Passiefhuis - huisstofmijt allergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met een dochter die allergisch is voor oa huisstofmijt stel ik mij toch vragen over het passiefhuis concept. 22° C zonder verwarming lijkt me lekker knus ….. ook voor de huisstofmijt.
Thuis beperken we het aantal beestjes door de temperatuur te laten zakken dus zoveel mogelijk ramen open liefst nog bij vriestemperaturen.
Heeft er hier iemand ervaring mee in een PH ?

Reacties

Ik ben 15 jaar actief geweest in preventie allergieen...de toename van allergieen is hoofdzakelijk te wijten aan het gebrek van natuurlijke ventilatie. Geen enkel systeem kan natuurlijke ventilatie vervagen. We denken niet alleen aan huisstofmijtallergie maar ook aan schimmelallergie ea...
Versta mij niet verkeerd...ik ben pro PH...maar op vlak van gezondheid vraagt men om problemen...
Ook in ziekenhuizen wordt men kent met dit probleem....denk maar aan MRSA...

MRSA (Methicilline resistente staphylococus Aureus) is een bacterie die ongevoelig werd voor de courante antibiotica. Dit heeft niets met ventilatie maar alles met een misbruik van antibiotica te maken. Hier helpt vooral een zeer goede handhygiëne ter preventie en een behandeling met het juiste antibioticum.

Plaatsen waar er genoeg ventilatie is...ziet men geen MRSA...komen bepaalde schimmels niet voor...
Waarom ziet men MRSA hoofdzakelijk in ziekenhuizen? Men moet al een ijzersterke gezondheid hebben om gezond uit een ziekenhuis ontslagen te worden...

Maar allé, PH wil juist zeggen wél genoeg ventilatie. Jaar rond optimaal binnenklimaat. Dat is op dit forum al honderduizend keer gezegd, beaamd en theoretisch zowel als met praktijkvoorbeelden aangetoond...
Je onvervangbare natuurlijke ventilatie valt stil als er geen wind is én geen schoorsteeneffekt.

gefilterde lucht voortebwogen door een elektrische ventilator door propere metalen buizen is inneens slechte allergiën veroorzakende lucht?

De temperatuur in een PH laten zakken is heel simpel : by-pass van het ballansventilatietoestel openzetten.

MRSA ziet men hoofdzakelijk in ziekenhuizen en rusthuizen omdat er daar een concentratie is van patiënten die besmet zijn met resistente bacteriën en patiënten die omwille van allerlei andere aandoeningen vatbaarder zijn voor bacteriële infecties dan een gezond persoon.
Door onvoldoende hygiëne (o.a. handen niet wassen tussen 2 bezoeken aan verschillende patiënten en dergelijke) kan MRSA zich makkelijk verspreiden in ziekenhuizen.
Zoals Paul zegt heeft dit niets te maken met onvoldoende ventilatie. Zelfs dag en nacht 'natuurlijk' ventileren lost het probleem van deze bacterie niet op.

Huisstofmijt houdt van de combinatie warm + vochtig. Warm alleen is niet voldoende voor dit beestje. Een passiefhuis zou (net als een andere woning) niet vochtig mogen zijn.
De gebruikelijke maatregelen tegen huisstofmijt gelden ook in een passiefhuis. Voldoende ventileren, vocht vermijden, stofnesten vermijden, linnen warm genoeg wassen,...en de problemen met de mijt zouden niet groter mogen zijn dan in een gewone woning.

Jan schreef
****Thuis beperken we het aantal beestjes door de temperatuur te laten zakken dus zoveel mogelijk ramen open liefst nog bij vriestemperaturen.****

Ook in jullie salon?

De eventuele meergroei door constante temperaturen van bv. 20° op de slaapkamers wordt wss ruimschoots geneutraliseerd door het ontbreken van langdurige momenten van >70% RLV, die je vaak wel aantreft in minder goed geventileerde slaapkamers.

Warmte alleen is niet voldoende voor groei.
RLV in een PH zal wss gemiddeld minder hoog pieken dan in klassiek huis.

flesjespa,

"RLV in een PH zal wss gemiddeld minder hoog pieken dan in klassiek huis."

En waarom dan juist ?

Huisstofmijt zit vooral in de slaapkamer.
In de salon kan je veel voorkomen door geen tapijt, geen gordijnen en regelmatig nat te kuisen.

In de slaapkamer floreren ze bij temperaturen tussen de 17 en 25°c en inderdaad vochtigheid liefst boven de 75 %. De kamer niet verwarmen en veel verluchten helpt heel veel.

