Opbouw strobalen wand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

We gaan onze strobalenhuis (houtskelet) met een thermowood gevelbekleding aankleden.
De meeste strobalenhuizen worden geleemd of bepleisterd. Er is dan ook niet zo erg veel info te vinden over stobalen in combi met houten gevel.
Lijkt jullie de volgende opbouw goed (in volgorde van binnen naar buiten):
- houtskelet opgevuld met strobalen
- celit 3d platen
- pro clima SOLITEX WA
- verticale latten >2cm
- horzontale latten >2cm
- Thermowood plankken

Voldoende dampdoorlatend? Voldoende waterafstotend?
Moet er niets tussen strobalen en houtskelet?

Ik heb nog een bijkomende vraag. Wat is het beste, vloerverwarming of plafond/muurverwarming?

Alvast bedankt voor de info!

Reacties

Jou opbouw (van binnen naar buiten) snap ik niet echt - zal wel aan mij liggen ... Mij lijkt het dat je met strobalen perfect kan isoleren zoals een klassieke houtskeletbouw (waar ze tegenwoordig meestal met papiervlokken isoleren, maar het zou ook kunnen met houtwolisolatie of met stro... (wij denken zelf eventueel ook in die richting... - stro-isolatie en genen leem niet vanbuiten en niet vanbinnen).
Ik zou gaan voor - van binnen naar buiten:
- gipsvezelplaat of iets dergelijks
- leidingenspouw
- OSB plaat (die als damprem dient - dus niet doorboren)
- isolatie tussen houtskelet (stro)
- celit of iets dergelijks (iets die meer dampopen is dan de osb)
- luchtspouw (paar cm)
- houten of stenen buitenafwerking.

et voila!

Als je natuurlijk leem aan de binnenkant hebt denk ik dat je e.v. wel wat problemen zou kunnen hebben. (iemand die dit kan tegenspreken???)

qua verwarming, don't ask me, ik zou gewoon gaan voor vloer of muur, plafond lijkt mij persoonlijk (hoewel het gedaan wordt) nogal onzinnig...

Davy,

Yes, je hebt natuurlijk gelijk, ik heb niet gans de muuropbouw beschreven. Ik was meteen begonnen bij de isolatie, de gipsvezelplaat, leidingspouw en OSB-plaat zullen wij ook hebben.
Wat de buitenafwerking betreft die je voorstelt. Wij gaan een houten gevel plaatsen met spleten tussen waardoor de celitplaten wel nog gedeeltelijk regen zullen krijgen. Vandaar de pro clima.
Maar mag de celit-plaat rechtsstreeks tegen de strobaal? Moet er niet nog iets tussen?

bedankt voor je reactie.

Jo,

je kan hier wel wat advies verzamelen maar vergeet 1 ding niet: er zal iemand de verantwoordelijkheid moeten dragen van de constructie. En die persoon (de architect en aannemer), moeten in de eerste plaats geloven dat jouw oplossing een goede is.

Zelf zou ik zeggen dat doordat je niet met leem afwerkt, je net een groot voordeel van strobouw opzij legt: goedkoop. In vergelijking met leem is een celit, regenscherm en houten gevel veel duurder.
Zelf snap ik ook niet goed de idee van een open houten gevel te willen. De volledige regendichtheid hangt dan af van een PP scherm (die solitex). Ik zou vochtdichtheid van mijn woning nooit van een platic laten afhangen in combinatie met stro waar vocht wel nooit of te nooit bij mag. Die open gevel eist volgens mij ook dat je latten van de zelfde kwaliteit moeten zijn als de gevelplanken. Dus nog eens extra duur.

je voorgestelde opbouw is zowat de standaard denk ik. Zeker voldoende dampopen. Maar in combinatie met een open gevel zou ik het niet durven. Langs de andere kant, tegen dat de PP begint te degraderen in regendichtheid, is iedereen al wel van zijn verantwoordelijkheid verlost.

Als je absoluut een open gevel wil, zou ik eerder terugvallen op minerale wollen als isolatie ipv stro voor isolatie en opbouw.

Walter

Walter,

Wet de verantwoordelijkheid betreft. Onze architect heeft het zelf voorgesteld en aangezien we niet met een algemene aannemer werken en zelf de buitenbekleding zullen doen is dat ook geen probleem.

Waarom niet lemen? Persoonlijk vinden we een geleemde muur niet mooi. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
Het zal inderdaad duurder zijn, maar we hopen een gedeelte van de kost op te vangen door zelf vanaf het houtskelet (doen we niet zelf) de muren op te bouwen.

Wat de Pro Clima betreft,...., degradeert die snel?
De latten beschrermen uiteindelijk toch het grootste gedeelte van de PP, spleten zullen variëren maar zullen nooit méér dan 2cm zijn.

Denk je dat Celit 3D volstaat of moet het een Celit 4d worden?

Kleine opmerking: wat ik niet goed begrijp in opbouw: houtskelet voor strobouw heeft hele grote vlakken. Ik zou zeggen dat je daar niet direct een celit plaat op kan vast maken (houtenkaders zijn breder dan plaat). Waarop ga je celit plaatsen? Of ga je met kleinere vakken werken?
Zelfde voor de latten in de spouw. Gaan die geen te grote overbrugging moeten maken?

verschillende soorten celit zal voor horizontale wand niet zo veel verschil maken.

Walter

Interessante opmerking, ik ga dat eens voorleggen aan architect. Misschien inderdaad met kleinere vakken werken (maar zal ook weer duurder worden)...
Tja bouwen is een uitdaging...

In ieder geval bedankt voor uw opmerkingen!

