thermowood gevelbekleding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnenkort starten we aan onze verbouwingen/uitbreiding bestaande woning. De gevel zullen we bekleden met verticaal geplaatste houtlatten (breed 7cm/diep 2cm, tussenruimte circa 1cm, dus in zogenaamde 'lamellen'). Heeft er iemand lange-termijn-ervaring met thermowood als gevelbekleding? Een alternatief is eventueel afrormosia maar het prijskaartje ligt hier natuurlijk veel hoger. Ik heb me laten vertellen dat thermowood eventueel zou kunnen 'schilferen', bij afrormosia zou dit niet voorkomen. Weet iemand hier meer over?

Reacties

Bij Jadimex was dat eind 2007 9.11 eur per lopende meter, gevelplanken van 15/140 mm.(Red Cedar)
Thermowood was toen 10,85 voor 21/144 mm

http://www.jadimex.be/

Bij een andere houthandel was dat einde verleden jaar, als ik me niet vergis, 55 eur / m² voor cedar.

Dag Walter,

1/
<<< Thermowood (is een merknaam!) >>>

Correct !!!
Zo heb ik het ook gelezen en behandeld: als merknaam. Als er klachten zijn over "Thermowood" en het is helemaal geen Thermowood product, dan belaster je dus onheus deze Finse vakvereniging voor hout-verbetering, patenthouder van het procédé.

2/
<<< We zouden het afgekort in het Nederlands beter noemen als TBH voor "thermisch behandeld hout"
Ik stel voor dat we dus in plaats van merknamen te noemen overschakelen op "TBH".>>>

Hier wil ik het volgende opmerken: Elk (gepatenteerd) thermisch behandelingsprocédé (je noemt zelf de concurrenten) is wel degelijk verschillend, heeft zijn eigen specificaties, en je kan er onmogelijk "in het algemeen" over praten, omdat men produkten aflevert met behoorlijk verschillende eigenschappen, ook BINNEN de leverantie van elk der patenthouders.

Het is zo dat je
1° kan kiezen voor een procedé (patenthouder , dus Thermowood of Plato of ... etc)
2° voor een sub-procedé (er zijn behandelingsklassen...)
3° voor een houtsoort (binnen elk procédé kunnen diverse houtsoorten worden aangeboden, zoals dat met onbehandeld hout OOK zo is, nietwaar!??)

Daarom dat ik al eerder stelde dat de KEUZE van het hout afhankelijk is van de TOEPASSING, en dat je de product- en plaatsingsfiches ter hand moet nemen. (Ergens hierboven in de discussie heeft iemand de product- en toepassingsfiche van Thermowood gelinkt, dus dat is inderdaad het soort document waar je mee moet werken.)
Voor ELK individueel product (combinatie 1°+2°+3°) geldt nu eenmaal een ANDERE, specifieke set materiaaleigenschappen.
Maar dat was voor onbehandeld hout ook al zo ! En onbehandeld hout wordt hier te lande ook gekozen met de natte vinger i.p.v. met inzicht in materiaalkennis. (Die natte vinger vertaalt zich in aannemerstaal vaak als "Ik zweer bij...", en omgekeerd "Dat komt hier nooit meer binnen...". Er valt hoegenaamd niks te zweren: er moet een toepassingsgerichtte keuze worden gemaakt. En elk materiaal heeft de zijne. Als dat inzicht ontbreekt bij voorschrijvers, handelaren en aannemers moeten ze zich eerst eens bezinnen over eigen werkernst, en hun oogkleppen laten vallen.

Blijft het aspect BUDGET versus RESULTAAT. (Met name speelt de keuze van de houtsoort hierin ook bij thermisch behandeld hout een GROTE rol ! JA, vurenhout is een stuk voordeliger, doch zachter, dan dennenhout (grenen/parana pine/corsikaanse etc etc etc)
En daar moeten bouwheren eindelijk leren op te houden met hypocriete eisen te stellen. Een bepaalde graad van "gebreken" (allemaal beschreven in de productfiches...) hoort onverbrekelijk bij elke keuze, en dien je zonder meer te aanvaarden in correcte verhouding met je te besteden budget. Een kleine Skoda is niet "slecht" omdat hij niet kan bieden wat een grote Mercedes biedt. Weet dat je 3 x minder betaald om te rijden... LOL... Met andere woorden: volwassen worden !

