energiezuinigste ventilatie type C?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hierbij een vraagje over ons ventilatiesysteem.
het wordt sowieso een type C van BCV-works (multivent).

standaard is er een gewoon type C voorzien met wisselstroom unit.

andere mogelijkheden die we hebben is een type C met gelijkstroom unit en vochtsensoren (zoals de C+ van Renson).
ofwel een gelijkstroom unit type multispeed.

die C+ kan je zelf weinig of niet bijregelen en ik vrees een beetje dat er te weinig verluchting zal zijn tijdens de nacht.
de multispeed kan je zelf instellen in 5 snelheden, aangepast aan je noden: afwezigheidsstand, slaap, boost,...

gegevens van de fabrikant zijn de volgende:

'C+': 13W laagste stand, 35W gemiddeld, 44W hoogste stand
multispeed, 5 standen: 5,8W; 9,5W; 14,8W; 31,5W;42,3W.

nu vraag ik mij af wat op termijn het energiezuinigste zou zijn: de C+ die zichzelf volledig regelt adhv de gemeten vochtigheid, of de multispeed waarbij je zelf alles kan bepalen (bv. boost tijdens douchen, daarna terug minder, afwezig,...)
risico bij multispeed is mss wel dat je het vergeet te minderen als je de deur uitgaat..

Reacties

Andy666,

We zitten hier op een forum om zo zuinig mogelijk om te springen met energie.
We proberen er voor te zorgen dat er zo min mogelijk energie verloren gaat.
En nu stel jij de vraag, met welke type ventilator je gewoon al je warmte uit je huis best kunt wegblazen. ( = systeem C)
Want dat is hetgeen wat zo’n systeem C doet.
Laat me het even zo samenvatten,
Je koopt dure ramen en superisolerend glas, hierin maak je gaten met dure rooster.
Hierdoor gaat een massa koude lucht naar binnen komen.
Vervolgens plaats je in je woning een grote ventilator en je blaast al de warmte uit je woning weg naar buiten, en via die gaten in je ramen komt nog meer koude naar binnen.
Gelukkig moet ik die energieverkwisting niet betalen, maar wel spijtig voor ons milieu, niet?

Als ik in uw plaats was, nam ik het geld van die dure roosters, leg dat bedrag bij met je installatie type C+, en dan kan je voor dit geld een type D kopen met warmterecuperatie.
Zo spaar je elk jaar ongeveer 30 % op je energiefactuur en ons milieu.
Denk er eens over na, en doe iedereen die hier op het forum komt lezen een plezier.

Energiezuinige groeten,

Lucien

Daar zit zeker wat in Lucien, en zo bekijk ik het ook wel indien haalbaar.

Echter kun je ook je gedachten laten gaan wat het prijsverschil is tussen type c en type d.
Voor dit prijsverschil kun je een tijd aardig wat warmte je huis uit laten ventileren.

Daarbij moet je woning er geschikt voor zijn (type d) wat ook voor de nodige voorzieningen getroffen moeten worden.

Als alternatief voor systeem C+ een systeem c met aardwarmtewisselaar. In de zomer afkoeling en in de winter voorverwarming van de aangezogen lucht.

Voor grote kantoren heb ik deze toepassing al wel gezien, al denk ik dat dit in combinatie met een airco installatie was.

Het zou betekenen dat je de aangezogen lucht in living-keuken-slaapkamers gaat toevoeren via bijvoorbeeld een kruipruimte.

Ik heb hier nog geen voorbeelden in woonhuizen van gezien.

Miscchien iemand anders ?

Rene:

Aanvullende maatregel zoals een omloopklep lijkt me met zo`n systeem wel op zijn plaats.

Je hebt grote periodes te maken met een temperatuur waarvan het niet gewenst is dat deze een graad of wat afgekoeld je huis binnen komt.

Bv. het voor en najaar zit je niet te wachten op een inblaastemperatuur van 13 graden als het buiten 18 graden is.

De regeling hoeft niet zo moelijk te zijn, met een buitenthermostaat kun je het gebied tussen de 12 en 22 graden omschakelen naar enkel buitenlucht zonder aww.
In de handel zijn genoeg motor bediende kleppen te koop.

voor mezelf heb ik beslist om geen type D te steken.
waarom?

