Thermische zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

zou iemand mij kunnen zeggen hoeveel het zou kosten om panelen te plaatsen waaruit je dan warmwater kan creëeren?
Ik ga een nieuw huis (laten) bouwen met een hoog rendementsketel (aardgas) en vloerverwarming. Aangezien ik ondertussen weet dat geothermie (warmtepomp) en photovoltaische cellen (om electriciteit) heel dure technieken zijn dacht ik dus nog aan die panelen. Want aardgas is misschien wel milieuvriendelijker dan mazout, het blijft een niet onuitputtelijke fossiele brandstof, die wellicht in de toekomst alleen maar in prijs zal stijgen, of dat je nu goed isoleert, premies krijgt, etc....

Alvast bedankt iedereen!

Reacties

molorean,
voor een goed systeem ben je toch snel 4000 euro kwijt
mvg

De vraag is of thermische panelen zo interessant zijn voor onze gebieden.

Ik bedoel hiermee, wanneer heb je warm water nodig? In de winter.
Wanneer kan je minst goed water opwarmen? In de winter.

Je moet mijns inziens al over een serieus buffervat beschikken om hier een CV installatie + sanitair warm water mee te kunnen voorzien. 1000 L vat is geen luxe en dat moet dan nog extreem goed geisoleerd zijn.

Het opwekken van elektriciteit heeft steeds nut want de teveel opgewekte elektriciteit van de zomer hergebruik in de winter dmv de teruggedraaide teller.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Beste Molorean,

Ik heb samen met een bedrijf uit Gemert een PVT -paneel ontwikkeld dat een hoger rendement heeft dan de andere bestaande panelen.
Denk dat je geen €4000.- zal kwijt zijn.

Panelen komen zeer binnenkort op de markt, TNO rapport is inmiddels binnen, dus we kunnen er binnen kort voor gaan!

Gr Takkie

Peter:
Neem jij geen douche of bad in de zomer ?

Ik heb al twee jaar een zonneboiler, met twee vlakke panelen en een boiler van 300 l, en dat werkt perfect. Warm water vanaf begin april tot eind oktober (en als het wat meezit, nog vroeger/later, zoals verleden week).

Molorean:
Een suggestie, vermits je gaat bouwen, en moest je besluiten om een zonneboiler te plaatsen: denk er misschien eens aan om ook aansluitingen voor warm water voor je vaatwasser en wasmachine te plaatsen. Als ik me niet vergis bestaan er toestellen die die voorziening hebben. Zo kan je het teveel aan warm water ook voor die toestellen gebruiken. Dan bespaar je daar ook heel wat elektriciteit.

Peter:
Neem jij geen douche of bad in de zomer ?

Ik heb al twee jaar een zonneboiler, met twee vlakke panelen en een boiler van 300 l, en dat werkt perfect. Warm water vanaf begin april tot eind oktober (en als het wat meezit, nog vroeger/later, zoals verleden week).

Molorean:
Een suggestie, vermits je gaat bouwen, en moest je besluiten om een zonneboiler te plaatsen: denk er misschien eens aan om ook aansluitingen voor warm water voor je vaatwasser en wasmachine te plaatsen. Als ik me niet vergis bestaan er toestellen die die voorziening hebben. Zo kan je het teveel aan warm water ook voor die toestellen gebruiken. Dan bespaar je daar ook heel wat elektriciteit.

Hoi Dirk,

Ja hoor, bijna enkel douche in het voorjaar, zomer en najaar. Maar ik sprak over dubbel systeem CV + Sanitair.

Mijn persoonlijke mening is dat de opbrengst voor enkel sanitair ( dus ook geen vaatwas of wasmachine) te klein is in vergelijking met het rendement.

Ik zeg het dit is puur persoonlijk, en wij zullen ook wel een zonneboiler plaatsen mettertijd, maar op heden lijkt me dit niet de beste investering. De terugverdientijd ligt toch al gauw op 10-12 jaar of meer? of is dit reeds beter.

Ik sta open voor nieuwe inzichten

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Hallo Peter,

Zonnecollectoren voor CV ? Vergeet het.
Doe wat Dirk aanraadt - en wat wij al 17 jaar doen: vaatwas en was aansluiten op warmwater (de vaat is op een wip klaar - vergeet niet dat het grootste electriciteitsverbruik van die toestellen ligt in het onnozel opwarmen van water...). Absoluut wèl rendabel ! De meeste toestellen van de bekende merken zijn tegenwoordig in "hot-fill"-uitvoering te krijgen (17 jaar geleden was dat wel anders...)

mvg

Peter

Ik begrijp wel dat je het financiële aspect van een zonneboiler niet mag over het hoofd zien. Maar een zonneboiler verdient zich op z'n minst terug na x aantal jaren. Daarna is die energie gratis, al is het maar de helft van het jaar.
Een gas- of mazoutbrander, of een elektrische boiler verdient zich helemaal niet terug, die kosten enkel.

