schapenwol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In het boek 'leefruimten'(en andere publicaties) hadden wij gelezen dat schapenwol een superieur materiaal zou zijn om ons dak en vloeren te isoleren. Na wat (slechte) raad van een schapenboer en een onafhankelijke veearts hebben wij daarom in november 1250kg onbehandelde wol gekocht - zogezegd omdat de lanoline die op onbehandelde wol nog aanwezig is een natuurlijk beschermlaagje zou vormen tegen allerlei schimmels en ongedierte. Achteraf bleek dat bepaalde soorten motten zich van die lanoline helemaal niets aantrekken en dat hun larven grote schade kunnen aanrichten. 'Leefruimten' vermeldt wel ergens dat de producten 'Mitin FF' of 'Eulan' soelaas kunnen bieden. Ik zou mijn wol vooral uit financiële overwegingen zelf willen behandelen daarmee - indien dat technisch en qua veiligheid en gezondheid mogelijk zou zijn - maar ik heb tot nu toe deze producten nog nergens kunnen vinden in de handel. De enige firma die met Mitin FF schijnt te werken in België, maar het product niet wil verkopen, vraagt vrij forse bedragen indien we de wol bij hen zouden laten behandelen, onafgezien van de transportproblemen die die oplossing met zich zou meebrengen. Heeft iemand misschien een aanknopingspunt voor ons?

Bedankt!

Reacties

Ik las je bericht van 2002!!!!!!Een tip om schapenwol goed te houden is gedroogde lavendel er tussen te doen. Dit doe ik altijd wanneer ik poppen maak met schapenwol !!!! De lavendel doe ik wel een kleine lapjes katoen !!!!!!!
Met vriendelijke groet,
Mary

Beste david michiels,

ik weet niet of je dit forum nog wel eens bezoekt,

Ik heb hiernaar aardig wat onderzoek gedaan,

Ik heb een 2 tal fabrikanten van deze soort isolatie,
bezocht, op texel zit bijvoorbeeld de graaf, leuke firma,
die al geruime tijd schapenwollen isolatie dekens /platen maakt. en doscha heb ik bezocht hier kreeg ik een mindere indruk. aangezien de platen die zij maken een raar luchtje hebben, niet natuurlijk!? bij de graaf roken de platen niet vies, maar natuurlijk.

Als je het zelf wilt doen, valt het toch nog tegen,
weliswaar is er aan schapenwol voor een schappelijke prijs aan te komen. (onbehandeld en nog lekkervet, waar nog de poep inhangt) voor 0.50 eurocent de kilo is een schappelijke prjs.

Echter naar wat ik heb begrepen dient u de vachten goed te ontvetten, en dat valt echt niet mee, 1 x in de wasmachine is geen oplossing aangezien een gewone wasmachine dat gewoon niet aankan, wij zelf wassen de schapenvachten met een zware industriele machine (bij mijn vrouw op haar werk).
(Wij hebben slechts 8 drentse schapen lopen, mensen met een te grote tuin, schapen zijn echt een aanrader)

Wij maken er dan geen isolatie van maar verkopen het aan een wol winkelje)

Echter wij hebben nog een dak te isoleren, en na het lezen, van uw bericht (behoorlijke tijd geleden) raakten we hierdoor behoorlijk geobsedeerd.

Inderdaad is het zo dat motten en soortgelijk ongedierte schapenwol een heerlijk medium vind.

en dus dient dit behandeld te worden met natuurlijk een ontzettend lange levensduur, in een spouwmuur of andere plek daar kom je niet gemakkelijk bij.

pesticide daar ben ik groot tegenstander van, en dus ik ben benieuwd hoe u dat gedaan heeft.

Boriumzouten zouden een oplossing zijn. en in opgeloste staat is dit natuurlijk gemakkelijk aan te brengen.

ik zit dan weer te dubben met welke concentratie? en zou dit voldoende zijn, om 30-50 jaar een goede bescherming aan de vacht te bieden?

Zijn er ervarings deskundigen hier? zo ja ik hoop dat ze willen reageren

groet, erik

Beste Erik (en Mary, van wat langer geleden),

Dankzij een kennis die frequent het forum bezoekt - ik doe het maar zeer sporadisch (schaam op mij) - vernam ik dat er alsnog reacties op mijn mail waren gekomen.

Wat is er intussen allemaal gebeurd?
Wel, na heel wat omzwervingen (het is een kleurrijk, maar te lang verhaal) zijn wij terecht gekomen bij een firma in Verviers, Traitex, die nog wol behandeld. Die behandeling gebeurde met een aantal producten die niet allemaal even milieuvriendelijk waren, maar het was voor ons de enige manier om onze lading wol te 'redden'. Ik denk wel dat de producten de wol afdoende beschermen om de levensduur van een huis mee te gaan. Hij voelt nu ook droger en vezeliger aan.
Bijkomend probleem was wel dat er tijdens de behandeling behoorlijk wat volumeverlies optrad, dus we hebben deels bij moeten isoleren met rotswol (en een stukje met een dunne isolerende folie van Actis).

Om nog op een aspect in te gaan van 'natuurlijke bestrijding' via lavendel, ceder, of zelfs Boorzouten; wij hebben destijds uitvoerig navraag gedaan en die middeltjes zouden slechts een zeer tijdelijke werking hebben. Boorzouten scoren dan nog het best, maar toch niet voldoende om echt langetermijngaranties te bieden.

Nu, 5 jaar na de invulling van dak en vloer met de schapenwol, hebben wij af en toe de indruk dat de wol hier en daar mogelijk wat verzakt (lichte temperatuurverschillen in bepaalde hoeken van kamers, maar dat kan misschien ook andere oorzaken hebben).
Ik heb al eens overwogen om infraroodfoto's te laten nemen van ons dak om evt. mankementen in de isolatie op te sporen, maar de kostprijs daarvan ligt nog te hoog (+/- 1000 EUR bij mijn laatste vraag een jaar of 2-3 geleden).

Kort samengevat: ik raad niemand nog aan om met schapenwol te werken, tenzij je het natuurlijk in gebruiksklare isolatierollen zou kopen, maar dat is erg duur.

Maar in elk geval nog bedankt voor jullie reactie. Ik zou zeggen: veel succes nog!

grtn,
David

"Kort samengevat: ik raad niemand nog aan om met schapenwol te werken,
tenzij je het natuurlijk in gebruiksklare isolatierollen zou kopen, maar dat is
erg duur."

een huis zou enkel plaantaardige materialen mogen bevatten dierlijke
producten geven veel te veel problemen met concervering

Niet direct het zelfde ,
maar mijn ouders hebben gans de vloer van hun zolder geisoleerd met wol deze kregen ze van mijn schoonbroer deze is handelaar in matrassen en ieder keer dat hij bij de mensen een matras moest terug nemen heeft hij de die met zuivere wol bij mijn ouders gebracht deze werden gereinigd zongedroogd en op de zolder gelegd nu is gans de zolder geisoleerd met een dikte van 20 cm matrassen . op sommige plaatsen boven zitplaats liggen ze al 2 dik
gr

wij hebben een paar jaar terug ons hele huis geisoleerd met schapen wol en zijn zeeer tevreden, gewoon kant en klare rollen aangeleverd gekregen en de het is niet meer duurder dan andersoortige isolatie heb ik begrepen