nieuwe subsidies investeringen in zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

zie aankondiging op

http://www.zonne-energie.ws

Reacties

Oorspronkelijk was de maatregel inderdaad aangekondigd als een spreiding over max 3 jaar (persbericht ministerraad 16 januari 2009)

Volgens het wetsontwerp dat op 3 februari 2009 is ingediend zal men de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen kunnen overdragen naar de volgende drie jaren als het jaarlijkse grensgedrag is overschreden. Dit betekent dat de investering zo nodig fiscaal over vier jaar kan worden gespreid.

Bij spreiding van de betaling kan je - zo nodig - aan vijf jaar geraken.

groeten
rik

staat er ergens in het ontwerp dat dit maar geld vanaf 2009?
kan men dan ook nog spreiden wat men in 2008 te veel heeft betaald?

Nee Yvan,

Enkel geldig vanaf 2009, wanneer het wetsvoorstel is gestemd.

Laat ons duidelijk zijn, dit is nog NIET van toepassing.

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Hendrik

Op de stand van het ministerie van financiën in de patio op batibouw wist men mij te vertellen dat het de bedoeling is met de nieuwe herstelwet geen voorschotfactuur meer te aanvaarden maar uitsluitend de eindfactuur zodat rekken tot 5 jaar uitgesloten wordt

vroeger kon je met een voorschotfactuur de premie 2 keer opstrijken en nu is deze al tot 4 jaar te sprijden

het moet ergens stoppen hé wist men mij te zeggen

Ulrik

Ulrik

Iets zeggen is één ding maar dit blijkt tot nu toe niet uit de teksten.
Uiteraard zal het belang van spreiden over meer dan 4 jaar zelden voorkomen.
Voor nieuwe woningen blijft spreiden van de betaling wel belangrijk.

groeten
rik

rik

er is ondertussen al een aanpassing van het wetsartikel van 5 maart

Betreft :

TEKST AANGENOMEN IN PLENAIRE VERGADERING
EN OVERGEZONDEN AAN DE SENAAT onder nr 1788/015

aanpassingen op 5 maart 2009 van economische herstelwet ( onder nr 1788/001 van 3 febr 2009 met onder andere intrestbonificatie )

SENAhttp://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/1788/52K1788015.pdfAT

Opgelet nog steeds niet van kracht daarvoor is het nog even wachten op goedkeuring in de senaat en op het KB

Ik volg het op de voet want ... ik ondertekende gisterenavond " een contract met de zon " voor een PV installatie van 5580 Watt piek

de installatie wordt einde mei begin juni geplaatst

oorspronkelijk dacht ik nog een drietal jaar te wachten tot de prijzen van de PV installaties nog een stuk gezakt zouden zijn maar de max aftrek van 3600 € tot 4 jaar toe en het zakken van de GSC vanaf volgend jaar heeft mij uiteindelijk over de streep getrokken want de opbrengst van de certificaten berekend over 20 jaar zakken sneller als de prijzen van een installaties

bij mij heeft het federale herstelplan dus wel degelijk zijn werk gedaan en mijn woning staat er al 26 jaar en is gelukkig zéér goed geisoleerd geweest dus ....

Ulrik

Ulrik

Inderdaad, er is intussen een tekst aangenomen in plenaire vergadering. Maar ik lees daar niet in dat voorschotfacturen niet meer zouden kunnen?

In fiscale zaken geldt als algemeen principe dat het jaar van betaling telt. Dat is niet iets wat speciaal uitgevonden is voor de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven.
Tenzij is me vergis - ik ben altijd bereid bij te leren - staat er niets in het wetsontwerp dat dit algemene principe tegenspreekt.

PS Je doet ongetwijfeld een gouden financiële zaak als je dit jaar kiest voor pv.
Maar hoe jij nu al met zekerheid weet dat de opbrengst van de certificaten sneller zullen dalen dan de prijzen van de installaties is mij een raadsel.
Doe je dat door de gemiddelde prijsdalingen uit het verleden te projecten naar de toekomst?

groeten
rik

Hoi Ulrik,

ik had ook graag geweten hoe je weet dat de prijs voor de panelen langzamer gaat zakken dan de GSC's?

Mijn gevoel is dat op zich de prijs niet zoveel zakt, maar de gemiddelde kWp per m2 stijgt?

Mvg,
Peter
http://www.zonneblog.be

Ulrik,

als je vier jaar van het voordeel van 3600 euro wil genieten wilt dit wel zeggen dat je een installatie gaat leggen van 36000 euro. Is dit effectief je bedoeling?

mvg,

Toon

Wel jammer dat de spreiding enkel toegepast kan worden indien de woning ouder is dan 5 jaar.

