Houtvergasser ETA SH 20 Twin

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er op dit forum iemand die een houtvergasser ETA SH 20 Twin heeft. Wij hebben sedert 2 weken een ETA SH 20 Twin (hout en pellets) geïnstalleerd. Graag zouden wij bevindingen/ervaringen uitwisselen met andere gebruikers.

Reacties

slesse,

wie heeft er de eta ketel geleverd en geplaatst
is dit in belgie en wat zijn de bevindingen
van de ketel en de installateur

De ketel werd geleverd en opgestart door de officiële invoerder in België, ETA-energie uit Luxemburg. Goede service.
De ketel "draait" nu al drie weken (twee weken op hout en een week op pellets. De bevindingen zijn tot nu toe positief.
Slesse.
Oost-Vlaanderen

Beste Slesse

Bent u nog steeds tevreden over de ETA SH20 Twin? Ik overweeg namelijk zelf tot deze aankoop(heb een grote houtvooraad en wil een backup systeem met pellets). Hoewel er goedkopere alternatieven zijn, las ik reeds op diverse forum's dat deze ketel uitstekende kwaliteit zou leveren.

Mag ik verder zo indiscreet zijn om achter de totale aankoop- en installatiekost te vragen? Brandt relatief vochtig hout nog in deze ketel? Dient de ketel regelmatig aangevuld te worden en is er niet te veel rookontwikkeling?

alvast bedankt !

Dieter

Dieter,

Ja, nog steeds tevreden.
Voor de aankoop en installatie mag u toch rekening houden met ongeveer 20.000 Euro voor de Twin-ketel, buffervat van 1650 liter, WW-boiler (130 liter), expantievat van 140 liter en de regeling voor het warmte-circuit. Daarbij is ook begrepen de voorzieningen voor de automatische aanvoer van de pellets (vijzel + motor).
Installatie is redelijk eenvoudig omdat er een degelijke documentatie bij de ketel geleverd wordt. Het aansluiten van de elektrische bedrading is kinderspel daar alle uit te voeren connecties zeer duidelijk zijn aangeduid.

Nat hout stoken in een houtvergasser is af te raden. ETA adviseert hout te gbruiken met max. 20% vocht.
Eén stookbeurt volstaat voor 24 u verwarming en opwarmen van de ww-boiler. Bij vriesweer stoken 2 stookbeurten.
Er is bijna geen rook te zien aan de uitgang van de schoorsteen. Wel in het begin, maar eens de rookgastemperatuur bij de uitgang van de ketel 220 °C heeft bereikt (na 5 minuten) is er weing rook te zien. Wij stoken wel met hout dat twee jaar gedroogd heeft.

Over de besturing zijn wij bijzonder tevreden. De ketel vullen met hout, aansteken en de rest verloopt volledig automatisch. Eenmaal per week de as verwijderen.

beste, slesse

is er iemand van eta de situatie komen bekijken, in uw antwoord staat dat eta de ketel komen opstarten is. heb je
de installatie dan zelf gedaan of door een installateur.
alvast bedankt johan

Bedankt voor de verhelderende informatie Slesse ik heb nog een vraagje omtrent de officiële invoerder uit België. Om welke invoeder gaat het hier (naam bedrijf), heeft deze toevallig een website, e-mail of telefoonnummer?

Groeten

Dieter

dieter,

de invoerder kan je vinden op de website van eta
www.eta.co.at
voor meer info over de produkten van eta is de site
van de nederlandse verdeler interessant www.d-tec-t.nl

vg johan

De officiële invoerder van ETA in België is Eta-energie uit Luxembourg.
Website: http://www.eta-energie.lu/

Groeten.

Slesse

Ik heb gehoord dat er in Brunssum (NL) ook een ETA SH30 Twin 25 staat. Deze brandt daar ongeveer 2 jaar.

Wat betreft de verdeler in België: ETA Luxemburg claimt dat zij de officiële importeur voor België zijn wat niet geheel correct is. ETA Nederland levert (en mag ook leveren)ook in België met als voordeel dat men dan de Nederlandstalige handleidingen en ondersteuning krijgt.

 

 

jan

nee, ETA luxemburg is wel degelijk de importeur voor belgie, zegt de producent althans zelf. maar mogelijk maken zij zich niet druk over het feit dat de nederlanders hier leveren.

hans d

beste,

heeft er iemand ervaring met een eta-hack voor houtsnippers,

en wie heeft die dan geleverd en geplaatst.

Als alternatief  bestaat er ook een ketel type moderator met

bijhorend toevoersysteem. Heeft iemand ervaring met deze ketel

en de firma die deze levert  coster-energie

graag uw reactie en bedankt

 

johan

Hallo,

Wij hebben een redelijk grote houtvergasser staan. Nu krijgen we de houtsnippers uit nederland. We zijn op zoek naar een leverancier van goede kwaliteit houtsnippers (max 30% vochtgehalte, weinig vervuiling..) in Belgie in de buurt van Hasselt. Kan iemand me leveranciers noemen?

Alvast bedankt

Tijs

houtsnippers = Pellets ?

Indien je pellets bedoelt, misschien De Groene Kachel uit Zolder ?

Nee,  ik bedoel echt houtsnippers....

evengoed bedankt!

www.copo.be, bij Tienen

40 - 50 % vochtigheid:35 €/ton (excbtw)

gedroogd (max. 25% vochtigheid): 85 €/ton (excbtw)   De goedkope soort is €/kW volgens mij niet veel goedkoper, dus zou ik altijd de gedroogde soort kopen.   transport 65€/uur. (volgens google maps is het anderhalf uur weg en weer naar Hasselt)

dank u!