Het aantal gevallen van allergie stijgt spectaculair naarmate de huizen beter geïsoleerd ( en verwarmd) zijn. Een constante temperatuur van 20 °C is zeker niet aan te raden !
Denkend aan de ziekteverspreidende eigenschappen van vliegtuigen denk ik niet dat filters in de ventilatie een positieve invloed hebben, integendeel !

Huisstofmijt zit even goed massaal op je sofa waar het lekker vertoeven is dankzij de warmte én vochtigheid onder je zitvlak. Vandaar mijn vraag wat je met je salon doet.

De slaapkamers ventileren helpt idd veel, waarom zou dat ventileren een probleem zijn in een PH?

En waarom zouden filters een negatieve invloed hebben?

die filters dienen enkel om vervuiling van de warmtewisselaar te vertragen. De luchtkwaliteit voor de bewoners zal er niet door verbeteren, idd, maar ook niet verslechteren als je ze regelmatig vervangt.

Bijna alle auto's hebben tegenwoordig stoffilters op de ventilatieinlaat - die worden ook bij elk onderhoud vervangen. Durf wedden dat veel mensen dat nog geeneens weten (alhoewel het wel opvalt op je factuur:-( ) - ook mensen die vooroordelen hebben tov van stoffilters.

Guy schreef:
***Geen enkel systeem kan natuurlijke ventilatie vervangen***

Je bedoelt dat geen enkel ander systeem in staat is de tekortkomingen van een natuurlijke ventilatie te simuleren? Dan geef ik je 100% gelijk

Natuurlijk komt huisstofmijt ook voor in de salon maar je moet toch relativeren .
Ik ga er toch van uit dat je meer uren in je bed dan in je sofa doorbrengt.
Waarom kunstmatige ventilatie minder goed is dan natuurlijke ventilatie ?
Omdat een ventilator stof verplaatst net zoals een stofzuiger dat doet en je best niet stofzuigt bij iemand met allergie.

jan schreef:
****
Omdat een ventilator stof verplaatst net zoals een stofzuiger dat doet en je best niet stofzuigt bij iemand met allergie.****

-Een stofzuiger doet aan re-circulatie, een systeem D in een PH niet.

-de windsnelheden van een systeem D in een PH, IN de kamers is totaal niet te vergelijken met een stofzuiger.

-Natuurlijke ventilatie waait nooit eens door je huis? Stof van buiten blijft netjes op de vensterbank liggen en wordt niet richting gang geblazen ofzo?

-stofzuiger ivm allergie wordt afgeraden omdat je het fijne stof eerst concentreert en dan uitblaast in de ruimte. Een systeem D blaast enkel buitenlucht in, die gaat niet eerst stof verzamelen dat al op de grond in je huis ligt.

een stofzuiger haalt veel hogere luchtsnelheden dan een goed gedimensioneerd systeem D met voldoende inblaas en afzuigpunten per kamer.

Bij je systeem D wordt de ingeblazen lucht verwarmd en het is net de bedoeling de temperatuur in de slaapkamer te verlagen. Naast ventilatie dus afkoelen

jan schreef:
***Bij je systeem D wordt de ingeblazen lucht verwarmd en het is net de bedoeling de temperatuur in de slaapkamer te verlagen. Naast ventilatie dus afkoelen***

Inblaastemp zal eerder rond de 18° liggen hoor, als jij dat "verwarmen" vindt, welke temperatuur had je dan in gedachte voor de slaapkamer? 16°?

Jan,

Wat is je doel?
Ik bedoel: waar klasseer jij buitenlucht? vuil of proper?
Waar klasseer jij (gebruikte) binnenlucht? vuil of proper?

Waarom wil jij ventileren? Om de vervuilde binnenlucht te vervangen door propere buitenlucht? Kan je die propere buitenlucht nog properder maken? Zie je dat als iets positiefs? Of vind je dat buitenlucht zo ongefilterd mogelijk binnen moet gebracht worden?

edit: of zo koud mogelijk?

Systeem D dient om een PH te verluchten zonder al teveel energieverlies ( anders is het natuurlijk geen PH) Dat dit niet zonder problemen gebeurt kan je afleiden uit heel wat reacties ook hier bij BBL. Ik ga er wel degelijk van uit dat een natuurlijke verluchting qua gezondheid te verkiezen is zelfs als gestuurde ventilatie het energieverlies beperkt.
En inderdaad om de huisstofmijt te beperken is de laagste temperatuur de beste. Dus ramen open als het vriest.

paul schreef
****Ik ga er wel degelijk van uit dat een natuurlijke verluchting qua gezondheid te verkiezen is zelfs als gestuurde ventilatie het energieverlies beperkt****

Waarom ga je daar van uit? Op welke rationele argumenten baseer je jezelf daarvoor aub?

