graaddagen in rekening brengen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
kan ik op een bepaalde manier de graaddagen in rekening brengen met het verbruik? Het zit hem als volgt : maandelijks neem ik mijn gasverbruik op. Nu in de dikketruienweek heb ik de thermostaat 3°C verlaagd. Tijdens deze dikketruienweek heb ik het verbruik ook genoteerd. Wat blijkt nu : omdat het in die periode kouder was dan over de rest van de maand februari, hebben we daar een hoger verbruik genoteerd.Met het gevolg, geen winst in die dikke truienweek, alhoewel we de temperatuur met 3°C verlaagden. Maar !! , door de graaddagen in rekening t brengen moet je toch de effectieve winst kunnen bepalen. Wie kan hiervan een duidelijk rekenvoorbeeld maken? Alvast bedankt
Stefan

Reacties

Stefan,

De effectieve graaddagen kan je hier terugvinden:

Voor Ukkel: http://aardgas.gasinfo.be/nl/?over/graaddagen
Voor Nederland: http://www.kwa.nl/index.php?id=204

Je kan dan eventueel de maand corrigeren door het volgende te doen:

verbruik * normale aantal graaddagen / effectieve aantal graaddagen.

Beste Almelain,

toch nog een beetje onduidelijk !
verbruik (geen enkel probleem) x normale aantal graaddagen (?) / effectieve aantal graaddagen (?)

Ik ben even naar http://aardgas.gasinfo.be/nl/?over/graaddagen geweest maar kan die normale graaddagen en effectieve graaddagen niet terugvinden. Is het misschien even mogelijk te verduidelijken?(vb jan. 2008?)
Sorry voor de last, maar alvast heel erg bedankt !

hmmm, ze zijn spijtig genoeg niet meer aanwezig. Wilde een
update doen voor Februari 2009
Dang.

De gegevens tem 2008 kan je blijkbaar nog hier downloaden:

http://www.pelletinfo.net/Docs/Graaddagen%2061-08.xls

Jammer dat men bij gasinfo de graaddagen blijkbaar niet meer beschikbaar stelt.

groeten,

Rik

Live monitoring PV installatie: http://www.SunForFree.net

Het is niet omdat ge de thermostaat 3 graden lager zet dat het verbruik in evenredigheid zal zakken: Het is goed mogelijk at het verbruik nog lager ligt omdat de ruimte minder snel afkoelt omwille van de opgeslagen warmte die vrijkomt uit de wanden. Achteraf moet deze hoeveelheid warmte door terug ingepompt worden en zal uw verbruik meer dan proportioneel toenemen.

Men moet de gemiddelden altijd over langere periodes berekenen. Daartoe hebt ge natuurlijk de week- of maandgemiddelden nodig. Ik dacht hier gelezen te hebben dat ge die op de website van het KMI kunt vinden.

Je kan de gemiddelde temperaturen per dag bekijken via www/kmi.be klik door naar "Klimaat", huidige maand.

In de historiek vindt je ook nog de gemiddelde gegevens per maand. Samen met andere relevante gegevens zoals uren zon ed.