spouwisolatie bestaande muren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik wil graag mijn spouw van bestaande muren laten isoleren, de enigste oplossing die ik hiervoor heb gevonden is PUR laten inspuiten. Graag meningen hierover of andere oplossingen.

Reacties

Wij hebben vestigingen door heel Europa.
Voor prijzen neem contact op met een van onze vestigingen.
www.pluimers.nl (NL)
www.pluimers.be (BE)

hallo allemaal,

sta ook op punt om mijn spouw te laten vullen met pur isolatie maar ben nog niet voor de volle 1OO procent overtuigd van de stellingen dat er geen gevaar is voor vochtproblemen nadien, ook beweren sommigen dat er door de volle vulling van de spouw de buitenmuren traag uitdrogen waardoor kans op vorstschade van de buitenmuur.
heeft hier iemand hier meer ervaring mee graag reacties.
mvg dirk

Beste,

Ik merk dat jullie het op dit forum reeds een aantal jaar over de na-isolatie van spouwmuren hebben en dat het daarbij niet altijd duidleijk is elk materiaal nu het best presteert en het meeste risico's met zich meebrengt.

Omdat het isoleren van gevels sterk is achtergebleven mede door de vele onduidelijkheden, is dit één van de zaken waarop nog veel vooruitgang kan geboekt worden. Daarom ook dat wij aan de Universiteit Gent (onderzoeksgroep bouwfysica) sinds 1 oktober een project zijn gestart rond de na-isolatie van spouwmuren.

Uitvoorgaand onderzoek was gebleken dat een het grote probleem is dat er zo goed als geen in-situ onderzoek is gebeurd naar navulling van spouwen. Daarom ook dat wij ons daar de komende 2 jaar willen gaan op toespitsen om zo een beter beeld te krijgen van de uiteindelijke resultaten van de na-isolatie.

Daarom zijn wij opzoek naar personen die bereid zijn om hun woning te laten doormeten. Volgende metingen zouden uitgevoerd worden:
- U-waarde bepaling met warmtefluxmeter
- thermografische fotografie met infrarood
- luchtdichtheidstesten met blowerdoor
Normaal nemen al deze zaken hoogsten een dag inbeslag, enkel de sensoren voor de U-waarde bepaling dienen voor een langer periode te blijven hangen.

Als u geïnteresseerd bent om het resultaat van uw na-isolatie te kennen of u bent van plan uw buitenmuren na te isoleren en u wil het uiteindelijke resultaat kennen. Geef dan gerust een seintje op dit forum en dan kunnen we verder contact op nemen.

Met vriendelijke groeten,

ir.-arch. Joachim Rummens
projectverantwoordelijke 'na-isolatie van spouwmuren'
universteit gent
vakgroep architectuur&stedenbouw

Beste,

Dit is inderdaad een thesiswerk van één van onze studenten aan de UGent, dat nu als basis wordt gebruikt om op verder te werken. Zijn werk is vooral theoretisch terwijl de onderzoeksgroep bouwfysica nu meer meetgegevens probeert te verzamelen om daaruit dan algemene conclusies af te leiden.

mvg,

Joachim

joachim,

weet jij misschien wat men kan doen als je huis is volgespoten met UF schuim (op sommige plaatsen hbben ze zelfs niks ingespoten en verluchtingsgaten gemaakt) (20 jaar geleden)

we wouden het bijspuiten met SLS20F, maar nu blijkt het dat isoproc het niet meer verdeelt, wegens te weinig aanbod van het produkt.

ik moet dringend een methode vinden om het bijtespuiten , zodat ik firma's kan contacteren.
Maar vrees dat pu en thermoparels niet gaat lukken om bij te spuiten. (sls20F daarentegen was fijn van korrel en zou wel nog overal geraken)

We moeten wel bijspuiten vrees ik, want we willen ook nog isoleren aan de buitenkant.
En dat heeft alleen effect als de spouw luchdicht is.(en uf schuim krimpt en barst+ de delen die ze open lieten voor verluchting, zorgen voor luchtverplaatsing, vrees ik)

Heb deze vraag al meermaals gesteld, maar niemand kon me antwoord geven.

Beste Joachim,
Van mijn bouwkudige mag ik vernemen dat in nederland, wegens vochtproblemen, er weer Fa's zijn gespecialiseerd in het verwijderen van na-isolatie uit spouwmuren. Maar goed, das waarschijnlijk het tegengaan van een gevolg, namelijk het slechte wind-dicht zijn van de woning..

In ieder geval zijn er veel bewoners die hun oudere woning graag zouden na-isoleren.
Het liefst zag ik dat je in het onderzoek meeneemt in hoeverre een spouwmuur verwijderd zou kunnen worden, om deze daarna als massiefwand met flinke isolatie of als houtskelet wand met extra isolatie zou kunnen voorzien.

