven de 90%. Ik heb het wel niet over een rommelkachel van € 300.

André,

Welk merk/type houtkachel heb je? Zelf ben ik ook op zoek naar een houtkachel mer een behoorlijk rendement. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je niet de hele buurt in de stank zet (rijwoning) omdat je bij hoge temperatuur hout verbrandt.

Danny

André schreef: “Mijn kachel heeft volgens de fabrikant een rendement van 82%, maar ik heb verschillende keren gemeten en telkens was de meting boven de 90%”

Ik vind het buitengewoon ongeloofwaardig dat een houtkachelfabrikant een lager rendement zou opgeven dan wat normaal gemeten kan worden!

Een fabrikant heeft alleen maar alle belang bij het kunnen opgeven van zo hoog mogelijke rendementen! Bij de meeste kachelmerken wordt dat cijfer trouwens door een officiële keuring geverifieerd. Rendementsmetingen gebeuren daarom onder specifieke, maar ook onder vrij ideale stookomstandigheden.

Onder meer realistische (lees: minder ideale) omstandigheden zoals thuis zal een rendementsmeting, die uitgevoerd wordt volgens de voorschriften, lagere (meestal veel lagere cijfers) geven dan wat de fabrikant opgeeft.

Dirk Bauwens

Aan mijn bovenstaande uitleg wil ik nog toevoegen dat de formule die zo’n meetapparaat hanteert om het “rendement” te berekenen eigenlijk totaal ongeschikt is voor houtkachels.

Deze formule houdt bijvoorbeeld geen rekening met het verbrandingsrendement, waardoor de slechtste houtkachels het sterkst bevoordeeld worden. Zelfs bij een overduidelijk slecht werkende houtkachel kan zo’n meetapparaat een zogenaamd rendement van hoger dan 90 percent aangeven!

Dirk Bauwens

André
hoe heeft u dat gemeten

wij hebben dus de saey epure III uit gietijzer rendement volgens de handleiding 78%
Wij stoken met pallettenhout (gratis van het werk)
Oke pallettenhout bevat veel hars en vice versa
Maar als ik de prijzen van gedroogt brandhout zie circuleren op kapaza en co. is dat wel om achterover te vallen.