koken zonder dampkap

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Van PHP-Platform kregen we de raad om geen dampkap te gebruiken om te koken. Wij hebben een open keuken in de living. Luchtdichte constructie met balansventilatie. Heeft iemand hier ervaring mee?

Reacties

Wij hebben lang zonder dampkap gekookt (wel in een 'gewoon' huis).
De nadelen:
Kookvocht wordt niet afgevoerd.
Meer vet op muren, plafonds, kasten,...
Kookgeurtjes blijven lang hangen.

Nu hebben we een hercirulatiedampkap.
Kookvocht wordt nog steeds niet afgevoerd.
Geurtjes verdwijnen vlugger.
Minder vet op muren en dergelijke.
Filter moet wel regelmatig vervangen worden.

Vocht wordt in jouw geval via de balansventilatie afgevoerd vermoed ik.
Voor vet en geurtjes is een hercirculatiedampkap misschien toch nuttig. Je moet daarvoor immers geen afvoer voorzien dus je woning blijft luchtdicht.

Zal zeker niet goed zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis, zeker als je dan nog op gas zou koken.

In de horeca wordt gebruik gemaakt van een inductiekap.
Dit systeem zorgt er voor dat er lucht wordt ingeblazen
door een tweede motor via een dubbelwandige kap. Hierdoor
is er slechts een minimale luchtverplaatsing buiten de kap
waardoor hier ook geen warmte verloren gaat.

Peter,

heb je dat goed gehoord? Zonder dampkap: dat is niet echt goede raad. Je moet altijd iets hebben dat het vet opneemt. Anders ga je na een paar jaar altijd een laagje vet hebben op plafonds en meubelen van keuken. En dat iets is een dampkap.
Maar daarom moet je de kooklucht nog niet langs de dampkap uit je huis blazen. Je kan in mijn ervaring perfect werken met een recirculatie dampkap.

Zoek eens op ervaringen met recirculatiedampkap. je zal best wel wat terugvinden op het forum.

Walter

Ik heb op dit forum de vraagstaarten reeds gevolgd.
Ik ben me dus bewust van het bestaan van recirculatiedampkappen.
Ik begrijp dat sommigen de koolstoffilters minder gebruiken maar dat vooral de vetafscheiders hun nut bewijzen.
Het geurtjesprobleem wordt blijkbaar tot een minimum beperkt als je een goed ventilatiesysteem hebt.
Tenslotte gebruiken we in onze huidige keuken ook onze dampkap niet dikwijls omdat deze te veel lawaai maakt. Maar ja, in onze huidige oude versleten keuken kijken we niet zo nauw.

Ik vraag dus enkel naar ervaringen van mensen die GEEN danmpkap hebben in een vergelijkbare situatie van woning. Living met open keuken en balansventilatie.

Koostoffilter dampkap en afzuiging keuken in de buurt van het fornuis ... bij ons geen problemen

Peter,
Eerst zei je dat PHP je de raad geeft geen dampkap te installeren.
Nadien stelde je dat je graag ervaringen wilde van mensen met PH, zonder dampkap.

Mag ik je vragen wat je motivatie zou zijn om je dampkap achterwege te laten aub?

-lawaai?
-onderhoud?
-kost?
...

dank je

hoi,

Ik heb even navraag gedaan bij de collega's, maar er is ergens iets foutgelopen in de communicatie.
Het is absoluut niet zo dat php aanraadt om geen dampkap te gebruiken in een passiefhuis. We raden altijd aan om met een recirculatie dampkap te werken. Zonder dampkap zouden de ventilatieleidingen veel te snel vuil en vet worden.

vriendelijke groeten,
joke

joke,

Neemt u nu niet als PHP een standpunt in(koken met gas met recirculatiedampkap) die op termijn veranderd moet gaan worden omdat hier risico's ontstaan ?

Filtert de recirculatiedampkap bijv onverbrande gassen bij het koken op gas ?

Het schijnt vreselijk ongezond te zijn te koken op gas als die onverbrande gassen niet gelijk de keuken uit vliegen.

