behandeling houten tuinhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Mensen,

Ik zoek een natuurlijk en mileu en mensvriendelijke alternatief voor Sikkens Cetol filter7, dit bevat namelijk tolylfluanide. Ik wil mijn grenen tuinhuis beschermen met een olie/beits die UV licht filters en ook het hout beschermt tegen rot en schimmel/insecten, hoe kan ik dit het best doen?

hartelijke dank voor elke hulp!

groetjes, Marijke

Reacties

kijk eens op http://www.natuurverfnetwerk.be/
Ik heb zelf ook al goede resultaten hiermee behaald.

Groeten

Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar enkel de
buitenkant verven. NIET de binnenkant, deze moet kunnen
ademen.

Verven is niet hetzelfde als beitsen, en hout ademt niet.

Je kan kiezen voor een dekkende of niet dekkende behandeling; dat bepaalt hoe dampopen het geheel uiteindelijk blijft.

Schimmels en insecten kunnen voorkomen worden met een behandeling met boorzouten ipv de klassieke insecti- en fungiciden; die boorzouten mogen niet uitspoelen, dus nadien fixeren met een beits.
Schimmels kunnen pas gedijen bij een constant vochtige omgeving, dus: details controleren (bijv. naden waarin vocht kan blijven staan), kops hout (daar zuigt het hout het gemakkelijkst het water op) en horizontale gedeelten afschermen, en het hout impregneren (bijv. lijnolie of iets dat erop gebaseerd is zoals vele natuurverven) om vochtopname te verminderen. Voor buiten zou ik opteren voor een organische verdunner (bijv. citrusverdunner) ipv een watergedragen olie-emulsie (die beter voor binnen gebruikt kan worden).
Opgelet: het is niet omdat die citrusverdunner natuurlijk en hernieuwbaar is (en lekker ruikt), dat het ook gezond is (dus niet aan zitten snuiven).

Pigmenten zijn nodig voor de UV filtering; maar té donker maken zorgt dan weer voor grotere thermische spanningen (warmte absorptie).

Anoniem:
Je bent totaal verkeerd:
De binnenkant moet meer dampremmend zijn dan de afwerking op de buitenzijde anders krijg je vochtophoping in het hout met alle gevolgen van dien.
De binnenzijde moet dus minimaal evenveel lagen en liefst één laag meer van hetzelfde product hebben als de buitenlaag.
Of: Je past langs de binnenzijde een product toe dat meer dampremmend is dan langs de buitenzijde.

Bv.: Verf langs de binnenzijde en een meer waterdampdoorlatend systeem (verf of beits) langs de buitenzijde.

klopt, ook zo voor houten ramen