1. systeem D is veel te duur en verschillende berekeningen hebben al uitgewezen dat je de meerprijs die je betaald tov een gewoon type C nooit terugverdiend.
2. 's nachts slaap ik ALTIJD met alle ramen open, zowel in de zomer als in de winter. dus waarom dan investeren in een type D waarbij je zoveel mogelijk ramen moet dicht houden om te kunnen renderen.
3. ik heb veel liever 'koude' verse lucht in mijn huis dan lucht vol bacterieën veroorzaakt door slecht werkende filters van een type D.

ik ben wel begaan met het milieu en energiebesparende maatregelen en ik isoleer ook meer dan de gemiddelde nieuwbouwwoning, maar voor mezelf wil ik geen type D in mijn woning! vandaar dat ik op zoek ben naar de zuinigste ventilatie type C.
zuinigste werkt volgens mij op 2 manieren:
1. de unit die zo weinig mogelijk verbruikt.
2. de aanvoer van verse lucht die juist afgesteld staat: als er niemand thuis is, is er voor mij geen verse lucht nodig. als ik een douche neem is er extra ventilatie nodig,...

ik weet dat hier en op het bouwforum het gros van de mensen werken met een D en hele dikke isolatielagen, maar dit geeft een vertekend beeld voor de rest van ons land. merendeel van de woningen wordt voorzien van een C-systeem en daarom is het mijns inziens niet slecht om eens te kijken welk van al die systemen nu het beste is.

Andy,

de zuinigste C is een A systeem: gooi die ventilatoren buiten en zorg voor natuurlijke ventilatie.
Wil je echt die minder zuinige optie C, moet je eens zoeken bij de verschillende fabrikanten. Minimum eis is dat je met een gelijkstroommotor werkt.
Er zijn zeker fabrikanten (Orcon oa als ik me niet vergis), met toestellen met gelijkstroommotoren.
Laat het idee varen dat je je ventilatie uitzet als je niet thuis bent: ventileren doe je continue.

En met een D-systeem: je weet je echt niet wat je overkomt: in een groot deel van het jaar is slapen met ramen toe echt comfortabeler dan met de venster open. Wij slapen altijd met ons zomerdekbed en hebben het nooit koud in de slaapkamer.

Walter

Filters werken goed op voorbehoud dat ze wel tijdig worden vervangen.

Hoewel een g3 filter enkel bedoelt is om je wisselaar te beschermen tegen vervuiling, de filters zijn niet voor de gezondheid geplaatst.
Dan kom je in de f types terecht, die zijn bedoelt om de lucht echt te zuiveren zover het filter dit toe laat.

@ Walter

we gaan sowieso werken met een gelijkstroom unit.
A is uit de boot gevallen omdat je, mijns inziens, tijdens piekmomenten nooit het overtollige vocht op tijd uit je woning kan halen (douche, ...) en omdat je dan overal 'champions' uit je dak hebt steken...

onze SOD werkt met multivent units van BCV-works en we twijfelen of we gaan kiezen voor een 'C+' versie (zoals Renson: vocht- of aanwezigheidssensoren op de afvoeren) of een multispeed versie waarbij we zelf manueel alle instellingen kunnen ingeven: afwezig (minimum ventilatie), 2 personen aanwezig, normale aanwezigheid, slaapstand en boost.

beide systemen zijn gelijkstroom.

Andy,

Heel leerrijk is de video op de website van renson: de groene pijltjes stellen de "verse" lucht voor en de "bruine" de vochtige lucht. De video is natuurlijk gedraaid in de lente. Stel in de winter, al die koude lucht die door het vertrek aangezogen wordt ... niet echt gezond. Da klein manneke dat onder het raam zit te lezen gaat in de winter een snotvalling krijgen. Renson zou toch beter moeten weten.

Heb je trouwens verwarming geplaatst in je slaapkamers? Wat ik ook lees op dit forum is dat die balansventilatie (ook van Renson) voldoende warmte en koeling brengt zodat er geen verwarming dient geplaatst te worden in bv slaapkamers.

Maak dan eens het kostenplaatje A plus verwarming of D zonder. Vroeger overwoog ik C maar na de leerrijke video heb ik deze optie weggeventileerd.
Fred.

Wij zijn een nieuwbouw aan het plaatsen, een rijwoning met de tuin gericht naar het zuid-oosten. En we overwegen ook om een D-systeem te plaatsen. Maar we stellen ons de vraag of dit veel verbetering zal brengen op het EPB-getal want echte richtgetallen worden er niet gegeven. We hebben voor superisolerende beglazing gekozen, 18cm isolatie in het dak en 5cm in de muren. Zouden we kans maken op de subsidie van Eandis, zouden we lager zitten dan 75 ?

Kurt,

zo snel mogelijk een EPB-verslaggever aan het werk stellen.
Dan kan hij je eerste berekening maken en leiden naar wat effect is van verbeteringen.
Er is geen vast antwoord op je vraag (je rijwoning help natuurlijk wel EPB laag te houden).
Zelf zou ik wel eerste de isolatiediktes verhogen.
En je architect ook aan het werk zetten om je te leiden naar de betere keuzes.