(@flesjespa : nog steeds geen bruikbaar e-mailadres? En de mods maar dreigen dat deze berichten zouden verwijderd worden)

Aan uw hardnekkigheid te oordelen, vermoed ik dat u installateur, dan wel verdeler bent van dergelijke systeem D ventilatietoestanden!

Ik ben het grotendeels eens met uw replieken (er is idd geen wind etc.), maar ik heb die vraag ook al gesteld, waarna u er nogal neerbuigend op antwoordde. Ik ben dus niet de enige persoon die liever 14° op de slaapkamer heeft dan 18°. 18° is voor mij geen comfort, integendeel.

Wat die 'zuivere' lucht betreft die wordt ingeblazen : ondertussen hebben andere forum'ers mij ervan kunnen overtuigen dat de filters niet zo duur zijn en dat het verbruik redelijk meevalt. Blijft natuurlijk de 'hygiëne' van de buizen zelf. Hier heeft nog niemand een afdoend antwoord op kunnen geven. Erger zelfs, als ik van installateurs hoor hoe die leidingen (waar een filter voor staat)er na enkele jaren uit zien. En ja, er bestaan daar weer kuisfirma's voor etc., maar op den duur is er van comfort helemaal geen sprake meer.

Nog een leuke problematiek gezien in de les afgelopen maandag : de opstapeling van Radon in sterk geïsoleerde woningen (niet elke balansventilatie houdt hiermee voldoende rekening).

Ik zie zeker de voordelen van dergelijk systeem, maar ik ben ook niet blind voor de tekortkomingen. Op het gebied van gezondheid gaat balansventilatie niet beter scoren dan voldoende natuurlijke ventilatie.

Als we over huisstofmijt spreken zou zelfs vorst te verkiezen zijn boven 18°C !
Maar dan kan je natuurlijk niet over PH spreken.
En neen, het hoeft echt niet te vriezen in je slaapkamer terwijl je slaapt. Een tijdje het raam open terwijl je weg bent volstaat.

Paul,

"Een tijdje het raam open terwijl je weg bent volstaat."

=> wat bereik je met een tijdje het raam open zetten?
Lagere temperatuur? Hoe laag? Hoe lang open?
Lagere luchtvochtigheid? Hoe laag? En hoe rap loopt die terug op als je het raam terug sluit?
En als je als 50m3/h ventileert in een 2 persoonslaapkamer, hoeveel meer ventileert dan het raam een tijd open zetten?

Om maar te zeggen dat ik in ieder geval dat geen goed advies vind. Ventilatie doe je continue, in controleerbare hoeveelheden. Er is geen enkele garantie dat jou voorstel zinvol is.

Walter

@Paul

De overheid heeft vanaf dit jaar de subsidie voor
inbraakwerende investeringen aanzienlijk verhoogt, dus het
advies "Een tijdje het raam open terwijl je weg bent
volstaat" lijkt mij niet altijd het beste.

In mijn situatie is het ook geen optie: Om 5u 's morgens
vertrek ik voor de rest van de dag tot 17/18u. Dus blijft
de raam de ganse dag dicht, en is er helemaal geen
ventilatie.

Ik merk hier dat als het buiten serieus vriest, en de ramen
dus 's nachts dicht blijven, de luchtvochtigheid en de geur
's morgens alles behalve ideaal is.

"Nog een leuke problematiek gezien in de les afgelopen maandag : de opstapeling van Radon in sterk geïsoleerde woningen "

Nog een argument vóór mechanische ventilatie! Om de radon concentratie constant laag te houden moet je... constant ventileren. en ook nog, je huis afschermen tegen infiltratie van dat gas uit de bodem - voila nog een argument voor de extreme luchtdichtheid van een PH erbij!

Deze thread gaat over irrationele vooroordelen versus rationele argumentatie.
qua hardnekkigheid zijn die twee meestal aan elkaar gewaagd...

"Nog een leuke problematiek gezien in de les afgelopen maandag : de opstapeling van Radon in sterk geïsoleerde woningen (niet elke balansventilatie houdt hiermee voldoende rekening)."