Na het koken(of zelfs tijdens het koken) zitten de meeste mensen toch vlak bij dit kookvuur te eten. Als dit dan een tijdelijke zeer ongezonde leefomgeving is, is dit niet echt te adviseren.

Rene,
Je doet aan goedkope speculatie lijkt mij.

"het schijnt vreselijk ongezond te zijn"

Filtert de re-dampkap onverbrande gassen?
Wss niet nee, daarom dat je nog BV hebt.
Is er uberhaupt gevaar op onverbrande gassen in een deftig kookvuur? Hoe realistisch is die stellingname?

Een gewone dampkap zuigt ook lang niet alles af wat er zich onder de kap bevindt, zelfs niet als ze 90cm breed is en het kookvuur maar 60cm breed.

Ik zie geen risico's onstaan op termijn. Er is al voldoende kennis van gasverbranding en ruimte-ventilatie om daar passend op te reageren.

Zet jij je dampkap aan als je meer dan bv. 5 kaarsen aansteekt?
Een kaarsvlam is pakker onzuiverder dan een gasvlam.

Biedt, voor een passiefhuis, de speciale dampkap "Centrallogic" van ATAG (ik weet niet of er voor het ogenblik producenten zijn met een vergelijkbaar toestel)eigenlijk veel meerwaarde tegenover een gewone recirculatiekap ? Deze ATAG-dampkap leidt een deel van de kooklucht naar het ventilatiesysteem en recirculeert de rest. Het enige "voordeel" is wellicht dat je (een heel klein beetje) sneller overal in huis kan meegenieten van een deel van de warmte die hieruit kan worden gerecupeerd. Daar staat dan wellicht tegenover dat hoe dan ook - zelfs na het passeren van de vetfilter van de dampkap - de filter van de warmtewisselaar in de ventilatie sneller zal moeten worden gereinigd of vervangen ?

Rene

Ik zou koken op gas onmiddelijk laten verbieden. Vermits de meerderheid van de huizen geen deftige ventilatie heeft zou koken op gas wel eens dramatische gevolgen kunnen hebben.

Wacht eens even, hoe lang wordt er al op gas gekookt? 50 jaar, mmm een heel generatie verloren, oeps meer dan één generatie.

Rene,
soms moet je bochten ook echt nemen ipv ze af te snijden hoor

Rene schreef ****Hier is geconstateerd dat bij het koken op gas een slecht leefmilieu ontstaat in de keuken****

Als je goed leest staat er ***Dat koken op gas effecten KAN hebben op de luchtwegen...***

Er is een nuanceverschil hoor.

Alain,

Alsof er niets veranderd is de laatste 5-10 jaar op het gebied van luchtdichtheid !

Verbieden van het koken op gas is niet rationeel. Daarvoor zou eerst onderzoek moeten aantonen, wat er precies aan de hand is. De opmerking is dan ook voor uw eigen rekening.

We willen graag energie zuinig wonen, maar een randvoorwaarde voor mijzelf is toch wel dat het ook nog gezond moet zijn.

Fles,

Er zijn meer gezondheidsklachten met koken op gas als met een andere vorm van koken.

Het is inderdaad wat je wilt lezen.

Het is dus een onderzoek naar de werking van slechtwerkende ventilatiessystemen en de gevolgen hiervan voor het leefmilieu en gezondheid. Hierbij wordt geconstateerd dat er bij koken op gas meer gezondheidsklachten zijn, dan soortgelijke woningen die bijv. elektrisch koken(dus niet het kan, maar er wordt geconstateerd).

Er is dus een relatie geconstateerd tussen gezondheid en koken op gas !!!!! in woningen die vrij luchtdicht zijn en voorzien zijn van ventilatiesystemen C en D(met wtw).

hier nog een samenvatting: zie bij koken op gas: (oude link verwijderd, admin)

Rene,
Je neemt het Vathorst verslag. Moeten we daar nu écht nog woorden aan vuil maken?

fles,

Lees eerst het onderzoek eens zorgvuldig. Niet alle systemen werken slecht. Maar er is wel een relatie gevonden tussen op gas koken en gezondheidsklachten.

