Houtstook en vervuiling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Los van het feit dat hout een hernieuwbare en CO² neutrale brandstof is had ik graag ook een bekeken wat de andere vervuilende stoffen zijn bij houtstook.

Weet of heeft iemand ergens gegevens, samenvatting, naslagwerk, studie...staan over de rookgassen bij verbranding van hout (of houtachtigen) in (uiteraard) een HR kachel of hout CV ketel.

De CO² uitstoot zal zo goed als neutraal zijn maar er komen toch ook nog andere stoffen vrij bij verbranding van hout?

Zoals stikstof, zwavel, fijn stof, CO en koolwaterstoffen, PAK’s en dioxines, geur overlast...

Hoe is de belasting van deze stoffen op het milieu en hoe verwerkt de natuur dat? Hoe verwerkt de natuur zwavel of CO. Ik heb van chemie niet veel kaas gegeten...

Zou tof zijn hier eens een overzicht van te kunnen bekijken.

Reacties

Bertvdg,

Kachels die in staat zijn om volledig te verbranden, vervuilen helemaal niet.
De verbrandingsproducten kunnen uitsluitend uit CO2, water en een erg kleine hoeveelheid as bestaan. Dat zijn tevens de grondstoffen waarmee hout gemaakt wordt.

Dirk Bauwens

http://www.heat-world.nl/lezen/milieu/rookgassen.html

Hier dan wat eerlijke info over de emissie van houtverbranding.
Een kachelspecialist zou het liefst willen dat er geen vervuiling was in zijn folder. Dit verkoopt wat beter.

Chatanky,

Ik sprak alleen over kachels die volledig kunnen verbranden. Op de webpagina die jij aangeeft, wordt daar (een beetje) naar verwezen wanneer men het over “accumulerende houtkachels” heeft. Maar ook sommige pelletsystemen en vergassers kunnen hout erg volledig verbranden. Van dergelijke kachels kan men gerust stellen dat ze niet vervuilend zijn voor het leefmilieu.

Dirk Bauwens

Dat is toch niet erg Dirk dat we soms redelijk een lijn zitten.

De link geeft volgens mij een aardige indruk hoe het zit.
Hoewel deze waarschijnlijk al enige jaren gedateerd is.
De pelletkachels worden niet echt beschreven.

Dat het wat strijdig over komt lag aan m`n enigzins geiriteerde humeur van andere bejegeningen van gisteren.
Daarvoor mijn excuus Dirk.

Excuses aanvaard, Chatanky.

Dirk Bauwens

ik zou graag een bedenking geven bij dat hout/pellets co2 neutraal zijn. Deze bewering geldt slechts als er meer houtmassa bijgroeit dan er verbrand wordt in dezelfde periode. Als ieder huis zou gaan hout gaan verbranden , dan zouden we binnen zeer korte tijd alle bomen moeten kappen, en dan is het gedaan met co2 neutral , laat staan met zuivere lucht, we zouden de lucht nog erger maken dan in de tijd dat de industrie op kolen werkte. Echter er wordt veel dioxines en andere stoffen in de lucht vrij gegeven door hout ketels door het verbranden van behandelt hout, hoeveel mensen branden geen pallets ( deze zijn allemaal behandelt = geeft bij verbranding dioxines). Als men moet kiezen kies voor pellets = onbehandelt hout en de verbranding is zeer volledig.

Ronny2,

Dioxines kunnen bij verbranding alleen ontstaan bij onvolledige verbranding van producten die chloor bevatten. Dat alle palletten behandeld zouden zijn met dergelijke producten is niet waar. Ik vind vele behandelingsmethodes om het hout te ontsmetten en merk vooral dat men er rekening mee houdt dat de meeste palletten na een erg korte levensduur verbrand zullen worden.

In een kachel die hout volledig verbrandt -en hier wil ik met grote nadruk op de echte finoven als ultieme voorbeeld wijzen- kunnen zelfs geen dioxines worden gevormd. Dat komt onder andere door de hoge verbrandingstemperatuur waarbij zelfs eventueel aanwezige dioxines in de brandstof volledig afgebroken worden!!

Dirk Bauwens

Toch een opmerking over het stoken van hout:
In Lelystad is een houtstookcentrale met een grote ontzwavelingsinstallatie.
Zo'n installatie ontbreekt bij alle houtkachels.
Is er wel eens onderzoek gedaan naar de uitstoot van rookgassen bij verbranding van hout?
Volgens mij slechts zeer beperkt, en gedateerd (zi de bovenstaande link).
Groeten,
Hans

@ mickenhans

Daarover ging mijn vraag dus ook waarmee ik dit topic begon.

