zonwering: screens of knikarmscherm?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft iemand ervaring wat het resultaat is naar zonwering tegen oververhitting met screens of knikarmschermen.
Screens laten nog een beetje warmte door (heel weinig schijnt het) maar kunnen het volledige raam bedekken.
Knikarmschermen kunnen naar gelang de stand van de zon een gedeelte van het raam bloot stellen aan het zonlicht.

Reacties

Vergeet niet dat knikarmschermen veel windgevoeliger zijn dan screens. Verticale schermen hebben weliswaar ook hun grenzen wat ze kunnen verduren aan windvlagen, daar heb je echter invloed op door keuze van het merk van scherm en de grens ligt veel hoger dan bij knikarm schermen.

Wij hebben screens, werkt uiteraard perfect komt eigenlijk niets doorheen hoor.

We gaan echter binnen enkele jaren ook nog wel zo'n knikarmscherm hangen (6.5m overspan).
De screens hangen voor een schuifraam en als de screens omlaag zijn is het wat moeilijk buiten gaan langs daar natuurlijk...

Onze ligging is pal zuid, dus zonnewering is gewoon een must! wil je 1 en ander onder controle houden...

Dank u voor de info.
Wij hebben:
Een vast raam op het zuiden. 300cm x 215cm. Daar plannen we een screen.
Een opengaande raam 360cm x 215cm op het zuidoosten. Daar plannen we een knikarmscherm dat 1m breder is dan de raam langs de zuidkant. Op die wijze denken we dat de meeste zon wel zal geweerd worden.
Een opengaande raam op het oosten. 200cm x 100 cm. Daar plannen we een druivenlaar 1 m hoger dan de raam.
Als er bedenkingen zijn, laat maar komen.

Weet er mij iemand te vertellen welke dat de best oplossing is : de ene firma zegt dat je screens moet nemen die IN het profiel zitten, zodat die niet stuk waaien en je die ook kan gebruiken als muggenraam. De andere zegt dat je dat nuist niet mag doen, daar ze anders stukwaaien en dat de warme lucht die tussen de screen en het raan zit dan ook niet weg kan???? Thx

Zelf hebben we screens op zuid en west. wat ervaringsopmerkingen:

=> screens: kijk naar de specificaties: houden 65 tot ongeveer 90% tegen van licht. afhankelijk kleur, doek,...

=> nadeel screens: als ze echt goed tegenhouden, zie je ook weinig meer buiten en wordt het binnen donker.

=> Ik heb de indruk dat doeken van screens toch gevoelig zijn voor vervorming (blijven niet eeuwig mooi recht hangen).

=> 'muggengaas screen' = > zelfde verhaal gehoord. We hebben hier de muggengaas versie op een paar venster: is niet echt als muggengaast te gebruiken... (is niet 100% dicht).

=> er zijn bij screens best beperkingen op grootte (2x3meter is maximum?). Echt groot is ook zeer duur
=> windgevoelig: ook screens zijn niet ongevoelig voor wind. En ik heb eigenlijk nog nooit en wind gehad en zon en zeer warm in de voorbije 3 jaar...

Walter

Wij hebben van die brede horizontale (witte) lamellen, 18 cm breed, tussen de retour gemetste stenen van de ramen.

Kunt ge nergens kopen, is mooi en je kunt naar buiten kijken. De zon blijft buiten. Rollen op met rolluikassen.

Dan je Walter voor je ervaringsopmerkingen.

Je haalt de dingen aan die ik graag wou weten.

wij zaten onlangs met eenzelfde situatie. Op bepaalde momenten van de dag viel de zon nog op het raam ondanks ons zonnescherm.

Wij hebben een nieuw zonnescherm (merk:  Alfa zonnescherm) gekocht waar in de voorprofiel een "variovolant" zit. Deze is een automatisch afrolbare flap, die tot een 2m naar beneden kan gelaten worden. Deze is ook beschikbaar in screenstof, zodat het zicht op de tuin behouden blijft.

Foto van ons type: Alfa zonnetent type exclusive

 

 

 

Het is aan te raden om screens te nemen waar ook uw screendoek in zit in de geleiders. op die manier is die idd wind en stormvast.

Als je een geperforeerde doek neemt kan de warmte toch nog weg als die eventueel tussen uw raam of screen zit.

ik heb persoonlijk 3 screens met "soltis doek" denk dat het 85 of 86% was, en ook pergolasysteem met openschuivend dakzeil.
De screens zijn van het windvaste type en ben er zeer tevreden van, zelfs als het stormt laat ik deze open omdat wij geen gordijnen hebben hangen.

 

Ze hangen er nu ongeveer 2,5 jaar en nog geen problemen mee voorgehad.
voor foto's van die screens: www.sunset-brugge.be

Je neemt best een ZIP-screen (dat is dus een screen dat in het profiel zit met zowel de onderlat als de doek zelf) de reden hiervoor is dat de wind niet kan gaan spelen met uw doek waardoor deze niet kan scheuren.

 

Het is voor jezelf ook veel aangenamen, anders zit uw doek continu te wapperen en dat kan op den duur wel irritant zijn (had vroeger zo'n screen maar ben sinds een jaar overgestapt naar de zip-screen)

 

ivm de warme lucht:

als je kiest voor een soltis-doek (geperforeerde doek) dan kan de lucht nog altijd weg, eveneens langs de geleiders kan die lucht weg, het is namelijk niet geisoleerd.

 

heb mijn screen laten plaatsen bij Sunset bvba (www.sunset-brugge.be), misschien dat je hen contacteerd om meer uitleg te krijgen over de screens.

 

Succes met uw zoektocht

Als je effectief de warmte uit je huis wil houden neem je best screens, 1 nadeel hiervan, je verliest behoorlijk wat lichtinval in uw huis.

Als je zegt van het is deels om de warmte op te vangen maar niet enkel hiervoor zou ik persoonlijk een knikarmzonw nemen.

Daar heb je dan het voordeel bij dat je op uw terras ook uit de zon kan zitten. en die zonnetent houdt ook al zonlicht tegen als hij openstaat.

 

 

veel succes verder