Ik voorzie ook (gedeeltelijk) een houten beplanking langs de buitenkant.

Eerst breng ik een beschermende leemlaag aan (is achteraf niet zichtbaar, maar sluit het stro af omwille van brandveiligheid, ongewenste beestjes, vochtregulering,...), en daarboven dan de beplanking op een regelwerk - met een verluchting tussen het hout en het leem uiteraard. Het regelwerk zal ik een beetje moeten uitwerken, omdat de vakken idd drie à vier meter breed zijn (ik kan hier ook werken met de dwarsbalken die het stro samendrukken).

Een dampscherm e.d. lijken me niet zinvol - zelfs contraproductief - aan de buitenkant. De buitenkant moet juist zo dampopen mogelijk blijven (zo heb ik het toch begrepen).

Dag Jo

Goede research aan het doen, houden zo!!
Het is inderdaad zo dat de dwarsbalken die de balen samendrukken (en eventueel een verticaal regelwerk dat hier op zal worden aangebracht langs de isolatiezijde van de celit platen, maar dat dient nog in samenspraak met celitimporteur te worden bekeken of al dan niet noodzakelijk) de bevestiging van de celit-platen ondersteunen.

De spleten tussen de beplanking zullen zeker niet breder zijn dan 2 cm, het idee van de afgeschuinde houtzijdes van de gevelbeplanking tussen de planken onderling in het gevelvlak, zoals we laatst besproken hebben, zullen ervoor zorgen dat die waarschijnlijk niet veel breder dan 0.5 tot hoogstens 1cm zijn.

De gevelbeplanking en de achterliggende spouw kunnen dmv die spleten maximaal en snel uitdrogen na regenslag, wat de duurzaamheid van de beplanking bewezen ten goede komt, het achterliggende scherm dicht de achterliggende constructie een eerste keer, en de platen een tweede keer. De Strobalen zijn dus met de nodige backups beschermd.

Mbt thermowood als beplanking dient er nog wat onderzoek gedaan te worden qua prijs/kwaliteit/duurzaamheid/ecolo-impact tov van andere houtsoorten.

Jan,
die beschermende leemlaag lijkt me in het geval van een gevelbeplanking eerder een risico (tov dampopen plaat + gevelvlies) in te houden, gezien je die leemlaag nadien niet meer kunt controleren (en bijhorend repareren) op barstjes en dergelijke, en de strobalen, indien dergelijke barstjes zouden ontstaan, mijns insziens veel kans, rechtstreeks bereikbaar worden voor beestjes en vocht.
ik heb Jo dergelijke opbouw daarom afgeraden. Indien je toch deze opbouw zou willen aanhouden moet je zeker zorgen dat je de leemlagen (sic, meerdere dus) dik genoeg neemt, en voorziet van een degelijke wapening. ik zou er met leem niet garant voor durven staan, met een kalkpleister heel misschien...

NB
de celit heeft als bijkomende functie de vanxege doorgedreven isoleren onstane koudebrug van het houtskelet te doorbreken,

@ joost,

Dus in principe wat ik hierboven beweerd heb (i.e. met stro isoleren als bij een klassiek hsb) is principieel geen probleem...

En als ik het goed begrijp gebruiken jullie de damprem a.d. buitenkant als extra bescherming tegen vocht van buitenuit (deze zal dan wsl wel een heel stuk meer dampopen zijn dan de osb a.d. binnenkant)?
En principieel zou het dan ook mogelijjk zijn om dan (net zoals de "klassiek hsb") de gevel gedeeltelijk met hout, gedeeltelijk met steen op te trekken?

Eigenlijk is deze opbouw van de muren dezelfde als die bij verschillende strobalenwoningen in het dak wordt toegepast ...

Zullen de balen dan rechtop geplaatst worden (+/- 35cm dik) of plat (+/- 46cm dik)??

Davy

balen plat of recht, verschil is meer:minder isolatie, dunnere/dikkere muur, jou opbouw lijkt ok, osb wel afplakken, en zorgen dat de celit heel nauwkeurig wordt uitgevoerd, en gevel dan (best) zonder spleten plaatsen, enkel spouw-ventilatie-openingen
het gevelscherm heeft niet de functie van dampscherm, maar wel als vochtrem voor "doorslaand gevelvocht"

Dag Joost!
Ik dacht wel dat ik u op het forum zou tegen komen
Tja dacht de problematiek toch eventjes in de groep te gooien. Bedankt voor bijkomende info. Ik denk inderdaad dat de opbouw zoals je het had bedacht wel degelijk goed gaat werken. Eventueel vocht opgestapeld in de strobalen kan naar buiten door celit plaat en door de afgeschuinde houtzijdes van de gevelbeplanking en de spouw worden de celit-platen niet erg blootgesteld aan regen en UV.
Maar moet er toch geen extra folie worden aangebracht op de celit? Volgens de producent (is natuurlijk niet noodzakelijk een objectieve en te vertrouwen partij) is het wel noodzakelijk wanneer je met een open houten gevel werkt.

Joost, moeten het ook nog eens hebben over voorgestelde plafondverwarming. Hoor toch wel negatieve dingen over...

Davy,

er wordt hier geen dampscherm gebruikt!
Die Solitex is een vochtscherm; laat geen water door maar is wel dampopen.
De opbouw is dus wel degelijk dampopen.

Walter

dag Johan,
ik zou wel een vochtscherm (Solitex) plaatsen tussen gevelbeplanking en celitplaten hoor, lees nog eens de derde alinea uit mijn vorige repliek aan jou)
tot binnenkort,
Joost