Het beste zou zijn om bij dezelfde huizen nu vervolgonderzoek te doen naar deze relatie. Hier wordt tenslotte wat gevonden en kan verder gekeken worden naar omstandigheden. Wat voor rol speelt nu de manier van afzuigen gelijk boven het koken in zowel situatie met koken op gas en andere vormen.

De reden waarom ik hierover begin, is dat ik zelf op het punt stond een recirculatiedampkamp aan te schaffen in combinatie met gaskoken. Ik wacht hiermee tot ik meer uitsluitsel hierover heb.

Voor de duidelijkheid, ik pleit voor onderzoek, ik ben niet voor een verbod.

Wat zijn uw motieven om het verder niet te willen onderzoeken ? Maw waar zitten uw belangen ?

Rene

Objectief onderzoek zou zeer interessant zijn, maar dat is niet eenvoudig.

Nu heb ik al gelezen dat woningen met systeem A 16% van de tijd de IDA-3 norm niet halen, systeem D haalt in hetzelfde onderzoek deze IDA-3 norm steeds. (bron onderzoeker UGent)
De normen van "Kufstein" streven zelfs naar IDA-2 voor balansventilatie.

Ander onderzoek zou aangegeven hebben dat lawaaihinder een voorname reden zou zijn om ventilatiesystemen op een lagere stand te zetten. (bron : idem, Vathorst, kuftstein)

De europese norm voor niet residentiele ventialtie spreekt van 22m³/hpersoon om IDA-3 te halen (niet rokers), EPB legt de facto veel hogere eisen op (die verder wel niet gebruikt moeten worden). --> probleem om stille installaties te maken...

Koken op aardgas is naar voor gekomen in Vathorst, waar de ventilatie en andere omstandigheden al problematisch waren. In het onderzoek is er ook niet onderzocht hoeveel en wat de bewoners koken. Als complete leek kook ik electrisch, maar ik hoor van fervente hobbykoks dat ze aardgas willen om op te koken. Maar misschien zorgt het koken op aardgas ook wel voor meer verbranding van het klaargemaakte voedsel (hogere temperatuur)....
Ik weet wel dat de situatie de voorbije 50 jaar in 95% van de keukens qua ventilatie veel erger was. en op een windstille dag maakt de luchtdichtheid van een gebouw ook veel minder.

Oeps foutje, ook rene op naam getypt, moet uiteraard Alain zijn.

"Centrallogic" van ATAG

> 1000 eur !

Mijn stelling was voorzigtig te zijn met het adviseren van recirculatiedampkappen in combinatie met het koken op gas. Bij het koken op gas ontstaat NO² en CO. Een recirculatiedampkap is voorzien van een actieve koolfilter. Een actieve koolfilter absorbeert alleen organische apolaire stoffen en halogenen. Je kan hierbij denken aan smaakstoffen, kleurstoffen, PAK's, etc. Geen CO en geen NO2 dus. Op deze manier verdwijnt dus alleen het CO en NO² door uw ventilatiesysteem nl door verdunning. Dan maar hopen zeker dat desbetreffende MAC waarden niet overschreden worden zeker ????

(oude link verwijderd, admin)

blz 113 No² concentratie blz 118 CO concentratie

euhm, rene,

ik heb nooit gezegd dat we recirculatiedampkap aanraden in combinatie met koken op gas. heb alleen gezegd dat in luchtdichte woning, met balansventilatie, een standaard dampkap niet geen goed idee is (je systeem in balans houden als die dampkap enkele 100m³ per uur wegzuigt is lastig...), en dat geen dampkap gebruiken ervoor kan zorgen dat je leidingen vervuilen.
als je schrik hebt voor koken met gas met recirculatiedampkap, moet je naar alternatieve systemen gaan zoeken, vb een luchttoevoer aan het kookvuur, zodat je de lucht die afgevoerd wordt door de dampkap aanvoert via een appart circuit. hoe je dit luchtdicht maakt als je niet kookt, en welke impact dat op je energieverbruik heeft, is een andere zaak natuurlijk.

mijn enige punt was dat php niet aanraadt om zonder dampkap te werken in een passiefhuis, that's it, je moet er niet meer in lezen...

