HSB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Ik ben van plan een LEW te bouwen op basis van HSB. Ik zou zoveel mogelijk zelf willen doen met een goede begeleiding. Kent iemand goede architecten/aannemers voor HSB en wat is jullie ervaring bij HSB? Wat kan je zelf, wat moet je uitbesteden, enz.

Het huis zal recht toe recht aan zijn, geen speciale hoeken ofzo. Door veel zelf te doen zelfs gespreid over 2jaar wil ik de kost per m² drukken tot ongeveer 800-850€.

Mvg,

Bert

Reacties

Bert,

Het is natuurlijk onmogelijk voor een derde om voor jou te bepalen wat je al dan niet
zelf kunt doen!

Ik ga ook zelf bouwen en gezien ik gewoon ben om als interieurbouwer met hout te
werken zal ik de dragende wanden en het schrijnwerk volgende winter zelf prepareren in
de werkplaats van mijn vader. Heb je die mogelijkheid niet dan zou ik in jouw plaats de
wanden kant-en-klaar aankopen. Je hebt dan wel hefmaterieel nodig om dit te plaatsen,
dus misschien kan je dat ook maar door een aannemer laten doen gezien de snelheid
(een week) waarmee je woning er dan staat. Dan heb je zelf alle tijd om de woning af te
werken.

Stuur me maar een mail als je de gegevens wenst van de specialisten waarmee ik samen
mijn bouwproject aan het realiseren ben.

Erwin

Ziehier mijn bescheiden ervaring mat HSB.

Ik heb een aanbouw van 65m² gezet in HSB. (6 wanden + 1 plat dak) Een architect zorgde voor plannen (zeer vaag) en de bouwvergunning. Bart Humbeeck / @HOME ENERGIEZUINIG BOUWEN bvba (bart.humbeeck@skynet.be) heeft productietekeningen voor een HSB (ongeveer K15 volgens eigen berekening) gemaakt voor mijn project. Eigenlijk kan ik met die zeer duidelijke en gedetailleerde tekeningen en met het professionele advies van die man, bijna alles zelf doen. De fundering heb ik laten doen wegens grote graafwerken en ijzerconstructie. Draadstangen met chemisch anker zelf geplaatst. Had ik schrik van, maar valt best mee. De sokkel in Ytong metste ik zelf. Dit viel goed mee door met een laser te werken. Deze stond echt pas in alle richtingen wat het zeer gemakkelijk maakte om de onderste regel van de wanden te plaatsen. De EPDM om de sokkel liet ik doen omdat ik dit nog nooit gedaan had. De volgende keer doe ik het zelf want dit is niet zo moeilijk.
Met de hulp van een schrijnwerker zette ik de HSB met Steico walls, Steico joist en Rims van Eurabo. Maandag in de krokusvakantie begonnen en vrijdag lag de roofing op het dak, stond de Celit langs de buitenzijde en de OSB langs de binnenzijde er op. Eigenlijk kon ik dit zelf maar de hulp van een schrijnwerker doet alles sneller vooruit gaan zodat je HSB niet zeiknat wordt als de werken te lang duren. Volgende week zet ik de houten gevelbekleding. De isolatie laat ik opspuiten door een aannemer. Volgens anderen hun ervaring kost dit evenveel als zelf isolatie gaan kopen en plaatsen. De ramen zijn gemeten en worden helaas pas binnen drie maanden geplaatst. Dit laat ik doen omdat de BTW winst voor plaatsing 6% i.p.v. 21% op de grote som veel voordeliger is dan de werkuren van de plaatsing.(verbouwing woning ouder dan 5 jaar). Ondertussen binnenwerk begonnen, elektriciteit, sanitair enz. Luchtdichtheid en balansventilatie ben ik van plan om zelf te doen.
Grote ervaring tot nu toe. Doordat ik mijn project goed heb voorbereid en goed op de hoogte ben geraakt van de nodige stappen kan ik derden (die HSB en energiezuinig bouwen niet gewend zijn) die hier komen werken behoeden van fouten te maken. Daarbij nog het advies van Bart Humbeeck tijdens de de werken deed alles op de juiste wijze verlopen.
Dit zijn natuurlijk mijn ervaringen voor een aanbouw van 65m² met plat dak en niet voor een gans huis.

Hallo,

Ik heb het voornemen zelf een HSB woning te bouwen en daarom ben ik overal op zoek naar de voordeligste, handigste en goedkoopste oplossing.

Kan U mij indien mogelijk meer info betreft het prijsverschil tussen massief hout (+/-SLS 38x140) en het steico/wall systeem en uw ervaring in de verwerking van dit produkt.

Alsook alle info betreffende de steico/joist liggers i.v.t. massieve liggers, waar ik deze joist liggers (goedkoop) kan aankopen en de richtprijzen eventueel in uw bezit.

Dank bij voorbaat.

Jan