Verwarmen met hout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik hoor deze week vertellen dat de regering gaat afkomen met een toekomstig verbod op het verbranden van hout voor verwarming??????
Dit in tegenstelling tot berichten die ik lees, over hoe neutraal houtverbranding is naar de natuur toe??

Graag jullie reacties?

Bedankt, jo.

Reacties

bron?

Welke onnozelaar heeft je dat wijsgemaakt?

Een pelletsverkoper misschien?

Moeten ze meteen alle bedrijven die met afval verwarmen (houtindustrie, serreteelt) hun investeringen laten verdampen?

NEEN, een zonnepanelenverkoper!!

Ah, en heeft die dan al eens uitgelegd dat zonder de verbrassing van heel wat gemeenschapsgeld (subsidies) zijn panelen niet rendabel zijn?

Heeft hij er ook bijverteld hoeveel chemische troep (én zuiver water) nodig is bij de productie van de halfgeleiders waaruit die zonnepanelen bestaan?

en hebt ge hem niet gezegd (om hem extra kwaad te maken):
-dat de roet uit houtkachels neerslaat op de zonnepanelen of
- liever CO2-neutraal hout stoken in België dan PV-kinderarbeid in China

vr gr
Pluto

dit is geen gerucht, maar een denkpiste.
reden: houtstook is ook dikwijls een grote bron van luchtvervuiling, niet het feit dat je hout verbrand op zich, maar wel omdat er fout gestookt wordt, nat hout, geschilderd hout of andere rommel verbrand wordt, en dat leidt tot zware emmissies van fijn stof, dioxines, furanen, NOx en weet ik wat nog allemaal.
vooral in grote centra leidt dat tot problemen. ook ik heb een buur die nat hout of wat dan ook stookt, en dan kan je niet buitenkomen. op die momenten moet ik m'n ventilatie afzetten, of ik stik in mijn eigen woning, en ik ben niet de enige met dat probleem.

let wel, ik ben niet tegen houtstook, integendeel, maar er wordt veel rommel verkocht, allesbranders en andere ondingen die verboden zou moeten worden. want ook dat stelt de houtstook in een slecht daglicht.

een goede houtkachel/ketel, en zeker houtvergassers en finovens geven een zeer zuivere verbranding, voorwaarde bij ketels is dat er een bypass wordt geinstalleerd die vermijdt dat de ketel op te lage temperatuur werkt, want dat geeft een slechte verbranding, ik denk dan aan de houtkachels met warmtewisselaar zonder een fatsoenlijke sturing.

hans d

Er mag gerust paal en perk gesteld worden aan de houtkachels uit de doe-het-zelf-zaak, met een rendement van... 50-60 % ? En voornaamste neveneffect van dat lage rendement wellicht een schadelijke uitstoot.
Er bestaan er ook > 90% en met een zuivere verbranding.
Aan stookolie - of gasinstallaties worden toch ook, en terecht, hoge eisen gesteld.

En er mag ook gerust paal en perk gesteld worden aan ALLE auto's, met een rendement van 30%, welk daalt naar 8,25% indien er zoals meestal slechts 1 persoon aan boord is. En waarmee die persoon zich meestal verplaatst naar een punt waar hij absoluut niet hoeft te zijn... Dan spreek ik nog niet van de kapitaalkrachtige frequent flyers, die een roetwolk achterlaten van hier tot in China, druk doende met het exporteren van onze werkgelegenheid. Open de heksenjacht op de meestal niet zo kapitaalkrachtige houtstokers!

vr gr
Pluto

Ach Pluto, op sprokkelhout wordt geen belasting geheven, en dat voelen ze als ze hun begroting opmaken. En afvalhout is slechts 6% BTW (dat is toch zo als wij een container vullen voor Spano).

Geeft wel een dubbel gevoel, ik wil juist een houtvergassingsketel bij plaatsen, als ze er nu al aan denken!!!!!

Houtverbranding is zeker neutraal naar de natuur toe, alleen iets sneller t.o.v het rottingsprocedure.
Je moet wel beginnen met "droog" hout te verbranden op de "grond"( zoals een kampvuur) en niet op een rooster, dan heb je een 100% verbranding.
Zelf verwarm ik mijn huis (15 jaar ) met een hypokausten-grondovenverwarming met een primaire en een sekundaire luchttoevoer en heb zo'n 20 sterres( beuk) nodig.

