radiatoren uit, toch warmte verbruikt?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

misschien een stomme vraag, maar wat hoort er te gebeuren als je alle radiatoren uitzet, en de thermostaat op 22 graden instelt? Loopt er dan nog wel warm water door de leidingen, of zou de boel helemaal stil moeten liggen? Ik ben aangesloten op stadsverwarming.

Ik dacht dat ik alle radiatoren uitgezet hebt, maar de warmtemeter is vandaag toch 8 MJ opgelopen in 12 uur tijd, tijdens mijn afwezigheid. Waarschijnlijk heb ik gewoon nog ergens een radiator openstaan, maar ik vroeg me af wat er zou moeten gebeuren als de thermostaat wil stoken terwijl alles dichtstaat.

NB Mijn gemiddelde verbruik over de afgelopen drie maanden is zo'n 32 MJ per dag, maar dat is inclusief het verwarmen van leidingwater.

Reacties

Bij een normale installatie zal er idd constant verbruik zijn. Kan ook niet anders: de thermostaat stuurt de brander en/of de aanvoer van warm water. Als er dan geen warm water aangevoerd wordt, dan blijft dat ding gewoon vragen.

Als je overal kranen hebt maar slechts 1 thermostaat, kun je dat bv gebruiken om 's nachts de babykamer te verwarmen, zonder de rest van het huis warm te hoeven houden. Maar je hebt wel constant verbruik.

22 graden lijkt mij vrij hoog, als s'nachts de temperatuur in de woning daalt naar 21 graden gaat de verwarmingsklep inderdaad gewoon open. De klep kan ook lekken. De Eneco in Nederland gaf gebruikers van stadsverwarming de tip op de kraan van van de aanvoerleiding van de CV-installatie zomers te sluiten (zit vaak onder de warmtewisselaar). Er is dan wel gewoon warm water voor douche, afwas en bad maar er stroomt geen warm water door de CV installatie. Bij mij resulteerde dat in 0-verschil inkomende warmte leiding en uitgaande warmteleiding, dan verbruik je in ruststand dus nagenoeg niets en bespaar je warmte.

Op de warmtewisselaar is het dus mogelijk om het verschil tussen inkomende warmte en uitgaande warmte te zien. Dat verschil moet in ruststand minimaal zijn (<10). Als alle radiatorkranen dicht staan maar de thermostaat staat aan, dan worden alleen de toevoerleidingen langzaam warm en is er een hoger verschil tussen in- en uitgevoerde warmte dan in het geval dat de thermostaat laag genoeg staat om de klep volledig te laten sluiten.

Helaas een openstaande toevoerleiding van de CV installatie zal altijd resulteren in enig verbruik (te vergelijken met een waakvlam), dit verbruik zou in ruststand echter niet hoger mogen zijn dan 10 graden, is het wel hoger dan lekt de klep van de thermostaat of staat de thermostaat te hoog zodat de klep openstaan.

Ok gesnopen, erg bedankt voor de tips

Dat van het uitzetten van de CV-aanvoer wist ik nog niet, zal ik volgend voorjaar proberen. Misschien wel leuk om hem binnenkort ook eens 's-morgens uit te zetten, kijken hoe koud het geworden is als ik 's-avonds thuiskom.

Verschil tussen inkomende/uitgaande warmte zal ik ook in de gaten gaan houden, als ik dat metertje kan vinden. (Ik zit inderdaad bij Eneco NL).

Hm ik kan zo direkt geen meter vinden voor het verschil inkomende/uitgaande warmte. De warmte-unit lijkt op de AGH Orion (http://www.fortesimport.nl/default.asp?cntCat=1&cntId=16) al kan ik het niet goed zien omdat er isolatiemateriaal omheen gebonden is.

De GJ meter geeft alleen GJ aan en als ik op een knopje druk ook een m3, en nog een stand met alleen nullen. Maar ik kan de CV kraan wel een keer een paar uurtjes afsluiten, of de thermostaat erg laag zetten, en zien of de GJ teller dan stil blijft staan.

Hallo Allemaal,

Ik heb een verwarming van 3 meter lang 50 cm hoog.
Het is een 2 plaats verwarming... weet niet zeker of dit de juiste benaming is.
Ik zet de verwarming meestal net iets voorbij de 3 op de draai knop.

Dit is voor mij een fijne tempratuur.
Maar wat als ik mijn verwarming op 2 zet wat scheeld dit dan

Wat ik me nu afvraag is wat zijn de kosten per jaar voor dit verschil tussen stand 3 en 2.

Gr. Roy

Roy,

Plaats in die ruimte eens een thermometer, en ook buiten een.
Vergelijk dan bij zo mogelijk zelfde buitentemperatuur eens je binnentemperaturen in stand 2 en 3.
Dat weet je tenminste dat verschil al.
Als je dan ook nog een gasmeter hebt en het verschil in verbruik kon nagaan, dan weet je ook dat.
Weten is meten, en omgekeerd.

Rik