Das nu nog niet echt aktueel, maar zal t waarschijnlijk over een aantal jaar wel zijn.

Wil meewerken aan project Universiteit Gent i.v.m. spouwmuurisolatie.

Wat SLS 20 betreft.
Mijn woning is nageïsoleerd met dit product.
Op de tweede partij heb ik ook lang moeten wachten.
Maar volgens mij moet dit product ook verkrijgbaar zijn als toeslagproduct. Silicaatstof wordt gebruikt als vulmiddel in kunstoffen en zelfs om beton een hogere dichtheid te geven. Poesis (de leverancier) is een verdeler van isolatie, geen fabricant van dit product.

Hoi Jef

waar kan je momenteel nog SLS20 krijgen?
Want isoproc heeft het niet meer (te weinig aanbod van het produkt)

Ik denk dat ik van de laatste levering heb gehad (in april).
Gekocht bij Guy Jaenen in Stevoort.

ir.-arch. Joachim Rummens
projectverantwoordelijke 'na-isolatie van spouwmuren'
universteit gent
vakgroep architectuur&stedenbouw

Inderdaad willen wij onze spouw na isoleren. Wij hebben te veel warmte verlies. Het is zeker interesant om te weten te komen wat de resultaat zou zijn van de spouw te laten inspuiten door polyurethaan schuim. U mag gerust bij ons de metingen komen doen voor jullie onderzoek. Na de meting hoe veel tijd zou het in beslag nemen om ons een idee te geven over mogelijke resultaat? Want we zijn net firma's aan het zoeken die dat doen. Moet ik dat even staken?

Rond 1975 heb ik de spouwmuren van mijn vrijstaande woning laten volschuimen met PU. Ik had wel vertrouwen in dat materiaal aangezien ik toen als fysicus in de research werkte bij de fabrikant van het spul. Ureumformaldehydeschuim zag ik toen al helemaal niet zitten vanwege de afkomende gassen. Vlokken, polystyreenbolletjes en lavaschuimbolletjes ook niet omdat dat gaat inzakken of weglopen. Dat was rond 1975 allemaal al bekend. Helaas moeten we kennelijk telkens het wiel opnieuw uitvinden.

De PU betrof een ether-urethaan waardoor verwering onder invloed van vocht niet kan plaatsvinden, in tegenstelling met ester/urethanen. Het was waarschijnlijk opencellig materiaal. Dat is nog wel na te gaan, want ik heb nog wel een monster. De buitenmuur was gemetseld op basis van een (open!!) betonsteen.

De comfortverbetering was onmiddellijk duidelijk merkbaar. Van vochtproblemen, ook op de westgevel, is nooit sprake geweest, mijn huis is altijd kurkdroog gebleven. Ook geen luchtjes of gassen want PU is na uitharding inert en geeft niets af. Rond 2000 moest vanwege een aanbouw een deel van de buitenmuur worden doorbroken. De spouwmuurvulling was nog perfect.

Kortom ik was en ben nog steeds voor 1000% tevreden. Ik ben wel bereid om mee te doen aan het onderzoek door de universiteit van Gent.

Peter Verberne, Hoogezand, Nederland

Openbebouwing 1986 Spouw 5cm met 3cm isolatie, bij wind voelt het koel en tochtig aan.Ik denk dat alleen PUR spouwisolatie mij kan helpen, heb ik genoeg aan die 2cm.

Hallo,
Ik overweeg om de spouwmuren van mijn woning op te laten spuiten met PURisolatieschuim.
Vraagje aan de mensen die het ooit lieten doen:
°Hoe is jullie ervaring ivm CONDENSVOCHT en NATTE MUREN?
Wanneer ik er met mensen over praat dan wordt ik overvallen en belaagd met antwoorden als: Een spouwmuur moet immer en altijd openblijven of je krijgt condens etc...
Graag uw reacties aub.
Met dank, Kris

Kris, ook ik heb alles overwogen welk materiaal ik zou nemen ivm vocht, zowel van buitenaf en niet in mindere maten van binnenuit, en ook ik kreeg de verhalen te horen van ... ja maar en als dit en als dat ... conclusie, in de thermoparels had ik het meeste vertrouwen wat betreft het makkelijk af kunnen vloeien van eventuele vochtintrekking in de zowel buiten als binnen muur. Pur maakt in mijn ogen een totale iso-plaat die zich vast hecht aan de muren en het vocht of door de stenen of door verdamping moet verdwijnen, en met parels, die een puntaanraking hebben waardoor het vocht makkelijker z'n weg naar beneden kan vinden, zie het als een zeef of filter. De iso-waarde is te verglijken als pur, alleen goedkoper. Ik heb wel de gevels gereinigd en laten impregneren, en vergeet ook niet om goed te ventileren, anders krijg je misschien alsnog problemen.