Ook voor ons zijn de mogelijke gezondheidsrisico's van koken op gas (versus het goede rendement) een ernstig dillemma. We kookten vroeger elektrisch en nu op gas (gezin 4 p. met huidig elektrisch jaarverbruik +/- 1400 kWh) en werken met een klassieke dampkap met directe afvoer, maar plannen een balansventilatie met WTW, dus onze luchtdichtheid komt in het gedrang. Zo nu en dan hoor ik dat er ook zoiets bestaat als 'koken op gas onder glas', waarbij de aanvoer van zuurstof en de afvoer van rookgassen een apart circuit vormen: de aanvoer van buitenaf en langs onder, afvoer net onder het glas langs achteren en ook direct naar buiten. Zo profiteer je wel van de warmte en het gebruiksgemak van koken op gas, zonder de nadelen. Ik vind niet direct veel bruikbaars op internet, iemand ervaring met het systeem?

Bob,

vind je niets over koken met gas onder glas? Daar zou je hier op de site iets moeten over kunnen vinden.
Gas onder glas en een apart afvoer circuit, daar heb ik niet van gehoord. Geen idee of dat bestaat. Heb je al een paar gas onder glas fabrikanten/invoerders gecontacteerd?

Walter

Ja, vooral veel vragen hier op de site, en weinig antwoorden. Op internet vooral verouderde en doodlopende links; idd ook die www.oranier.nl (de Belgische site werkt niet, veelzeggend?), blijkbaar een Duits merk. Het bijhorende pdf'je ziet er flashy uit maar is zeer summier en zegt weinig of niets over de rookgasafvoer (toch een belangrijke potentiële troef zou je denken?). Ik zal eens mailen naar die verdeler, maar ik vrees dat ook bij dit systeem de rookgassen gewoon in de keuken geblazen worden (en dat de aanvoer dus evengoed uit de keuken komt). Zo veelbelovend als de technologie klinkt, zo stil is het errond. Gas-onder-glas lijkt mij de perfecte uitgangssituatie voor een gesloten systeem - dus mits directe luchtaanvoer van buiten en directe afvoer van de rookgassen is dit toch ideaal te combineren met een BV (voor het vocht) en een recirculatiedampkap met geur- en vetfilter? Het zou toch fantastisch zijn: koken op gas met alleen de voordelen (gebruiksgemak, zuinig), zonder de nadelen (schadelijke rookgassen, onbalans in je ventilatiesysteem...)? Het verbaast mij dat er zo weinig animo rond is.

Gas onder glas heeft nadelen en voorlopig zeker onbenutte mogelijkheden.
Voortgaand op de summiere info warmt de achterste kookzone ook op (of men dit nu wil of niet) wanneer je de voorste kookzone(s) gebruikt (logisch).
Waar de gassen daarna heen gaan kan hun blijkbaar niet veel schelen.
Indien men deze verbrandingsgassen kan kanaliseren kan men hiermee eventueel een kleine (zelfbouw) condenserende water verwarmer mee opwarmen. Leuk idee lijkt me. Financieel haalbaar? Geen idee. Na het koken van de soep en de papatjes is er dan misschien ook net genoeg warm water om de vaat te doen.

Bob,

zo weinig animo? Waarrond zou er animo moeten zijn?

uit Rene zijn referentie hierboven: "Volgens de WHO laten epidemiologische studies echter zien dat er in woningen
waar op gas wordt gekookt over het algemeen geen (significante) gezondheidseffecten
aan de luchtwegen gevonden bij volwassenen en kinderen jonger dan 2 jaar."

Gebruikt je vrouw parfum?