3/
<<< Certificaten bij de factuur:
...
Het zal de niet eerlijke importeur/handelaar/toepasser worst wezen dat de kwaliteit op niks trekt, en waar sta je dan met je papiertje bij je factuur? >>>

Correctie: het is de niet-eerlijke handelaar worst wat hij aflevert, precies OMDAT hij niet zwart op wit op papier verklaart WAT hij aflevert... je moet dan maar zelf bewijzen dat je iets anders bestelde dan wat hij levert! Kan je dat ?? Nee, natuurlijk kan je dat niet, alles is toch mondeling overeen gekomen!??
Van zodra hij het attest erbij moet voegen is zijn kans op gesjoemel verkeken. En precies dat begrijpen wij Belgen nog altijd niet. (Met als vals argument jammeren over administratie)
Los van dit aspect is het ontbreken van de productfiche een blijvend gebrek in het verplichtte postinterventiedossier, dat de notaris bij wederverkoop van het huis op de daag der akte aan de volgende eigenaar moet overhandigen, anders kan de akte zelfs niet verleden worden. Gebreken in het postinterventiedossier kunnen wettelijk aanleiding geven tot protest vanwege de koper voor "verborgen gebreken", wat tot ontbinding van koopovereenkomst kan leiden, met boetes. Al wordt de soep zelden zo heet gegeten, toch staan onze handelaren en aannemers niet stil bij dat onomkeerbare mogelijke gevolg van hun nalatigheid. Of je akkoord bent met de administratieve rompslomp of niet, doet nu net niet ter zake als je notaris je meldt dat de koper van je huis de ontbinding van de akte eist wegens verborgen gebrek, eventueel dossierbedrog....
Versta me goed: ik vind deze administratie globaal genomen ook te log, maar ik speel geen struisvogel: ze IS er, ze zal NIET verdwijnen en ze kan ZEER ernstige gevolgen hebben.

====ZIE VERVOLG===

Hieronder een alarmerend bericht over Stora Enso, producent van Thermowood. Volgens mij niet direct een reden om het product af te schrijven (ben zelf tevreden gebruiker), maar wel een mogelijkheid om als consument je bezorgdheid uit te drukken over andere activiteiten van het bedrijf (zie onderaan)

mvg,
Joeri

-- Finland's last unprotected intact old
growth forest landscapes continue to be destroyed by the
Finnish government and timber industry. Trees more than
300 years old are being industrially destroyed by the
government's logging body Metsähallitus, ending up in
timber giant Stora Enso's pulp wood piles. Less than 5%
of Finnish forests have remained untouched by modern
forestry.

Ecological Internet's Earth Action Network is supporting
Finnish NGO demands that Northern Forest Lapland's
natural treasures are fully protected. Some 1,630 people
from 66 countries have sent 345,578 emails in a peaceful
protest intended to put international pressure on the
Finnish government and Stora Enso [1].

"There are too few large, connected and relatively intact
terrestrial ecosystem habitats globally to sustain the
Earth system," explains global forest protection expert
Dr. Glen Barry. "Finland and the World's old-growth must
be strictly protected and restored to sustain the Earth's
biosphere and ecosystem processes including climate,
water and biodiversity upon which all life depends."

Regarding Stora Enso's response to the protest, Finnish
forest policy observer Olli Manninen notes "Stora Enso
admits buying wood from old growth and virgin forests and
is committed to doing so in the future. And Metsähallitus
definitely has further plans to log these areas, some
being already marked for logging. It is deeply troubling
that Stora Enso claims wood from Forest Lapland's old-
growth destruction fulfills the Forest Stewardship
Council's (FSC) requirements."

### MORE ###

Finnish old-growth forest destruction today is totally
unnecessary. Finland is a rich industrialized country
with no economic need to log the remains of its old-
growth forests. Low-productive old-growth boreal forests
located hundreds of kilometres north from the Polar
Circle are being logged systematically and
indiscriminately, yet provide less that 0.1% of the
industry's wood supply.

This is the latest protest in Ecological Internet's
global campaign to protect all remaining ancient primary
and old growth forests, and promote regeneration and
restoration of secondary forests to late successional
old-growth status. Increasing old forest cover globally
is critical for achieving global ecological
sustainability.

[1] TAKE ACTION:
Support Finnish NGOs in Their Fight for Lapland's Ancient
Forests
http://forests.org/shared/alerts/send.aspx?id=finland_lapland_forests

Het lijkt mij logisch dat er voor en tegenstanders zijn ivm dit product. Ik heb de gevels van mijn woning volledig in thermowood afgewerkt. De hoeken zijn allemaal in verstek gezet. Buiten de vergrijzing (wat wij juist mooi vinden) is alles nog zoals 6 jaar geleden. Geen scheuren, geen aantasting van om het even wat. De reacties lijken mij allemaal een beetje overroepen. Als je twijfeld over houten gevelbeplanking doe je het beter niet! Het is en blijft een natuurlijk product.

Mvg,
Pw

beste paul,

ben erg geïnteresseerd om dit eens met eigen ogen te zien thermowood na 6 jaar EN met hoeken in verstek... voorzie zelf circa 230 m2 thermowood met open voegen toe te passen rondom een bestaand huis, een volledige renovatie dus met daarachter 12cm isolatie en een zwart UV bestendig en dampopen vlies...

waar kan ik je bereiken ?

guido

Rudy,

kan ik je emailadres krijgen aub?

