Passiefhuis - huisstofmijt allergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met een dochter die allergisch is voor oa huisstofmijt stel ik mij toch vragen over het passiefhuis concept. 22° C zonder verwarming lijkt me lekker knus ….. ook voor de huisstofmijt.
Thuis beperken we het aantal beestjes door de temperatuur te laten zakken dus zoveel mogelijk ramen open liefst nog bij vriestemperaturen.
Heeft er hier iemand ervaring mee in een PH ?

Reacties

Niets belet je om ook in een passiefhuis de ramen eens flink open te zetten. (Natuurlijk wel zorgen dat je ramen hebt die open kunnen.)

Grootmoederswijze is soms misschien al jaren fout maar voor de 'wonderen van de techniek' geldt soms hetzelfde.

Huisstofmijt eet graag huidschilfers maar is nog veel meer verlekkerd op sperma. Ik zou graag willen weten welke zieke laborant dit ooit heeft ontdekt. Wat was hij eigenlijk aan het doen?

Gert,
Het is mogelijk om zelfs te sterven aan bacterien waarvoor je resistent bent. je moet gewoon de concentratie gigantisch opdrijven. Dit is ook een beetje het principe van de loopgravenziekte, ook al eens gevonden bij douches van zwembaden en een whirlpool demonstratiemodel is ook al eens in het nieuws geweest.

Guy,
PM10, PM5 en PM2.5 zijn stofdeeltjes met een grootte kleiner dan of gelijk aan het getal in micrometer. Hoe kleiner ze zijn, hoe meer ze door de longbarriere geraken en hoe beter ze in de longblaasjes kunnen opgenomen worden in het bloed. Deze deeltjes hoeven op zichzelf nog niet kankerverwekkend te zijn (carcinogeen), het is ook mogelijk voor carcinogene stoffen om zich op deze deeltjes af te zetten. Filteren voor fijn stof is mogelijk (clean room) maar o zo duur. (tenzij... (pet project))

Paul,
Prei op het menu. Is dat niet gewoon elke dinsdag?

Het bewijzen dat één bepaalde situatie slecht werkt is niet de regel creëren. Aircoplaatsers blijven graag weg van kapsalons. Ze weten namelijk dat de meeste aerosols op de condensor blijven zitten en na een bepaalde tijd de specifieke geur van kattepis produceren. kan jij mij nu echt beweren dat in een klimaat met zoveel chemische en biologische stoffen als een ziekenhuis, de ventillatie te vergelijken valt met een woonhuis? Mijns inziens zou het kunnen dat de keuken gedwongen was om een apart afzuigsysteem te plaatsen en dat deze lucht langs buiten weer wordt aangezogen in het andere systeem. Ben niet op de hoogte van jouw specifiek ziekenhuis natuurlijk.

Tom,
Ik wil gerust geloven dat in het ziekenhuis de hoeveelheid ingeblazen lucht een veelvoud is van een thuissituatie maar misschien versnel je door het grotere volume gewoon wat er ook thuis zou gebeuren maar na langere tijd ?
Het vertrekpunt was : is de constante temperatuur in een PH geen oorzaak van meer allergie aan huisstofmijt ?
Is een PH waarvan je in de winter de ramen open zet nog een PH ?
Als ik al die reacties lees zou de vochtigheid in een PH lager zijn . Waarom ?
Hier is de RLV eerder te laag dan te hoog ook al staan de ramen vaak uren open

Paul,

"de constante temperatuur in een PH" is nog meer theorie dan in een LEW of gewone woning.

"Als ik al die reacties lees zou de vochtigheid in een PH lager zijn . Waarom ?"
is ook mijn vraag, want een sys C zuigt ook de vochtige lucht weg uit de vochtige lokalen.
Ik zie dus ook niet in waarom de relatieve luchtvochtigheid in een PH dan lager zou zijn.

Rik

Rik

Bij systeem D (met wtw) is er vooraf een opwarming van de ingeblazen lucht, dan daalt de RV ervan.

Met een systeem D met BWW (bodemwarmtewisselaar met vloeistof) is het ook mogelijk om wanneer het buiten zeer vochtig is vocht te onttrekken aan de ingeblazen lucht. Niet in de winter, maar dan is de RV toch al zeer laag, maar wel bij temperaturen boven een graad of 10.

