Passiefhuis - huisstofmijt allergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met een dochter die allergisch is voor oa huisstofmijt stel ik mij toch vragen over het passiefhuis concept. 22° C zonder verwarming lijkt me lekker knus ….. ook voor de huisstofmijt.
Thuis beperken we het aantal beestjes door de temperatuur te laten zakken dus zoveel mogelijk ramen open liefst nog bij vriestemperaturen.
Heeft er hier iemand ervaring mee in een PH ?

Reacties

Op de link van rene hierboven lees ik : " huisstofmijt groeit bij een RV boven de 55 % en een temperatuur boven 16 ° C"
Vergis ik me dan als ik besluit dat bitter weinig PH de huisstofmijt zullen bekampen ??????

Paul

RV >55% EN temp > 16°C

De EN is hier zeer belangrijk.

Bij voldoende ventilatie (aanwezig in een PH) zal de RV meestal onder 55% kunnen gehouden worden, huisstofmijt stopt met kweken...

De winter is trouwens niet de problematische periode voor de huisstofmijt, de nazomer en herfst wel. Dan zal het in de meeste slaapkamers boven 16°C zijn.

“Het spuitbusje zorgt o.a. op een natuurlijke, eenvoudige en goedkope wijze dat de huismijt en de allergenen verdwijnen, en dat de huismijten zich dus niet meer voortplanten. Het busje zorgt dat de risico´s op allergische reacties in bijvoorbeeld een bed of zetel voorkomen worden. Een busje een paar weken proberen, altijd overtuigd. In elk geval is het een zo eenvoudig mogelijke en afdoende oplossing voor het probleem. Voorkomen is toch al (te) laat als er al huismijten zijn. Erge symptomen en voortplanting van de huismijten voorkomen kan met dit handige spraybusje.”

Chris,
Ik las daarnet een artikel van Prof. Ebo ( Universiteit Antwerpen) over de spuitbus.
Daarin staat letterlijk dat de werking van de spuitbus nooit met een dubbelblind proef bewezen is!
Zoals hierboven al meermaals geschreven kan alleen preventie helpen.
En hij stelt de “ de temperatuur in de slaapkamer zo laag mogelijk houden ( onder de 18 °C) en de vochtigheid onder de 60 % daarnaast stof vermijden dus geen tapijt, gordijnen en met warm water kuisen.
Het startpunt van deze discussie blijft dus wel degelijk geldig. Is de behaaglijke warmte in een PH en de geforceerde verluchting ( verplaatsing van stof) wel goed voor het stijgend aantal allergische mensen ?

"De winter is trouwens niet de problematische periode voor de huisstofmijt, de nazomer en herfst wel. Dan zal het in de meeste slaapkamers boven 16°C zijn." (Alain 27/03)

"En hij -d.i. prof. Ebo- stelt de “de temperatuur in de slaapkamer zo laag mogelijk houden ( onder de 18 °C) en de vochtigheid onder de 60 % daarnaast stof vermijden dus geen tapijt, gordijnen en met warm water kuisen.
Het startpunt van deze discussie blijft dus wel degelijk geldig. Is de behaaglijke warmte in een PH en de geforceerde verluchting ( verplaatsing van stof) wel goed voor het stijgend aantal allergische mensen ?" (Els,vanmorgen)

Nog maar eens een pleidooi voor in dag- en nachtzone gesplitste bv+wtw-bypass installatie.

rik

Rik

Los van het feit dat ik niet kan zien hoe je tot je conclusie kan komen, is het niet erg netjes om te insinueren dat ik dit onderschrijf.

In zijn context zegt deze geciteerde zin net dat de huismijtproblemen niet erger zijn in een PH, volgend uit de kenmerken van de probleemperiodes. In de nazomer zal een gesplitst systeem geen enkel verschil maken, maakt het ventilatiessysteem helemaal niet veel uit naar temperatuur. In de winter (koudere periode dus) maakt het niet uit omdat de RV bij een balansventilatie dan vaak onder de 55% zal zijn en dan doet de temperatuur er niet meer toe.

Els

Waarom zou een balansventilatie meer stof veroorzaken dan een ander ventilatiesysteem?

De toevoerlucht is ofwel stofarm (G-reeks filter) of zeer stofarm (F-reeks filter). De toevoeren zijn "normaal" hooggeplaatst en de ventilatiesnelheid is ook niet hoog, denk aan -in de grootheidsorde van - één verversing per uur.

