alternatief voor teer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga mijn keldermuren metsen, bezetten en daarna word er normaal "teer"(bitumen) overgesmeerd. Kent er iemand een milieuvriendelijk alternatief voor "teer".(buiten de noppenfolie) Ik wil echter niet inboeten op de factor waterdichtheid, aangezien het hier heel nat is.

Reacties

Als het héél nat is, kan je beter niet beginnen metsen. Ik ken verschillende mensen waar het ondanks de raad van de (schoon-)vader met vele lagen cementering e.d. toch niet droog bleef (uiteraard nadat de hele kelder mooi was afgewerkt...).

Teer dient trouwens niet echt voor het afdichten, maar wel om de constructie te beschermen tegen agressief grondwater. Wel of niet teren is trouwens ook een hele discussie.

Een gegoten kelder is de enige mogelijkheid. Wel niet zo ecologisch uiteraard (als je cementverbruik wil beperken) - maar zo heb ik het ook gedaan (mijn keldervloer zit ongeveer 1 m onder het grondwaterniveau).

Er is wel een houtteer (cf. bijv. www.natuurverf.be) maar die is voornamelijk bedoeld voor behandeling van hout in permanent contact met de grond.

Kuuklekuuuu ,

Het is niet het metselwerk/gegoten gedeelte, enz... het gaat erom de waterdruk niet op de muur te laten komen...

Plaats je een noppenfolie met de noppen tegen de keldermuur, een degelijke drainage en een pomp(put) , dan mag je normaal geen last krijgen van 'al-dat-water'.

Maar, als je pomp continu staat te pompen om het water weg te krijgen, wat is dan op termijn de voordeligste oplossing...

Kortom, ook hier weer : een beetje gezond verstand en je raakt al een heel eind.

Bart A

Kotkotkedei:

Je verwart twee chemische producten (teer en bitume) door elkaar!

Teer is hoofdzakelijk afkomstig uit steenkool.
Bitume is hoofdzakelijk afkomstig uit petroleum.
(Er zijn nog andere bronnen...).

Teer bestaat uit polycyclische aromaten die gekend staan voor hun doordringende geur of stank. De inmiddels verboden carbonyl was een wateremulsie van steenkoolteer. Blackvarnisch is een oplossing van teer in solventen.
Indien teerhoudende producten nog op de markt gebracht worden, en voor zover dat wettelijk nog toegelaten is, dan moeten ze voorzien zijn van embleem met doodshoofd.
Dat zegt al voldoende meen ik.

Bitume is hoofdzakelijk afkomstig uit petroleum maar heeft helemaal niet dezelfde nefaste gezondheidsschadelijke eigenschappen van teer.
Om die redenen wordt bitumen o.a. in bepaalde ecologisch goedgekeurde producten als bindmiddel gebruikt (max. 7%!).
Het afval van die platen mag zelfs op de composthoop.

De bitume of bitumehoudende producten afkomstig van West-Europesche raffinaderijen (Shell, Esso...) daar ga je dus nooit gezondheidsschadelijke effecten van kunnen verwachten zoals gekend van steenkoolteer!