Ik vrees dus dat we er nog lang niet zijn.
De relatieve vochtigheid stijgt altijd naarmate de temperatuur stijgt. ( Warme lucht kan gewoon meer vocht bevatten) Maar de huisstofmijt vind die hogere temperatuur nu eenmaaal ook lekker.
Huisstofmijt houdt niet van koude en ook niet van droge lucht dus venster open als het vriest maar is dat de bedoeling in een PH ?????

Alain,

"Bij systeem D (met wtw) is er vooraf een opwarming van de ingeblazen lucht, dan daalt de RV ervan."

Bij alle systemen (ook A, B, C komt buitenlucht binnen en raakt hoe dan ook opgewarmd en helpt de RV in huis lager worden als je de vochtproductie zelf even buiten beschouwing laat.
Daar ligt dus geen verschil.

"Met een systeem D met BWW (bodemwarmtewisselaar met vloeistof) is het ook mogelijk om wanneer het buiten zeer vochtig is vocht te onttrekken aan de ingeblazen lucht. Niet in de winter, maar dan is de RV toch al zeer laag, maar wel bij temperaturen boven een graad of 10."

Ja, ontvochting door voorkoeling. Ook met AWW heb je dat.
Dat is in de zomer het enige waarin een sys D+AWW of BWW zich onderscheidt, maar het is helemaal niet eigen aan de wtw.

Paul

Als het vriest zul je geen probleem hebben huisstofmijt als een systeem D en wtw hebt. De RV kan dan zonder problemen lager worden dan de minimale RV waar huisstofmijt nog iets kan doen. De kamertemperatuur wordt dan irrelevant (voor de huisstofmijt).

De combinatie van een goed ventilatiesysteem (met wtw) en een goede isolatie gaat er ook voor zorgen dat de RV binnen de kamers gelijkmatig wordt en nergens zeer gunstig wordt voor huismijten.

Recent is er trouwens een heel draadje geweest van iemand die problemen had met een te lage RV bij een balansventilatie, wat uiteraard ook vlot oplosbaar is.

Bij allergie dien je dan natuurlijk ook de algemene raadgevingen te volgen, bv. geen tapijt als vloerbekleding e.d.

Alain,

"De combinatie van een goed ventilatiesysteem (met wtw) en een goede isolatie gaat er ook voor zorgen dat de RV binnen de kamers gelijkmatig wordt en nergens zeer gunstig wordt voor huismijten."

Geloof je dat nu zelf ?
Waarom zou die RV daardoor gelijkmatig worden ?
Voor slaapkamers waar verse lucht binnenkomt maakt het nauwelijks verschil met welk systeem dat is.
Voor natte ruimten waaruit bij sys C evengoed wordt afgezogen, is er ook geen verschil.
Waar kan dat verschil dan ontstaan ?
Enkel in geval van sys A of B zou je kunnen hebben dat er minder gelijkmatigheid is.

En die isolatie heeft daar niets mee te maken. Luchtdichtheid wel, natuurlijk.

Rik

Als bij systeem C de nodige opwarming gebeurd in de slaapkamer zelf geen probleem, of dat in de praktijk ook gebeurd....

Vermits de RV afhangt van de temperatuur zal deze ook schommelen met de plaatselijke temperatuur en deze hangt af van de lokale isolatie. Net zoals bij een koudebrug.

Allemaal interessante informatie. Het is fijn als mensen plots de strijd tegen de huismijtallergenen kunnen winnen.
Mijn man verkoopt in binnen en buitenland een spuitbus met probiotica om over je matras,etc. 3 sec. per 3 dagen te vernevelen. Mensen die dit systeem gebruiken zijn snel en zeer goed geholpen. Het risico dat allergenen symptomen veroorzaken is er meestal zeer snel door weg en blijft dan ook weg. Handig en efficiënt. Wie een oplossing wil voor een huismijtallergieprobleem of eens verder wil onderzoeken of ondervinden of dit iets is, kan mailen: 123spray@gmail.com.

Paul schreef
***De relatieve vochtigheid stijgt altijd naarmate de temperatuur stijgt. ( Warme lucht kan gewoon meer vocht bevatten)***

Paul, daar ga je toch wat kort door de bocht denk ik.

Als jij in je living van bv. 20°, 50% RLV, de ramen 15 minuten openzet (buiten is het 5°), wat doet je RLV dan volgens jou?

flesjespa hangt dat niet af van de vochtigheid buiten op dat moment? Ook bij 5°C kan er mist (en dus hoge vochtigheid) zijn.
Chris, een spuitbus kan inderdaad soms helpen maar ik vrees dat ( zoals steeds) preventie te verkiezen is.
Ook al bestaan er behandelingen van AIDS toch is preventie te verkiezen, ook voor huisstofmijt .