Alain,
Misschien houden de filters ( een deel) van het stof uit de ingeblazen lucht maar een geforceerde luchtstroom zal het aanwezige stof ( komende van schoenen, kledij, uitwerpselen van de huisstofmijt etc) wel degelijk meer verplaatsen.
Voorts blijf ik me vragen stellen over de hoge , constante temperatuur in een PH

Els

Waarom zou er een onderscheid zijn tussen de verschillende ventilatiesystemen de luchtverplaatsing is in dezelfde grootheidsorde? Ik ben zeer benieuwd hoe je dat zou kunnen verklaren. Een ventilatiesysteem gaat heel weinig lucht verplaatsen, een klassieke hetelucht verwarming is wel iets totaal anders.

Als je een binnendeur open of toe doet zal er een veel grotere -korte- luchtverplaatsing zijn.

Wat is het probleem met de temperatuur, als een woning een beetje goed geïsoleerd is heb deze temperaturen ook meer dan de helft van het jaar.

Bij een geforceerde luchtinlaat wordt het volume lucht verplaatst door een buis met een beperkte diameter.
Als je een raam of een deur open doet zal de luchtverplaatsing over een groter oppervlakte gebeuren

Els

Voor die "buis" zit een luchtfilter en het is mij een raadsel hoe "het aanwezige stof ( komende van schoenen, kledij, uitwerpselen van de huisstofmijt etc) " er überhaupt kan inkomen.

Bovendien is de luchtsnelheid enkel in de "buis" sneller, niet in de ruimte.

Zelfde geldt trouwens ook voor roosters boven ramen.

Ik zie hier geen enkele verklaring die mogelijk een verschil zou kunnen geven. Heb je hier een min of meer wetenschappelijke onderbouwing van of is het maar een "gevoel"?

paul 49

nee, dat volstaat absoluut niet, het enige dat echt werkt is een continu ventilatie.
en ja, als je continu je raam laat openstaan zal huismijt misschien minder kans maken, in de winter.
en wat doe je op warme dagen?
er bestaan, genoeg studies in duitsland, oostenrijk en zwitserland die bewijzen dat natuurlijke ventilatie en vensterverluchting niet werkt. en er bestaan ook studies die wijzen op tekortkomingen van systeem d, en die zijn ofwel te wijten aan gebrekkig onderhoud, of slecht geconcipieerd, of fout uitgevoerd.

hans d

gunter dr

<< Ik ben dus niet de enige persoon die liever 14° op de slaapkamer heeft dan 18°. 18° is voor mij geen comfort, integendeel. >>
dus slaap jij slecht van maart tot oktober???

<< Blijft natuurlijk de 'hygiëne' van de buizen zelf. Hier heeft nog niemand een afdoend antwoord op kunnen geven. >>
1. zorg dat bij installatie de buizen proper blijven, maar dat is iets dat meestal genegeerd wordt
2. zorg voor een goed filtering. en dan bedoel ik niet die prulletjes die in de meeste toestellen hangen en in het beste geval G4 filters zijn, maar een degelijk fijnfilter (minstens F6) aan het begin van je installatie. op die manier blijven de kanalen voor de inblaas echt wel proper, ook na 10 en meer jaren.
3. de afzuig is kritischer wat vuil worden betreft, maar gelukkig gaat die lucht naar buiten. overigens, al eens in een afvoerkanaal van natuurlijke ventilatie gekeken na 10 of 15 jaar?

<< Nog een leuke problematiek gezien in de les afgelopen maandag : de opstapeling van Radon in sterk geïsoleerde woningen (niet elke balansventilatie houdt hiermee voldoende rekening). >>
heeft eigenlijk niks te maken met dit onderwerp. hoe een ventilatiesysteem met het radongas kan "rekening" houden is me overigens niet duidelijk, eender of het a, b, c of d is.
maar met een systeem d hier zit je dan in elk geval beter, de lucht (en dus ook het radongas) wordt continu afgevoerd. is natuurlijk niet het geval bij diegenen die menen dat ze hun slaapkamer kunnen verluchten en huismijt vermijden door elke dag een half uur het raam open te zetten.

op het gebied van gezondheid scoort een goed onderhouden systeem d beslist beter dan alle andere systemen. daarover bestaat genoeg onderzoek. maar ik geef ook grif toe dat er net zo goed onderzoek bestaat waar er tekortkomingen worden blootgelegd van systeem d. maar je komt dan altijd terug op concept- of installatiefouten, of slecht onderhoud ( cfr vathorst).

hans d

een goede fijnfilter houdt het overgrote deel van het stof tegen, zeker deeltjes groter dan 1 mikron.
je zal dus eerder minder dan meer stof hebben met een systeem d.
en wat is het probleem met een constante t°, of het nu in een PH of een LEW is?

hans d