Ik ben een grote voorstander van houtstook en zie er toekomst in.

Toch stel ik me vragen bij het aandeel van houtstook op de milieuvervuiling. Veel onderzoeksresultaat is er niet te vinden...

Enkel leveranciers en voorstanders van houtstook zwaaien met cijfers maar de bron of basis ervan is nergens te vinden.

Hans schreef: “In Lelystad is een houtstookcentrale met een grote ontzwavelingsinstallatie.
Zo'n installatie ontbreekt bij alle houtkachels”

De uitstoot van een houtkachel en een houtstookcentrale mogen eigenlijk niet met elkaar vergeleken worden. Van een houtstookcentrale in de buurt van Luik weet ik dat er dagelijks ongeveer honderdduizend maal méér in verstookt wordt dan in een gemiddelde houtkachel. Vervuiling heeft alles te maken met de concentraties van stoffen.

Ik durf herhalen wat ik reeds eerder zei en wat blijkbaar niemand wil inzien: hout kan door verbranding in een goede kachel herleid worden tot de elementaire grondstoffen waaruit het gemaakt werd. Het milieu wordt daardoor zelfs niet minimaal vervuild!

Dirk Bauwens

Ronny2,

Dat men alleen CO2-neutraal kan blijven stoken wanneer ook de plantengroei een kans blijft krijgen, beseft zelfs een kind. Je had net zo goed kunnen opmerken dat de mens die wil eten ook niet mag vergeten om een beetje aan land- en tuinbouw te doen.

Ondertussen biedt de verhoogde CO2-concentratie alleen maar voordelen wat potentiële plantengroei betreft. Planten gedijen in een dergelijke atmosfeer alleen maar beter dan ooit.

Dirk Bauwens

@ Dirk Bauwens

Een volledige verbranding zou inderdaad moeten kunnen lukken. In ideale omstandigheden...Maar halen kachels zulke prestaties?

Heeft U soms enig idee welke kachels of hout CV branders hout volledig verbranden dat er enkel CO², waterdamp en as overblijft?

Er bitterweinig documentatie te vinden over de samenstelling van verbrandingsgassen van de "goede" kachels. En van producenten is het natuurlijk hun kachel dat de beste is, maar als je vraagt naar een prestatieregister of testen die ermee gedaan zijn blijft het zeer stil.

Ik denk moesten we echt eens metingen beginnen doen op zogezegde HR kachels dat we nog lelijk gaan verschieten. HR kachels zullen wel stukken beter zijn dan een gewone maar volgens mij blazen ze toch meer in de lucht dan enkel de natuurlijke afvalproducten (zelfs met goed hout).

Doch, mijn belangstelling is hiermee aangescherpt en zal het proberen uit te zoeken, hout blijft voor mij een alternatieve brandstof.

Dit is een gedetailleerde studie over pelletverbranding:
http://epubl.ltu.se/1402-1544/2005/18/LTU-DT-0518-SE.pdf

Bertvdg,

Veel finovens komen flink in de buurt van die ideale verbranding. Op dit moment beschouw ik hetgeen in de finoven gebeurt, als het best mogelijke kachelprincipe.

Als extra wil ik nog toevoegen dat ik al jaren bezig ben met de vervolmaking van dit prachtige kachelprincipe. Het is een groot project waarin ik veel van mijn technische, praktische kennis en ervaring kwijt kan. Qua rendement en emissies zal deze nieuwe kachel nog beter presteren dan de beste kachels die op dit moment bestaan.