Na meerdere offertes en adviezen heb ik besloten om de spouw door de firma Pluimers te laten vullen.
Vooral het onderzoek van de universiteit Gent, en het goede advies van Pluimers is doorslaggevend geweest.
Ook is het geheel op een perfecte manier afgewerkt.
Ik wil graag meewerken aan het verdere onderzoek door de universiteit van Gent.
Ik hoop, en verwacht dat ik een goede keuze gemaakt heb, mede door reacties van mensen die al jaren geleden deze keus gemaakt hebben.

Dag Frans,

Heb je je spouw al laten isoleren door de firma Pluimers ?
Wat zijn jou ervaringen ? En wat was de kostprijs per m2 ?

Mijn vader denkt er namelijk ook over om het te laten doen.

Dank en groeten

Wens een navul spouwisolatie te laten aanbrengen omdat de de PU plaaten 30mm voorzien van folie niet goed werd gemonteerd de onderlinge aabnsluitingen ea zijn zeer slecht,
om een doeltreffende isolatiewaarde te bekomen zou een opvulling van de spouw kunnen helpen?

Doet de universiteit van Gent nog steeds metingen?
Ik wens de spouwen van ons huis te laten opvullen. Misschien een mogelijkheid om voor en na metingen te doen.
Groeten
Rik

Ook wij zouden onze muren willen isoleren. Maar hebben schrik van vochtige muren naderhand. Daarom zal ik dit forum met argusogen blijven volgen.

dimitri als je geen dampdichte verf op je buitenmuur hebt
En geen geglazuurde bakstenen.

Dan zou ik het gewoon doen

Wij hebben al 35 jaar spouwmuurvulling en nooit last van vocht gehad.
En tegenwoordig zijn die produkten nog veel beter.
Neem wel geen UF schuimvulling, dat is misschien wel het goedkoopste, maar niet zo goed!

De meeste hier op het forum nemen thermoparels
Wijzelf gaan thermoparels bijspuiten op sommige plaatsen (wegens verbouwingswerken)

Ik overweeg spouwmuurisolatie, maar heb wel schrik ivm
luchtvochtigheid in huis. Met het vervangen van mijn ramen
heb ik hier immers al problemen mee in die mate dat ik een
ontvochtiger in huis heb gehaald. Dat kan natuurlijk ook
niet de bedoeling zijn. Probleem is hier wellicht
onvoldoende ventilatie, maar het is dan ook een oudere
bestaande woning.

Een ventilatiesysteem lijkt mij ook niet zo evident ivm de
eventuele ventilatiekanalen.

Iemand kan spouwisolatie met SLS20F in onze muren aanbrengen.
Heeft iemand ervaring met dat produkt ? Of zijn er betere ?
Graag verleen ik onze medewerking aan de universiteit Gent,
meer bepaald aan Ir Joacham, indien nog van toepassing.
Met dank, Kathleen

Mijn spouwmuren werden in de zomer van 1976 opgespoten door de firma Thiers-Horizon. Bestaat die Firma nog? Zo ja, onder welke naam en adres?
Bij het opspuiten van de spouwmuren waren temperatuur en luchtvochtigheid van enorm belang om de werken te kunnen uitvoeren. Graag zou ik, na 35 jaar, de degelijkheid ervan willen kennen door middel van de testen uitgevoerd door ir.-arch. Joachim Rummens. Is dit nog mogelijk?
Graag ontving ik hieromtrent spoedig een positief seintje.
Alvast bedankt bij voorbaat
Cyriel

Ik was deze week bij de NUON voor advies over spouwmuurislatie omdat je nergens hoort DIT is het beste.
Nuon had het over een nieuw produkt vlokken van een gipsfabrikant, hun stonden er volledig achter. Weer een nieuwe onzekerheid, want ik dacht aan PU. Er komt nog een expert van Nuon om het geheel te bekijken.
WilW

Thiers-Horizon bestaat zeker nog : http://www.thiers-horizon.be

Mijn spouwmuur ligt ongeveer 1 m onder de grond; nl een weide ligt hoger dan mijn huis.

Nu heb ik wel een beetje last van vocht. Als ik de de spouwmuur laat vol spuiten met isolatie ga ik dan niet meer
last van vocht krijgen ?

Dank voor antwoord

Michel

Vast en zeker krijg je meer last dan je nu hebt, als je het vocht niet gaat weren daar waar het vandaan komt : de grond van de weide naast je muur.

Ben je er al achter welk materiaal he nuon bedoelt?

Wat zijn ondertussen de resultaten van het onderzoek van de Universiteit Gent?

 

Zijn de resultaten van dit onderzoek al bekend?

Stijn

 

Wij zijn momenteel aan het kijken om onze buitenmuur te isoleren en ik ben benieuwd naar de resultaten.

Is het mogelijk om de resultaten van te bekomen?

 

 

Ik heb reeds 35 jaar spouwisolatie. Vinden jullie het interresant om metingen te komen doen dan mag dat, mits afspraak.