Het is maar zoals je het bekijkt denk ik.
En als er niemand is die de stap durft te zetten, ondanks de kosten, om zo'n installatie te plaatsen, zal er niemand ooit van een goedkopere versie van die technologie kunnen profiteren.
Het vergt uiteraard een hele investering, maar uiteindelijk loont het wel.
Wacht maar tot de aardolie weer 140 USD per vat kost. En dat staat er aan te komen, vroeg of laat.
Allé, dat denk ik er toch van.

Hoe warm mag de ingaande temperatuur van zo'n hotfill eigenlijk zijn ?
Niet meer dan 30° veronderstel ik ?
Of is dit enkel voor vaatwassers en niet voor kleding ?

fred

Temperatuur van hotfill-toestellen is per toestel verschillend. 50 graden en meer is best te vinden.
Voor een wasmachine: enkel opletten voor de "wolwas"...! Dus steeds een dubbele watertoevoer voorzien (warm water / koud water), eventueel thermostatische kraan ?

Ik overweeg ook om een zonneboiler te plaatsen.Jammer genoeg zal het meer dan 10 jaar duren voor ik de investering terug heb verdiend.Dus ik twijfel nog.Want 10 jaar is lang he.

Christophe
mijn zonnepanelen http://www.sunnybeam.be

Christophe,

Ja, en ge kunt een zonneboiler ook niet zo gemakkelijk door uw buurman laten betalen als PV. En dan smelt het ECO-idealisme als sneeuw voor de zon...

vr gr
Pluto

Voor het terugverdienen hoef je het inderdaad niet te toen. Ik kom - zonder de gederfde intresten mee te tellen - aan meer dan 20 jaar. Maar een douche nemen in zongewarmd water voelt eens zo goed.
En wat is de terugverdientijd van een Porche ten opzichte van pakweg een Golfje?

hallo,
ik merk bij velen als ze over de prijzen van de installatie spreken dat ze steeds de boiler meerekenen maar die mag je er voor een groot deel schrappen want zonder pannelen heb je die boiler ook nodig.
Ps mijn pannelen liggen er één jaar op en ook al is het een lange winter geweest en iedereen een meerverbruik van 30 à 40% heeft zal ik deze met de huidige energieprijzen op 7 jaar terugverdienen subsidies niet meegerekend, als ik de subsidies meereken op iets meer dan 5 jaar.
ze zouden dit bij nieuwbouw moeten verplichten.
groeten

Grandru,

Een boiler niet meerekenen kan inderdaad als u van nieuwbouw uitgaat. Al zijn er wel meerkosten aan de zonneboiler. De zonneboiler is normaal gesproken groter(buffer 2 dagen) en er zitten twee spiralen in.

Maar dan nog:

panelen met pompgroep, leidingen etc is toch nog altijd iets van 1200,- euro voor een kleine set.

Verdienste is iets van 130 m3 per jaar zijnde ongeveer 65, euro per jaar(vergeten we even de pomp kosten).

Toch nog een terugverdientijd van 18 jaar bij zelfplaatsing.

Reken uzelf dus nog maar niet rijk.

Met het risico van zwaar off topic te gaan de volgende vraag.

Hoe zit dat met die hotfills. Ik heb er al over gedacht maar nog geen info over ingewonnen. Moet je met een hotfill geen extra waterleiding naar je vaatwas, wasmachine leggen?

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Peter,

HOTfills enz...
Er staat zeker reeds veel info in andere onderwerpen op dit forum. Bijvoorbeeld : ==> Sluimerende ELEKTRICITEITS verbruikers-TIPS graag
Zoek maar eens in dit forum en lees het er op na.

Een kort antwoord van mij :
VAATWAS : Een HOTfill is echt niet nodig. Gewoon de VAATWASmachine aansluiten op de WARM water leiding en niet op de koude.
WEL voor zorgen dat de temperatuur van het warme water niet hoger dan 60 graden kan worden maar dat is ZOWIESO en aanrader.

WASMACHINE : Een HOTfill is echt niet nodig. Gewoon een wasmachine aansluiten op een DOUCHE-MENGKRAAN die natuurlijk zijn normale warm en koud water toevoer heeft.
De douche mengkraan regelen op zijn "klik" stand = 38 graden en alles is in orde.

Dit zijn natuurlijk mogelijkheden. Er zijn er uiteraard andere.

Wij zijn eigenlijk toe aan een nieuwe en vooral betere wasmachine (de oude is nog niet zo oud maar geeft al voldoende problemen). Aangezien we een zonneboiler hebben willen we nu een hotfillsysteem hebben. Met de ervaring van onze vorige niet al te beste wasmachine in het achterhoofd willen we een meer dan degelijk & (energie- en water)zuinig toestel dat met zo weinig mogelijk extra kosten met zonneboilerwater kan gevuld worden. Zijn er mensen die content zijn met hun 'hotfill-combinatie' en deze ervaring willen delen? Ook adressen van leveranciers & installateurs van zulke systemen zijn welkom we wonen in Mechelen)
Alvast bedankt
Jan