ecosmart open-haarden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heeft iemand gebruikservaring of opinie over de 'EcoSmart™ Fire', welke ge-adverteerd wordt als een milieu-vriendelijke open haard (zie: http://www.ecosmartfire.com/). Er blijkt geen schouw nodig te zijn (en dus geen warmteverliezen via die weg) omdat er bij de verbranding van 'denatured ethanol' (een hernieuwbare energiebron) geen schadelijke stoffen zouden vrijkomen.
Zouden er complicaties zijn indien gebruikt in woning met balansventilatie?

Frank

Reacties

hallo Frank,

Goede vraag, ik hoop dat door deze reactie het onderwerp opnieuw onder de aandacht komt van iemand die er een antwoord op heeft.

Stijn

Ik heb ook nog eens gekeken naar de prijzen van de bio alcohol (of ethanol) waar die dingen op werken en voor zover ik heb kunnen nagaan is de goedkoopste 2,65 euro/liter (in Duitsland!!!, in Belgie durven ze tot 4 euro vragen) en daar stook je volgens hen (maar dat zijn de verkopers natuurlijk) ong. 4 uur mee. Blijft natuurlijk de vraag hoeveel warmte ze geven en of je in een passiefhuis wel zolang moet stoken per extreem koude dag.

Wat betreft de balansventilatie heb ik deze site gevonden dat die het zuurstoftekort dat door dit systeem ontstaat opvangt (een cominatie met ventilatie is dus altijd noodzakelijk, ook als het geen PH betreft). Hoop dat dit klopt, ben het ook allemaal nog aan het leren.

en heeft iemand een idee van het vermogen dat deze vlammetjes geven?

(een prijsindicatie zou ook leuk zijn)

greetz,
teizman

Dag teizman,

In de vraagstaart enquete bijverwarming passiefhuis staat:

ik weet dat bijvoorbeeld zo een designtoestel op bio-alcohol 2 kW aan warmte afgeeft (voldoende op heel je passiefhuis op te warmen) en toch maar de zuurstof voor een 4 à 5 personen wegneemt. en de balansventilatie kan 8 personen aan...
bioalcohol heeft weliswaar een extreem zuivere verbranding, dus met die oude gasflestoestellen vrees ik dat die verhouding veel slechter is.

gepost door "christophe debrander", ik ga die mens is een mailtje sturen

Ik ben bezig met een ontwerp voor een bio alcohol haard.
Is hiervoor een speciale verbrandtechniek nodig?

Wij willen ook een Eco Smart kopen maar weter er echt niks van! Wel dat ze schoon zijn en ook bio. Wie kan ons informeren? Graag prijzen, hoe groot de plaats waar de Eco S. staat moet zijn en waar kunnen we er één bezichtigen? Graag zoveel mogelijk info.

Tania,

Heb een tijdje terug eens wat links verzameld over dergelijke toestellen, je vindt ze hieronder, misschien ben je er wat mee. De al eerder vermelde gebruikskost van grofweg 1 Euro per uur lijkt me trouwens nog altijd te kloppen (voor ongeveer 2kW). In alle gevallen moet er een degelijke verluchting voorzien worden, gezien de waterdamp die vrijkomt.

1. Bio-ethanolhaarden
- RubyFires (http://www.rubyfires.com) heeft een uitgebreid gamma. De brander zelf (dus zonder "kader" of hout- of kiezelset) kostte enige tijd geleden rond de 550 Euro. Voor wat het is, kan je die dingen dus niet echt goedkoop noemen.
- http://www.beefire.de/
Daarvan heb ik een foldertje gekregen op de passiefhuisbeurs, maar spijtig genoeg staat er nergens de naam van de Belgische verdeler op vermeldt.
- http://www.bio-blaze.com/
- http://www.kleijn.nl/go/sfeerhaarden.html
- http://www.puurvuur.be
- http://www.bioalkoholkamine.de/
- http://www.haardenshop.eu

2. Klassieke gashaarden zonder schouw
De rookgassen gaan door een katalysator en komen daarna gewoon in de ruimte terecht.
- http://www.element4.nl
Zij publiceren hun installatie-, gebruiks- en onderhoudsinstructies op hun website. Moet je zeker eens doornemen, daarin vind je de minimale kamerafmetingen, ventilatievereisten, waar het toestel al dan niet mag geplaatst worden enz.
- http://www.sfeerkachelsonline.nl/
- http://www.desmidse.com/Download/Thermocet%20gashaarden.pdf
- Ook Smeg (jawel, van de retro koelkasten) verkoopt nu afvoerloze gashaarden, rond de 2000 Euro met een verwarmingsvermogen van ongeveer 1.85 kW (gezien op www.cvkoopjes.be).