Giel

Giel, 20 stère beuk, stookt ge met de deuren open misschien ?

Nog nooit aan isolatie gedacht ?

Hallo Patrick, als je een volledig stookseizoen( in de Hoge Venen op 550 m.) toekomt met 20 sterres beukenhout(15m3) lijkt mij dat niet overdreven, en zeker deze laatste winter. Mijn verwarmingssysteem heeft ook zijn nadelen, je moet zeker een dag of 2 stoken voordat hij opgewarmd is (7000kg.).Ik heb 2 mogelijkheden ofwel verwarm ik de zitbank (dit voor de overgangsperiode) ofwel de volledige oven met zijn hypokausten.
Het voornaamste is dat je hout "nooit" op een rooster verstookt.

Giel,

Wat momenteel in België ontbreekt is een keuringsmerk voor houtkachels zoals Flamme Verte in Frankrijk.
OK, stookgedrag en ander factoren die je niet onder controle hebt spelen ook mee maar als je de kachel zelf al kan doen beantwoorden aan bepaalde minimumeisen zijn we toch weer een stap vooruit.

Eénmaal een dergelijk label opgesteld, moet elke kachel daaraan voldoen. De rest wordt gewoonweg verboden of krijgt een dusdanige milieubelasting dat ze veel te duur worden.
(Als dit met auto's kan, moet het met kachels toch ook lukken!)

Koen
http://www.kachelinfo.net/
http://www.pelletinfo.net/

Zolang er nog houtkachels worden aangeboden met een rooster en daarop je hout verstookt, denk ik dat we altijd een probleem zullen hebben.
Een ideale houtoven is voor mij een oven zonder rooster met een goede ommanteling van evt.speksteen of vuurvaste steen, daaraan kunnen zich kinderhandjes niet verbranden.
Deze ommanteling moet dik genoeg zijn, zodat de houtoven zich kan opladen, daarna wanneer het vuur uit is de deur dicht en nog urenlang genieten van een gezellige stralingswarmte. Een deur met zowel primaire als secundaire luchttoevoer.
Alles wat daar buiten valt is voor mij persoonlijk "dromerij".
In sommige amerikaanse staten is hout verbranden op een rooster "verboden"(Eisenschink).

Giel

Krijgt het vuur dan voldoende zuurstof als het niet op een rooster ligt?

Als al het hout op een hoop ligt met daaronder een plat oppervlak krijgt de onderkant van de vuurhaard toch niet voldoende aanvoer van verse lucht?

Of heb ik het mis?

De dikke ommanteling van steen kan ik inkomen.

Als je steenkool stookt dan heb je een rooster nodig.
Bij hout is een toevoer van lucht langs de deur genoeg.
Een bodem van bv. vuurvaste steen, zo bijft er langer gloed en koelt niet zo snel af.

Giel

En hoe zit het met fijn stof en houtverbranding?

@Hans,

 

Welke is volgen u de beste keus om een bestaande inbouwhoutkachel te vervangen die ook aangesloten kan worden op de cv?

 

...Beste rendement, minste vervuiling...

 

Alvast bedankt

christiaan

de beste keuze? dat hangt van de verkoper in kwestie af. ;-)

er is een ruime keuze, en de ene heeft al een betere verbranding dan de andere, dat kan je navragen bij de bezitters van dit soort ketels. een goede houtvergasser haalt om en bij de 90%, een goede houtketel zou toch in de buurt van 80% moeten, komen. maarc alles staat en valt met een voldoende grote buffer, enkel dan haal je een degelijk rendement.

ik heb natuurlijk zo mijn voorkeuren, maar merken noemen we liever niet op het forum.

hans d

 

@Hans

Hartelijk dank voor uw reactie.

De beste keus hangt van de verkoper af???

Ik dacht dat het product en zijn kwaliteiten boven de verkoopspraatjes gaat, of wat bedoelde je der precies mee?

Als je denkt een goede oplossing te hebben voor het omschakelen van een klassieke inbouwhaard naar een milieuvriendelijke en beste opbrengst naar cv-ketel toe mag u mij deze gerust doormailen naar mijn email christiaan1965@gmail.com

 

Alvast bedankt.

