Doen of niet doen? isoleren van verdiepingsvloer.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste forumleden,

Heeft het wel zin om de verdiepingvloer tussen GLV en 1ste verdiep (beton) te isoleren. Ik herinner me ergens gelezen te hebben op 't forum dat de temperatuur in een huis met balansventilatie, zoals wij zullen voorzien, toch overal ongeveer hetzelfde is.
Ander vraagje: waarom zou ik (eigenlijk de architect..) boven (slaap- 'studeer-'en badkamer) VLOERverwarming kiezen ipv WANDverwarming? Ik wil zowiezo overal een lagetemperatuursverwarming, dus geen combinatie lage temp. vloer/wand-verwarming met hoge temp. voor radiatoren.

groeten,
Peter

Reacties

Peter,

Zin of onzin ? Ik heb net deze week 17 kuub vloerisolatie verwerkt ; 3x5cm op gelijkvloers en op elk verdiep een plaat van 5cm
Moesten toch wat opvullen dus dan liever wat meer isolatie dan meer chape.

Daarboven uiteraard overal vloerverwarming ... een slordige 1500m buis

gelijkvloers,verdiep en zolder.

Additionele wandverwarming zat reeds in de muur op de badkamer vanwege te weinig netto oppervlak daar...

De keuze vloerverwarming / wandverwarming .... de wandverwarming zou iets sneller reageren dan vloerverwarming maar wees maar voorzichtig als je dingetje in de muur wilt bevestigen Op kinderkamers lijkt me een lekkage niet uitgesloten als ze beginnen knutselen
Voor de rest zie ik geen voordelen van wandverwarming tov vloerverwarming qua rendement ofzo.

Jan

In de badkamer overweeg ik ook vloer- en wandverwarming. Mag ik de buis van de vloer gewoon doortrekken in de wand of moeten dit twee aparte circuits zijn ?

Ik heb ergens gelezen dat men best geen wandverwarming plaatst in een wand recht tegenover het raam. Waarom ?

Ik heb nl. de keuze:
a) een binnenmuur recht tegenover het raam
b) een buitenmuur

Wat is te verkiezen ?

voor de warmte moet je je verdiepingsvloer inderdaad NIET isoleren, maar VOORALEER je de warmteverliesberekening invult moet je het eigenlijk wel weten... want het zal toch een verschil van "te installeren vermogen" betekenen!

scenario 1: GEEN vloerisolatie: er gaat warmte van het warme salon door de vloer naar de (iets) koudere slaapkamers dus... je moet meer stoken in de leefruimte, maar als je de slaapkamer wil verwarmen heb je daar minder vermogen nodig

scenario 2: wel isoleren = warmte beneden blijft beter beneden dus IETS minder vermogen te installeren beneden, MAAR je hebt dan meer vermogen nodig (met iets langere opwarmtijd) boven (=ook in de badkamer).

afhankelijk van HOE goed je afzuigruimtes op temperatuur worden gehouden én hoe goed je toestel warmte recupereert zal je toch een verschil van enkele graden hebben tussen boven en beneden
WANT: het WTWtoestel recupereert de warmte uit badkamer, toilet en keuken maar als die ruimtes maar 18° hebben dan kan het toestel natuurlijk niet meer dan 17° inblazen in de leefruimtes. in de living staat de radiator aan om dit naar 22° te brengen, maar in de slaapkamer en buro bijvoorbeeld niet. MAAR als je badkamer én toilet én wasplaats OOK continu op 22° staan dan blaast het toestel aan 21° terug in slaapkamers en living en moet je niet veel meer bijverwarmen.
én ook de ventilatieleidingen door koudere ruimtes moeten goed geisoleerd zijn zodat je daar ook geen warmte verliest die je eigenlijk wou recupereren.

voor een zo goed mogelijk concept is het toch op basis van elk plan een iets anders denkwerk!

