koken zonder dampkap

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Van PHP-Platform kregen we de raad om geen dampkap te gebruiken om te koken. Wij hebben een open keuken in de living. Luchtdichte constructie met balansventilatie. Heeft iemand hier ervaring mee?

Reacties

Tabel 12: 90% overschrijding van grenswaarde 150 ug/M³ NO²(weekmeting) De kans op vochtproblemen en blootstelling aan te hoge concentraties van stoffen zoals radon, formaldehyde en stikstofdioxide is groter naarmate de woningen vanuit het oogpunt van energiebesparing luchtdichter zijn gebouwd. Dan hangt immers de mate van luchtverversing vooral af van het handelen van de bewoners.

Rene,

breng je nu iets nieuw? Natuurlijk moeten in gebouwde woningen beter gelet worden op correct ventileren.

Walter

Rene brengt inderdaad niets nieuw, maar er kan me dunkt niet genoeg op die nagel geklopt worden zodat men er van doordrongen raakt dat ventilatie een blijvend aandachtspunt moet zijn, eender met welk systeem.

Charel

charel/walter,

Hierin wordt een grenswaarde voor NO² gegeven van 150 ug/m³ met weekbemonstering.

Deze waarde is echter zo hoog, dat in metingen van andere rapporten deze nooit overschreden worden(weekbemonstering),zelfs niet met open geiser.

Relatie luchtdichtheid en concentraties van verontreinigingen is inderdaad ook een belangrijke relatie.

Tijd voor meer onderzoek en wetgeving. Rapporten spreken elkaar vaak tegen, omdat niet genoeg gekeken wordt naar verontreinigingsbronnen, luchtdichtheid, gebruikte ventilatiesystemen en hun werking en dezelfde meetmethodieken.

Ventileren is inderdaad noodzaak in relatie met luchtdichte gebouwen, maar het systeem dient ook na jaren gebruik zijn ontwerpdebieten nog te halen !

doscha.nl/onderzoeken/binnenmilieu.pdf op blz 151: Uit eerder onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het terugdringen van infiltratie en verlaging van ventilatiehoeveelheden volgt, dat uit het oogpunt van allergiebestrijding de luchtvolume stromen ruim tweemaal zo hoog moeten zijn dan overeenkomt met de eisen van het Bouwbesluit en dat daarbij bovendien 100% aanvoer van verse buitenlucht noodzakelijk is, en niet 50% zoals in het Bouwbesluit is aangegeven (Kort, 1997). Met andere woorden: goed ventileren dat noodzakelijk is voor specifieke doelgroepen kost (in het stookseizoen) meer energie dan de overheid in het algemeen vanuit het oogpunt van CO2 reductie wenselijk acht.

blz 149

verversen van lucht; zowel voor bestaande als nieuw te bouwen woningen gelden minimale
eisen ten aanzien van de aan- en afvoercapaciteit (niet de feitelijke luchtvolumestromen) van
lucht. De vereiste capaciteit (voor woningen 7 dm3/seconde ofwel 25 m3/uur per persoon) is
gebaseerd op CO2, geur- en vochtemissies van bewoners en niet op mogelijke emissies uit
bouw- en inrichtingsmaterialen en consumentenproducten;

"...niet op mogelijke emissies uit
bouw- en inrichtingsmaterialen en consumentenproducten"

=> de conclusie moet niet zijn meer verluchten in dit geval, maar in de eerste plaats de rommel uit je huis houden.

Walter

walter,

Koken op gas dan ook ?

Die grenswaarde van 150 Ug/M³ NO² is gemeten per 24 uur bemonstering en 90% prevalentie.

We zijn nu eind 2009 en een paar maanden na de laatste reactie op deze vraagstaart.  Persoonlijk zit ik in de ontwerpfase van een passiefhuisproject, en zit ook met het vraagstuk, De DampKap?

Zijn er onder jullie passiefhuis eigenaars die even hun ervaring (goede en slechte) willen delen?

Alvast bedankt voor jullie reactie

Gr

Davy

Inderdaad. Hier ook recirculatie dampkap en systeem D. Na het koken 20 min de ventilatie op hoogste stand en de meeste geuren zijn al minimaal.

De dampkap is wel absoluut noodzakelijk. Ik check de metalen vetfilters elke maand (soms twee maand). Die moeten dan steeds gewassen worden !

Hier ook veel TL (met elektronische, dimbare ballast) en spaarlampen. Blijft nog steeds efficienter dan LED, zeker als je licht wilt ...

't Ja ik was de vraagstaart begonnen maar ondertussen door zelf aan het bouwen te zijn blijkbaar geen tijd meer gehad om te reageren. We wonen nu ondertussen een half jaar in onze passieve aanbouw en hebben gekozen voor een recirculatiedampkap en koken op inductie. En nu komt het. Ondanks dat we vroeger op gas kookten en nu op elektriciteit is ons elektricitetsverbruik niet vermeerderd maar verminderd. Onze verlichting is nu wel volledig op Tl en spaarlamp tegen vroeger halogeen in de living. Maar ik had toch gedacht dat het koken op electriciteit ons verbruik de hoogte zou in gejaagd hebben.Het koken op inductie gaat zo snel dat het verbruik best meevalt.Ons gasverbruik is uiteraard spectaculair gedaald door de betere bouwschil en balansventilatie.

Nu denk ik aan de volgende opstelling:

Bij mij is de keuken gelegen naast de wasplaats/technische ruimte. In de wasplaats/technische ruimte  staat ook de ventilatieunit.

Ik installeer een gewone dampkap met goede metalen vetfilter  en zonder koolstoffilter => blaas lucht uit in wasplaats/techn.ruimte , laat ventilatie draaien op max debiet terwijl er in de wasplaats  een extra klep  van het ventilatiesysteem opengaat die op dat moment een groot deel van het afzuigdebiet voor zijn rekening neemt.


Er zullen nu al wel enkele (ervarings)deskundigen zijn ... Graag jullie mening!

Groetjes, Frank

 

Onze dampkap haalt 800m3/u op stand III. Zelfs al zet je een extra klep in de wasruimte met extra grote diameter buis, dan nog kan je nooit dat debiet halen. Je blaast dan aan laat ons zeggen 600m3/u lucht uit het washok richting droge ruimtes.

Ik heb ervoor gekozen om stomweg de dampkap in de leefruimte/open keuken te laten uitblazen. De vetfilters halen 100% vet uit de lucht (de kanalen vlak boven de filters zijn nog altijd vetvrij), en de geur is snel weg als de balansventilatie een uurtje op max debiet gaat.

Het pluspunt is dat alle luchtstromingen door het huis gerespecteerd blijven, dus je perst geen kooklucht richting slaapblok ...

Zal je vrouwtje blij mee zijn als ze de was aan het doen is en jij frieten begint te bakken :-)

<http://www.bewustverbruiken.be/energie/68-kookapparaten.html&gt;

 

koken op gas of indiuctie wat is nu het economischt/ ecologist/ gezondst

als je bovenstaande link volgt dan lijkt gas nog steeds stukken beter

heeft iemand praktische ervaringen met gas in passiefhuis of heb je een ander systeem en waarom verkoos je dat ?

in een passiefhuis verkies ik inductie

een gasvuur geeft veel extra omgevingswarmte vrij bij het koken... de vlammetjes onder de pannen en potten verwarmen meer dan dat.

 

in de zomer zal een gasvuur dus (te) veel extra warmte geven

 

in de winter zal dat wel niet al nadeel tellen .... maar wie gaat nu gas én inductie tesamen installeren ?