vraagstuk bijplaatsen regenput

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoihoi

Situatie: Bijplaatsen regenput huis 1958
Bestaande bentonnen regenput (diam 1,5m - 2000 L) aanwezig.
Graag had ik een nieuwe grotere put (bij) geplaatst. Alleen.... zit die oude put ingebouwd tussen 3 muren op een terras van 5x5m.
Bijplaatsen van een nieuwe put op dat terras durf ik om veligheidsredenen niet direct doen ( stabiliteit funderingen oude muren?).
Ik kan ev. de nieuwe put verderop in de tuin plaatsen ... probleem daar echter is dat de tuin +-0,5m lager ligt tov terras en bijgevolg geen overloop mogelijk is naar riolering.... ophogen vd tuin is eigelijk geen optie gezien dan veel inkijk vd buren.
Dus: hoe zouden jullie dit 'vraagstuk' oplossen? Is het een mogelijkheid om 2de put id tuin te plaatsen zonder overloop en daar water uit te gebruiken (en dan de regenwatertoevoer tijdelijk naar oude put-met overloop- te leiden als de nieuwe dreigt over te stromen?).
Dakoppervlak= +-100vkm , dienen aangesloten te worden: 2 toiletten, 1 handenwassertje, buitenkraantje tuin en wasmachine. Reken op een gezin van 5pers.

tips? Of zou ik gewoon geen 2de bijplaatsen? :-)

Reacties

Jan, je kan de overloop van de lager gelegen put aansluiten op een infiltratieput.

Jan,

Ik heb net hetzelfde "vraagstuk" bij mij thuis.

Ik had een put van 2500l, deze week wordt er een extra put bijgestoken van 10000liter. Momenteel is dit nog mogelijk aangezien er nog een braak liggend stuk grond is naast mijn huis (rijwoning) volgens jaar gaan ze dit stuk grond gaan bebouwen.
Ik heb de put redelijk groot genomen om achteraf niet te moeten ondervinden dat hij te klein is,.... . REgenwater gaat gebruikt worden voor wc / wasmachine / tuinbesproeiing / algemaan gebruik buiten / ... (later misschien douche,...)

Ik ga ook gebruik gaan maken van een infiltratie bekken.
Dit is gewoon een kunstof box met een doek erom heen.

Bij overlopen van uw regenput loopt deze box vol en infiltreert het water gewoon in de grond.
Voorlpig heb ik er nog geen idee van hoe groot deze moet zijn (denk rond de 600l). Misschien zijn er mensen hier die hierover meer info hebben?

Voor de rest zeker niet vergeten een voorfilter te plaatsen! Zodat uw regenwater voor het in de regenput loopt gefilterd is.

oest je nog meer info nodig hebben; shoot!

mvg

Jan

Ik heb dit opgelost met een PE-buis van 40mm. Deze in een omgekeerde U gezet, zodat er een hevel ontstaat.

De extra put in de tuin moet dan verder geen aansluitingen henbben.

JB

"Ik heb dit opgelost met een PE-buis van 40mm. Deze in een omgekeerde U gezet, zodat er een hevel ontstaat."

>maar de nieuwe put zou wel +-0.5m lager liggen, dat zou betekenen dat het niveau in m'n huidge put met 0.5 zou zakken, niet?.

> infiltratiebekken.... nog nooit over nagedacht. Wordt dit courant gedaan? Geeft dit op termijn geen problemen, bv bij dagenlange hevige regenval/hoog grondwaterniveau?

de nieuwe put zou trouwens over het dak moeten worden gezet en handmatig worden ingegraven
kosten-baten?

alvast bedankt voor de input iedereen

Handmatig?

Zijdegijgoewakker?

Mag ik opteren voor een totaal andere optie:
Op foto's van de eerste woningen die neigen naar passief in België, staat een foto van een bovengrondse regenwater'zuil' die op een speciale koppeling aan de regenwaterpijp is aangesloten. Het systeem werkt gravitair (zwaartekracht) en je kan indien de originele put leeg is, gewoon bijvullen zonder pomp.

Als je dan toch een put gaat graven en een put over je huis gaat laten erin plaatsen wil ik wel komen kijken.

"""Als je dan toch een put gaat graven en een put over je huis gaat laten erin plaatsen wil ik wel komen kijken. ""
er zal bier fris staan... breng jij de spade mee?

we hebben reeds een regenwaterton van 300l voor de tuin...ik ga eens googelen naar die regenwaterzuil

Een bovengrondse put zal vermoedelijk ook voor meer algenvorming en bacteriën zorgen.
Als ik zie hoe de stortbak van de WC er na 2 jaar gebruik uitziet…..
Ik heb thuis met de hand een gat uitgegraven voor een betonnen put van 5000 L.
Het enige probleem was dat de put kwam op de plaats waar de vorige eigenaar een grindpad had aangelegd ( letterlijk steenhard, met de houweel loskappen).
Eens door die harde laag viel het wel mee.
Waar je wel op moet letten is je gat voldoende ruim te maken anders riskeer je bij het plaatsen dat de wanden instorten….
Zeker als de kraanman over het dak moet werken.
Volgens mijn ervaring een haalbare job.
Tussen haakjes ik vind dat er altijd overdreven wordt met het volume.
Thuis volstaat in totaal 8000 L ruimschoots voor 4 personen ( douche inbegrepen)
De put die ik zelf uitgegraven heb heeft een heel eenvoudige overloop.
Rond en onder de betonnen put werd grind gekapt ( zorgt zowel voor de fundering als de drainage van de overloop) werkt ondertussen toch al 10 jaar probleemloos
Succes ermee

Jan,
Drink niet. Heb gezegd ga komen 'kijken'.
Heb ook eens afbeelding gegoogeld en die modelllen lijken een combinatie tussen dorische zuilen en amerikaanse vuilbakken. De originele foto in mijn hoofd kwam van de conciërgewoning in diepenbeek. Helaas heb ik een exclusief brochureke van die woning en is deze waterzuil niet op het web te zien. De brochure zit momenteel - net als alles wat wij bezitten - al sinds september in dozen en zolang mijn putjes niet zijn gegraven (metafoor), zullen ze daar blijven.
Mijn grond is zuivere vettige klei. Was blij met de kranen. Heb zelf de helling voor mijn AWW gedaan en dat was erg genoeg.

@jef: dus de overloop van jouw put loopt direct naast de put, via het grind de grond in? Geen gevaar voor verzakking op termijn?

Jan,

Na 10 jaar toch nog niets van gemerkt .
We gebruiken het water ook wel intensief dus ik vermoed dat het wel heel veel moet regenen vooraleer er water via de overloop wegloopt.
Als ik me niet vergis zag ik ook dat al het regenwater in een Centerpark huisje gewoon via een buis met grind de grond inloopt. ( bij klei of leem zal dat wel minder goed gaan vermoed ik)

Ik vermoed dat indien je geen infiltfratieput kunt maken er toch de mogelijkheid bestaat om een overloopput te maken met dompelpomp die het water naar de riolering pompt.
Als je plaats hebt kun je voor de infiltratie- of overloopput ook nog een vijver maken.