Ik moest even de tuin in om wat afval in de grijze bak te doen. Het stookseizoen is weer begonnen.

*wgb*

nogmaals die rendementen

ik lees van fabrikanten schouw temperatuur 160 a 190 graden, wat is de temperatuur van de vlam  800 graden

hoe kan men aan een rendement van 90 procent komen als er 20 procent door de schouw vliegd

er is geen  officieele instelling die de rendementen van de kachels keurt,wat wel is bij cvketels gas of mazout

Marcel,

Mijn ketel heeft rookgassen van 140°C. In de vuurhaard bedraagt de temperatuur waarschijnlijk ongeveer 900°C.

De specificaties van mijn ketel spreken van een rendement van 86%. Met bovenstaande cijfers kom ik op een rendement van 84.5%.

Groeten,

Koen

 

In welke formule, om het thermisch rendement van een kachel te berekenen, wordt de vlam- of haardtemperatuur als factor gebruikt?

Ik ken er geen enkele.

 

Dirk Bauwens

In welke formule, om het thermisch rendement van een kachel te berekenen, wordt de vlam- of haardtemperatuur als factor gebruikt?
Ik ken er geen enkele.
 
Dirk Bauwens

 

u kent er geen enkele stel u maar 1 vraag is het fout  weerleg het

want deze formule is me wel ingeprent door niet de eerste de beste hoor

 

 

 

 

Om het thermisch rendement van een kachel te kennen moet men eigenlijk alleen maar te weten komen hoeveel warmte door de schoorsteen verdwijnt. Die hoeveelheid warmte wordt dan van de verbrandingswarmte van de brandstof afgetrokken. Dan kent men de hoeveelheid warmte die netto voor de woning overblijft. Die waarde ten opzichte van de verbrandingswaarde geeft het thermisch rendement van de kachel. Bijvoorbeeld: de verbrandingswarmte van een bepaalde houtsoort is 20 MJ per kilogram. Daarvan verdwijnt (bijvoorbeeld) 8 MJ via de schoorsteen naar buiten. Dan blijven er netto 12 MJ voor binnen over. Het thermisch rendement  van de kachel is dan: 12/20 = 0,6 ofwel 60 percent.

 

Vermits we alleen moeten weten hoeveel meer energie er in de rookgassen zit dan in een eenzelfde hoeveelheid lucht op omgevingstemperatuur, zijn de enige temperaturen die we daarvoor nodig hebben de rookgastemperatuur en de omgevingstemperatuur.

 

Dirk Bauwens

ik persoonlijk vind dat de houtstokers wel eens mogen gecontroleerd worden

als ik soms de tuin in ga en ik heb 2 buren die hout stoken dan moet ge maar eens komen ruiken

uw huis verluchten gaat alleen maar indien deze mensen ook hun huis aan het verluchten zijn want dan is hun kachel uit

ik zou eens willen weten hoe het zit met het fijn stof in de lucht

zoals iedereen wel weet denk ik stoken de meeste mensen alles wat ze kunnen vinden en zeker in de tijd toen de mazout bijna 1 euro stond laten we ons niets wijsmaken en onszelf ook niet

christiaan

't was een opmerking met een knipoog, want iedere verkoper windt natuurlijk zijn ding het best. maar iki stuur je wel iets door.

hans d

 

prima...ik wacht op uw mailke

Weet je misschien welke soort van houtkachel jouw buren gebruiken?

Zoals je weet is afval verbranden strafbaar en nat hout stoken is dom.

Ik kontroleer mijn brandhout altijd met een vochtigheidsmeter.

Ofwel je buur uitnodigen bij je thuis en hem zelf eens laten meegenieten van de reuk, zonder een burenruzie uit te lokken natuurlijk.

Droog hout in een "echte" houtkachel stoken kan niet stinken ( riekt zelfs lekker) en is ook niet slecht voor het milieu.

Groeten Giel,

 

Hans,

 

Nog niet de tijd gevonden om mij die betere ketel door te sturen?

 

Alvast bedankt.

marcel

die is er wel, ik heb op die vraag al eens geantwoord, gelieve jou vragen niet in 10 vraagstaarten tegelijk ter stellen, dat maakt antwoorden onmogelijk, ik heb echt nog wel wat anders te doen hoor.

hans d