Nieuwbouwers (zoals ik) grijpen er dus naast, en ik vermoedt dat vele nieuwbouwers dan ook liever de installatie van PV 5 jaar uitstellen.

Eerlijk gezegd zie ik, in het kader van het herstelplan dan, geen enkele reden om nieuwbouwers uit te sluiten van deze maatregel. Maar soit, dat zal dan misschien aan mij liggen.

Groeten,
Jeroen

Ik vind het ook niet echt een steunmaatregel indien bepaalde categorieën (huisbezitters met een woning van minder dan 5 jaar oud maar geen nieuwbouw) eerder ontmoedigd worden dan aangespoord worden!

@TDemuynck: in het wetsvoorstel is er wél een maximumale belastingvermindering van 8000 euro voorzien (dwz. 20.000 euro à 40%). Vooral mensen die hun korf van 3.600 euro niet helemaal kunnen benutten (lager inkomens, vervangingsinkomens, gezinnen met een partner die weinig of niks verdienen, ...) kunnen er voordeel bij hebben om die 8000 euro over 4 jaar te spreiden.

M-Peeters

Die 20.000 euro staat in een voorbeeld in de Memorie van Toelichting.
Er staat geen maximum in het wetsontwerp zelf behalve dat het maximum vier keer de maximumkorting per jaar bedraagt.
Hoeveel dat juist is, zal afhangen van de indexatie de volgende jaren.

groeten
rik

rik
Jij zegt : Maar hoe jij nu al met zekerheid weet dat de opbrengst van de certificaten sneller zullen dalen dan de prijzen van de installaties is mij een raadsel.

ik veronderstel dat je onderstaande lijstje van Hilde Crevits op haar site :

http://www.hildecrevits.be/nieuw/04pers/persbDetail.php?id=251

over de groenestroomcertificaten al eens gezien hebt

daaruit blijkt dat de GSC in dalende lijn zitten de komende jaren

zonne-energie
2009 450€/MWh gedurende 20 jaar
2010 350€/MWh
2011 330€/MWh
2012 310€/MWh
2013 290€/MWh gedurende 15 jaar
2014 250€/MWh
2015 210€/MWh
2016 170€/MWh
2017 130€/MWh
2018 90€/MWh
2019 50€/MWh
2020 10€/MWh

ook ik heb de kristallen bol niet in huis maar ..... een klein rekensommetje leert ons het volgende

de installatie die geplaatst zal worden gaat volgens de berekeningen orientatie - dakhelling en jaarlijk verminderende rendement in acht genomen volgens de dealer tussen de 4743 en 5301 KW moeten opbrengen

de installatie gaat 30.000 € kosten 40 % daarvan is 12000 € ik kan dus 3 jaar na elkaar 3600 € belastingvermindering krijgen en het 4 de jaar nog eens 1200 €

voordeel van de gemeentebelasting 6 % op 12000 € = 720 €

totaal te recupereren = 12720 €

na aftrek geeft dat 30000 € - 12720 € = 17280 € reële kostprijs van de totale installatie

ik ga er in de berekening gemakshalve van uit dat ik 5 GSC ( 5000 KW jaarlijkse opbrengst ) zal halen op jaarbasis
dat is 5 x 450 € = 2250 € x 20 jaar = 45000 €

indien ik nog 3 jaar zou gewacht hebben wat oorspronkelijk de bedoeling was dan geeft dat

5 x 310 € = 1550 € x 20 jaar = 31000 € of 14000 € minder

ik veronderstel dat dezelfde installatie binnen 3 jaar niet voor 16000 € of bijna de helft van de huidige prijs zal worden geplaatst

als wij nog even verder rekenen ...

stel dat je nog 5 jaar wacht en de plaatsing tot 2014 uitsteld

je krijgt dan per 1000 KW nog amper 250 € per GSC en dat gedurende maar 15 jaar meer in plaats van 20 jaar dan geeft dat volgend rekensommetje