Even terug serieus: ben je er echt bang van: zet je BV in hogere stand als je kookt: je zal dan een 100m3/h kunnen verversen in je keuken. Of zowat om het half uur de volledige luchtinhoud van je keuken verversen.
Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet.

Walter

Walter,

"Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet." Of je hebt er belang bij om het probleem niet te zien.(bijv. u heeft zelf een recirculatiedampkap). Dan is het meer: ik durf voor mijzelf dat risico te lopen.

Het is maar weer net welke tekst je kopieert uit het rapport:

NO2

Voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar wordt geschat dat, bij
een gemiddelde NO2-concentratie van 15-128 μg/m3, een verhoging van 28,3 μg/m3 NO2 leidt tot
20% hogere kans op luchtwegklachten.(11)

verder

Het is niet duidelijk wat de laagste NO2-concentratie is waarbij nog nadelige effecten meetbaar
zijn.

verder:

Als iemand gevoelige luchtwegen
heeft, is bovendien een lage afzuigkap bij gebruik van een gasfornuis of elektronisch koken aan
te bevelen.

Dus u haalt eruit dat er geen probleem is. Ik lees juist dat meetmethodiek, mac waarden niet echt bekend zijn en dat men uit voorzorg een lage afzuigkap aanbeveelt.

Het rapport van de rivm, is een mooi stuk over mac waarden, meetmethodiek ed. Voor de rest geeft het aan dat er nog een hoop dient te gebeuren.

Verder:

"Even terug serieus: ben je er echt bang van: zet je BV in hogere stand als je kookt: je zal dan een 100m3/h kunnen verversen in je keuken. Of zowat om het half uur de volledige luchtinhoud van je keuken verversen.
Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet."

Walter,

Onze keuken is ongeveer 350 m3 dus die 100 m3 is dan echt niet genoeg. Een garantie juist om tijdens het eten precies in het slechtste binnenklimaat te zitten(ik heb het over een recirculatiedampkap)

Joke,

Volgens mij raadt u echt zo'n recirculatiedampkap aan hierboven.

350m³??
Hoe groot is jouw keuken dan aub?
En als ze dan toch zo groot is, heb je sowieso al veel meer "buffer" van gezonde lucht om een verdunning te maken van je verbandingsgassen, niet?

Rene,

130m2 is jullie keuken?

Walter

wat een overdrijving hier op alle vlakken... een mens kan nog wel ergens tegen hoor. Of moeten we zelf in een glazen kast gaan zitten. Ik kan me voorstellen dat voor een kok (hetgeen ik zelf meer dan 10 jaar heb gedaan d) de ideale leefomstandigheden absoluut niet worden bereikt tijdens zijn werkuren. Maar voor thuis zie ik geen probleem.

(of wat als we eens goed gingen feesten met de nodige drank drugs en sigaretten.. )

groetjes

wat een overdrijving hier op alle vlakken... een mens kan nog wel ergens tegen hoor. Of moeten we zelf in een glazen kast gaan zitten. Ik kan me voorstellen dat voor een kok (hetgeen ik zelf meer dan 10 jaar heb gedaan d) de ideale leefomstandigheden absoluut niet worden bereikt tijdens zijn werkuren. Maar voor thuis zie ik geen probleem.

(of wat als we eens goed gingen feesten met de nodige drank drugs en sigaretten.. )

groetjes

Bob,

Zou er werkelijk een probleem zijn met de luchtdichtheid, nodig voor de balansventilatie, wanneer ge een gewone dampkap hebt? Men moet wel een klep op de uitlaat voorzien zodat de lucht niet binnen kan als de wind erop staat.

Voor de goede werking van de dampkap op een hoge stand is het wel beter een venster op een kier open te zetten. Als deze kort bij het vuur kan staan is er zeer weinig afkoeling in de keuken. Als er gekookt wordt is het sowieso reeds warmer in de keuken. De installateur heeft me in elk geval een recirculatiedampkap, wegens slechte ervaring, afgeraden. En de balansventilatie als afzuiging voorzien is zeker uit de boze.

walter,

Excuseer het moet natuurlijk 35 m³ zijn. 350m³ voor een keuken is meer iets voor een rusthuis.