Radon is vooral een probleem bij niet geventileerde woningen in het zuiden van het land en dan vooral wanneer de luchtdichting tov de kelder of kruipruimte niet voldoende is. Het isolatieniveau heeft daar op zich niets mee te maken.

Over wat voor soort lessen gaat het dan ?

Geert

Wendy Kok schreef:
"De gebruikelijke maatregelen tegen huisstofmijt gelden ook in een passiefhuis. Voldoende ventileren, vocht vermijden, stofnesten vermijden, linnen warm genoeg wassen,...en de problemen met de mijt zouden niet groter mogen zijn dan in een gewone woning."

Aansluiten bij het wassen van het linnen: Vervang 50% van uw wasmiddel in de machine door 50% sodakristallen.
Gebruik simpele azijn als wasverzachter voor uw linnen.
Goedkoop EN beter voor het milieu en voor uw gezondheid!

Aanvullend bij wat Kurt schreef:
Voor bepaalde hobbyredenen heb ik een professionele Geigerteller (oud ABL toestel) en een hobby-Geigerteller (Velleman-kit).
In mijn goed geventileerde LEW moet ik soms minuten lang wachten om 1 'biep' te horen of te meten!
Dit is mijn insziens een goede indicatie dat de bewering van Kurt juist is.

Quotes van gunter:
****(@flesjespa : nog steeds geen bruikbaar e-mailadres? En de mods maar dreigen dat deze berichten zouden verwijderd worden)****

Als dat je zo fel stoort nodig ik je uit om via bouwinfo contact met me op te nemen.
Ik ben er vrij gerust in dat de mods daar, zowel als hier voldoende vertrouwen hebben in mijn motieven.

****Aan uw hardnekkigheid te oordelen, vermoed ik dat u installateur, dan wel verdeler bent van dergelijke systeem D ventilatietoestanden!****

Uw vermoeden is geheel fout.

****Ik ben het grotendeels eens met uw replieken (er is idd geen wind etc.), maar ik heb die vraag ook al gesteld, waarna u er nogal neerbuigend op antwoordde. Ik ben dus niet de enige persoon die liever 14° op de slaapkamer heeft dan 18°. 18° is voor mij geen comfort, integendeel.****

En als ik vraag je motieven voor die keuze te onderzoeken, dan mag dat niet?

**** Erger zelfs, als ik van installateurs hoor hoe die leidingen (waar een filter voor staat)er na enkele jaren uit zien. En ja, er bestaan daar weer kuisfirma's voor etc., maar op den duur is er van comfort helemaal geen sprake meer. **** Een 5 jaarlijkse poetsbeurt en dat vergalt je comfort voor 100%? Je wast je auto ook nooit ofzo? Serieus blijven he.

****Ik zie zeker de voordelen van dergelijk systeem, maar ik ben ook niet blind voor de tekortkomingen. Op het gebied van gezondheid gaat balansventilatie niet beter scoren dan voldoende natuurlijke ventilatie.**** Wat zijn de tekortkomingen die jij ziet aub? Reinigen buizen is een noodzaak. Opstapeling radon, waarom zou een D hier slechter presteren dan een ander systeem?

Ik discussieer graag, vooral als er steekhoudende argumenten gebruikt worden. Dan kan je constructief bezig zijn. Argumenten van de tegenpartij ontkrachten met steekhoudende argumenten is deel van het spel.

En nu allemaal Googelen naar "Wonen en gezondheid"
Googelen is opgenomen in de dikke van dale.
"Wonen en gezondheid" is een publicatie van de federale overheid, geschreven en herschreven door enkele bekwame mensen en met gebruik van bekwame bronnen. Niet dat ik het zeker weet maar ik lees dit ding al jaren.

Ik voel het, 'k ga zelfs de pap in de mond geven:
Pagina 74
Ook leuk op pagina 73 is de inhoud van een stofzuigerzak.
En radon vind je op pagina 64.
Totaal 176 blz.

Lees dit eens even door - ook gratis aan te vragen in boekvorm bij de overheid - en je mag al een deel van dit forum inkorten. Niet dat dit mijn bedoeling is.

Luchtvochtigheid onder 60% houden dus. Helaas is luchtvochtigheid omgekeerd stuurbaar met de temperatuur dus zou je beter temperaturen tussen 0°C en 15°C in het oog houden daar hiertuseen de luchtvochtigheid moeilijk onder 60% te houden is zonder extra moeite.