5 x 250 € = 1250 € x 15 jaar = 18750 €

dat geeft een verschil met het huidige tarief van 45000 € - 18750 € of 26250 € minder opbrengst en dan spreek ik nog niet over de 5000 KW stroom die je jaarlijks niet moest aankopen voor 0,17 c€ ( of om exact te zijn 5/7 aan piekterief en 2/7 aan daltarief )

men zou de installatie dan bijna gratis moeten komen plaatsen of ze zou maar 3750 € meer mogen kosten om hetzelfde resultaat in afschrijving te geven

zo kwam ik er aan

denk jij nu werkelijk dat de prijzen binnen 5 jaar nog één tiede zullen bedragen van de huidige prijzen ? dan geloof je ook nog in de Sint denk ik, want alleen de benodigde werkuren zonder materialen zullen al duurder uitvallen vandaar mijn conclisie en mijn beslissing om dit jaar te investeren en niet nog een paar jaar te wachten want hoe langer men wacht hoe slechter volgens mijn inschatting maar zoals ik al zei :

ook ik heb de kristallen bol niet in huis ... maar na mijn berekening denk ik dat ik er goed aan deed om de installatie zo snel mogelijk te laten plaatsen

over drie jaar zullen wij het weten ....

Mvg

Ulrik

Ulrik

'k ben ook bij de belastingen langs geweest op Batibouw.

Ik kreeg een zwartharige dame als hulp en ik testte ze eens uit. Ze is lesgeefster bij de dir. belastingen te A'pen en ze leek me al te voorzichtig in haar antwoord.

Ik wil een terrasoverkapping in aluminium met zonnecellen plaatsen en vroeg haar "kan ik voor de constructie die ter ondersteuning van de zonnepanelen dient, ook 40% aanrekenen bij de belastingvermindering?"

Ze antwoordde dat de gehele installatie mogelijks niet aftrekbaar was, omdat er in artikel 145/24 van de wet staat dat het "in de woning" moet geplaatst zijn!
(art 145/24 § 1.= Er wordt een belastingvermindering verleend voor de uitgaven die tijdens het belastbare tijdperk werkelijk zijn betaald voor een rationeler energiegebruik in een woning ..... )

Ze raadde me dus aan om een ruling (voorafgaande beslissing te Brussel) aan te vragen of er een parlementaire vraag over te laten stellen.

Ze wist dus wel niet dat er al een parlementaire vraag bestaat over het feit of de zonnepanelen naast de woning mogen liggen. Minister Reynders antwoordde toen: "er wordt een belastingvermindering verleend voor uitgaven voor de installatie van een systeem van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie voor zover die een rationeler energiegebruik beogen. Indien de energie afkomstig van de zonnepanelen enkel voor de woning wordt gebruikt, moeten ze niet noodzakelijk op die woning zijn aangebracht om recht op een belastingvermindering te geven."

'k ben nu nog niet zeker of de aluminiumconstructie in de totale factuur van de zonnepanelen mag worden opgenomen. Er is m.i. geen commentaar of parlementaire vraag over. Over isolerend glas is er wel bepaald dat het raamkader mee telt.

LUCVT

dit is wel een zéér speciale vraag maar anderzijds kunnen zonnepanelen die in een tuin op de grond staan toch in aanmerking komen dacht ik ? en deze staan toch ook op een metalen constructie eveneens de zonnepanelen op een plat dak dus ik zou niet inzien waarom dat bij u niet het geval zou zijn maar je zit hoogstwaarschijnlijk wel met een ander prijskaartje voor uw constructie ...

Ulrik

Luc

Als jouw aluminium constructie aanvaard wordt dan is niet in te zien waarom het dak van een nieuwbouwwoning, of waarom niet een hele nieuwbouwwoning, ook niet zou worden aanvaard.

Niet dus zou ik denken.

groeten
rik

Nog even aanvullen.
De vergelijking met een raamkader gaat m.i. niet op en wel om volgende reden:de isolerende waarde van het raamkader zelf is, naast het vensterglas, bepalend voor het totale plaatje.

groeten
rik

De vergelijking met het raamkader deed ik om de volgende reden:

In het glas van mijn terrasoverkapping (8m op 4,8m) zullen de semitransparante zonnecellen tussen isolerend glas liggen. Enkel een sterke onderbouw kan dit gewicht dragen.

Voor veranda's aanvaarden ze wel de glazen wanden en deuren.
Waarom zou het kader voor het dak er dan buiten vallen?

Zonnepanelen geplaatst op een vlak dak of rechtstreeks aan de gevel, liggen op een driehoekig aluminiumkader. Dit materiaal zit ook in de totale factuur. Mag dit meegerekend worden?
(Opgepast voor panelen die recht op een gevel worden geplaatst, want die vallen buiten de verplichte hellingshoek van 0 tot 70°.)

Wat met de zonnepanelen aangebracht op een zich naar de zon draaiende zuil?