Toch enkele zaken van korter bij bestuderen:

1. Ventilatie

Living: Volgens de normen moet men 3,6 m³/h.m² ventileren. Bij een hoogte van 2,65 m geeft dat 3,6/2,65 = 1,36 luchtwisselingen per uur (alles, vocht inbegrepenj naar buiten).

Slaapkamer: Volgens de normen moet men in een slaapkamer van bijvoorbeeld 3m x 4m een debiet van 3,6 x 12 = 43,2 m³/h voorzien. Voor twee personen geeft dat 21,6 m³/h.persoon, hetgeen toch duidelijk minder is dan de nodige 25 m³/h.persoon en heel wat minder dan de soms aangehaalde 36 m³/h.persoon.

Besluit: Als men de ventilatie uitrekent, en men gaat er van uit dat men voor de living slechts 60% van het normdebiet nodig heeft, moet men voor twee personen een debiet van 50m³/0,6 = 83 m³/h aan volle debiet voorzien.

2. Luchtvochtigheid

Twee personen geven 2,4 liters vochtigheid af op 24 uren. Dit is 100 gr vocht per uur. In een slaapkamer met twee personen en een ventilatiedebiet van 50 m³/h komt er dus 2 gr per uur en per m³ bij.

Welke is de invloed hiervan op de luchtvochtiheid?
Nemen we een mistig weer met 100% luchtvochtigheid. Bij een kleinere luchtvochtigheid verkleinen de resultaten proportioneel.

Buitentemperatuur: 0°C 5°C 10°C
gr waterdamp per m³: 3,6 5,4 7,7
gr. in slaapkamer: 5,6 7,4 9,7
Vochtigheidsgraad: 43% 58% 75%
gr. vocht in living: 4,6 6,4 8,7
Vochtigheidgraad: 32% 45% 60%

100% vochtigheidgraad in buitenlucht is zeer zeldzaam.

Toch nog een opmerking maken bij voorgaande.
Mijn man heeft veel last van allergiën en hoogkoorts. Hij is bijna vanalles allergisch (huisstofmijt, pollen van grassen, pollen van bomen, huisdieren, ...). Alles werkt in op zijn longen. Met als gevolg, dat wij vanaf nu tot ongeveer na het vallen van de bladeren de ramen NIET kunnen openzetten. Om de simpele reden dat de zogezegd 'zuivere' buitenlucht toch niet zo proper is als iedereen hier denkt. Nu wonen wij nog in een huis van de jaren '70, met als gevolg dat wij op geen enkele andere manier kunnen verluchten. Bij ons is het nu wel kiezen tussen de regen en de drop hoor. Maar, eens wij ons huis zullen verbouwd hebben, zullen wij ook balansventilatie installeren met de nodige filters, om alle onzuiverheden uit de buitenlucht te halen alvorens ze onze woning binnenkomen. (pollen, stof, ..)

Alain,

"Als bij systeem C de nodige opwarming gebeurt in de slaapkamer zelf geen probleem, of dat in de praktijk ook gebeurt...."

Als de kamer wordt beslapen gebeurt dat ook in de praktijk, ja. want de slapers geven warmte af in de kamer, of die nu nog op een andere wijze bijverwarmd wordt of niet (wat dus bij sys D+wtw zo is daar de ingeblazen lucht voorverwarmd is).
De uiteindelijke hoeveelheid vocht van de lucht die de kamer verlaat blijft echter dezelfde, mits de systemen (C of D+wtw) werken. Er zal enkel een verschil zijn wanneer er ook een AWW of BWW is.

Mvg,

Rik

Volgens mij is het saneren van de mogelijkheid om de mijt te laten nestelen nog de beste strategie.

Het spuitbusje zorgt o.a. op een natuurlijke, eenvoudige en goedkope wijze dat de huismijt en de allergenen verdwijnen, en dat de huismijten zich dus niet meer voortplanten. Het busje zorgt dat de risico´s op allergische reacties in bijvoorbeeld een bed of zetel voorkomen worden. Een busje een paar weken proberen, altijd overtuigd. In elk geval is het een zo eenvoudig mogelijke en afdoende oplossing voor het probleem. Voorkomen is toch al (te) laat als er al huismijten zijn. Erge symptomen en voortplanting van de huismijten voorkomen kan met dit handige spraybusje.
Succes anders ook! 123spray@gmail.com.

