regeneratie waterontharder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er werd bij ons thuis na lang wikken en wegen toch een waterontharder geplaatst. Dit ondanks het feit dat we op voorhand wisten dat er meer water zou worden verbruikt en dit in verband met het spoelwater nodig voor de regeneratie van de harskolom. Dit zou per spoelbeurt ongeveer een 85 l per week zijn. Inderdaar een 5000 l extra per jaar, wat niet niks is. Maar omdat we zoveel schade hadden van de kalk (47 franse graden) hebben we het toch maar geplaatst.
Maar ... wat zien we nu? Bij de eerste spoelbeurt was het totaal te verbruiken water ongeveer een 1800 l. Dit is ongeveer het aantal liters welke we op één week verbruiken. Na de tweede regeneratie was dit nog maar 1700 l, na de derde regeneratie was dit nog maar 1400 l. Dus nu gaat dat ding al spoelen na 3 of 4 dagen. En dan wordt het extra waterverbruik wel erg hoog.
Wie heeft nog dergelijke ervaringen met dergelijke ontharders (electrisch gestuurde volumetrische harskolomontharder)

Reacties

Waarschijnlijk zit je met een groot lek, deze verbruiken zijn niet normaal voor een regeneratie, dat kan enkel een 100tal liter zijn per regeneratie. doe de test, neem eens 1 uur geen water af en zie dan of de watermeter nog hetzelfde aanduidt, andere mogelijkheid is dat er iets fout loopt in de regeneratiekop boven op de ontharder waardoor er konstant water naar het riool loopt. dit kan je nazien door de leiding naar het riool eens los te koppelen.

Groeten, GVS

Dit had voorkomen kunnen worden met een waterontharder van www.waterontharder.eu
Hiermee hoeft geen water verspilt te worden om te reinigen,
het is 100% onderhoudsvrij, gebruikt geen zout of stroom en de gezonde mineralen blijven gewoon aanwezig!

Ik heb me misschien slecht uitgedrukt. Die 1800 l is de hoeveelheid water welke men dit toestel (harskolom 17.5l) kan ontdoen van de kalkmineralen vooraleer de kolom verzadigd is en dus geregenereerd moet worden. Dit dus toen het toestel geplaatst werd, was dit 1800 l, na de eerste regeneratie kon de harskolom 1700 l ontharden, na de tweede spoebeurt (gisteren) nog maar 1400 l.
Hij gebruikt dus dit niet om te spoelen. Er is ook geen lek, dit had ik voordien al nagekeken. De vraag is, waarom gaat hij steeds minder liters kunnen ontharden, het blijft toch dezelfde harskolom.

Dit is vermindering van het rendement van de harskolom. Kan verschillende oorzaken hebben:
1) onvoldoende regeneratie (probeer om manueel eens extra te regenereren) omdat het water harder is dan oorspronkelijk gemeten (kan harder geworden zijn)
2) slecht zout: sommige goedkopere regeneratie zouten bevatten een soort van lijmderivaat om grotere en vastere zoutkorrels te bekomen.. Deze additieve middelen verontreinigen de harskolom met als gevolg lager rendement.
3) als bovenvermelde items geen soelaas bieden moet je eens extra spoelen met een speciaal middel welke je dient bij te voegen bij het zout. Normaal wordt dit om de 2 a 3 jaar gedaan om het hars extra te regenereren.

Pat,
Dit is een heel ander verhaal, de regeneratie bestaat uit verschijdene sequensies die elk afzonderkijk in te stellen zijn (debiet en duurtijd), slecht zout heb ik die 30 jaar dat mijn ontharder oud is nog nooit meegemaakt, heb wel telkens na ong. 10 jaar de harsen vervangen, de regeratiekop is ook eenmaal vervangen, voor de rest geen problemen. waarschijnlijk moet bij U het zoutdebiet gedurende de regeneratie bijgesteld worden, dit komt wel meer voor, je laat dit best doen door de verkoper. Het debiet wat je kan lopen tussen 2 regenraties is uiteraard afhankelijk van de totale hardheid van het water.

Groeten,GVS

Bedankt voor de reacties. Het is echter een volledig nieuw toestel. Het zout werd geleverd door de firma zelf en is van goede kwaliteit.
En het is mij vooral te doen om het feit dat ik zo weinig mogelijk extra water wens te verbruiken. De verkoper had laten uitschijnen dat het toestel eenmaal per week ging regenereren en dat hiervoor ongeveer een 70 à 80 liter nodig was. Gemeten is per regeneratie 87 liter nodig, maar het toestel gaat dus op die manier wel meer dan één keer per week spoelen. Dit is voor mij eigenlijk niet acceptabel.
Mvg
Pat

Oei een nieuw toestel! Onmiddellijk de leverancier erbij halen, kan idd liggen aan het zoutdebiet tijden regenereren. Probeer de leverancier te laten komen net voor er geregenereerd dient te worden, zodat hij het calcium gehalte kan meten.

Kijk ook eens na of er voldoende water onderaan het zout zit. Misschien met een nieuwe installatie is dit niet voldoende en moet je wat water bijvoegen.

Pat,
kun je een het merk en type van de ontharder opgeven,
plus het merk en type van de regenratiekop boven op het toestel, ik heb namelijk je inleiding nog eens gelezen en indien de regeneraties van uw toestel werkelijk volumetrisch
gestuurd zijn klopt er iets niet in uw verhaal.

Groeten, GVS

Het betreft een volumetrisch gestuurde ontharder van het merk ecowater, type ESM18.
Ik heb mijn vraag ook rechtstreeks aan de verdeler gesteld maar tot op heden nog geen antwoord.
Type van regeneratiekop: ik weet niet goed waar ik dit moet aflezen. Maar toch al bedankt voor de moeite.
En geloof me het is mij echt te doen om het extra water welke dit toestel gebruikt. Moest er niet zoveel kalk in het water zitten, zou ik het niet gezet hebben. Vandaar dat ik op deze site terechtgekomen ben.

Mvg
Pat

Beste Pat, uit het hoofd weg zou ik durven zeggen dat jouw 'electrisch gestuurde volumetrische harskolomontharder' vrij normaal werkt.
Zo'n toestellen 'onthouden' namelijk hoeveel water je in de laatste dagen verbruikt hebt en op basis van die gegevens zal het toestel een regeneratie starten als zou blijken dat er onvoldoende reserve is om jullie de volgende dag van zacht water te voorzien.
Daardoor kan het voorkomen dat een toestel weinig of nooit zijn volle capaciteit verbruikt.