Kleine poll: Regenputwater = stinkend water ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vooralleer ik regenwater in het huis ga brengen, zou ik
graag eens willen weten hoeveel mensen nu last hebben van
stinkend regenputwater...

En wat kan je eraan doen?

Mvg
Chris

Reacties

Al 10 jaar een regenwaterput in gebruik (voor wc, was en buitenkraan)
Nog nooit last van slechte of vieze geuren gehad.
Denk dat het vooral belangrijk is dat je de put niet overdimensioneert. Er dus voor zorgen dat hij af en toe overloopt, dan kan de bovenste laag met film van vuil mee weggespoeld worden.
Koen

We gebruiken al zeker 15 jaar regenwater voor wc en was tot nu nog geen klachten van geur of verkleuring. Een goed onderhoud van dakgoten en tank is toch wel aan te bevelen.Indien ge meer veiligheid wil kan je een fijn mazige filter (90µ liefst een terug spoelfilter is duurder maar handig in gebruik) in de aanzuig plaatsen. Eventueel een koolfilter na de pomp.

Wij hebben al ongeveer 7 jaar zonder problemen regenwater gebruikt voor allerlei toepassingen (WC's, wasmachine, ....).

Vorige winter (2007/2008) hebben we een garage bijgezet met een plat dak. We hebben deze ook aangesloten op de regenwaterput. De zomer erna kregen we last van een lichte verkleuring van ons regenwater (geen stank). We hebben toen op aanraden van een bevriende milieudeskundige (en een beetje tegen mijn principes) bleekwater (minder dan 0.5 liter) erin gegoten. Dat gaf een verbetering. Momenteel hebben we er geen last meer van, hopelijk blijft het zo in de zomer.

We zouden de waterput ook eens moeten uitkuisen maar dat is er tot op heden nog niet van gekomen.

Jan,

EPDM dakbedekking?

MVG, Piggy

Al 25 jaar gebruiken we regenwater , de kinderen ondertussen 17 en 18 hebben zich er heel hun leven mee gewassen. De schapen, de paarden, de hond de kat hebben het heel hun leven gedronken .

Blijkbaar niet anders dan positieve antwoorden...

Nochtans als je in de DB zoekt dan vind je wel een aantal
problemen...

Chris

zeker opletten dat riolering niet kan terugvloeien bij zware regenval (terugslagklep !).
Verder liever een duizend liter groter installeren (dit is slecht een kleine meerkost) dan strikt nodig (berekening verbruik/dakopp) om droogvallen bij langdurige droogte te voorkomen .
verder niets dan goeds na 15 jaar regenwatergebruik.

Geert,

De regenwaterput van 5000l ligt er reeds 15jaar...
Maar ik deed er bijna niets mee.

Nu zou ik hem willen aansluiten op wc's en wasmachine(??).

Ik zal hem misschien beter eerst eens leegpompen, uitkuisen
en dan pas alles instaleren, zoals filters, rattenval (terugslagklep) en pomp.

Chris

als je de put actief gebruikt en regelmatig kuist (bij ons is er veel bladval) is er geen probleem.

bladeren horen niet thuis in put, plaats een deftige filter

Geef mij eens enkele voorbeelden van "deftige" filters.

Dank bij voorbaat
Chris

chris

ik heb goede ervaring met de inline filter (GEP), goed rendement en makkelijk te onderhouden.
zelf heb ik een volumefilter (3P technik) staan, goed rendement, maar goed kuisen van de filter lukt alleen met de hogedrukreiniger.
over de alomgeroemde cycloonfilter ben ik veel minder overtuigd, heb die vroeger geplaatst, maar ben er mee gestopt. het rendement is zeer goed bij zware regenval (eens de filter helemaal nat is), bij druilregen komt er quasi geen druppel regenwater in de put terecht. en onderhoud gelijk met volumefilter.
wisselsprongfilter (intewa), goed rendement maar spoelt enkel bij hevige regenval, in andere gevallen blijft de rommel nogal makkelijk liggen en na een langere droge periode is alle vuil aangekoekt. ik heb vooral probleem met vogeluitwerpselen, vogelresten e.d., als het niet hard genoeg regent blijft dat op de filter liggen en zal langzaamaan oplossen en toch in het regenwater terechtkomen.
sinusfilter (GEP)is ook niet aan te raden
trident tankfilter (GEP) idem wisselsprongfilter, maar kan uitgerust worden met een automatisch spoelmechanisme.

de 3 laatste filters hebben als voordeel dat je maar heel weinig verval nodig hebt, maar wat mij betreft enkel toe te passen indien niet anders kan.

hans d