verschil ts tyfocor en glysol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, ik zit met een vraagje nl. wat is eigenlijk het verschil tussen glysol en tyfocor. Ik zou een zonnesysteem van elco willen plaatsen, de Auron 30 met Vistron boiler 300 Ik heb horen waaien dat dit product om de 3 jaar zou moeten vervangen worden? ik lees hier en daar op het forum ook iets in die zin, al raak ik er niet direct wijs uit.

Reacties

piet

de frequentie waarmee je glycol moet je vervangen hangt af van het gebruik, glycol lijdt onder de hoge temperaturen.
bij zwaar overgedimensioneerde installaties zonder koelvoorziening zal dat sneller gaan dan bij andere.
met wat geluk houdt je glycol het 10 jaar uit.

hans d

Tyfocor is een merknaam van Tyforop, een producent van glycol.
Tyfocor is in een waaier van glycolprodukten voor verschillende toepassingen. Voor gebruik in solarsystemen moeten aan de propyleenglycol verschillende produkten (inhibitoren) worden toegevoegd om de glycol temperatuurbestendig te maken. Zo bevat Tyfocor G-LS meer inhibitoren dan de LS. Tyfocor is naar mijn weten ook de enige producent die een produkt aanbiedt wat toegelaten is door drinkwatermaatschappijen.
Bij stilstand in direct doorstroomde vacuumcollectoren bestaat het risico op vroegtijdige veroudering door oververhitting. De glycol kan eenvoudig getest worden door de zuurtegraad te meten (met teststrookje).

andre

er zijn meerdere merken van propyleenglycol, maar mogelijk komen die wel allemaal uit hetzelfde vaatje. dat is niet altijd eenvoudig te achterhalen, OEM productie is vandaag de dag eerder regel dan de uitzondering.

hans d

Als ik het dan goed op heb, is een vacuümsysteem niet voordeliger dan vlakke platen, aangezien dit toch vrij regelmatig moet vervangen worden, en dit belastend is voor het milieu (of is dit product ook al volledig te herwerken?

Hans,

Waarom is het volgens jouw minder interessant om vacuumbuizen te installeren ? Ik was van mening dat dit net voor ons klimaat voordeliger was. Het renedement zou hoger zijn zowel bij difuus als rechtsreeks licht. Ook tijdens koude maar zonnige wintermaanden zou de uitgangstemperatuur 10 tot 15 graden hoger kunnen liggen dan bij plaatcollectoren. Dus stel het is buiten 0 graden maar de zon schijnt fel ... dan kan de vacuumbuis tot 35 graden leveren, terwijl de plaat collector 20 graden levert.

Om terug te komen op de glycol die moet vervangen worden, weet iemand in welke mate dit gerecycleerd kan worden ? Wat is de milieubelasting van dit goedje?

Harold

Vlakkeplaat vacuum collectoren gebruiken

Enfin, ik zit nog te kijken hoe ik de a1 waarde van die beesten kan verlagen want die zijn nu redelijk groot.

Ik denk trouwens dat het belangrijker is om het buffervat tijdens de opbrengst op een zo laag mogelijke temperatuur te houden. Dat gekoppeld aan een goeie sturing die instraling meet ipv te wachten tot de panelen op een bepaalde temperatuur zijn + modulerend aansturen van een pomp. Dat gaat allemaal meer opbrengst geven dan het verschil tussen vacuum buizen en gewone panelen.