NIEUW - Vloeibare batterij

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Net gelezen, wilde het met jullie delen:

Origineel op deze plaats: http://www.express.be/business/?action=view&cat=technology&item=vloeibare-batterij-kan-elekticiteitsbehoefte-voor-new-york-opslaan&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=Sadoway%2C%20MIT%2C%20batterij&utm_campaign=
De figuren erbij zijn verhelderend.

Vloeibare batterij kan elekticiteitsbehoefte voor New York opslaan
Professor Donald Sadoway van het MIT (Massachussets Institute for Technology) en zijn team zijn er in geslaagd een vloeibare batterij te ontwikkelen. Deze is totaal verschillend van conventionele batterijen en uitermate geschikt voor de massale stationaire opslag van duurzame energie. De batterij is relatief goedkoop, kan zeer grote stroomsterkten hanteren en kan op zeer grote schaal toegepast worden. Bijkomend voordeel is dat deze vloeibare batterij niet degenereert.

Als anode wordt het gesmolten metaal Magnesium gebruikt, als cathode het gesmolten metaal Antimoon, met daartussenin een gesmolten zout zoals Natriumsulfide als elekrolyt. De drie lagen blijven natuurlijk gescheiden omwille van hun verschil in densiteit. Bij het ontladen van de batterij worden beide metalen geïoniseerd en lossen ze op in de elektrolyt waarbij de metallische lagen dunner worden. Bij het opladen wordt het magnesiumion weer gereduceerd tot metallisch magnesium en het antimoonion weer geoxideerd tot metallisch antimoon waarbij de metallische lagen weer dikker worden. Sodoway heeft inmiddels al betere materialen gevonden, maar houdt ze voorlopig geheim.

Tot hiertoe was de tijdelijke opslag van energie het grootste probleem voor de toepassing van duurzame energie: de piekvraag naar elektriciteit komt niet overeen met de zonlichtcyclus en de wind waait volgens onregelmatige patronen. Met deze vloeibare batterij is het probleem opgelost. De tijdelijke opslag van elektriciteit voor een wereldstad zoals New York zou in een batterij kunnen die 250m bij 250m meet. Voor een gemiddeld huis zou de batterij niet groter zijn dan een oliedrum van 200 liter.

Reacties

Vloeibaar zout, magnesium: hoeveel energie is er nodig om dat zo te houden?

Alle smeltpunten zitten boven de 600°C.
Alles in een keramisch vat steken en dat dan isoleren met een vacuum wand.
Deze technologie werd reeds toegepast bij de zwavel-natrium(vloeibaar) batterijen. (duur)

Het lijkt me echter niet aangewezen om deze batterij in een auto te steken.

Bij het opladen gaan de anode en kathode aangroeien. Of dit mooi gelijkmatig zal zijn betwijfel ik. Dendrieten en/of kristalvorming zou wel eens voor problemen kunnen zorgen.

Indien goedkoop(?) realiseerbaar en met voldoende opslagcapaciteit kan het wel toepasbaar zijn in woningen.

Het artikel spreekt ook over toepassingen in statische omgeving, en op redelijk grote schaal.

Om het gat tussen productie en consumptie pieken en dalen op te vangen bijvoorbeeld. Het zou een ruggesteuntje kunnen zijn om onze energieproductie duurzamer te maken.

En ik neem aan dat er wel beperkingen en kinderziektes zullen aan zijn. Maar ik vond het een interessant idee/ mogelijkheid. De moeite waard om hier even onder de aandacht te brengen.

Ik heb hier thuis een rekenmachientje dat werkt op gewoon water. Bij de opstart moet er wel wat zout bij maar nadien kan het gewoon met cola, koffie of gewoon water en het werkt perfect.
Als dit mogelijk is kan het zeker ook voor grotere projecten meen ik.