De meeste van die spuitbusjes ( als ze werken) zijn herbicides. Ze moeten goedgekeurd zijn...en daarom zijn sommigen niet toegelaten op de Belgische markt. Preventie ( saneren) is inderdaad ervoor zorgen dat er geen kolonisaties tot ontwikkeling kunnen komen. De middelen die eventueel zouden werken tegen kolonisaties werken maar tijdelijk. Nogmaals...preventie ( allergeendichte hoezen)...en natuurlijk ventileren geven op lange termijn de beste resultaten. Dit is ook de stelling van de "Astma-Allergiestichting".

Paul en Co,
- Geforceerde mechanische afvoer van natte/ bezoedelde lucht zoals in onze voorbeelden, zullen de hoeveelheid vocht in het huis doen dalen.

- Doorgedreven isolatie zorgt er voor dat de lucht en de binnenwanden ongeveer een gelijke temperatuur hebben (sterk verschil met jaren 70 huis)

- Dampschermen zorgen er voor dat dit vocht niet of veel trager wordt opgenomen in de wanden.

- Ingeblazen verse, licht gefilterde lucht zorgt wel niet voor een verdeling van de vochtigheid in de ruimtes.

- Systemen met warmteterugwinning (WTW) warmen in de koude preiodes de inkomende lucht op en zodoende stijgt het vochtopnemend vermogen = verlaagt de relatieve luchtvochtigheid (RLV). De uitgaande lucht koelt echter af en daarom hebben deze toestellen een afvoer voor de condens van de uitgaande lucht (ingaande in de zomer).

Paul schreef:
****flesjespa hangt dat niet af van de vochtigheid buiten op dat moment? Ook bij 5°C kan er mist (en dus hoge vochtigheid) zijn.****

Zelfs als het buiten 100% RLV is bij 5°, zal je je kamer (van 20°, 50% RLV) UITDROGEN indien je het raam openzet en nadien de temperatuur weer naar 20° brengt.

We gaan even mengen:
We mengen/verversen lucht zodat de temperatuur in de kamer nét tussen de 2 (20° en 5° ) zit: 12,5°, mooi in het midden.

In de binnenlucht zat 7,3g/m³, in de buitenlucht 5,7g/m³. Nemen we daar nu ook het gemiddelde van, hebben we 6.5g/m³.
We doen dus niets meer dan 2 soorten lucht mengen, van elk een even groot deel.

Dus: 6,5g/m³ bij 12,5°, dat is 71% RLV.
Op dit moment, zolang het 12,5° in de kamer is, is de RLV 71%, of hoger dan onze startsituatie van 50% RLV.

Gaan we nu weer opwarmen (raam toe): dan betekent die 6,5g/m³ die aanwezig is,
bij 12,5° is RLV 71%,
bij 14° is RLV 65%
bij 17° is RLV 54%
bij 18° is RLV 50%
bij 20° is RLV 45%

Temperatuur stijgt, maar RLV daalt. Onze uiteindelijke RLV is nu 5% lager, ondanks het feit dat we “mist” van 5° hebben binnen gehaald!

(En daar zit volgens mij het perceptie-probleem: je gelooft het mss moeilijk dat je je RLV kan doen dalen door mist van 5° binnen te halen, maar toch is het zo)

t417919,
Weet jij zeker dat filters alle allergenen zullen buiten houden ? Ik ondervond alvast dat zelfs een nieuwe pollenfilter in de auto dat niet doet ....

Tom,

Je hebt hier i.v.m. relatieve luchtvochtigheid en ventilatie de diverse aspecten, invloeden en non-invloeden goed samengevat.

Moge je repliek veel gelezen worden. Dan zijn we hier een tijdje van een hoop nonsens af.

Rik

"saneren van de mogelijkheid om de mijt te laten nestelen nog de beste strategie"

Beddengoed wegsaneren en op waterbed naakt gaan liggen slapen onder een warm briesje, of met je neus boven lauw water in bad liggen slapen.
De huismijt vlucht snel naar andere oorden.

Een huismijt heeft vochtigheid nodig in zijn leefmilieu...dwz hoofdzakelijk in de matras ( 85%) kussen en een beetje in het dekbed. Zonder huidschilfers kan een huisstofmijt niet overleven...De vochtigheid buiten de leefomgeving speelt weinig rol...is enkel van belang voor vorming van schimmels. In een waterbed ontstaat het probleem van schimmelallergie, omdat een waterbed niet kan ademen. Droge lucht gaat ervoor zorgen dat het vliejse rond de uitwerpselen van een huisstofmijt gaat openbreken met als gevolg klein allergeendeeltjes die gemakkelijk worden opgenomen...geen enkele filter dat dit kan tegenhouden omdat de deeltjes te klein zijn.