Walter

Walter,

Heb jij al wat berekeningen gemaakt met de EPB software die een EPB-verslaggever verplicht is te gebruiken voor de EPB aangifte ?

Dan zou je weten dat het geen sinecure is daarmee van diverse keuzeCOMBINATIES het effect na te gaan op het E-peil (laat staan op een "energie-kengetal" dat er niet eens uit komt) of dus af te wegen welke verbeteringen best worden voorgesteld.
Weten naar welke isolatiediktes te verhogen voor welk effect in E-peil en "energie-kengetal" is daar dus ook niet bij.
En dat de architect dat daarmee zou kunnen is dus ook een ijdele verwachting.

Rik

Kurt,

je kan deze vragen inderdaad best aan je epb-verslaggever richten. Een systeem D ingeven is echt niet veel werk. Veel verschillende combinaties, zoals Rik aanhaalt, is wel wat meer werk...

Om je toch een idee te geven, een vermindering met 10 E-punten is meestal wel realistisch. Maar zoals walter ook al aanhaalde, volledig afhankelijk van jouw situatie.

mvg,

Toon

Toon Demuynck schreef :

"Een systeem D ingeven is echt niet veel werk. Veel verschillende combinaties, zoals Rik aanhaalt, is wel wat meer werk...
Om je toch een idee te geven, een vermindering met 10 E-punten is meestal wel realistisch. Maar zoals walter ook al aanhaalde, volledig afhankelijk van jouw situatie."

Gesteld natuurlijk dat het om sys D+wtw gaat, zijn 10 E-punten winst wel mogelijk, afhankelijk van de rest (configuratie,K-peil,luchtdichtheid,wtw-rendement,prestatie van het verwarmingssysteem).
Gaat het niet om sys D+wtw, dan maakt het voor de EPB geen mallemoer verschil welk ventilatiesysteem je ingeeft. Tenzij je een specifieke m-factor kan ingeven omdat de roosters getest zijn en de kanalen op luchtdichtheid gemeten zijn.
Om te simuleren deugt de EPB-software langs geen kanten.

http://www.rikvanrossen.be/
K4LE_PH toont no-nonsense simulatie die de naam waard is.
Volume, verlies- en vloeroppervlakte, omtrek + oppervlakte en warmteweerstand onderste vloer, vensteroppervlakte per oriëntatie met eventueel zonwering zijn voldoende invoer.
Ventilatie- en verwarmingssysteem- en energiekeuzen staan er los van en zijn wijzigbaar.
Bekomen of nagestreefd K-peil en luchtdichtheid (indien geweten) doen de rest voor PassiefHuis of LEW, en doen vooral het hoe en waarom inzien van 'energie-kengetal' en E-peil.

Rik,

Voor zover ik weet is er toch een verschil tussen bvb systeem A en D (zonder wtw), namelijk de ventilatoren die je verplicht dient in te geven. De ventilatieverliezen zijn zoals je zegt inderdaad onafhankelijk van het gekozen systeem (enkel D met wtw verbetert dit idd).

En persoonlijk vind ik het niet erg moeilijk om met de epb-software verschillende mogelijkheden naast elkaar te bekijken (verschillende muuropbouwen, isolatiediktes, soorten glas,...). Ok, het kan zeker handiger, maar om dan te beweren dat het zo goed als onbruikbaar is (dat is dan mijn persoonlijke interpretatie van "deugt langs geen kanten), lijkt mij ook wel iets te ver gaan.

mvg,

Toon

Andy666

'1. systeem D is veel te duur en verschillende berekeningen hebben al uitgewezen dat je de meerprijs die je betaald tov een gewoon type C nooit terugverdiend.'

Bij een gewone C ook "gewone" raamroostertjes tellen en dan de prijs vergelijken. Het verschil is al best wat minder. Een gewone "D" is dan ongeveer dubbel zo duur als een gewone "C". Ja, maak de berekening echt maar eens.

En dan over het meerverbruik voor verwarming: tussen 300 en 500 liter mazout per jaar (of een equivalente energiehoeveelheid, dus equivalente rekening in euro's). Bij mijn weten zou je dan, samen met de kost voor het "extra" onderhoud en de filters (die je alleen voor je eigen gezondheid type F kiest) aan een terugverdientijd van 15 jaar moeten komen voor "gewone" D tov een "gewone" C.

