Aandeel SWW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen, Ik zit hier met een vraag in verband met het berekenen van het procentueel aandeel van SWW in een installatie. Het gaat hier om een gezinswoning van 3 mensen en hebben een jaarlijks verbruik van 3400m³/jaar. Kan iemand met deze gegevens de berekening maken? 

Reacties

Beste Michael,

Wat bedoelt ge met SWW? Is dat de verdeling van sanitair water? Om dat te weten te komen zult ge moeten wachten tot later in het jaar wanneer de verwarming stil zal liggen.

Wij zijn met 4 - 2 volwassenen, 2 kinderen. Douchen meestal (spaardouchekop), nauwelijks baden. Maken sww met een doorstromer. We verbruiken in de zomermaanden ongeveer 17m³ gas per maand. Dit is koken inbegrepen. Reken dus op 15m³ gas per maand voor sww. Op jaarbasis dus een kleine 200m³.

Dit zeer lage verfbruik is met doorstromer. Met ingebouwde of aparte gasboiler van 150 liter moogt ge al snel met twee vermenigvuldigen en dan moet ge al een zeer zuinige hebben. Wanneer men een condensatieketel met kleine reservoir heeft zal het vberbruik ergens tussen de twee liggen.

Pierre schreef:
****Met ingebouwde of aparte gasboiler van 150 liter moogt ge al snel met twee vermenigvuldigen en dan moet ge al een zeer zuinige hebben*****

Pierre, waarop baseer je je om zo'n toch wel boute uitspraak te doen? (ik geloof er nl. geen sikkepit van )

vermenigvuldigen met 2 als het een boiler is ?
Daar geloof ik niks van. Overtuig me eens ?

Ik ga verder op artikels in Test-Aankoop en op opmetingen bij bestaande installaties. Bijvoorbeeld: in onze vorige woning (huisgezin 2 personen) had ik met een doorstroomgeiser een verbruik van ongeveer 0,4 m³ gas per dag (zonder koken), maar mijn dochter, met een installatie met ingebouwde boiler van een tiental jaren oud, had met 2 personen een verbruik van 1,5 m³ per dag. Nu, met twee huisgezinnen en drie personen, een condensatieketel en een reserve van 100 liters, kom ik aan 0,8 m³ per dag. Het warmteverlies van een moderne opslagtank vertegenwoordigt zelf maar een klein deel van de warmtebehoefte (enkele percenten per dag?) Het grote verlies zit in de stilstandverliezen van de brander.

Laten we opmerken dat dit ook geldt voor de naverwarming bij een zonneboiler.

Pierre schreef:
*****Het warmteverlies van een moderne opslagtank vertegenwoordigt zelf maar een klein deel van de warmtebehoefte (enkele percenten per dag?) Het grote verlies zit in de stilstandverliezen van de brander.
******

Stilstandverliezen van een BRANDER?
Een boiler heeft stilstandverliezen, maar een brander toch niet? En de stilstandverliezen van een moderne boiler zijn idd niet zo groot. Toch zeker niet groot genoeg om een verdubbeling van een doorstromer te rechtvaardigen.

Verder vind ik je vergelijking nogal erg ruw. Je schattingen zijn veel te onbetrouwbaar om nuttig te zijn.
Hoe vaak werd er gedouchet, gebaden, hoe lang, etc.

Flesjespa,

Ik weet dat onze dochter ongeveer hetzelfde verbruikspatroon heeft als wij. Het ging dan ook over een eerder ouderwetse boiler.

Naturlijk heeft een brander die aan een boiler gekoppeld is stilstandsverliezen: de warmteoverdracht gebeurt toch over het inwendig watercircuit dat telkens opgewarmd wordt en terug afkoelt.

En een moderne boiler zal natuurlijk een beter rendement hebben dan oudere exemplaren, maar toch nog altijd slechter dan de doorstroomboiler. Condensatieketels die ook warm water produceren zijn dan ook (meestal?) uitgerust met een doorstroomgeiser. Test-Aankoop heeft die rendementen getest en die zijn goed.

Ach Pierre,
Zolang jij niet met de chronometer de douchetijden én de debieten van je dochter en van jullie zelf hebt opgemeten, overtuig je mij daarmee alvast niet hoor. Je zou toch zelf moeten aanvoelen dat je wss. appels met citroenen aan het vergelijken bent?

Er zijn trouwens ook condensatiebranders die geen doorstroom hebben.

En Test-aankoop is voor mij ook al geen al te betrouwbare referentie.

Je stelt dat een moderne boiler altijd een lager rendement zal hebben dan een doorstromer, dat klinkt al heel wat genuanceerder dan "verbruikt 2x zoveel", zoals je eerder stelde.

Trouwens, er zijn heel wat condensatie-doorstromers die een inwendig voorraadvat hebben van pakweg 14L. De meest courante opstellingen met doorstromer die ik zie, hebben dat allemaal (omdat puur op doorstroom vaak verweten wordt een te trage opstarttijd te hebben). Hou je daar dan ook rekening met de stilstandverliezen?

Beste flesjespa,

Reeds in 2006 heb ik deze berekening voor onze dochter gemaakt. Voor een dagelijks verbruik van 150 liters (minstens twee douches per dag, wat niet het geval was) kwam het rendement niet boven 0,50.

In Test-Aankoop nr 494 januari 2006, pag.40, geeft men voor condensatieketels met kleine reservoir een rendement van 0,86. Laat me dus zeggen dat ik op dit punt te pessimistisch en te voortvarend was. Zulke ketel condenseert niet meer om de hogere watertemperaturen te bereiken. Om aan dit rendement te geraken zullen de stilstandverliezen hier dus eerder beperkt zijn. Het zijn dan ook moderne ketels.

flesjespa,
Pierre,

Het mag nog een combi zijn met 0,86 rendement.
Maar voor SWW komt er inzake rendement ook nog verdeelorendement bij. Het is niet voor niets dat de EPB voor SWW maar aan zowat 0,5 rekent.

Rik

Rik,

Het productierendement is slechts een middel tot vergelijking.

Als ik mij niet vergis telt de EPB zelfs maar een rendement van 0,10 voor de verdeling naar de keuken. Wat ook weinig zin heeft, want als men in de keuken bezig is blijft het water in de leiding toch wel voldoende warm om onmiddellijk terug te kunnen worden aangesproken.

Maar ik ga vooral verder op ons werkelijk gasverbruik. Het juiste waterverbruik is meestal toch niet gekend en alleen geschat.

Volgens mijn EPB-aangifte zou ik 3,5 maal meer energie moeten verbruiken voor het sanitair water dan ik in werkelijkheid verbruik, (2 huisgezinnen en 3 personen, waarvan een elke dag een douche neemt, verbruik ongeveer 0,85 m³ gas per dag, condensatieketel met doorstroomgeiser en een reserve van 100 liters)

Pierre,
wat is "2 huisgezinnen EN 3 personen aub"? Ik snap het niet?

dank je

Mijn echtgenote en ik wonen sinds nu één jaar in het huis van onze ongetrouwde zoon. Wij hebben beneden een appartement en hij heeft op de eerste verdieping zijn eigen appartement. Wij hebben één gezamenlijke verwarmingsketel maar wel twee installaties balansventilatie met wtw.