Guillaume,

Ik kan even niet volgen. Inbraakbeveiliging en ventilatie.
Waarom kan je het raam niet open zetten als je opstaat totdat je vertrekt ?
Er bestaan allerlei ventilatieroosters ( zijn nu trouwens verplicht op ramen) die wel constant kunnen blijven open staan.
Wat stel je voor een ondergrondse bunker met gestuurde ventilatie ?
De dag dat ik thuis alles potdicht moet afsluiten als ik weg ben uit vrees voor inbrekers verhuis ik onmiddellijk ! Ik wil niet in een gevangenis wonen.
Lijkt me niet gezond noch voor allergie noch voor mijn gemoedstoestand.

Als men niet allergisch is aan huisstofmijt ( gewoonlijk erfelijk bepaald) zal men ook niet allergisch worden in een PH. Allergeendeeltjes kunnen verschillende afmetingen hebben. Rond de uitwerpselen van een huisstofmijt zit een vliesje dit vliesje zal openbartsen en allergeendeeltjes verspreiden tot op nano-niveau...geen enkele filter zelfs geen HEPA-filter kan deze deeltjes filtreren. Geen enkele filter kan fijn stof tot op een bepaald niveau opvangen. Ik heb fijnstof metingen gezien met concentraties die onverklaarbaar waren...uiteindelijk was de ventilator de oorzaak.

"Er bestaan allerlei ventilatieroosters (zijn nu trouwens verplicht op ramen) die wel constant kunnen blijven open staan."

Er is helemaal geen verplichting om ventilatieroosters op of in ramen te zetten. Je kan verse buitenlucht ook mechanisch toevoeren (sys B en D).

In zoverre relevant:
als mens met huismijtallergie (in vrij lichte mate), heb ik in onze LEW (alles altijd even warm) met balansventilatie waar we nu wonen sinds 4 of 5 jaar jaar, nog nooit de symptomen ondervonden van mijn lichte allergie.
Bij bepaalde activiteiten in andere huizen heb ik er soms nog last van.

Walter

Guy schreef
****uiteindelijk was de ventilator de oorzaak.****

Hoe kan de ventilator de oorzaak zijn aub?
Omdat hij vervuilde buitenlucht binnenblies?

Enkele elementen die in de bestrijding steeds terugkomen zijn :

Continu ventileren en luchtvochtigheid beperken.

Laat dit nu net twee zaken zijn die het best kunnen met mechanische ventilatie systeem D met warmteterugwinning (wtw).

In klassieke beperkt geventileerde woningen is het huismijtprobleem bovendien het grootst in de herfst, nog redelijke buitentemperaturen, maar buiten zeer vochtig. Het raam openzetten helpt dan gewoon niet. Met een systeem D kun je de luchtvochtigheid dan wel onder controle houden.

Reden...verplaatsen van fijn stof. Fijn stof is een verzamelnaam van allerhande deeltjes...
In Uw slaapkamer boven Uw bed zit een stofwolk van allergeendeeltjes met een trage valtijd ( hoe kleiner het deeltje is...hoe trager valtijd). Deze deeltjes gaan traag op en neer doordat U zich gaat omdraaien in uw bed...

Guy,
En waarom zou bij natuurlijke ventilatie dat fijn stof dan niet verplaatst worden?

Flesjespa,
Bij natuurlijke ventilatie heb je de ventilatie natuurlijk beter in de hand. Je zet de venster open als de omstandigheden zich ertoe leiden.
Huisstofmijt is seisoensgebonden dus verlucht je meer in de herfst en de winter. Ik vrees dat Systeem D geen rekening houdt met de behoefte ( buiten de CO2 dan)
Los van de rasistische bijklank dan is wat je zelf doet inderdaad beter

Paul,
Komaan...
****Bij natuurlijke ventilatie heb je de ventilatie natuurlijk beter in de hand***

Bepaal jij de windsnelheid van buiten dan? Wat doe je dan op mistige dagen?

Aangezien jij vooral nu even op de herfst concentreert: Je hebt vast heel wat werk met de ettelijke windvlagen in dat seizoen buiten te houden.
Je verlucht enkel als je thuis bent en blijft dan naast het raam zitten op meteen het raam te sluiten als er een windvlaag aan komt gerold?

Alain,

"Continu ventileren en luchtvochtigheid beperken. Laat dit nu net twee zaken zijn die het best kunnen met mechanische ventilatie systeem D met warmteterugwinning (wtw).
In klassieke beperkt geventileerde woningen is het huismijtprobleem bovendien het grootst in de herfst, nog redelijke buitentemperaturen, maar buiten zeer vochtig. Het raam openzetten helpt dan gewoon niet. Met een systeem D kun je de luchtvochtigheid dan wel onder controle houden."