Guy,
Nu zeg je dus dat de uitwerpselen van de mijt door geen filter tegengehouden wordt..dus alles wat vrijkomt in de slaapkamer, zal afgezogen kunnen worden door de BV.
De filter van de afzuig zal het immers niet tegenhouden. Goed zo, vliegt het meteen/in een constante flow naar buiten.

Waar zit nog het voordeel van natuurlijk ventileren dan om dit probleem op te lossen?

Flesjespa waar zit het voordeel in een dure technologie als het geen voordeel heeft tov een natuurlijke ventilatie ?

Flesjespa
Ik ben 15 jaar actief geweest in preventie producten voor allergie. Bepaalde dagen hadden wij tot vijfmaal meer bestellingen...maar als het een winderige dag was viel de verkoop practisch stil. Er is een verschil tussen...het huis eens laten uitwaaien of " een constante flow"....
Die kleinste allergeendeeltjes zijn zo klein dat ze de huid kunnen penetreren (indringen) waar ze atopische eczeem gaan geven tussen de huidplooien.

Vandaag de koe bij de horens gevat en iemand een bezoek gebracht die reeds een 4-tal jaar beschikt over een balansventilatie (met die beruchte warmtewisselaar van Paul). Ik sta sowieso al kritisch tegenover dit systeem, maar een praktijkbezoek (ter info: in het kader van mijn opleiding)heeft mij zeker niet overtuigd.
Ik blijf het een duur en omslachtig systeem vinden en mijn grootste kritiek werd nogmaals bevestigd. Een balansventilatie droogt de lucht verschrikkelijk uit. De persoon gaf zelf aan dat er waardes van 25 à 30% RV werden opgemeten in de winter... Bij 40% klaagt de helft van lenzendragers al over oogirritatie... Oplossing : extra luchtbevochtigers bij plaatsen. Ja jongens, waar ben je dan mee bezig! Verder moesten de filters nog alle 90 dagen vervangen worden, jaarlijks alle leidingen reinigen... En echt stil is - zeker de afzuigmond - ook niet te noemen! Maar volgens sommigen is dit comfort! Niet voor mij dus!

Heel veel van wat ik lees heeft kritiek. Er wordt de vergelijking gemaakt met het MRSA-probleem.
By the way: het SPUITBUSJE verlaagt ook het risico op MRSA met 80%. Daar is een klinische studie van.

Wat de huisstofmijt betreft: die mag in sofa´s,tapijten, gordijnen of matrassen zitten: dat maakt allemaal niet uit. De huisstofmijt gaat op de loop, de allergenen en de huidschilfers worden ook aangepakt. Resultaat: een normaal leven voor iedereen.
De spray werkt langdurig en is GEEN biocide.

Iedereen heeft goede bedoelingen en er wordt heel wat know-how en kritiek ten toon gespreid. Er wordt veel over preventie gesproken. Dat is zeer goed. Ook het spuitbusje voorkomt veel ellende. Het is echter veel goedkoper en haalbaarder. Je merkt ook zeer snel effect en is zeker te proberen alvorens dat men vaak dure werkzaamheden begint.
(Handen wassen en alsmaar sterker desinfecteren hebben blijkbaar geen 100% blijvend en afdoend effect tegen MRSA in ziekenhuizen. Nu is het beestje al zo aggressief geworden dat het al buiten ziekenhuizen optreedt (CA-MRSA).)

Het SPUITBUSJE is eindelijk wereldwijd een eenvoudige, efficiënte en practische OPLOSSING. Wie het wil ondervinden kan mij deze maand een gratis spuitbusje vragen.
123spray@gmail.com

Chris,

Ik werk in een ziekenhuis , preventie MRSA en NERGENS wordt je spuitbus aangeraden.
Er zijn nog " tovermiddelen" geweest er was er zelfs eentje die beweerde dat zijn zeep voor de vloer de oplossing was.
MRSA verspreidt zich via de handen dus handhygiene.
Over welke studie heb je het.
Durf jij garanderen dat je spuitbus MRSA uit ons ziekenhuis zal bannen?

Wel Guy,
Ik zou durven gokken dat die piekverkopen er dus kwamen OMDAT natuurlijke ventilatie op dat moment ernstig tekort kwam.
En je uitleg is totaal geen bewijs dat natuurlijke ventilatie beter scoort dan BV (eerder het omgekeerde). Mss waren de BV’ers nooit klant, net omdat hun constante flow ervoor zorgde dat huisstofmijt geen grote groei kon maken?