Stijn,

Waarschijnlijk ziet u bij het roken ook geen probleem, maar er zijn toch ook veel mensen die niet in die lucht willen zitten ! En terecht denk ik.

Joke,

Ik weet niet meer wie het was. Maar bij ons planadvies op de Passief house beurs in Tours en Taxis heeft iemand van jullie medewerkers ons onomwonden geadviseerd om ofwel en recirculatiedampkap te plaatsen ofwel om de dampkap maar weg te laten.
Ik begrijp nu uit de reacties dat ik verkeerd geadviseerd ben en ga op zoek naar een geschikte dampkap.

Dank aan allen voor de reacties.

Peter,

Neem in ieder geval in overweging dat de oplossing ook gezocht kan worden in een ander gasvuur dan gas.

Pierre,

wil je zeggen dat je een installateur hebt met ervaring van recirculatiedampkappen en Balansventilatie? Dat moet een uitzondering zijn.

Walter

Walter,

Ik weet wel dat hij de balansventilatie kende. Maar ik weet zelf ook genoeg af van ventilatie (in het groot in een kolenmijn) om te weten dat de ventilatoren blijven doormalen op hun instelling, zonder zich iets van afwijkingen aan te trekken. Bij het zien van de bijna verticale werkingscurves van de HRC-ventilatoren van Orcon wist ik dat deze niet van de wijs te brengen zijn. Kleine onbalans hoort erbij. Ik heb hier op internet gezien dat in Duitsland een onbalans tot 10% toegelaten wordt, wat natuurlijk toch wel veel is. Ik veronderstel dat dit +5% en -5% is, maar bij gelijktijdig de twee uitersten geeft dat toch 10% verschil.

Rene,

wel in tegendeel. Ik zie in roken een groot probleem en ben een groot voorstander van het verbieden van roken in elk gebouw.

Ik wil alleen zeggen dat mensen in vele andere omstandigheden dan thuis tijdens koken met ernstigere vervuiling worden geconfronteerd.
En dat er, indien zoals hierboven wordt aangehaald er toch verluchting is voorzien ,de impact toch beperkt zal zijn qua dosis en/of duur.

Stijn

Stijn,

Als ik in het rapport van de rivm zie dat bijv. in een keuken concentraties NO2 gemeten worden van 2055 ug/m3 bij een bemonsteringsperiode van 1 uur en dat voor de buitenomgeving smog alarm geld vanaf 200 ug/m3 voor een bemonsteringsperiode van 1 uur dan lijkt mij die gemeten concentratie in de keuken veel te hoog.

http://www.irceline.be/~celinair/documents/documents/no2_emissies_concentraties_final.pdf

IN een aantal onderzoeken wordt een relatie gelegd tussen zwakke luchtwegen en NO2 blootstelling.

Rene,

als je dan idd met 100m3/h ongeveer 3 keer per uur al de lucht in je keuken vervest met BV; is je dat dan voldoende (versie een dampkamp die bv 200m3/h draait) om de luchtkwaliteit hoog genoeg te houden?

Walter

En die stkstofdioxide filter je ook niet weg met een recirculatiekap.
Dit onderwerp is al eens eerder ter spraken gekomen.

walter,

het probleem zou opgelost zijn, als iemand kon duiden welke grenswaarde zinnig is. Dan konden we meten(dure apparatuur) met welke middelen afdoende lage concentraties behaald kunnen worden.

chathanky,

'Dit onderwerp is al eens eerder ter spraken gekomen."

op dit forum ?