Beste Guido,

 Je kan mij voor verdere info bereiken op a1.projects@telenet.be. Als je wil stuur ik je eventueel foto's.

 Mvg,

Paul

 

 

 

 

In 2009 heb ik ThermoWood (dus de merknaam) met tand en groef, dikte 15mm, breedte 135 aangekocht voor 3,5€ excl. BTW.   Dus ik vrees dat je goudklompjes heb aangekocht ipv hout.  Deze ThermoWood is geschikt voor buiten (type ThermoWood D - behandelingstemperatuur 212 °C).  Want er is ook thermowood voor binnentoepassing (ThermoWood S - behandelingstemperatuut 190°C).  Dus zeg altijd aan je houthandel dat je ThermoWood voor buitentoepassing nodig hebt.  Dat zal al veel problemen qua duurzaamheid oplossen

Wim

 

Ik heb al Thermowood aangekocht bij De Sutter uit Balegem en Van Cauwenbergh uit Zottegem.  Dus dat is doenbaar vanuit Haaltert.  Maar er zijn allicht nog andere houthandelaren in de buurt van Aalst die Thermowood kunnen leveren.

Mvg,

Wim

 

 

Eindelijk iemand die rond de discussie over thermowood heel wat zinnige dingen te vertellen heeft.  Thermowood is inderdaad een merknaam voor een procedé voor het verduurzame van hout.  Het wordt onder strikte voorwaarden in licentie gegeven aan de leden van de Finse Thermowood associatie.  Dus het "procedé" kan door verschillende bedrijven worden gebruikt.  De verduurzaming is trouwens niet alleen toepasbaar op grenen en vurenhout, maar ook op eik en beuk.  Zo is het goed mogelijk om beuk, dat absoluut niet duurzaam  is (duurzaamheidsklasse 5), te verduurzamen naar klasse 1 zodat het ook geschikt wordt voor buitengebruik. 

Naast de kwaliteiten en de eigenschappen van het thermisch verduurzaamd hout is materiaal- en beroepskennis nog veel belangrijker.  Op zich bestaat er geen slecht hout, wel een slechte toepassing ervan.  Uit de meeste reacties op dit forum vind ik het verwonderlijk dat er niet wordt stilgestaan bij een correcte installatie volgens de voorschriften van de leverancier en met het nodige vakmansschap.   Zo weet bv. een goede vakman dat bij om het even welke houtsoorten toegepast als gevelbekleding er moet voor gezorgd worden dat vocht zo snel mogelijk wordt afgevoerd.  Zelfs al is dat thermowood iets minder duurzaam dan zal dit heus wel veel langer mee gaan is dit correct is geplaatst tov slecht geplaatst.

 

Wij gaan onze volledige bovenverdieping in hout zetten.

Via de houtskeletbouwer hebben we een offerte gehad om alles in thermowood te zetten: verticaal geplaatst, 18mm dik, 65mm breed met een open voeg van 15mm tussenin. Volledig afgewerkt voor 13.555 (excl. btw) voor de ongekleurde versie, 15.481 (excl) voor de ingekleurde versie.

Naast het feit dat we dit veel geld vonden, weten we niet welk hout(soort) we moeten kiezen. Dit hout heeft redelijk veel noesten, wat het minder mooi maakt (vinden wij, sommigen vinden dit net mooi). Tropische hardhoutsoorten (padoek vinden we heel mooi) met FSC label kosten stukken van mensen... we weten het dus nog niet.

Zijn er mensen die weten of de vermelde 'problemen' ivm thermowood nog steeds bestaan of is het ondertussen verbeterd qua productietechniek/kennis.

Is er daarnaast iemand die in de omgeving van Limburg een firma of plaatser kent waar we een offerte zouden kunnen vragen?

Alvast bedankt!

iemand?

het zal al wat afgezaagd klinken - figuurlijk dan - maar de meest duurzame manier om met hout te werken is door gebruik te maken van lokaal geoogst en geproduceerd hout.  Gelabeld hout gebruiken is goed, maar lokaal hout is eigenlijk nog beter.  Je pleegt geen roofbouw op de natuurlijke rijkdommen die anderen toebehoren, en je creëert geen milieu en andere schade door transport over grote afstand.

Maar om in Europa voldoende hout te kunnen produceren om -ten minste- aan de intra-communautaire vraag te kunnen voldoen, zullen we toch ernstig moeten overwegen bosbouwmethodes aan te wenden die ecologische, receatieve en economische facetten beter verenigen. 