Lees je eigen zin aub opnieuw: ALS het goed waaide waren er geen problemen. Wat meer bewijs heb je nodig dat natuurlijke ventilatie niet voldoende is, bij windstille dagen?

Thx for making my point

****En je uitleg is totaal geen bewijs dat natuurlijke ventilatie beter scoort dan BV (eerder het omgekeerde). Mss waren de BV’ers nooit klant, net omdat hun constante flow ervoor zorgde dat huisstofmijt geen grote groei kon maken?***
Natuurlijk is dit geen bewijs....enkel een constatatie. Ik maak me geen illusies...preventie zal nooit scoren...

Volgens VITO is de concentratie fijnstof binnenhuis altijd hoger dan erbuiten. De slechte lucht zit doorgaans niet buiten maar binnen...en in dat fijnstof zitten allergeendeeltjes, duizenden niet gedefineerde deeltjes die een invloed kunnen hebben op onze gezondheid...huisstofmijt is hiervan maar een enkel voorbeeld.

Guy,
Ik geraak verward:Jij stelde toch: ***natuurlijk ventileren geven op lange termijn de beste resultaten***

Maar je gaf nog geen enkel argument dat die stelling onderbouwde?

****
Jan, toon mij bvb. het voordeel op het gebied van energierecuperatie eens aan van natuurlijke ventilatie tov BV?
Flesjespa, sprak ik over energierecuperatie ?
Als ik mijn raam open zet wil ik verluchten ( en indien mogelijk, de temperatuur in de kamer onaangenaam maken voor de huisstofmijt dus laten zakken)
Energierecuperatie vind ik op dat moment minder belangrijk

Jan,
Je ontwijkt de vragen mooi, maar als je de moeite niet neemt om naar de essentie te gaan hoeft het voor mij niet hoor.
Ik zal het even omdraaien:
Welk voordeel heeft natuurlijke ventilatie tov systeem B, C of D?

Het is mij niet te doen om gelijk te halen. Ik zie alleen dat vele mensen met het spuitbusje erg (goedkoop en goed)geholpen zijn.

Beste Karel,
Trouwens om even te reageren: dat je in een ziekenhuis werkt, betekent dat je niet in alle ziekenhuizen komt. Het blijkt dat er reeds een resem ziekenhuizen zijn die dat concept van die "eentje die beweerde dat zijn zeep voor de vloer de oplossing was" omarmen omdat het blijkbaar werkt. Ik weet wel dat ik, als ik kan kiezen, ik wel liever in een ziekenhuis wil opgenomen worden waar er met die man zijn producten wordt gekuist. Blijkbaar zijn de directeuren van die ziekenhuizen zo overtuigd dat ze "die zeep" al lange tijd blijven gebruiken, omdat ze resultaten zien. Als jij wil discussieren, doe je maar, maar blijkbaar ben je toch helemaal niet goed meer geïnformeerd, misschien wel moedwillig door anderen. En ik begrijp dat ook: niet iedereen kan alles weten, en wil of kan soms ook niet alles weten of uitproberen. Louis Pasteur zei ooit: "De microbe is niks, maar de omgeving is alles."

Het is mij niet te doen om gelijk te halen. Ik zie alleen dat vele mensen met het spuitbusje erg (goedkoop en goed) geholpen zijn.

Chris,

graag concreet : welk ziekenhuis , welke spuitbus ?

Dag Karel,

Ik dank je voor je vraag. Ik geef geen gegevens van anderen door. Net zoals jij dat niet doet. Maar niet getreurd: dat kom jij, gezien je positie, zeker heel binnenkort zo wel te weten. http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/images/icons/icon12.gif
Ondertussen gaat mijn man elders verder nog wat mensen gelukkig maken, die nog niet afgeschrikt worden door negatieve reacties vanuit alleen slechte ervaringen met andere middelen, of van horen zeggen.
Info voor jou: er is ergens pas een zeer groot clostridium difficile probleem in enkele weken op een zeer eenvoudige manier herleid tot nul. En er is nog aan bespaard ook. Straf hé en waarschijnlijk zeg jij nu: "Dat kan niet."
Succes!