Voor de geintereseerden: er is nu een klep op de markt die op het uiteinde van de opening van de dampkap geplaatst kan worden.Het betreft een automatisch gestuurde klep. De klep is gemaakt uit RVS, warmte en geluidsgeïsoleerd, en zo ontworpen dat de uitgeblazen lucht niet tegen de gevel slaat.
Wanneer de dampkap opstart opent de klep zich, wanneer de dampkap uitgezet wordt sluit de klep zich. Het lekdebiet van de gesloten klep is minder dan 8% van het oorspronkelijk debiet. Klassieke muurdoervoeren halen tussen 23 en 49%.
De klep is ook makkelijk te plaatsen op bestaande installaties en kan zodanig ook in bestaande woningen heel wat trek en tocht-ergernis wegnemen. De klep is verkrijgbaar in diameters 125mm en 150mm (rond).
Ik heb nog geen link naar een site of dergelijke maar ik kan wel enkele foto's doormailen.

Die klep is van Berbel, stond reeds vermeld in bovenstaande link naar een andere thread op dit forum.

http://www.berbel.de/nl/index.php?id=300333

Tabel 8.4 van het rapport is een mooi vergelijkingstabel tussen diverse middelen(blz 116): rivm.nl/milieuportaal/images/HB_Binnenmilieu_2007_compleet.pdf

De gemeten concentraties NO² zijn weekgemiddelde en zeggen niets over piekmomenten maar dan toch: Met dampkap 41 ug/m³ en zonder dampkap 75 ug/m³. Open geiser 116 ug/m³ Subjectieve beleving: open geiser is natuurlijk erg hoog, maar zonder dampkap is ook hoog ! Verder vindt ik het effect met dampkap tegenvallen(van 75 naar 41). Als we dan met een elektrisch vuur maar 16 ug/m³ meten is dit toch ineens een heel stuk lager. Doordat in deze tabel niet staat onder welke omstandigheden deze metingen zijn gedaan is het moeilijk verder hier conclusies uit te trekken, al worden er door het nemen van weekgemiddelde veel variabelen geneutraliseerd. Jammer dat er geen goedkope methodiek is om dit bij onszelf te meten, ik zou de piekwaarde tijdens het koken graag willen weten. Eigenlijk een mooi onderwerp voor een universiteit.

Rene

Basisonderzoek is van 1995, ik betwijfel of er balansventilaties aanwezig waren in de steekproef. Bij een balansventilatie gaat het weekgemiddelde niet veel verschil geven, zelfs de uurpiek zal al fors afgezwakt zijn. Althans bij gewoon huishoudelijk gebruik, horeca is iets anders.

Resultaat electrisch is wel merkwaardig. Nu zal in een pak passiefhuizen er geen aardgas zijn en dus op electriciteit gekookt worden.

Resultaat dampkap verbaasd me niets, voor kleine dingen zal ze vaak niet opgezet worden. Als ze opgezet wordt, zal ze vaak vlak na het koken afgezet worden.

Een keuken met open geiser zal vaak voor het overige ook niet "kwalitatief hoogstaand" zijn.

Praktische studies over ventilaties zijn er ongetwijfeld, o.a. de univ. van Kuffstein heeft onderzoek verricht. Ik weet dat de UGent ook onderzoek heeft verricht. Uit dit laatste bleek dat "systeem A" 16% van de tijd niet voldeet aan de IDA-3, da's meer dan één dag per week. Het is verbazend stil geworden hierna, consequenties voor beleid?

Alain,

De factor luchtdichtheid van woningen zal in Vlaanderen nu een flinke vlucht naar voren gaan maken. In Nl is dit al wat langer een algemeen aandachtspunt. Daarom is het onderzoek van Vathorst interessant. Hier zien we toch al wat effecten van diverse aspecten op het binnenklimaat.

Het valt ook op dat er wel onderzoeken plaatsvinden, maar dat niemand zich durft uit te spreken over echte grenswaarden. Waarschijnlijk omdat zo'n uitspraak te veel impact gaat hebben. Waar ga je nu die grenswaarde voor NO2 leggen ? Buiten 200 ug/m³ met bemonsteringsperiode van 1 uur, dan binnen bijv 250 ug/m3 als max. piek ?

Waar gaan we uit komen met koken op gas ? xx % boven deze norm ?

Ik hoor de aardgaslobbyisten al.