Femacell vloerplaten of chape

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze vloeropbouw bovenop de beton en uitvulling van de leidingen hebben we 14cm hoogte. We twijfelen tussen ofwel 12 cm EPS met Fermacell dubbele vloerplaten ofwel 9 cm EPS en 5 cm chape. Wat draagt de voorkeur? We willen graag zoveel mogelijk isoleren, maar toch ook een sterke ondergrond. Iemand ervaring met Fermacell?

Katrien

Reacties

Fermacell zal vermoedelijk duurder zijn en wat moeilijker aannemers te vinden.
Maar verder heb ik geen ervaring met de vloerplaten.
Hoe wordt de vloer afgewerkt?

Bekijk misschien ook eens de optie nahydrietvloer: die kan in 4cm uitgevoerd worden en dan heb je een mooie 10cm EPS.

Walter

We zijn van plan om de werken zelf uit te voeren. De Fermacell aanbrengen lijkt me goed te doen. Als afwerking komt er gedeeltelijk een stenen vloer met cementtegels en voor het grootste gedeelte een zwevende parketvloer.
Ik ken de anhydrietvloer niet, maar kan je dit ook zelf uitvoeren?

Katrien,

Een anhydriet vloer kan je niet zelf leggen.
In mijn herinnering is die fermacell vloer wel vrij duur (duurder dan laten chappen)?

Walter

Hallo Katrien,

ik heb verleden jaar ongeveer 65m² Fermacel vloerplaten gelegd bovenop de houten roostering op mijn eerste verdieping.
Ik heb alles eerst 'geegaliseerd' met de korrels van Fermacel en daarna de vloerplaten gelijmd en geschroefd aangebracht en overal randisolatie aangebracht. Het totale gewicht van de platen was ong. 1800kg en ik heb wel een 10-a 15 zakken van 50 liter egalisatiekorrels nodig gehad. De vloer is nu 'redelijk' egaal maar Fermacel is en blijft 'stoffig werken'. Ik heb daarna ook vernomen dat om bv kurk erop te kleven er wel nog een paar extra behandelingen nodig zijn om volgens de fabikant geen moeilijkheden te krijgen inzake hechting. Voorheen had ik reeds op dezelfde verdieping ong. 40m² gelegd met de Gyproc variant met 1cm glaswol onderaan (ipv 1 cm houtwolisolatie voor Fermacel)en daar heb ik zonder problemen kurk opgekleefd.
Veel hangt dus volgens mij af wat je uiteindelijke vloerbedekking gaat worden (vast of zwevend)en of je de Fermacell gaat aanbrengen op een houten roostering of niet (op houten roostering zijn er volgens mij veel trillingen die op termijn je stenen tegels kunnen doen loskomen of de voegen kunnen doen barsten).

vriendelijke groeten,
Eric

Eric,

Bedankt voor je reactie. De vloeropbouw bij ons is als volgt: beton-uitvulchape-EPS isolatieplaten en dan de Fermacellplaten of chape. De twijfel om Fermacell te gebruiken ipv chape is louter vanuit de overweging om iets dikker te kunnen isoleren aangezien de platen samen maar 2,5 cm dikte hebben. Alleen ben ik een beetje bang dat deze vloer niet stevig genoeg zou zijn om keuken, living en eetkamer op te bouwen. We zijn er nog niet uit...

Katrien

vorig jaar op mijn houtenroostering met OSB platen ook fermacell geplaatst. Opbouw ongeveer dezelfde als Eric. Ik heb enkel op mijn vloerplaat nog een fermacell vloerverwarmingsplaat bevestigd.
Plaatsen gaat prima, bij de handelaar van de egalisatiekorrel en fermacell platen zelfs lange waterpassen geleend om alles waterpas te plaatsen.
Ik heb wel mijn bedenking met het plaatsen van de F-plaat op eps. Gaat die voldoende stabiel zijn? Waarom geen houten kader maken en daar isolatie tussen? Dan kan daar perfect de F-plaat op.
De plaat op zich is voldoende sterk. Daar moet je niet bang voor zijn!
Gr
Yves

Yves,

Bedankt voor de tip! Houten kader lijkt me inderdaad de beste oplossing, zowel naar stabiliteit als naar dikte isolatie.

Katrien

Gisteren bij handelaar in Fermacell geweest. Blijkbaar kunnen deze platen niet op houten kader geplaatst worden tenzij er OSB onder zit. De optie om ze op harde isolatieplaten te plaatsen blijkt dan de beste te zijn. Homatherm zou drukvaste isolatieplaten op de markt brengen in april, maar zit qua prijs serieus boven EPS. Ze vullen wel een leemte aangezien er voorlopig geen echt ecologisch alternatief was. De prijs speelt voor ons momenteel toch een belangrijke rol, we moeten toch wat op onze centjes letten nu we naar het einde van de verbouwing aan het gaan zijn...
We zullen dus 12cm EPS plaatsen met Fermacell erop. Platen zijn aangekocht, nu de drukvaste isolatieplaten nog... Bij de plaatselijke handelaar in bouwmaterialen hebben ze echter nog nooit gehoord van platen van die dikte, daar worden enkel platen van 5 of 6 cm verkocht. (Wordt er in de bouw nog steeds maar zo weinig geïsoleerd?) We kunnen wel zelf naar Nederland rijden om bij fabrikant Uni..k te gaan ophalen. Beetje absurd eigenlijk! De invoerder in België heeft deze niet in het assortiment.
Weet iemand waar we regio Leuven drukvaste isolatieplaten van 12 cm kunnen vinden?

Katrien

Katrien,
2 x 6 cm is ook 12 cm, he !
En als je de platen dan geschrankt legt, heb je bovendien minder risico op koudebruggen door ev kieren tussen de platen, dan met één enkele plaat.