VAWT windturbine

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op internet kwam ik een VAWT windturbine tegen.

http://www.youtube.com/watch?v=XWD8kCWYJGM

Heeft iemand deze turbine al zien werken?

Reacties

Yup, net op het filmpje.

mja, dienen mens heeft zoiets al ne keer op 't internet gezet onder http://www.8800.be/

Op 't bouwinfo forum hebben we daar ne keer wa over zitten filosoferen en we kwamen tot de conclusie dat gegeven de windsnelheid het theoretisch maximaal afgegeven vermogen ergens 10% is van wat diene mens beweert. Als ik dan met wat andere opbrengstgegevens ewa ruwe berekeningskes doe dan klopt het dat het ingeveer maar 10% is.

Vermoedelijk meet diene mens het totaal vermogen (actief + reactief) ipv enkel het actief vermogen. Ik heb ooit es dezelfde fout begaan toen ik de nullast van een transfo wilde meten. Voor een transfo van 40VA kwam ik op een 40W uit, tot ik es het frequentanalysetoestel erbij nam en uitkwam dat het actief vermogen 'maar' 5W was.

Princiepe is altijd: ge kunt geen energie maken. Dus wat er niet is gaat er ook nooit zijn.

hallo jan,

die meting is wel correct.

het vermogen die ik meet is met een geijkte meter en een 4 kwadrant meter wat je bedoelt met inductief en capacitief vermogen weet ik niet direkt aangezien de cos phi altijd bijna perfect is door de omvormer afgeleverd. En inderdaad indertijd werd er veel over de Betz limiet gepraat maar zoals ik reeds zei het vermogen die je uit uw generator kan maken kan je inderdaad niet verhogen naar gelang uw input! dat is iets wat ik ook geleerd heb ondertussen, toch heb ik wel al en goede 400VAC in ster kunnen maken en ik probeer dit nog dagelijks te verhogen natuurlijk met een full load (volle belasting) zakt dit aanzienlijk daarom heb ik de controller al bijgeschaaft vooraleer ik de spanning doorstuur naar mijn omvormer.

bdg,

't is heeeeeel simpel om dat te meten. Zet na de omvormer voor 1000W aan lampen en je gaat rap weten of je effectief 1000W haalt en bij welke windsnelheid. Gloeilampen geven pas licht zogauw je 70% van het vermogen haalt. Dus als die lampen dan op volle sterkte branden haal je effectief 1000W. Wel een beetje op de spanning letten natuurlijk en uiteraard mag de boel niet aan 't net gekoppeld zijn.

Het effectief meten van 't vermogen gebeurt dan door meer of minder lampen in de schakeling te zetten totdat de boel (ongeveer) op volle sterkte brand.

jan,

zo heb ik dit reeds gedaan maar ik heb het nu de laatste maal met een weerstand gemeten omdat deze het best de belasting van de omvormer benaderen, de weerstand is een elektrisch vuurtje die we gebruikten op mijn werk om in de openbare middenspanningscabines de temperatuur op 5°C te houden, het vermogen is 2000W verswitchbaar naar 1000W met 2 trappen dus.

de foto's van mijn generator heb ik nog niet publiek gemaakt ik heb er teveel tijd en werk in gestoken nog altijd probeer ik het evenwicht te vinden tussen spanning, belasting en windsnelheid wat in belgie vooral waar ik aan het testen ben (stadskern) veel turbulentie ondervind.

bdg,

heb je daar de nodige metingen van? stroom, spanning voor elke belasting in functie van de wind?

Is de boel aan het net gekoppeld of niet?

jan,

de boel is inderdaad aan het net gekoppeld, ik ben immers mijn huis aan het uitrusten met IR panelen en heb geen gasaansluiting alles werkt elektrisch het is de bedoeling om volledig zonder verbruik te werken op jaarbasis maar moet aan mijn 7500kwH geraken.

metingen heb ik ja verleden week was een goede week ik heb veel kunnen testen! alles vliegt in xls formaat. normaal als het goed gaat zet ik ze op mijn site in pdf formaat

koppel de boel es los van 't net en meet dan nog es. Als het net gekoppeld is kan je eigenlijk niet weten waar de stroom vandaan komt.

toch wel hé jan, ik gebruik een 4 kwadrant meter deze meting gebruiken wij (op het werk) ook voor de netkoppeling van grote windturbines (>2MW) zo weet zeker welke stroom er in het net zal worden geinjecteerd en welke stroom er zal afgenomen worden

klopt, tenzij je ergens een foutje gemaakt hebt (iedereen maakt fouten). De beste manier om zeker te zijn is loskoppelen van 't net, ohmse belasting (gloeilampen, elektrisch vuurtje,...) aan hangen en dan meten. Hoe simpeler hoe zekerder :D. Dat zou trouwens veel overtuigender zijn dan een netgekoppeld systeem.

Wat voor opgewekte vermogens haal je nu eigenlijk en bij welke windsnelheden?