Waarom zou sys D+wtw überhaupt beter in staat zijn de luchtvochtigheid te beperken of onder controle te houden ?
Omdat het lucht uit de vochtige lokalen naar buiten zuigt ?
Dat doet sys C toch !

Rik

Luchtvochtigheid is slechts één factor...huisstofmijt heeft 3 zaken nodig om zich te ontwikkelen:
1. Vochtigheid ( liefst zweet)
2. Voedsel van de huisstofmijt zijn huidschilfers
3. Temperatuur en natuurlijk ook een woonomgeving (textiel).
Er bestaan luchtfilters om allergeendeeltjes op te vangen met luchtvochtigheid....

Ik heb het “ geluk” te werken in een labo blok van een ziekenhuis.
Dit betekent dat de lucht boven op het dak opgezogen wordt en oa in dit lokaal ingeblazen.
Deze blok staat hier nu een 10 tal jaren. Ik nodig iedereen uit eens naar de inlaat roosters hier in het plafond te komen kijken ( zwart van het stof)
Op vochtige dagen kan ik meegenieten van de kookgeurtjes van de centrale keuken.
Op smog dagen wordt alle vuile lucht hier ingeblazen.
Toch staan er enorme filters op het dak.
Geloof me vrij ALLE collega’s zouden wat graag die ventilatoren afzetten en de ramen zelf openen als de omstandigheden dat toelaten.

http://www.rivm.nl/milieuportaal/images/HB_Binnenmilieu_2007_compleet.pdf

Hier hebben ze eigenlijk alleen over vochtigheid en stof als parameters.

Er is natuurlijk wel een relatie tussen RV en ventilatie en binnentemperatuur en RV.

Paul,

***Op vochtige dagen kan ik meegenieten van de kookgeurtjes van de centrale keuken. ****
Hoe zou jij dit probleem kunnen vermijden denk je?

***Op smog dagen wordt alle vuile lucht hier ingeblazen.*** Wat zou jij doen om dit te vermijden indien geen ventilatiesysteem aanwezig was? Ramen open zetten? Ramen gesloten houden?

Flesjespa,

Ik kan dergelijke discussies niet volgen.
Soms is “grootmoederswijze” nog de beste.
Wat belet me de ramen te sluiten als de buitenlucht slechter is dan de binnenlucht en omgekeerd.
Thuis laat ik de ramen ook dicht als het mistig is of als er teveel wind is.

Paul,
Soms is grootmoederswijze al jaren fout, maar wil men niet de moeite nemen het deftig te onderzoeken.

Kan je niet volgen, of wil je niet?

Niets belet je de ramen te sluiten, maar hoe goed ben jij in het inschatten dat het beter is binnenlucht te blijven gebruiken ipv verversing?

Bij een systeem D zou je het systeem ook een dagje kunnen uitleggen, toch? Is maar 1 stekker uittrekken.

Geloof je echt dat je minder snel/minder vaak concentraties ongezonde lucht zal hebben indien je puur natuurlijk ventileert?

Paul, worden de filters en de inlaatroosters af en toe vervangen respectievelijk onderhouden/schoongemaakt ?
Is de uitblaas van de keuken vlakbj de aanzuig van jullie ventilatie ?
Ontwerpfout, onderhoudsprobleem ?

Patrick, geloof me de filters worden voldoende vervangen ( we spreken over een ziekenhuis) en de keuken is ver weg.
Toch riek ik hier wanneer ze brood bakken en weet ik wanneer er prei op de menu staat.
Flesjespa, soms is grootmoederswijze inderdaad fout maar zeggen dat elke ingreep een verbetering is ....
Ik ken heel wat mecaniciens die beweren dat auto's zonder al die electronica beter betrouwbaar zijn, langer meegaan etc

Ik heb geen zin discussie over vooruitgang te hebben, maar als je verder wil discussiëren over wat volgens jou mis is aan een systeem D hoor ik het graag.

Zou je mss kunnen antwoorden op de vraag hoe jij de keukenluchtjes zou vermijden?

het zou een slecht afgeregeld systeem kunnen zijn in dat ziekenhuis - lucht afgezogen in de keuken die voor een stuk naar een andere ruimte gaat ipv naar buiten.
Ik weet niet of het mogelijk is al je systeem maar één extractie en één inblaasventilator heeft, maar ik kan me voorstellen dat in grote gebouwen het niet zo simpel is.