'2. 's nachts slaap ik ALTIJD met alle ramen open, zowel in de zomer als in de winter. dus waarom dan investeren in een type D waarbij je zoveel mogelijk ramen moet dicht houden om te kunnen renderen.'

Ramen dicht bij een D om te renderen... Ramen dicht omdat ze de grens tussen binnen en buiten vormen. Je slaapkamers zijn toch ook een deel van het beschermde volume van je woning? Als je ze continu open laat kan je dat eigenlijk ook zo niet toepassen in je berekeningen. Iemand zin om dat eens te proberen in de EPB-software?

'3. ik heb veel liever 'koude' verse lucht in mijn huis dan lucht vol bacterieën veroorzaakt door slecht werkende filters van een type D.'
Filters vervangen en installatie onderhouden. BTW: al eens een raamrooster gezien na een 3-tal jaren in gebruik. "Verse lucht"... Over het onderhoud van de afzuigventilator bij een C-systeem gaan we niets zeggen zeker?

'ik ben wel begaan met het milieu en energiebesparende maatregelen en ik isoleer ook meer dan de gemiddelde nieuwbouwwoning, maar voor mezelf wil ik geen type D in mijn woning! vandaar dat ik op zoek ben naar de zuinigste ventilatie type C.'
Meer isoleren: dik in orde! Ramen open = grotere koudebrug = meer kans op condensatie. Succes met de paddestoelen.

'zuinigste werkt volgens mij op 2 manieren:
1. de unit die zo weinig mogelijk verbruikt.
2. de aanvoer van verse lucht die juist afgesteld staat: als er niemand thuis is, is er voor mij geen verse lucht nodig. als ik een douche neem is er extra ventilatie nodig,...'
Aha, iemand die een C-systeem correct gaat gebruiken. Zie je niet zo vaak. Ik heb al een keer de PUR-schuim in een raamrooster mogen zien. Jaja, die mensen bestaan echt.

'ik weet dat hier en op het bouwforum het gros van de mensen werken met een D en hele dikke isolatielagen, maar dit geeft een vertekend beeld voor de rest van ons land. merendeel van de woningen wordt voorzien van een C-systeem en daarom is het mijns inziens niet slecht om eens te kijken welk van al die systemen nu het beste is.'
Gros van het land zet "een ventilatiesysteem". De verdeling A, C en D is niet zo eenzijdig voor een C-systeem als jij denkt. Er worden bijvoorbeeld meer A-systemen gezet dan de meeste mensen vermoeden. Vraag maar eens aan Bemal wat hun wijziging in omzet geweest is de afgelopen jaren.

D-systemen in dit forum: ja, maar dan alleen als je ze wilt onderhouden. Daarom zullen sommige mensen gemakkelijker voor een C gaan. Men denkt vaak dat er minder werk aan is. Er zitten dan wel geen filters in, maar zo'n ventilator 3 jaar gebruiken zonder deze eens zuiver te maken... En dan maar hopen dat het met al dat aangekoekt stof nog energiezuinig blijft...

@ Toon Demuynk,

Je kan in de EPB software natuurlijk wel wat veranderen en dan naar het verschil in resultaat gaan zien, maar het probleem is dat je dat op de diverse vlakken in detail moet doen om van gecombineerde wijzigingen het effect na te gaan. Dat noem ik 'trial+error' en niet niet 'simuleren'. Want wat je wijzigt kan je ook niet resultaatgericht doen.

Rik

 Beste,

Wij gaan een nieuwbouw starten en willen de afweging tussen C+, D & D+  (van Renson) maken, in al zijn aspecten.

Er is daar toch blijkbaar nog steeds veel verwarring en twijfels rond de efficientie, het onderhoud (van de filters), het verbruik tussen de verschillende systemen.

Ik begrijp dat de C of C+ ventilatie niet zo intelligent omgaat met het verwerken van lucht en warmte, maar anderzijds minder energie verbruikt en je nog een raam kan openzetten in de zomer. 
Je moet hier inderdaad ook de roosters in het raam in rekening brengen, alhoewel bv. het type van Renson 'Invisivent Evo' zelfregelend is.

Het is echter moeilijk het budgettaire tegen elkaar af te wegen (ook op termijn), naast de eventuele voor en nadelen  (onderhoud en efficientie) van beide systemen.

Mijn aannemer zelf suggereert een C+, om je woning niet steeds potdicht te moeten houden en dat heb ik nog van andere mensen gehoord.
Ik kan me gewoon geen mooie zomerdag (of lentedag) voorstellen, zonder een raam of grote schuiframen met toegang tot de tuin open te zetten.

Graag jullie ervaringen en meningen hierover?