in onze woning bijvoorbeeld (K20 met balansventilatie) verwarmen we alleen in de leefruimte. we hebben nog GEEN binnendeuren (ook niet aan badkamer en slaapkamer, zijn maar met ons getweeen dus de "loftstructuur" stoort ons voorlopig nog niet, alleen als er bezoek komt voor één van ons 2 kan de andere niet echt "vrij" bewegen natuurlijk). al onze ruimtes hebben ongeveer even warm, max verschil is 1 à 2 graden, dus we hebben "hoge temperaturen" om te recupereren in het ventilatietietoestel.

als je echter een WC hebt die koud is, een wasplaats die koud is,... dan moet je wel rekenen dat het in de recuperatielucht kouder is.

in functie daarvan moet je dus bepalen hoeveel je nog wil verwarmen boven én waar. en ALS het dan met vloerverwarming is dan MOET je de vloer isoleren om die verwarming "richting" te geven: anders gaat de vloerverwarmng van de badkamer de living verwarmen en blijft het koud in de badkamer...
(en vloerverwarming blijft het meest flexibel: bij wandverwarming ben je beperkt waar kaders op te hangen en kasten te plaatsen en dergelijke; bij vloerverwarming stelt dat probleem zich niet)

groeten,
christophe

Peter,

voor de prijs moet je het niet laten
wij hebben alle tussenvloeren geïsoleerd met papiervlokken en dat heeft ons 30.000 Bf gekost

niet enkel thermisch, maar ook akoestisch vinden we dit een voordeel (vier kindjes)

Uiteraard heeft thermische isolatie geen nut tussen twee ruimtes op dezelfde Tp, maar voorlopig gebruiken we onze zolder niet en die hoeft dus niet verwarmd te worden ...

groeten,

Björn

Wij werken boven met kurkvloer, die is al iets of wat isolerend, dus wij hebben geen tussenverdiepingisolatie.

wanneer je tussen de verdiepen isoleert en het dak isoleert, breng je dan een dampscherm aan voor de isolatie tussen de verdiepen?

tenzij je van bent van het op je verdieping te laten vriezen heeft een dampscherm geen nut tss de verdiepingen.
Maar steeds dampscherm voor alle constructies naar buiten toe.

Walter

Hallo,

Ik zou graag ook eens op dit onderwerp inpikken. Onze situatie is als volgt:

Oude halfopen bebouwing (jaren 40? 50? van vorige eeuw) met steense muren die (vanzelfsprekend) niet geïsoleerd zijn.

Tussen alle verdiepingsvloeren zijn uitgevoerd in een houten roostering, waarop onderaan gepleisterd is (op houten latjes).

Op de eerste verdieping hebben we de houten planché uitgebroken en hebben we de vloerbalken verstevigd en uitgevlakt. Hiertussen hebben we leidingen voor elek. en CV gelegd.

Nu alles open ligt leek het ons natuurlijk ook de moment om te isoleren. We zitten ergens te denken in de richting van cellosevlokken (optie van rotswol/glaswol blijft open).

Vraag is alleen: wat is de voornaamste reden van isolatie tussen twee (bewoonde) verdiepingen? Ergens begin ik een beetje te twijfelen aan het nut van al het werk en de kosten...

Voor de thermische isolatie is het misschien niet echt nuttig om grote diktes te kiezen om tussen de balken te leggen? Maar hoe zit het met de akoestische isolatie?

Om te komen waar ik eigenlijk wou komen: is het echt nodig om de volledige hoogte van de roosteringsbalken uit te vullen met (bvb) cellulosevlokken? Heb eens gemeten en dat zou bij ons op zo'n 18 à 20 cm komen.

Wat zou je bekomen mocht je bvb maar 12 cm nemen? Klopt het dat er dan toch nog een soort 'klankkast' effect is in de holtes boven de isolatie, of is dit larie?

