welke omvormer bij 4200Wp sunpower?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voorstel bij de offerte is SB3800 bij 14 x 300Wp = 4200Wp. Bij een vriend is het voorstel SB2500 bij 11 x 230Wp = 2530Wp. Is de SB3800 dan niet te weinig als omvormer voor panelen van 4200Wp?

Reacties

Ik heb een SB3800 bij 14 x 225SPR = 3150Wp

Ik zou alleszins een omvormer nemen met een hoger vermogen dan de geinstalleerde Wp. Ik zie hier regelmatig waarden op mijn sunny beam boven de 3000Wp. (op licht bewolkte dagen gaat ie zelfs tot aan 3800Wp door de combinatie van direct zonlicht en diffuus licht van de wolken). Een sunny boy werkt bovendien het meest efficient aan ongeveer de helft van zijn maximum vermogen. Als hij aan de kleine kant is zal hij dus veel op zijn maximum vermogen draaien met rendementverlies als gevolg met mmarschijnlijk ook nog meer slijtage.

Zie http://www.sonnenertrag.eu/nl/sbonduel/poperinge/3266/3222.html

Is er een SB met hoger vermogen? Op de site van SMA zie ik er geen. Is het dan beter om met 2 strings te werken?

Er is er één van 4200wp en van 5000wp maar dit zijn wel omvormers zonder transfo en in feite niet geschikt voor sunpower. Ik heb eens gezien op sunny design of uw 14x300wp goed werkt met een sb3800 (met twee strings) en volgens het programma is dit goed maar volgens mij gaat u toch wel een beetje opbrengst verliezen (een paar procent per jaar).

Ik heb ook even nagekeken, wat Serge zegt klopt. Je krijgt
met een SB3800 volgens Sunny Design een opbrengst van 3522 kWh en een rendement van 839 kWh/kWp voor klimatologische gegevens voor Brussel, panelen naar het zuiden onder een hoek van 35° en zonder rekening te houden met kabelverliezen.
Dit zijn zowat de normale waardes voor België

Bedankt Serge en Ibo voor de info.
Vrrag is of ik nu bij SB3800 blijf of een offerte vraag voor 2keer SB2500. Bij het eerste verlies ik wat opbrengst per jaar(is het dan de moeite om duurdere sunpowers te nemen?), bij het tweede zijn de omvormers waarschijnlijk overgedimensioneerd en stijgt de prijs van de installatie.

Flor,

indien je voor de SB2500 gaat, kan je dan ook gaan voor 16 modules? Zal nog een veel beter rendement geven.

Indien niet, dan zou het toch moeten lukken, maar de prijs van een extra omvormer zal er dan wel bijkomen.

Voordelen van 2 omvormers: je kan vergelijken, als er één stuk gaat dan ligt niet de ganse installatie stil

MVG, Piggy

Net een alternatief gekregen van de installateur. SMC4600A voor een meerprijs van 550 euro+BTW. Rendement is 0.7% hoger dan SB3800.
Piggy ik kan geen 16 panelen plaatsen omdat een schouw in de weg zit. Dit was natuurlijk een betere oplossing, maar helaas.

2 SB2500 kost 1000 euro meer.

Misschien twee panelen minder plaatsen met sb3800? Een vermindering van uw electriciteitsverbruik van zo'n 10% zou toch vrij gemakkelijk haalbaar moeten zijn.

Enkele bedenkingen Serge.

1. Ik zie niet direct in hoe. Verlichting zijn spaarlampen in de living. In de keuken, gang en bureau leds 3x2cree. Kamers kinderen( euh ze zijn ouder dan 20 jaar) spaarlampen. Geen gas, koken op electriciteit. Mogelijke besparing overschakelen naar inductie. Kostprijs 1000 euro? Verwarming + ww: mazout.

2. Mogelijke besparing kinderen: verlaten woning is nog niet voor direkt.

3. Indien overschot electriciteit: aanschaf electrische auto? aanschaf warmtepomp in mindering/afschaffing van mazout?

Flor,

Toen ik mijn panelen plaatste (zo'n acht maanden geleden) dacht ik precies hetzelfde maar toen begon mijn verbruik mij steeds meer te interesseren. Mijn initieel verbruik bedroeg ca 3100kwh/jaar (voor 2 personen) maar door de vervanging van mijn 20 jaar oude koelkast door een A++ model zakte mijn verbruik met 400Kwh/jaar. Het vermijden van sluipverbruik en het vervangen van de deurbel (vermijden van transfoverbruik) plus vervangen van pomp verwarming door efficienter model zorgde nog eens voor vermindering verbruik met 300kwh/jaar. Terzelfdertijd brengen de sunpowers zo'n 300kwh/jaar meer op dan verwacht. Nu heb ik dus al 1000kwh/jaar OVERSCHOT en ik heb mijn desktop nog niet eens vervangen door een laptop (besparing 200kwh/jaar) noch heb ik geen hotflow geinstalleerd voor (vaat)wasmachine (besparing ca 200kwh/jaar). Dit alles zal volgend jaar gebeuren door plaatsing van zonnepanelen voor warm water. Ik heb dus in feite teveel betaald voor mijn overschot aan zonnepanelen aangezien ze dit jaar al vrij sterk gezakt zijn in prijs terwijl ik de opbrengst niet nodig had.

Mijn doel is in feite het elimineren van mijn verwarming op aardgas door een lucht/water warmtepomp. Hoe meer verbruik ik bespaar hoe minder zonnepanelen ik later moet bijplaatsen.(niets wijst erop dat de prijzen hiervan zullen stijgen, integendeel). Ik blijf bij mijn standpunt dat zo'n 10% besparen op uw verbruik gemakkelijk te halen is ZONDER in te boeten op comfort.

Beste

Wat is het uiteindelijk geworden? Tevreden.

Wij hebben al een jaar een SB3800 met 4200Wp (14*300) sunpower. Vorig jaar in september haalden we regelmatig pieken van boven de 3000W: 3300, 3500... Maar voor de rest hebben we dit niet meer gezien, we zijn in de zomer en in september nooit boven de 2800 geraakt. Zou er dan toch iets niet goed zijn?

Onze buur heeft dezelfde ligging en bekomt veel hogere waarden in kWh/kWp (SB 2500 met 2760 Wp (12* 230), hij haalde zo'n 99 procent opbrengst en wij 85 procent in het afgelopen jaar;

Bedankt voor je antwoord.

Joos

Zou het niet kunnen zijn dat je panelen niet geaard zijn? Voor PV panelen met een back contact, zoals de monokristallijne Sunpowers, geldt dat er in de loop van de tijd een statische lading wordt opgebouwd, welke het transport van ladingsdragers tegenwerkt. Dit kun je voorkomen door een positieve aarding toe te passen (zeg ik nu uit mijn hoofd. Zoek op hoe het precies zit).  Daarvoor moet de omvormer een galvanische scheiding hebben tussen DC en AC. De SB3800 heeft die scheiding, de TL (trafoloos) modellen niet.

Bas

Dank je voor de reactie. We vragen dit eens na.

Joos

Uiteindelijk is het SMC 4600 geworden.  Vanaf 1 januari levert dit tot nu 3970KW op.  Pieken tot 4000KW en meer(in de zomer).  Uiteraard kan ik niet vergelijken wat het zou zijn met een SB3800. 

Ik ben toch blij dat ik wat meer KW genomen heb.  Vooral in juli gaf dit een boost gevoel.