Chris, ik ga niet zo ver te beweren dat je spuitbus niet werkt tegen huisstofmijt. Er zullen zeker mensen mee geholpen zijn maar beter voorkomen dan genezen.
Misschien een voorbeeld ter illustratie.
Ik ben een grote paardenliefhebber en ik lees dat steeds meer paarden niet meer geholpen zijn met ontwormingsmiddelen. Net zoals vij de antibiotica treedt er gewenning op. Dus ja, ik ontworm mijn paard maar niet om de X weken . Alleen als het wormen heeft.
Ik probeer de wormen te beperken door de weide uit te mesten, door een weide te hooien ( maanden zonder paarden) etc. Hetzelfde geldt voor de huisstofmijt en ook voor MRSA: PREVENTIE

Ik ben het helemaal eens met Karel. Eerst preventie.

Het spuitbusje is geen biocide, wat wil zeggen dat het de mijten niet doodt. Ze blijven dus lekker zitten waar ze zitten. Tenzij je ze preventief aanpakt.

Dat spuitbusje werkt misschien wel maar ik stel me daarbij ook de vraag welke effecten die probiotica hebben op onze gezondheid (is dat op lange termijn onderzocht?). Je gaat beestjes met beestjes bestrijden en het zou erg zijn als je na verloop van tijd moet vaststellen dat de remedie erger is dan de kwaal.

Flesjespa,

het betrof :
1. een stenen woning (en geen kleintje)
2. volgens hem waren de debieten goed afgesteld, ik kan dat moeilijk zelf gaan controleren
3. er werd een overdruk van 5% gecreëerd in de woning om de koude buiten te houden (meer toevoer dan afzuiging)

Aangezien wij bouwplannen hebben en graag aan een plan willen beginnen, had ik toch graag een antwoord gehad op een aantal vragen :
1. Hoe kan deze veel te droge lucht beperkt worden? (voordeel : de huismijt droogt waarschijnlijk uit ). Een RV van minder dan 40%, vind ik veel te weinig. Ik weet waar ik van spreek, want op mijn werkplek hebben we dat probleem ook met de ventilatie. Liefst een oplossing zonder technische tussenkomst (want weer meer verbruik...)
2. Ik schrok wel van het geluid dat werd geproduceerd. Had ik pech om deze installatie te zien of komt dit wel meer voor?
3. Hoe kan de slaapkamertemperatuur op een voor mij aanvaardbare temperatuur worden gehouden (16° of lager)? Het kan toch niet de bedoeling zijn om een minderwaardige warmtewisselaar te gebruiken met een rendement van 40%...

Als ik mij niet vergis, zijn dergelijke balansventilaties in Duitsland al lang ingeburgerd. Als ik daar verbleef (bij particulieren of op hotel), had ik nooit last van te droge lucht. Hier in België ben ik al in twee LEW's geweest en je droogt daar letterlijk uit! Waar zit het verschil?

Gunter,

ivm luchtvochtigheid: het is NIET de balansventilatie die de lucht droogt. Maar het ventileren op zich. Balansventilatie brengt niet minder lucht in huis dan op een andere manier ventileren (en dan vergelijk ik met een systeem A,B of C).
Als je 150m3/h ventileert, krijg je in huis even droge lucht met ieder systeem. Stellen dat droge lucht daarom een gevolg is van balansventilatie is incorrect. De oorzaak is ventileren.

De alternatieven voor minder droge lucht: in de eerste plaats minder ventileren (en zorgen dat je huis zeer luchtdicht is zodat je niet meer ventileert dan je eigenlijk wil).
Je vergelijkt met Duitsland: toevallig zijn de Duitse ventilatienormen wat minder 'streng'. Ze eisen geen absurd hoge ventilatiedebieten zoals in Vlaanderen of Belgie. Misschien kwam je in Duitsland toevallig in 2 huizen waar gemiddeld minder geventileerd wordt.

En tenslotte een echte oplossing: terugvallen op een warmtewiel: een warmtewisselaar met vochtrecuperatie (zou me eigenlijk verbazen dat je Duitsland toevallig in een huis met een warmtewiel zou gekomen zijn). Een warmtewiel is wel minder goed in warterecuperen als andere systemen (een 20% minder goed).
Maar nogmaals: droge lucht is niet het gevolg van balansventilatie maar van ventileren op zich.

=> geluid: is belangrijkste probleem met alle ventilatiesystemen. Enige oplossing is eisen dat ontworpen wordt naar bepaalde geluidseisen en dit (laten) testen.

=> slapen bij 16°C: nog een maandje en ik vermoed dat je 5 maanden slecht slapen zullen starten (als het zonder verwarming altijd warmer zal zijn dan 16°C in je slaapkamer).
Je zal er moeten aan wennen of de airco in de winter moeten opzetten.