Dirk Bauwens

wat minstens zo belangrijk is als een goede kachel is een goed kanaal,hoe minder afkoeling je hebt in het kanaal des te hoger is de verbrandings temperatuur in de kachel ook de beluchting speelt een rol wordt de lucht voorverwarmt voor het bij de brandhaard komt of komt de lucht.rechtstreeks van buiten ook is het van belang dat je een afsluitbaar.schudrooster of een vaste stookvloer hebt en dus geen koude lucht van onder door de kachel haalt een goede kachel haald zijn lucht dus van boven af alleen met aanzetten brand de kachel sneller met lucht van onder af.. ook als je te veel lucht toevoerd tijdens het branden krijg je dus een afkoeling van je afoergastemperatuur het is dus niet zo simpel als het lijkt. ook de perioden dat je hem opstookt 1 of 2 keer heeft en ook de tijd dat je hem moet stoken met een keer stoken ongeveer 4 uur. met 2 keer stoken ongeveer 2 keer 1.5 uur bij een goede finofen ook het toegepaste materiaal is van invloed is de finofen van speksteen of van ander matspeksteen straat bij 80 graden net zo veel als bij 140 dus je hoeft hem niet onnodig hoog op te stokenje hebt natuurlijk wel weer een optiemalere verbranding als de kachel goed heet is.ook de luchtvochtigheid is van groot belang voor een optimale verbranding. de capaciteit van droog of enigzins nat hout heb je 40 tot 50 % minder redement want je koelt je kachel en je kanaal door het aanwezige water als je in de buurt van de 15 % zit doe je het vheel netjes.zo heb je dus een hele waslijst met punten die van invloed kunnen wezen ook de groote van de kachel heeft invloed op het stooken maar dit gaat minder op bij een finoven

Amerikaans onderzoek van universiteit in Ohio heeft berekend dat de uitstoot van PAKS en dergelijke bij één enkele houtkachel het equivalent is van 340 mazoutketels. Ze spreken hier nog niet over HR mazoutketels of gasketels.
Kortweg, 300 'klassiek' verwarmde huizen op CV vervuilen minder dan eentje op hout. Even 'googlen' en je vindt het wel.

Alle punten die delea hier opnoemt, daar kan ik het mee eens zijn.

Hetgeen JORIS verteld klopt inderdaad wat betreft de PAKS en andere rotzooi die vrijkomt. Hetgeen ik hier mis zijn reacties van mensen die naast zulks een grapjas met een houtkachel wonen.
Die kunnen je alles vertellen van stank overlast, ramen die men niet kan openen om te ventileren enz. En dan nog niet weten wat voor rotzooi hun buurman opstookt.Ik woon zelf op een 200 meter van iemand met een houtkachel, dus ik weet waarover ik het heb.

Joris,

Des te meer reden om een deftige kachel te plaatsen van een degelijk merk. Die verbranden wel degelijk!

Men zou moeten werken met milieulabels voor kachels zoals het A++ tot G label voor koelkasten en wasmachines. In Frnakrijk is dit het Flamme Verte bv.

Een kachel van enkele 100-den euros uit uw plaatselijke doe-het-zelf zaak zal inderdaad niet al te propere rookgassen produceren.

Koen
www.kachelinfo.net

Dag allemaal,

Wat doe je het beste met de assen van een kachel/haard.
Doe je ze in de vuinisbak? Mag je ze op de komposthoop gooien?
Of mag je ze gewoon over de grond strooien?

Welke afvalstoffen zijn er in assen die een nefaste invloed hebben op het milieu?

Jurgen

Ik strooi mijn as voorlopig gewoon uit in de tuin. Ik dacht dat daar veel mineralen inzitten en dat het dus goed is voor de grond. Het is echt wel as, niks van brokken of zo en afkomstig van zuiver kaphout.

Hans,

Inderdaad, goed 'uitgebrande' as is een krachtige meststof dat vooral veel calcium en kalium bevat.
Wel oppassen dat je niet teveel gebruikt aangezien het erg alkalisch is en dus de pH van je grond teveel naar boven zou halen.

Koen

Als je hout hebt van gronden die met zware metalen zijn vervuild, zal je deze nadien in je tuin verspreiden met de assen. Wat hiervan de dosissen zijn en of dit te merken is in je groentjes weet ik niet, maar ik zou het toch tot de plantenborders beperken.

Stijn

Ik gooi de as meestal op de composthoop en meng het met een vork door, soms op het gras, als je dit te dik doe krijg je verbranding en gaat het gras dood.

ik weet dat het niet in de gft bak mag dus wij doen het meestal bij restafval maar op de tuin zou natuurlijk wel makkelijker en goedkoper zijn....

As uit de kachel mag niet bij het gft of in de compostvat/bak. Dit zal namelijk niet verteren. Het incidenteel zeer dun uitstrooien in de tuin is wel goed (dan dus ook alleen het zeer fijne poeder). Het as hoort verder gewoon bij het restafval.
Houtzaagsel mag bij ons wel als compostafval ingeleverd worden. (wel vreemd want er zijn er genoeg die geschilderd hout zelf zagen en stoken en dat zaagsel komt dus ook bij het compost)