Bosbouw in Europese bossen te sterk arfemmen / afbouwen zoals men nu bezig is heeft tot gevolg dat je bosbouwkundige roofbouw elders interessant en rendabel zal maken.  Maar de lasten hiervan zijn dan voor de "locals", de baten helaas niet.  En wij, wij sussen ons geweten met een groen stempeltje op de verpakking van de brico... Om te vergeten dat de oorzaak van het probleem bij ons ligt.   Het zijn dus niet enkel de grote bedrijven die aan greenwashing doen..

Er zijn heel wat houtsoorten die in onze bossen voorkomen die voor allerhande bouw- en andere toepassingen perfect  in aanmerking komen.  Deze soorten zijn daarom niet noodzkalijk autochtoon, maar het hout is daarom niet minder waardevol, wel in tegendeel.  

Veel hangt af van de plaats waar het hout gebruikt wordt en de manier van verwerken.  Blootstelling aan slagregen en rechtreekse bezonning is voor geen enkele houtsoort goed, tenzij tropisch hardhout. Als de dakoversteken ver genoeg komen kom je al een heel eind.  Anders gebruik je inderdaad beter sidings uit een ander materiaal dan hout..

Natuurpunt heeft in Ekeren een ecologsche loods gebouwd, de delen die blootgesteld zijn werden voorzien van een beplanking in platowood, de muur onder de hangaar is echter volledig bekleed met planken in Amerikaanse eik die uit natuurgebieden gehaald werd, en die ik in planken gezaagd heb.  Het zou best eens kunnen dat die delen in Am. eiken het thermisch behandeld hout zal overleven...

 

"Thermowood" is een nogal vage term. Je bedoelt waarschijnlijk thermisch gemodificeerd (vuren)hout - omdat je over noesten spreekt.

Zelf heb ik Plato(R) hout toegepast, op basis van Fraké hout. Dat zou een snelgroeiende tropische houtsoort zijn, die van nature niet duurzaam is (zoals dat vurenhout), maar dus ook thermisch verduurzaamd.

In dat hout zitten géén noesten (wel hier en daar een gaatje van nathoutboorders) - en esthetisch dus ook zeker een goede keuze. Je kan dat hout in een standaard profiel kopen, of laten schaven in een houthandel (wat ik heb laten doen). Als je een egale kleur wil behouden, lijkt een beits géén slechte keuze.

Andere ervaring is, dat de prijzen voor geplaatste gevelbekleding gemakkelijk 4 à 5 x de prijs van de planken zelf is. Ik heb het daarom uiteindelijk zelf uitgevoerd. Er kroop wel wat tijd in, maar als ik rondkeek naar gelijkaardige realisaties, zag ik toch vaak zaken die niet volgens de regels der kunst zijn uitgevoerd, meest waarschijnlijk om er niet teveel (werk)uren te moeten insteken.

In de offerte van de aannemer staat Thermowood, vandaar!

Dat van die Fraké is nog eens een goede tip. Weet je toevallig nog wat jouw bekleding je uiteindelijk gekost heeft? Info (en prijzen) zijn altijd welkom via PB of mail!

Groet

Wij hebben ook platowood (vuren - fsc)

persoonlijk vind ik dat platowood minder en kleinere noesten heeft dan thermowood.

Kijk eens op onze fotoblog voor het resultaat, we hebben wel 2 de keus platowood gekocht via marktplaats voor 13 euro / M2

hier een foto van de bekleding picasaweb.google.com/Walter.Veerle/OpDeMuggenbergVERVOLG#5393931832550986434

 

Ah, Walter. Bij de opendeur dag van Ecobouwers, zijn wij jouw huis komen bezoeken.

(ik ben collega van J. Mampaey - Bosgroepen!)

Groeten,

P

schijnwerker Backx heeft een thermowood gevel (verticaal, geen voeg) geplaatst voor ons een 7-tal jaar geleden. Afhankelijk waar in Limburg is dit misschien een optie (die hadden ook een atelier in Diest dacht ik). 

Je kan daar misschien eens horen. 

Walter

Vragen aan ervarings-deskundige:

* hoe ziet thermowood er na 7 jaar uit :  dicht bij originele kleur of ver-grijsd ?  

* heeft u enige behandeling en/of  reiniging uitgevoerd ?

mfg 

kleur fel vergrijsd, op regenachtige dagen zeer donker tot bijna zwart zelfs; Vergrijzing is zeer egaal.  

Vergrijzing wel feller op zuiden en westen, Oosten minder (daar komt en weinig zon en nauwelijk regen)

Als je goed naar de structuur van het hout kijkt zie je wat schilfers ontstaan (in het begin van de vraagstaart vele jaren geleden zei ik dat dat niet het geval was).  

Ik doe eens een poging wat verwijzigingen te geven naar foto's; moest je die niet binnen de week zien verschijnen kan je me nog eens contacteren om me er aan te herinneren.  

Walter

dank voor de info - graag wat fotos als het kan !

FvL

Zeven jaar oude thermowood, in winter en zomer.