De verbranding van 1 liter ethanol kan 8.33 kwh opleveren (optimaal)

Aan 2.65 of 4 €/L kost dat dus 32 of 48 cent/kwh

Voor de weinige verwarming in een passiefhuis is electriciteit van ecopower (17ct) dus veel goedkoper en over het ecologisch aspect van die ethanol heb ik ook mijn twijfels.

Patrick,

Heb ooit een mail gestuurd aan de mensen van Element4 om te vragen of hun gashaarden mochten gebruikt worden als hoofdverwarming in een passiefhuis (waarbij ik expliciet vermeld heb dat die steeds met balansventilatie zijn uitgerust, en de vrijkomende rookgassen dus worden afgevoerd -- ook in de winter met de ramen potdicht).

Dit kreeg ik als antwoord:
"Mijn antwoord op je opmerkingen is, dat onze haarden inderdaad wellicht goed zouden kunnen functioneren in passiefhuizen als hoofdverwarming, echter aangezien zij voor dit doel niet CE zijn gekeurd, mogen we ze ook niet voor dat doel verkopen. Ik kan me namelijk voorstellen dat de emissies die het toestel produceert bij tijdelijk gebruik als sfeerverwarming (enkele uurtjes per dag) anders zijn dan bij een permanente vorm als hoofdverwarming (gehele dag)."

Ik vermoed dat hetzelfde opgaat in het geval van bio-ethanolhaarden.

Zo een ecosmart is >2Kw, ik denk niet dat die veel langer dan enkele uurtjes gaat aanstaan.

Wij hebben ons PH volledig warm gekregen met een 1.5kw electrisch vuurtje op 1-2uur tijd, terwijl de woning in opbouw was(winter vorig jaar). Buitentemp was net onder het vriespunt en de keldertoegang was nog volledig open (zowel kelder/buiten als kelder/woning. Wel was de balansventilatie nog niet in werking gesteld. Wij hebben wel 10cm extra rotswol in de muren gestoken ondanks we met onze PHPP reeds goed zaten. De woning is enkele weken warm geleven zonder bijstoken.

Ook dachten wij om een ecosmart aan te schaffen, maar je ruikt het iets te fel (ook de bio) en het vermogen is net iets te veel (voor ons)

Filip, ik had de indruk dat nogal wat mensen denken hun passiefhuis hiermee te verwarmen, maar waarom hebben ze een passiefhuis gebouwd ?
1. Om hun portemonnee te sparen door de verwarmingskosten zwaar te drukken
2. Om het milieu te sparen, ook vooral wegens de beperkte verwarming

Als je dan met die bioethanol gaat beginnen verwarmen, dan denk ik dat je beide redenen teniet doet.

Patrick M schreef: “De verbranding van 1 liter ethanol kan 8.33 kwh opleveren (optimaal)”

Dat is de bovenste verbrandingswaarde per kilogram, niet per liter. 1 liter ethanol weegt ongeveer 0,8 kilogram.

En ik denk dat eerder de onderste verbrandingswaarde moet toegepast worden. Omdat de met waterdamp en CO2 verzadigde rookgassen zo snel mogelijk weggeventileerd moeten worden.

Dan kom ik uit op een netto opbrengst van slechts 5,6 kWh per liter ethanol.

Dirk Bauwens

Stond erbij hè Dirk, optimaal...
Als je de onderste waarde neemt wordt de conclusie nog duidelijker: niet doen !

Hallo, wij hebben ons gisteren een Iglo (model van eco smart) aangeschaft. Om uw huis te verwarmen moet je die niet kopen wel om een sfeervuurtje te hebben. Bij ons staat hij als roomdivider tussen salon en eetplaats. Gisteren heeft hij al enkel uren gebrand en we hebben de verwarming toch al wat minder kunnen zetten. Van de winkel waar we de Iglo hebben gekocht hebben we een beetje Ethanol mee gekregen aangezien ze er geen meer hadden in voorraad om te verkopen. Dinsdag ga ik een bestelling Ethanol halen, laat dan iets weten hoe duur die is en eventueel hoe veel de Iglo verbruikt.

@filiep: bedankt voor de informatie.

ph,

Dat je een PH op enkele uurtjes met 1.5Kw warm krijgt geloof ik, maar dat je weken niet dient bij te warmen terwijl buiten de teperatuur 0 blijkt komt minder geloofwaardig over. 18-20°C kan je niet aanhouden zonder bijverwarming als het bijten maar 0°C is of de zon zou die weken cte moeten schijnen.

pp,

vorig jaar in de winter waren er inderdaad geen weken dat de temp overdag constant rond de 0 graden lag. er was zelf helemaal geen winter itt dit jaar. Het kan dus zeker wel dat ph de temp kon behouden. Zelfs mocht de buitentemp wél rond de 0 graden hebben gelegen dan nog hoefde de zon niet constant te schijnen om niet te moeten bijstoken op voorwaarde dat het huis goede warmte-accumulerende eigenschappen heeft.

groeten
Wouter