Voor alle volledigheid dien ik er nog bij te vertellen dat we (waarschijnlijk) bovenop de balken gaan afwerken met OSB, met daarop harde isolatieplaat (genre Rockwool 504), terug OSB en vloerbedekking (misschien oude planché recupereren). Dus er gaat wel al een zekere daling zijn in de hoeveelheid contactgeluid.

Bij voorbaat dank voor de tips.

cellulose tussen verdieping is altijd goed, als je het kan betalen, niet alleen wegens de geluiddempende eigenschappen, maar ook warmte-isolerend. (stel je wordt wat ouder-kinderen uit huis, dan stook je enkel beneden en blijft de warmte ook beneden.).
Maar is zou dan wel een soort folie/dampscherm of iets dergelijks leggen, want losse cellulose tussen balkenlaag... als je ooit je plafond wil vervangen/herstellen.... enjoy.... is natuurlijk altijd leuke verassing voor de mensen die binnen 80 jaar je huis zullen renoveren

Jan, alvast bedankt voor de info. Ik moet eerlijk toegeven dat de keuze voor cellulosevlokken vooral te maken heeft met het gemak van de plaatsing. Dekens van glaswol en rotswol dienen versneden te worden, en wij zitten met heel onregelmatige balkafstanden + er zitten op regelmatige afstand dwarse 'kettingbalken' gestoken.

'k Blijf toch met enige twijfel zitten over de dikte...
Inderdaad, een dikkere laag isolatiemateriaal kan zeker geen kwaad op gebied van warmte-isolatie. De kinderen zullen maar pas binnen een jaar of 20 het huis uit zijn (je weet tegenwoordig naatuurlijk nooit ), maar toch...

Waar ik minder zeker van ben is de invloed van de isolatiedikte op de akoestische isolatie. Op volgende link staat hier 't een en 't ander over uitgelegd:

http://www.bbri.be/antenne_norm/akoestiek/media/pdf_files/akoestiek/TS%202001_1_akhoutenvloeren.pdf

Veel van die technische uitleg gaat mijn petje te boven, maar op pagina 42 staan een paar methodes uitgelegd om luchtgeluids- en contactgeluidsisolatie te verbeteren. Ik denk dat mijn 'geplande' aanpak het beste trekt op situatie 7 van de voorbeelden.

Uit de testen blijkt echter dat er bij deze aanpak een minieme winst is qua geluidsisolatie (zowel luchtgeluid, als contactgeluid).

Denk dat het probleem bij ons er in zit dat we met een plafond zitten dat rechtstreeks op de balken is bevestigd (houten latjes en daarop gepleisterd). Om een beter effect te hebben zouden we dus met een vals plafond moeten werken, verend opgehangen aan de balken en met isolatie tussen (enfin, zo kan ik toch opmaken uit dat document).

Het vals plafond is voorlopig nog niet gepland. We zitten nu met een plafondhoogte van 300 cm in de living (wat we eigenlijk best wel mooi vinden), en een verlaging zou ook gevolgen hebben voor onze ramen en rolluikkasten binnen.

Maar het neemt niet weg dat we in de toekomst misschien toch een vals plafond zouden willen installeren (als de ramen aan vervanging toe zijn).

Om samen te vatten: voorlopig willen we dus de eerste jaren voortkunnen. Daarom zoeken we een betaalbare isolatieoplossing die toch wat winst geeft (vooral akoestisch, thermisch is natuurlijk mooi meegenomen). Als zou blijken dat 20 cm cellulosevlokken zo goed als geen winst geven (op akoestisch vlak dan) tov bvb 10 à 12 cm is het natuurlijk wat zonde.

Het positieve aan cellulosevlokken is blijkbaar wel dat je ze kan hergebruiken. Mocht het dus zijn dat we het huidige plafond afbreken (en de dus idd de isolatievlokken op onze kop krijgen zoals Jan hierboven beschrijft , om een vals plafond te steken, dan is de isolatie niet verloren (vraag is natuurlijk: "waar ga je die dan achteraf wel gebruiken, want zal dan via inblazen moeten aangebracht worden?").