En wat had dit met huismijt te maken?

Walter

@Walter

Bedankt voor de informatie.

De link met de huisstofmijt? Het gezondheidsaspect dat komt kijken bij gedwongen ventilatie. Om de huisstofmijt tegen te gaan moet het en koud en droog zijn. Het vochtprobleem is zeker geen probleem met (balans)ventilatie, de temperatuur wel.

Wat dat slapen betreft : ik denk niet dat het 5 maanden 's nachts 16°C is. Als je dus met het raam open slaapt, koelt de kamer dus af (tot onder 16°C). Blijkbaar is slapen met een open raam tegenwoordig niet meer 'IN'. Niet iedereen woont in een grootstad, langs een snelweg of in de buurt van Zaventem.
Gelukkig heb ik heel weinig slaap nodig

En wil je nu alsjeblieft eens stoppen met de voorwaarden voor huismijtgroei LOS te koppelen van elkaar?

Het is én vochtigheid én warmte.
Het is niet OF.

Je kan ook niet met de fiets rijden als je OF een wiel hebt, OF een band. Beiden zijn noodzakelijk, tegelijkertijd.

Bravo flesjespa,

smoor het geleuter.

De beestjes (en schimmels) gedijen maar in de voor elk typische voorwaarden van temperatuur èn luchtvochtigheid.

Rik

Hallokes seg,

Jullie reageren op het stukje zin "Het vochtprobleem is zeker geen probleem met (balans)ventilatie, de temperatuur wel." -> ik zeg gewoon dat deze ventilatie al aan een van de voorwaarden voldoet om de huismijt tegen te gaan!

Misschien ook de vorige zin lezen!!! Dank u!

Maar omdat jullie het zeker zouden lezen, quote ik mezelf :

"Om de huisstofmijt tegen te gaan moet het en koud en droog zijn. Het vochtprobleem is zeker geen probleem met (balans)ventilatie, de temperatuur wel."

Staat hier niet EN KOUD EN DROOG? Een slechte leefomgeving voor de huisstofmijt, maar helaas ook voor de mens (of alleszins hun slijmvliezen, hoornvliezen,...)

Je kan discussieren wat je wil over het ventilatietype en de temperatuur.

Uiteindelijk zit een groot deel van die huismijt in de matras en het beddegoed (de huismijt leeft van je dode huidcellen)

Los van het gebouwconcept en je ventilatiesysteem is het 's nachts in je bed goed warm én vochtig.

In een normale gezonde, niet te vochtige slaapkamer, zal de bedhygiene (verversen van de lakens) toch wel de grootste impact hebben, niet ?

Het zijn trouwens de uitwerpselen van die mijt waar sommige allergisch op reageren, niet de mijt zelf.

Geert

Gunter schreef
***"Om de huisstofmijt tegen te gaan moet het en koud en droog zijn. Het vochtprobleem is zeker geen probleem met (balans)ventilatie, de temperatuur wel."

Staat hier niet EN KOUD EN DROOG?***
Wel Gunther, dat is net het punt: het hoeft niet én koud én droog te zijn.
Koud OF droog is hier voldoende.

VOOR de groei: én warm én vochtig

TEGEN de groei: OF droog OF koud

Gunter,

Men hoeft toch niet als axioma aan te nemen dat het met een wtw te warm moet zijn in de slaapkamer. Bij ons (met wtw) is het in de onverwarmde slaapkamer gedurende gans de winter niet warmer en ook niet koeler geweest dan 16° à 17°, met een pulsatietemperatuur van 17° à 17,5°.

Is het dan nog te warm (gelijk de vorige week) kan men een klapraam openzetten. Hierdoor bekomt men een uitwisseling van binnenkomende buitenlucht en uittrekkende binnenlucht, waardoor de binnentemperatuur 1° à 2° zakt. De extractielucht wordt dan wel iets kouder, zodat het globaal rendement van de wtw iets verslechtert. De balans wordt hierdoor echter niet verstoord. De vochtigheidsgraad is nooit onder 40% geweest en stabiliseert nu rond 50%.

We hebben wel ondervonden dat we een minimumdebiet van 25 m³ per uur en per persoon nodig hebben (zie mededeling hogerop). Is men zeker dat men deze met een systeem A altijd bekomt? Ook als de slaapkamer aan de lijzijde van de wind ligt en/of als het buiten zo warm is of er zo weinig wind staat dat er praktisch geen natuurlijke trek in de schouw heerst.

De dag dient nog altijd om het beddengoed te verluchten.